Windows vs Linux

hkncetin

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Jeaquares ellerine kollarına klavyene sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. 5 seneyi biraz geçkin zamandır linux kullanıyorum. Linux kullanırkenki huzuru, rahatlığı, kolaylığı windowsta bulamıyorum. Linuxun zor olduğu kanısına katılmıyorum. Linuxu kullanmasını bilmiyorsanız linux zordur. AS400 sunucuları kullanmak benim için çok zordur. Çünkü bilmiyorum. Linux de böyle. Öğrenene kadar bende zorluk çektim. En zor gelen kısmı ise C: D: şeklinde sürücü tanımlarının olmamasıydı. Linuxun sürücü yönetim mantığı çok farklı ama alışınca çok daha güzel olduğunu gördüm. Linuxu öğrendikçe standart bir linux kurulumunda kolaylıkla yapabileceğim bir çok şeyi windowsu normal kulumunda asla yapamıyorsunuz. Her zaman bir üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız var. Zamanla linuxu kullandıkça windows un süslü püslü ve sadece oyun oynayabileceğim bir sistem olduğunu görüyorum. Kısaca Linux kullanıyorsan sistemine her şeyiyle hakim olabilirsin ama windowsta böyle bir şansınız maalesef yok.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
@Jeaquares müşteri herzaman haklıdır :D ona göre

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Jeaquares ellerine kollarına klavyene sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş. 5 seneyi biraz geçkin zamandır linux kullanıyorum. Linux kullanırkenki huzuru, rahatlığı, kolaylığı windowsta bulamıyorum. Linuxun zor olduğu kanısına katılmıyorum. Linuxu kullanmasını bilmiyorsanız linux zordur. AS400 sunucuları kullanmak benim için çok zordur. Çünkü bilmiyorum. Linux de böyle. Öğrenene kadar bende zorluk çektim. En zor gelen kısmı ise C: D: şeklinde sürücü tanımlarının olmamasıydı. Linuxun sürücü yönetim mantığı çok farklı ama alışınca çok daha güzel olduğunu gördüm. Linuxu öğrendikçe standart bir linux kurulumunda kolaylıkla yapabileceğim bir çok şeyi windowsu normal kulumunda asla yapamıyorsunuz. Her zaman bir üçüncü parti yazılıma ihtiyacınız var. Zamanla linuxu kullandıkça windows un süslü püslü ve sadece oyun oynayabileceğim bir sistem olduğunu görüyorum. Kısaca Linux kullanıyorsan sistemine her şeyiyle hakim olabilirsin ama windowsta böyle bir şansınız maalesef yok.

Teşekkür ederim, sizin de gözlerinize sağlık. :flowers: Malum, ben bozdum da Linux'la uğraşırken. :)

İşte insanların gözündeki ön yargı da buradan geliyor. İki işletim sistemi birbirinden çok farklı. Birinde alıştığımız şeyleri diğerinde göremiyoruz. Ben Windows'ta artık paneli arar oldum. Sırf alışkınım diye, Görev Çubuğu'nu yukarıya alıp kullanıyorum. Linux'a ilk geçişimde hiç zorluk çekmemiştim. Hem de ilk defa Knoppix'i denediğim halde, komutlarla büyümüşüm gibi hissetmiştim. Windows'ta da elimden geldiğinde Komut İstemi'ni kullanmaya çalışırdım.

Linux'a geçenlerin ilk anlayamadığı şey dosya sistemi mantığı mesela. Artık farklı şeylerin olduğunu göremiyor insanlar. Sitelerde gördüğüm kadarıyla Wine'a karşı Linux fanatiklerinin genel bir ön yargısı var. Çünkü Wine, Linux'un Linux olmasını engelliyor. Wine zaten insanların Windows'a olan bağlılıklarından doğmuş bir proje. Wine ile her programı istikrarlı çalıştıramayınca, kullanıcılar Linux'tan soğuyor. Linux'u, Windows'un daha kötü olan bir sürümü gibi görüyorlar. Bu, yanlış.

Bilmiyorum işte. Bu ön yargıyı kırmak için elimden geleni yapmaya o kadar taktım ki şu aralar, belediye binasının tepesine çıkıp o kadar yüksekten tüm ilçeye seslenmek istiyorum, "Liinuux Wiindoows deeğiiiiil!" diye. :)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Öffff Tamam Microsoft haklı haklı haklı(Kelimeler artıyor sana iyi bir cevap verirdim ancak Steve amcayı arıyorum şu an:D:D:D:D:D:D)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Öffff Tamam Microsoft haklı haklı haklı(Kelimeler artıyor sana iyi bir cevap verirdim ancak Steve amcayı arıyorum şu an:D:D:D:D:D:D)

Peki, sence neden Microsoft haklı?

Onu da açıkla bakalım. :) Bak ben taraf tutmuyorum. İki tarafın da artılarını ve eksilerini dizmeye çalıştım elimden geldiğinde. Sen bunlardan hangilerini doğru buldun ve Microsoft haklı diyorsun? :flowers:

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Peki, sence neden Microsoft haklı?

Onu da açıkla bakalım. :) Bak ben taraf tutmuyorum. İki tarafın da artılarını ve eksilerini dizmeye çalıştım elimden geldiğinde. Sen bunlardan hangilerini doğru buldun ve Microsoft haklı diyorsun? :flowers:
Microsoft un arkası var büyük bir kitlesi var bu nedenle büyük de bir desteği var aldığı desteği de kullanıcıya veriyor.Çok büyük bir program hazinesi var.3.partilerle harika çalışıyor.Son olarak standart olarak gelen şeylerde dört dörtlük.
Ama ben bu şeyleri Linux ta göremiyorum.
Bana işletim sisteminin açık veya kapalı kaynaklı olması önemli değil.

Champion78

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
43
Çok büyük bir program hazinesi var.3.partilerle harika çalışıyor.Son olarak standart olarak gelen şeylerde dört dörtlük.

arkadaşımız linuxta görememenin sebebini de anlatmış. yazılan programlar windows tekelinde yazılıyorsa bunda linux un suçu ne? driver meselesi gibi, donanım üreticileri sadece windows için driver üretmek yerine başka işletim sistemleri için de driver üretse veya programcılar programlarını derlerken sadece exe değil de ne biliyim bin uzantılı olarak da derlese bence bir çok kişinin linuxa geçmesine katkısı olur...

bi de, standart olarak gelen şeylerin dört dörtlük olduğu tartışılır, kişiden kişiye değişebilir...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Microsoft un arkası var büyük bir kitlesi var bu nedenle büyük de bir desteği var aldığı desteği de kullanıcıya veriyor.Çok büyük bir program hazinesi var.3.partilerle harika çalışıyor.Son olarak standart olarak gelen şeylerde dört dörtlük.

Microsoft'un arkasında 35.000 kişi var, Linux'un arkasında milyonlar. :)

Linux'un depolarındaki programların sayısını biliyor musun peki? 100 kişi yazmıyor o programları dediğim gibi, binlerce insan yazıyor. Daha büyük bir potansiyel, daha büyük verim.

Her şey dört dörtlük diyemezsin. Her yazılan program mükemmel değildir. Her yapılan yama tam koruma sağlamayabilir. Mükemmellik, göreceli bir kavramdır. Ve sadece Windows'a bakarak, Windows veya Linux'un mükemmel olduğunu söyleyemezsin. İkisini de kafanda karşılaştırırsan, doğru cevapları bulacağından eminim. :)

Ama son cümlen her şeyi yeterince açık belli etti. Sen özgür yazılıma, özgürlüğe inanmayan birisin. O sebeple zaten senin Windows'la kalman, en hayırlısıdır. :flowers:

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63

windows u sadece oyun oynan bir sistem olarak tanımlamakda sadece fanatik linuxculara özgü birşey birde şu 3. parti yazılım muhabbeti var linuxda kurduğumuz programlar nedir peki

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24

Microsoft'un tek derdinin daha çok para kazanmak olduğunu unutmayın. En son Vista olayı da bunun farklı bir kanıtı. Hiçbir yenilik getirmeyen Vista'yı hem satarak para kazandılar hem de Windows 7 olduğundan daha iyiymiş gibi gözüktü.

Birde Tekel'in hiçbir zaman iyi olduğunu unutmamak lazım. Bunun için farklı bir örnek vereyim. Türk Telekom'un özelleştirilmesinden sonra yakın zamanda İnternet firmaları kendi altyapılarıyla internet dağıtmak için lisans almaya başladılar. Bunlardan en önemlisi Superonline'nın QuickNet isminde ki 100Mbps hızındaki interneti.
Tekel varken böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildi.

Aynı şekilde Google olmasaydı, hâlâ açılış sayfamız olarak bize dayattırılan MSN 'nin sitesini kullanmak zorundaydık ve arama yapmadan önce onların ana sayfalarındaki caf caflı reklamlarını görmek zorundaydık üstüne üstlük, aradığımızı da bulamayacaktık. Aradığınızı bulamadığınız için eğer biliyorsanız Yahoo, Altavista gibi farklı sitelerde de arama yapacaktınız.

Microsoft sadece buna yetişmek için önce Live hizmetini yaptı, olmadı şimdi Bing devrede ama bir adım daha yaklaşsa da yine olmuş gibi gözükmüyor.

Sonra Gmail çıkmasaydı şu an 7 GB yerine hâlâ Hotmail'in 2 MB posta kutusuna sahiptik. 2 Megabayt ile 7 gigabaytı kıyaslayarak Microsoft'un tekelini nasıl değerlendirdiğini, aslında tüm insanları yolunacak kaz gibi gördüğünü anlayabilirsiniz.

Son olarak, açık kaynağın bir getirisi olarak şu anda herkesin reklamsız kullandığı Vikipedi'den bahsedebiliriz. Kendilerine site açmak isteyenler için Joomla'dan ve WordPress'ten, forum açmak isteyenler için PhpBB ve SMF 'den (Aslında Microsoft'un yeteneksiz ASP 'si yerine PHP 'den) bahsedebiliriz.

Yani; Biz aslında TEKEL'e karşıyız. Linux Açık kaynak kodlu olduğu için, kimsenin malı konumunda değildir, dolayısıyla TEKEL olmayacaktır.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
asp ye yeteneksiz dediğinize göre süper usta bir programcısınız heralde php ile yapılıpta asp vbscript veya c# ile yapılamayan ne var anlatırsanız seviniriz

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
asp ye yeteneksiz dediğinize göre süper usta bir programcısınız heralde php ile yapılıpta asp vbscript veya c# ile yapılamayan ne var anlatırsanız seviniriz

Ben sadece asp den bahsettim, C# demedim.

En basitinden nesneye yönelik programlama yok. Bu yeterde artar bile.
Ayrıca Asp'nin yeteneksiz, hantal ve işe yaramaz olduğunu Microsoft'ta anladığı için Asp'yi geliştirmeyi bir kaç sene önce bıraktı ve en baştan başlayarak .NET'i geliştirdi.

Ayrıca konu değişmesin, benim o iletide değindiğim şey, Microsoft'un tekelci olduğu ve tekelin kötü bir şey olduğunun kanıtıdır.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Microsoft'un tek derdinin daha çok para kazanmak olduğunu unutmayın. En son Vista olayı da bunun farklı bir kanıtı. Hiçbir yenilik getirmeyen Vista'yı hem satarak para kazandılar hem de Windows 7 olduğundan daha iyiymiş gibi gözüktü.

Birde Tekel'in hiçbir zaman iyi olduğunu unutmamak lazım. Bunun için farklı bir örnek vereyim. Türk Telekom'un özelleştirilmesinden sonra yakın zamanda İnternet firmaları kendi altyapılarıyla internet dağıtmak için lisans almaya başladılar. Bunlardan en önemlisi Superonline'nın QuickNet isminde ki 100Mbps hızındaki interneti.
Tekel varken böyle bir şeyin olması söz konusu bile değildi.

Aynı şekilde Google olmasaydı, hâlâ açılış sayfamız olarak bize dayattırılan MSN 'nin sitesini kullanmak zorundaydık ve arama yapmadan önce onların ana sayfalarındaki caf caflı reklamlarını görmek zorundaydık üstüne üstlük, aradığımızı da bulamayacaktık. Aradığınızı bulamadığınız için eğer biliyorsanız Yahoo, Altavista gibi farklı sitelerde de arama yapacaktınız.

Microsoft sadece buna yetişmek için önce Live hizmetini yaptı, olmadı şimdi Bing devrede ama bir adım daha yaklaşsa da yine olmuş gibi gözükmüyor.

Sonra Gmail çıkmasaydı şu an 7 GB yerine hâlâ Hotmail'in 2 MB posta kutusuna sahiptik. 2 Megabayt ile 7 gigabaytı kıyaslayarak Microsoft'un tekelini nasıl değerlendirdiğini, aslında tüm insanları yolunacak kaz gibi gördüğünü anlayabilirsiniz.

Son olarak, açık kaynağın bir getirisi olarak şu anda herkesin reklamsız kullandığı Vikipedi'den bahsedebiliriz. Kendilerine site açmak isteyenler için Joomla'dan ve WordPress'ten, forum açmak isteyenler için PhpBB ve SMF 'den (Aslında Microsoft'un yeteneksiz ASP 'si yerine PHP 'den) bahsedebiliriz.

Yani; Biz aslında TEKEL'e karşıyız. Linux Açık kaynak kodlu olduğu için, kimsenin malı konumunda değildir, dolayısıyla TEKEL olmayacaktır.

Çok güzel açıklamışsınız yine. :)

Fakat Hotmail 5 GB değil mi? 2 GB demişsiniz, ben 5 GB diye biliyorum.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Şimdi 5 GB eskiden daha düşüktü. Ayrıca GB değil MB demiş MaviAteş

O zaman orada ince bir imâ var gibi. :)

Eskiden evet, 4 olduğunu hatırlıyorum sanki. Bilmiyorum, şu an herhangi bir e-posta hesabımda toplasam 10 MB'lık veri çıkmaz. :) Ama bazı insanlar GB'larca veri yüklüyorlar. Bir arkadaşım müziklerini oraya yüklüyor.

Çılgınlık işte. :)

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
2 GB demedim, 2 MB, (2 Megabayt.)
Ve şimdi 5GB evet, çünkü Gmail ilk 1 gb eposta verince, Yahoo'da önce 250MB 'a çıkardı. Hotmail sadece ABD'deki kullanıcıların hesabını 250 MB 'a çıkardı.

Sonra Gmail kapasiteyi arttırıp 5 GB yaptı, hotmail herkesi 250MB 'a çıkardı. Sonra Türkçe dahil diğer dillerdeki arayüze destek verdi. Sonra Gmail kapasiteyi sürekli artacak şekilde ayarladı, Hotmail 5GB 'a çıkardı, Sanırım Yahoo sınırsız.

Bu arada Hotmail'de hâlâ parayla satılan eposta yönlendirme ve POP desteği Gmail'de çıktığı günden beri bedava.

---
Kapasite çok önemli değil aslında benimde 200MB civarı var. Ama 2MB da sadece önemli epostaları saklayabiliyordunuz.
Önemli olan Microsoft'un alırken kepçeyle alıp, verirken çay kaşığını batırıp çıkartarak vermesi. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
2 GB demedim, 2 MB, (2 Megabayt.)
Ve şimdi 5GB evet, çünkü Gmail ilk 1 gb eposta verince, Yahoo'da önce 250MB 'a çıkardı. Hotmail sadece ABD'deki kullanıcıların hesabını 250 MB 'a çıkardı.

Sonra Gmail kapasiteyi arttırıp 5 GB yaptı, hotmail herkesi 250MB 'a çıkardı. Sonra Türkçe dahil diğer dillerdeki arayüze destek verdi. Sonra Gmail kapasiteyi sürekli artacak şekilde ayarladı, Hotmail 5GB 'a çıkardı, Sanırım Yahoo sınırsız.

Bu arada Hotmail'de hâlâ parayla satılan eposta yönlendirme ve POP desteği Gmail'de çıktığı günden beri bedava.

---
Kapasite çok önemli değil aslında benimde 200MB civarı var. Ama 2MB da sadece önemli epostaları saklayabiliyordunuz.
Önemli olan Microsoft'un alırken kepçeyle alıp, verirken çay kaşığını batırıp çıkartarak vermesi. :)

Hımm, bunu bilmiyordum bak. Hala parayla e-posta hizmeti verdiğini de bilmiyordum. Daha doğrusu, parayla e-posta hizmeti verdiğini bilmiyordum. :)

Aslında tekelcilik kırılamayan bir şey değil. Sen özgürce bol keseden dağıttıkça, tekelciliğin elleri kırılıyor yavaştan. :)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Konu dağıldı bahsettinğiniz Windows un arkasında 35000 kişi Linux un arkasında 1.000.000 kişi demişssiniz.

Bu demek oluyor ki 35000 kişi 1 milyon kişiye yetiyor hatta katlıyor.Ve son olarak ben kullandığım her şeyin başkasının malı olması kanaatindeyim çünkü bir şey olursa kim bana yardım edecek Dünya da herkesin kod bilmedğini hesaba katarsak herkes elbet bir gün Windows u bırakacak ancak bıraktıktan sonraki işletim sistemi kesinlikle Linux veya türevi olamaz sevmediğim Apple bile Mac ini kullanırım ancak Linux a birinci sistem olarak geçmem.
Son olarak Windows bir gün bitecek ama biz yine bir Microsoft işletim sistemini kullanacağız Allah korusun Microsoft a bir şey olursa o zaman benim MS kurtaracak param olursa ne var ne yok veririm MS ye ama % 90 MS öyle duruma geçmez Ne zaman Dünya da Amerika süper gücünü kaybeder MS o zaman batar

Ve Microsoft tekelci değil tekelci olduğuna bir örnek gösterin bende olmağına beş örnek gösteriyim

Haps sende bir el at beni karambole alıcaklar :D

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Bu arada Microsoft'un yaratıcılık konusunda da yetenekli olmadığını kanıtlayacak bir kaç konu geldi aklıma. Araştırmadan yazıyorum, eksiklerim olabilir.

Öncelikle İşletim sistemi için ilk görsel arayüzü Macintosh yaptıktan sonra, Microsoft'un buna eklediği tek teknik şey çift düğmeli fare olmuştur. Gerisi satış, pazarlama konusu.

İnternet hizmetlerine baktığımızda felaket bir tablo var.

Eposta: Hotmail ilk çıktığında Microsoft'tan bağımsız, Unix sunucularda çalışan bir eposta hizmetiydi, sonra Microsoft bunu satın aldı.
Arama motoru: MSN basit bir arama motoruydu zaten, Google'dan sonra aslında bunun arama motoru bile olmadığı ortaya çıktı. Live'i geliştirmeye çalıştılar beceremeyince başkasının geliştirdiği Bing'i ismini değiştirerek satın aldılar. Adı Kuma'ydı galiba.
İnternet Tarayıcısı: Netscape bu fikri buldu ve insanlığa web sitelerini armağan etmiş oldu. Fakat Microsoft yine başkası tarafından geliştirilen İnternet Explorer'i yine ismini değiştirerek satın aldıktan sonra işletim sisteminde kurulu gelmesini sağlayarak pazarın lideri olmuştur.
Anlık iletişim: Bu konuda öncü program ICQ'yu herkes duymuştur. Microsoft kendi bulamadığı bu fikri, işletim sistemine dahil ettiği kurulu gelen Windows Messenger ile alt etmiştir.
Sosyal Ağ: Bu konuda Microsoft yine hiç bir yenilik getirmemiş, sadece iyi para kazandıracağını düşündüğü FaceBook'a ortak olmuştur.
Web Programlama: Web siteleri yayılmaya başlayınca, etkileşimli site yapma fikri ortaya çıktı. Cgi, Php geliştirildi, sonra Microsoft Asp ile piyasaya girdi ama bu işletim sisteminin içine dahil edilen bir şey olmadığı için bunda lider olamadı. Şimdi noktaNET ile bir şeyler yapıyor gibi gözüküyorlar ama aslında bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar Microsoft'un büyüsüne kapılmışlar, sadece bizim gibi ülkelerde en çok aranan programlama dili gibi gözüküyor.

Ofis hizmetlerinde de hiç yaratıcı fikir sahibi değiller.

Ofis Programı: Microsoft'un para basma makinesi. Word, Excel ve PowerPoint programları ilk önce ayrı ayrı programlardı ve yine başkaları tarafından bulundular ve ilk olarak başkaları tarafından geliştirilip satıldılar, sonra Microsoft her zamanki gibi bunları satın alıp MS Office paketi olarak birleştirdi.

(Sadece bu konuda küçük bir araştırma yaptım.)
Word: İlk olarak Bravo Software isimli bir şirket tarafından 1974 yılında geliştirildi. Bu aslında şu anda bu yazıyı yazarken de kullandığımız, WYSIWYG (Ne görüyorsan onu alırsın) düzenleyicilerinin atası.
Excel: Şu anda IBM'in bir parçası olan Lotus Software şirketinin Hesap tablosu programı Lotus 1-2-3 isimleriyle yayınlandı, sonra malum son gerçekleşti.
PowerPoint: İlk olarak Maciontshlar için 1987'de Forethought şirketi tarafından geliştirildi.

Demek istediğim şey, Microsoft'un kafası sadece "Nasıl daha çok para kazanılır." konusunda çalışıyor. Adamların kafası teknoloji üretmede çalışmıyor, sadece param var alırım kardeşim deyip, kâr edecek şirketleri satın alıyorlar. Ve zamanında Tekel konumuna getirdikleri Wndows işletim sisteminin içine dahil ederek, satın aldıkları programı herkese kullandırtıyorlar.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Konu dağıldı bahsettinğiniz Windows un arkasında 35000 kişi Linux un arkasında 1.000.000 kişi demişssiniz.

Bu demek oluyor ki 35000 kişi 1 milyon kişiye yetiyor hatta katlıyor.Ve son olarak ben kullandığım her şeyin başkasının malı olması kanaatindeyim çünkü bir şey olursa kim bana yardım edecek Dünya da herkesin kod bilmedğini hesaba katarsak herkes elbet bir gün Windows u bırakacak ancak bıraktıktan sonraki işletim sistemi kesinlikle Linux veya türevi olamaz sevmediğim Apple bile Mac ini kullanırım ancak Linux a birinci sistem olarak geçmem.
Son olarak Windows bir gün bitecek ama biz yine bir Microsoft işletim sistemini kullanacağız Allah korusun Microsoft a bir şey olursa o zaman benim MS kurtaracak param olursa ne var ne yok veririm MS ye ama % 90 MS öyle duruma geçmez Ne zaman Dünya da Amerika süper gücünü kaybeder MS o zaman batar

Ve Microsoft tekelci değil tekelci olduğuna bir örnek gösterin bende olmağına beş örnek gösteriyim

Haps sende bir el at beni karambole alıcaklar :D

1.000.000 demedim, milyonlar dedim bu bir.

35.000 kişinin 1.000.000 kişiyi katladığını söylemişsin. Ne o? Gömlek mi katlıyoruz? :)

1.000.000 kişinin 1.000.000'u da kod yazmıyor ALMİ. Bunların çoğu test ediyorlar yazılan şeyleri. 35.000 kişi ise hem test ediyor, hem de yazıyor. Bu güzel bir şey gibi gözükse de değil. Bir işletim sisteminin geliştirilmesi için her kesimden kişinin görüşlerine ve kullanım biçimlerini bilmeye ihtiyaç vardır. 35.000 kişi normal kullanıcılar değildir ama o milyonlarca kişinin çoğunluğu normal kullanıcılardır. İşletim sistemi robotlara veya uzaylılara değil, insanlara yapılıyor. Bu sebeple insanların nasıl kullandığı, nasıl daha iyi kullanabileceği önemli. Bunu test etmek de topluma düşüyor. Ama Microsoft bunu yapmıyor işte. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemi mantığı güdüyor. İnsanlar Windows'u geliştirebilselerdi zaten Linux olmazdı. Şu an bahsedilen Windows 8 hatta Windows 9'u kullanıyor olurduk. Daha hızlı ve daha güvenli gelişirdi her şey.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
microsoft tabiki tekel değil bütün ürünlerinin sonuçta alternatifi var microsoft kart etmek amacıyla kurulmuş bir şirket ha sen microsoft para kazanıyor diye kıskanıp onu ve ürünlerini çamurlarsan o ayrı sende sat sende kazan linuxunla para birde herşeyin bedava olmasına karşıyım linux dağıtımlarıda paralı olsun 5 lira olsun 10 lira olsun ama paralı olsun geliştirenler para kazansın destek verenler para kazansın kaliteli işler çıksın ortaya yoksa sadece gönül rızasıyla yapılan işler bu kadar olur 500 den fazla dağıtım olur ama 500 üde birbirinin aynısı olur ne demek istediğimi anlamışsınızdır 1 milyon geliştirici veya katkıcının olması o sistemin çok iyi süper kusursuz olacağı anlamına gelmez hatta yer yer zaman zaman işleri zorlaştırır bknz: programlamanın taosu muhasebe programıyla ilgili bölüm büyük usta ne diyor :D

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
1.000.000 demedim, milyonlar dedim bu bir.

35.000 kişinin 1.000.000 kişiyi katladığını söylemişsin. Ne o? Gömlek mi katlıyoruz? :)

1.000.000 kişinin 1.000.000'u da kod yazmıyor ALMİ. Bunların çoğu test ediyorlar yazılan şeyleri. 35.000 kişi ise hem test ediyor, hem de yazıyor. Bu güzel bir şey gibi gözükse de değil. Bir işletim sisteminin geliştirilmesi için her kesimden kişinin görüşlerine ve kullanım biçimlerini bilmeye ihtiyaç vardır. 35.000 kişi normal kullanıcılar değildir ama o milyonlarca kişinin çoğunluğu normal kullanıcılardır. İşletim sistemi robotlara veya uzaylılara değil, insanlara yapılıyor. Bu sebeple insanların nasıl kullandığı, nasıl daha iyi kullanabileceği önemli. Bunu test etmek de topluma düşüyor. Ama Microsoft bunu yapmıyor işte. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemi mantığı güdüyor. İnsanlar Windows'u geliştirebilselerdi zaten Linux olmazdı. Şu an bahsedilen Windows 8 hatta Windows 9'u kullanıyor olurduk. Daha hızlı ve daha güvenli gelişirdi her şey.
Peki ama neden test edenlerle kod yazanları örnek verdin bence yanlış bir örnek çünkü aynı kesim değil.Ona bakıyorsan test etme bakmından bende test ediyorum Windows u bak şu ana kadar Windows 7 de mavi ekran almadım ne güzel bir test değil mi?
Demek istedğim herkes para harcamıyı seviyor.Ve miletten ucuz olan iyi değildir anlayışı olduğu için özellikle Türkiye Linux tüm türevleri olarak yıl 21xx de pazar payı taş çatlasa yüzde 5 olur.Ve anlattığım Amerika süper güç olduğu sürece Microsoft rahat çok rahat arkasında bir de koca ABD var bunu da hesaba kat

Ve evet Microsoft un tek bir tekel olduğuna dair örnek ver bende sana 5 örnek veriyim sözünü yineliyorum

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
microsoft tabiki tekel değil bütün ürünlerinin sonuçta alternatifi var microsoft kart etmek amacıyla kurulmuş bir şirket ha sen microsoft para kazanıyor diye kıskanıp onu ve ürünlerini çamurlarsan o ayrı sende sat sende kazan linuxunla para birde herşeyin bedava olmasına karşıyım linux dağıtımlarıda paralı olsun 5 lira olsun 10 lira olsun ama paralı olsun geliştirenler para kazansın destek verenler para kazansın kaliteli işler çıksın ortaya yoksa sadece gönül rızasıyla yapılan işler bu kadar olur 500 den fazla dağıtım olur ama 500 üde birbirinin aynısı olur ne demek istediğimi anlamışsınızdır 1 milyon geliştirici veya katkıcının olması o sistemin çok iyi süper kusursuz olacağı anlamına gelmez hatta yer yer zaman zaman işleri zorlaştırır bknz: programlamanın taosu muhasebe programıyla ilgili bölüm büyük usta ne diyor :D

Microsoft Tekel değil mi?

Bunu söylemeniz için diğer işletim sistemlerinin pazar paylarının Windows'a yakın olması lazım. Evet ben seçebiliyorum, özgürüm ama bilgisayar kullanan herkes bilgisayar mühendisi değil.

Microsoft Tekel olduğu için, bugün satılan tüm bilgisayarlarda Windows kurulu geliyor. Aksi takdirde işlemciyi, sabit diski, ekran boyutunu seçebildiğiniz gibi, işletim sistemini de seçme şansınız olurdu.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
ne münasebet diğer sistemlerin microsoft kadar pazar payı olması gerektiğini savunmak okadar pazar payları yok çünkü o pazarı doyuracak bir sistem değil linux sistemler linuxda bilgisayarlarda kurulu verilebilir bu donanım satıcılarınıda memnun eder sonuçta ücretsiz ek bir masraf yapmayacak donanım üreticide ama bunun olabilmesi için en azından insanlar bilgisayarının power tuşuna bastıktan sonra ek birşey yapmadan film izleyebilsin ufak tefek media dosyalarını düzenlesin paylaşsın adam akıllı oyun oynasın ve bazı şeyler standarda bağlansın neyse daha fazla yorum yapmayacam konuyla ilgili düşüncelerimi merak ederseniz aylardım yazdığım geçmiş konular sizide fikir sahibi yapar

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Peki ama neden test edenlerle kod yazanları örnek verdin bence yanlış bir örnek çünkü aynı kesim değil.Ona bakıyorsan test etme bakmından bende test ediyorum Windows u bak şu ana kadar Windows 7 de mavi ekran almadım ne güzel bir test değil mi?
Demek istedğim herkes para harcamıyı seviyor.Ve miletten ucuz olan iyi değildir anlayışı olduğu için özellikle Türkiye Linux tüm türevleri olarak yıl 21xx de pazar payı taş çatlasa yüzde 5 olur.Ve anlattığım Amerika süper güç olduğu sürece Microsoft rahat çok rahat arkasında bir de koca ABD var bunu da hesaba kat

Ve evet Microsoft un tek bir tekel olduğuna dair örnek ver bende sana 5 örnek veriyim sözünü yineliyorum

Sen Windows'u test ediyorsun. Ne kadar? Ne kadar derinlemesine inceleyebiliyorsun? Bir sisteme onlarca, yüzlerce program ve oyun kurup deneyen insanlar var. Hataları görüyorlar ama düzeltemiyorlar. Bu mu iyi bir şey? Bu da tekelciliğin bir gereği. Microsoft sana özgürce çalışma ve geliştirme ortamı sağlamıyor. Belki bir program hakkında çok güzel bir fikrin var. Belki bu fikrini hayata geçirsen teknolojide çığır aşacaksın? Ama yapamıyorsun çünkü önünde kapalı kaynak kodu engeli var. Microsoft'un tekel olduğuna dair kanıtları MaviAteş mesajında çok güzel sıralamış. Her bir kanıta karşılık 5 örnek istiyorum senden. Haydi bakalım, tut sözünü. :)

Ve herkes para harcamayı sevmiyor. Kendi adına konuş. :flowers:

ne münasebet diğer sistemlerin microsoft kadar pazar payı olması gerektiğini savunmak okadar pazar payları yok çünkü o pazarı doyuracak bir sistem değil linux sistemler linuxda bilgisayarlarda kurulu verilebilir bu donanım satıcılarınıda memnun eder sonuçta ücretsiz ek bir masraf yapmayacak donanım üreticide ama bunun olabilmesi için en azından insanlar bilgisayarının power tuşuna bastıktan sonra ek birşey yapmadan film izleyebilsin ufak tefek media dosyalarını düzenlesin paylaşsın adam akıllı oyun oynasın ve bazı şeyler standarda bağlansın neyse daha fazla yorum yapmayacam konuyla ilgili düşüncelerimi merak ederseniz aylardım yazdığım geçmiş konular sizide fikir sahibi yapar

Donanım üreticilerinin Microsoft'la yaptığı anlaşmalardan haberin yok sanırım? Ya da şöyle sorayım, Microsoft'un donanım üreticileri ile yaptığı anlaşmalardan haberin yok galiba?

Windows'ta güç tuşuna bastıktan sonra istediğin her şeyi yapabiliyor musun peki sen? Office programı bile yüklü gelmiyor yahu, insaf! :)

Oyun konusunda yine haklı olan Linux, gerekli desteği görse daha iyi bir performans yakalayacaktır. :)

Seni mantıklı Linux'çulardan sanardım HapS ama bir konudaki düşüncelerinle sarsılan izlenimim, şu mesajınla sona erdi. :)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Microsoft Tekel değil mi?

Bunu söylemeniz için diğer işletim sistemlerinin pazar paylarının Windows'a yakın olması lazım. Evet ben seçebiliyorum, özgürüm ama bilgisayar kullanan herkes bilgisayar mühendisi değil.

Microsoft Tekel olduğu için, bugün satılan tüm bilgisayarlarda Windows kurulu geliyor. Aksi takdirde işlemciyi, sabit diski, ekran boyutunu seçebildiğiniz gibi, işletim sistemini de seçme şansınız olurdu.
Ne alakası var bilgisayar tabi Windows yüklü gelicek Linux a kim destek veriyor söylesene mesela Linux a toplu olarak virüs yayıldı kim düzeltecek bunu.

Bir de sakın IE örneğini göstermeyin ona bakıyorsanız Google da Chrome OS da Chrome u getirecek Apple Safariyi yüklüyor diğer Linux türevleri de Firefox u getiriyor.Bu durum da Microsoft tekel olmuş olmuyor örneğin şu an millet Windows la beraber Office programı gelse diyor ama AB yine tekelciliğe girer der fakat Linux la Open Office veriliyor.

Siz sadece tekel olduğuna örnek verin sadece tekel diyip geçmeyin çok mu zaor bir örnek yaa

Son olarak Linux un da pazar payı artsa o da kodunu kapatır parayla satmaya başlarrrrrrrr olay budur!

Maddeler halinde uzatmadan yazı bende size maddeler halinde cevap veriyim haydi yarın sabah tekrar dövüşürüz:D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ne alakası var bilgisayar tabi Windows yüklü gelicek Linux a kim destek veriyor söylesene mesela Linux a toplu olarak virüs yayıldı kim düzeltecek bunu.

Bir de sakın IE örneğini göstermeyin ona bakıyorsanız Google da Chrome OS da Chrome u getirecek Apple Safariyi yüklüyor diğer Linux türevleri de Firefox u getiriyor.Bu durum da Microsoft tekel olmuş olmuyor örneğin şu an millet Windows la beraber Office programı gelse diyor ama AB yine tekelciliğe girer der fakat Linux la Open Office veriliyor.

Siz sadece tekel olduğuna örnek verin sadece tekel diyip geçmeyin çok mu zaor bir örnek yaa

Son olarak Linux un da pazar payı artsa o da kodunu kapatır parayla satmaya başlarrrrrrrr olay budur!

:D

Bak ALMİ, sana tek tek ve uzun uzun cevap vereyim.

Öncelikle Linux'a toplu olarak virüs yayılma derken ne demek istedin bilmiyorum ama :D Linux'taki bir açığı anında kapatabilir kullanıcılar. Microsoft'ta beklemek zorundasın. Hatta yazımda da belirttiğim açık var ya, o açık ilk bildirildiğinde Microsoft görmezden gelmiş. :) Bunu da yazmış olayım.

Linux Firefox'u yüklüyor çünkü Internet Explorer Linux üzerinde çalışmıyor. :D Sen sonradan Opera'yı seçebiliyorsun. Ayrıca IE sadece yüklü olarak gelmiyor, sen Firefox yüklesen bile ayarlarını yapmadığın sürece hala MSN'de e-postalarını okumak istediğinde IE açılıyor, GIF resimleri için IE açılıyor, vb. Hatta MSN'de e-postalarını okumak istediğinde başka tarayıcıyı kullanamıyorsun. O simgeye tıkladığın an IE açılıyor. Ancak IE'yi silersen oluyor, o da ben hiç silmedim. :) Bazı şeyleri kullanamayabilirsin çünkü. Programlar birbiriyle bağımlı.

Linux'ta OpenOffice programının verilmesi tekelcilik değildir. MS Office Linux sistemlerinde çalışmadığı için, insanları Office programlarından mahrum bırakmamak için OpenOffice gelir. :D Ve yine bu durumda Microsoft tekelcidir çünkü işletim sistemine dolarlar verdikten sonra gidip yine dolarlar vererek MS Office almak zorunda kalırsın. :)

Linux'un kaynak kodlarını kapatma gibi bir olayı olamaz. Linux bir şirket veya kuruluş değildir. :wink: Linux binlerce insanın sistemidir. Ha şu olur, bir dağıtım yolundan sapar (ki var öyleleri) ve kaynak kodlarını toplumdan saklayarak bir kuruluşun işletim sistemi olarak satılmaya başlar. O zaman da zaten adı bile duyulmaz çünkü hem Linux dünyasının saygısını kaybetmiş olacaktır, hem de Windows'çular Linux sistemlerine alışkın olmadığı için asla bilmedikleri ve onlara göre zor olan bir sisteme para ödemeyeceklerdir.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
@Jeaquares herkes ofis paketi kullanmak zorunda değil ve birçok kullanıcı hiç kullanmıyor bile hatta ben sistemimi ilk kurduğumda kaldırdığım ilk program openoffice oluyor arkasından fspot ve tomboy yani ofis programının default gelmesi bir meziyet değil ona bakarsan ilk kurduğunda mp3 çalmıyor divx oynatmıyor ama ben bunları söylemiyorum çünkü yasal kısıtlamalar var ve öntanımlı malesef gelemiyor windows da office programı kullanmak isteyen ev kullanicisida bi zahmet indirsin openoffice kursun kullansın veya microsoftun ev kullanicilari için ürettiği starter edition ı indirip kullansin bu kadar basit hem microsoft u tekel oluşturuyor internet explorer i default geliyor diğer tarayıcılar pazar kaybediyor diye mahkemelere veriyorlar sonrada linux dağıtımlarında office öntanımlı microsoft da yok diye maval okuyorlar yok böyle bir objektiflik kimse kimseyi yemesin

microsoftun donanım üreticileriyle anlaşma yapmasından daha doğal birşey olmaz linux dağıtımı satan firmalarda yapsın redhat novell canonical zaman zaman yapıyorlar onlarda mı yapmasın

siz objektif olduğunuzu söylüyor ve savunuyorsunuz ama herkesden daha çok tafafgirlik yapıyorsunuz

QaFeİN

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Jeaquares Baya Emek Harcamışsın :)

Tebrik Ederim Güzel Bir Yazı Olmuş