Windows Varken Neden Linux'u Tercih Ediyoruz?

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
"Yasal zararlı yazılım" demeyelim, o kadar kullandık sonuçta. ;)
Neyse, şakayı bir tarafa bırakıp konuya döneyim. Zararlı yazılım yazmak yasal değilse günümüzde niye onlarca virüs, truva atı, reklam yazılımı var ve hâlen niye zararlı yazılım yazılıyor, hiç düşündünüz mü? Demek ki göz yumuluyor.
Çünkü, Bilgisayar ve İnternet dünyasının haylaz çocukları her gün yeni açıklar keşfediyorlar... sanırım burada bu açığı kullanmaya iten işletim sistemi her ne ise onu suçlayabiliriz.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Neyse, şakayı bir tarafa bırakıp konuya döneyim. Zararlı yazılım yazmak yasal değilse günümüzde niye onlarca virüs, truva atı, reklam yazılımı var ve hâlen niye zararlı yazılım yazılıyor, hiç düşündünüz mü? Demek ki göz yumuluyor.
Sana bana zarar veriyorsa yasal, birilerine maddi zarar verecekse ama değil. Bugün dünyada açlıktan ne kadar insan ölüyor ? İnsanlar A salgını, B salgını için alarm veriyorlar. Ama hergün açlıktan daha fazla insan ölüyor. Peki neden sanki bu salgın daha kötü gibi gösteriliyor ? Çünkü zengin açlıktan ölmez :P

M

Murat Burç

SDN Okuru
Driverleri varsa (sanırım yok) 7 kuracağım laptopa linux falan dinlemez uçar yeminle :D 10 ile uğraşılmaz.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Usta millet selamun aleyküm virüs yazdım mı diyor?

Samet UCA

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,930
Hangisi işimi görüyorsa onu kullanırım bir ara kubuntu-windows kullandım bir kaç gün Kubuntu bir kaç Windows takıldım. İkisi arasında tercih yapmam için hiçbir sebebim yok. (.Net) de windows, c de linuxa geçerim. C kodlarken insan bir hevesleniyor linux ortamında.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
M

Murat Burç

SDN Okuru
10 niye sevilmiyor? sonuç olarak en güncel sunulan sürümü.
En başta takılıyor. Bir çok gereksiz Microsoft uygulaması var yavaş tekrar yavaş ya hızlı da 7 değil. Nasıl anlatayım 7deki o Cat çatlık tepkisellik yok laptoplarda Intel Nvidia laptoplarda sorunlu mesela

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Dün Windows 10 kurdum. İyi ki diskteki Windows 7'yi silmemişim. Performans yönünden Windows 10'un pek bir üstünlüğü yok bana göre.

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
NSA gidip milletin bilgileriyle uğraşacağına bunlarla uğraşmalı bence.

Oyun falan kuruyor kafasına göre. Bilgisayarda bir sürü Microsoft uygulaması var. Oyunları kaldırdım, onlar duruyor şu an. Uğraşmak istemiyorum nedense.
Bu Windows böyle niye kafasına göre işler yapıyor yahu... Ah Windows bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim yine. Burada yazılan bütün cevapları okumaya çalışıyorum vaktim yettiğince virüs konusunun fazla revaçta olduğunu gördüm. Arkadaşlar üzgünüm ki White Hat olarak görev aldığım vakit süresince en güzel sistem açıklarını Microsoft'un makinalarında keşfettim, en güzel Sql injection denemelerimi yine Microsoft'un makinalarında yaptım. Linux makinalarda her zaman işim daha zordu ve açık tespitleri için farklı parametrelerin eklenmesi gerekiyordu.

---- Mesajlar birleştirildi ----

Dün Windows 10 kurdum. İyi ki diskteki Windows 7'yi silmemişim. Performans yönünden Windows 10'un pek bir üstünlüğü yok bana göre.
O soruyu da şu açıdan sordum... Genelde oyunlar için son sürüm tercih ediliyor gibi bir algı var.

Son düzenleme:

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Bu Windows böyle niye kafasına göre işler yapıyor yahu... Ah Windows bir şeyi belirtmeden geçemeyeceğim yine. Burada yazılan bütün cevapları okumaya çalışıyorum vaktim yettiğince virüs konusunun fazla revaçta olduğunu gördüm. Arkadaşlar üzgünüm ki White Hat olarak görev aldığım vakit süresince en güzel sistem açıklarını Microsoft'un makinalarında keşfettim, en güzel Sql injection denemelerimi yine Microsoft'un makinalarında yaptım. Linux makinalarda her zaman işim daha zordu ve açık tespitleri için farklı parametrelerin eklenmesi gerekiyordu.
Gözlemlediğim kadarıyla Linux'daki ve Mozilla Firefox'daki güvenlik açıkları hemen kapatılıyor.
Örnek haber:
Microsoft Office Uygulamasındaki Açık, Neredeyse 6 Ay Sonra Kapatılabildi
Buna benzer örnekler var daha. Ancak ben bulamadım şimdi.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Gözlemlediğim kadarıyla Linux'daki ve Mozilla Firefox'daki güvenlik açıkları hemen kapatılıyor.
Topluluk gücü... buglar kısa süreler içinde raporlanıp fixleniyor, ondandır.
Hem Linux'un hem de Firefox'un açık kaynak olmasının da bunda etkisinin olduğunu düşünüyorum.
Windows'ta bir açık bulununca hemen paylaşılmıyordur. O açığı bulanlar belki de açığı raporlamak yerine açığı nasıl kullanabilirim diye düşünüyordur.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Debian'da bulunan bir güvenlik açığı saatler içinde kapatılıyor. Windows'ta günler, hatta haftalar. Bakın bi intel'in güvenlik açığını aylardır kapatamadılar. Bu açık yeni duyuldu (Ben duyalı bir kaç ay oldu) ama neredeyse 7-8 aydır meydandaymış. Hala intel cephesinden düzgün bir fix gelemedi. Şu management engine yazılımlarına harcadıkları zamanın yarısını işlemcilerinin mimarisine harcasalarmış keşke...

Bir gün eğer özgür donanım satan bir şirket çıkarsa intel'in de amd'nin de fişini çekerim evimde.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Örneğin WannaCry zararlısının kullandığı SMB1 açığı çabucak kapatılamadı. Birçok bilgisayar bu zararlıdan etkilendikten sonra açık için güvenlik yamaları yayınlandı.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Örneğin WannaCry zararlısının kullandığı SMB1 açığı çabucak kapatılamadı. Birçok bilgisayar bu zararlıdan etkilendikten sonra açık için güvenlik yamaları yayınlandı.
Windows 10'a 2-3 güne fix gelmişti ama 7 ve 8 için patch'ler 1 haftaya ertelendi önce zararın oluşmasını beklediler. Önce birilerini cebi yansın, haber olsun, eski sürüm Windows kullanmasın kimse diye düşünüyorlar. Tamam, 7 yada 8'in bakımını artık yapmak istemiyorsunuz, anladık. O zaman izin verin de topluluk bakımını yapsın, geliştirsin bu işletim sistemlerini.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Windows 10'a 2-3 güne fix gelmişti ama 7 ve 8 için patch'ler 1 haftaya ertelendi
Emin ol o açık daha uzun bir süre önce fark edilmiştir.

Windows 10'a 2-3 güne fix gelmişti ama 7 ve 8 için patch'ler 1 haftaya ertelendi önce zararın oluşmasını beklediler. Önce birilerini cebi yansın, haber olsun, eski sürüm Windows kullanmasın kimse diye düşünüyorlar. Tamam, 7 yada 8'in bakımını artık yapmak istemiyorsunuz, anladık. O zaman izin verin de topluluk bakımını yapsın, geliştirsin bu işletim sistemlerini.
Hatta bu açık için ilk başta Windows XP için de güvenlik yaması paylaşılacaktı ama sonradan vazgeçilmişti hatırladığım kadarıyla.

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Emin ol o açık daha uzun bir süre önce fark edilmiştir.

Hatta bu açık için ilk başta Windows XP için de güvenlik yaması paylaşılacaktı ama sonradan vazgeçilmişti hatırladığım kadarıyla.
4.15 kerneli hala neden gelmiyor biliyor musun ? Çünkü Linus Torvalds bu kernel işini çok ciddiye alıyor ve intel cephesinden adam akıllı bir yama alana kadar 4.15'i erteleyeceğini söylüyor.

M

Murat Burç

SDN Okuru
Windows 10 laptoplarda Intel+Nvidia cihazlarda 1603den beri takılma sorunu var Recep baltaş bile isyan etti Microsoft ve Intel forumlarına yazdı technopatta 50 sayfalık konusu vardı ki daha da ucmustur herhalde micrasofttan adam olmaz açığı falan bırakın boş iş onlar buna bile çozjm bulamadılar.

7 geliştirmeye açılırsa iddia ediyorum ne 10 ne 8 kalır ne Xp kalir

Son düzenleyen moderatör:

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
4.15 kerneli hala neden gelmiyor biliyor musun ? Çünkü Linus Torvalds bu kernel işini çok ciddiye alıyor ve intel cephesinden adam akıllı bir yama alana kadar 4.15'i erteleyeceğini söylüyor.
İşine ve kullanıcıya saygı göstermek böyle bir şey sanırım.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Linux çekirdeği hakkındaki kararları sadece Linus Torvalds mı veriyor?

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
7 geliştirmeye açılırsa iddia ediyorum ne 10 ne 8 kalır ne Xp kalir
XP geliştirmeye açılırsa piyasada bir XP bir de Linux kalır :P

Linux çekirdeği hakkındaki kararları sadece Linus Torvalds mı yönetiyor?
Teknik olarak ana adam o. Ana kararları alan da o. Herkes kernel hacker'ı olabilir ve Linux kernelini geliştirebilir, yeni sürücü ve modüller ekleyebilir, kendi ihtiyaçlarına göre özel bir kernel yaratabilir. Ama ana kernel'deki önemli kararları o alıyor. Elbette topluluğu her zaman dinliyor ama önceliği kullanıcının menfaati olarak görüyor. Misal geçen güvenlik uzmanları ile bir ağız dalaşı olmuştu, baya küfür etmişti. Tamam da kardeşim, her şüpheli davranışta adamlar kernel otomatik olarak işlemi sonlandırsın diyorlar. Düşünsene sadece kernel'deki belki de bir güvenlik algılaması bug'u yüzünden programın kapanacak? Bunu sert bir şekilde reddetmişti. Topluluğu dinliyor ve mantıklı şeyleri uyguluyor ama dengesini de çok iyi biliyor :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
O konuda tartışıriz bence çoğu kişi 7 kullanır. 7 bence daha iyi hoş XP'de iyi.
7 kullanır çünkü XP çok kararlı değildi zamanında. Ama yüzleşelim, XP arka kapı olmayan sürümlerden biri. Üstelik arayüzü çok çok daha hızlı 7 ile kıyaslayınca. Eğer XP 64 kullanıcıların geliştirmesine açılsaydı ne olurdu sence ? Kim 10'un yüzüne bakardı ? Kararlılık konusunda biraz gelişmesi gerek XP 64'ün. Emin ol üreticiler de sahip çıkar, sadece 10 için üretilmiş yazılımların XP 64 portları çıkar.

Windows XP ile Windows 7'de de bir sürü arka planda çalışan ve kendi kendine yüklenen uygulamalar, güncellemeler olursa aynısı diyebilecek misiniz acaba?
7'de arka kapı zaten var. XP'de yok. Konu bu değil. Burada anti Windows kültürü değil, özgür yazılım kültürü hakkında konuşuyoruz :) Eğer Microsoft bana ve diğer kullanıcılara saygı duymayı öğrense onların yazılımını kullanmak konusunda hiçbir itirazım olmazdı.

Son düzenleme:

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
7 kullanır çünkü XP çok kararlı değildi zamanında. Ama yüzleşelim, XP arka kapı olmayan sürümlerden biri. Üstelik arayüzü çok çok daha hızlı 7 ile kıyaslayınca. Eğer XP 64 kullanıcıların geliştirmesine açılsaydı ne olurdu sence ? Kim 10'un yüzüne bakardı ? Kararlılık konusunda biraz gelişmesi gerek XP 64'ün. Emin ol üreticiler de sahip çıkar, sadece 10 için üretilmiş yazılımların XP 64 portları çıkar.
Modifikasyonlu sürümleri aklıma geldi Xp'nin sen öyle deyince, işe yaramayan ne var ne yok format esnasında bir güzel doldurulurdu makinaya. Sonra hızlı çalışacak sistem yavaşlardı. Bkz; sorunsuz sistem nasıl sorunluya dönüştürülür?.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
NSA gidip milletin bilgileriyle uğraşacağına bunlarla uğraşmalı bence.
Bu konu aslında epey derin bir konu. Birinci olarak şunu düşünün:

-NSA tamamen panik halinde, Amerika'daki politika oldukça can sıkıcı hale geldi ve ayrılıkçı hareketler alttan alta besleniyor. Özellikle Teksas ve California eyaletleri için bir ayrılma durumu söz konusu olabilir. Bunu önceden kontrol edebilmek, en azından çıkacak bir isyanı engelleyebilmek için her yönden amerikan insanına saldırıyor. Teksas'da belki teknolojik üstünlük o kadar önemli olmayabilir ama en azından California'da bir isyan çıksa kolaylıkla sindirilir.

-Virüsleri yazan insanlar genellikle saçma sapan ülkelerden çıkmış, derdi para kazanmak olan tipler. Amerika'nın göbeğinde mesela virüs işiyle uğraşan adamlar yok, üstelik dünyaya yayılmış halde epey var. NSA ne yapsın? Adamların derdi iç güvenliği sağlamak, hayır Hindistan'da adamı tutuklasalar "Benim niyetim başka bir Hintli ile, virüsümü Amerika'da yaymışlar haberim yok" dese Amerikanlar ne yapsın? Bu işin sonu yok, zaten öyle büyük bir zararı da yok. En son işte ransomware vurgunları çıktı, daha da ötede bir durum yok.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
12,109

Microsoft, 14 Mart 2017'de güvenlik açığından etkilenen bir düzeltme yaması ile birlikte "Kritik" bir öneri yayımladı. ama mayıs ayında bu kritik güncellemeyi yapmayan güncelemeyi kapatan veya yapmayan (sizler gibi ) cihazları vurdu

M

Murat Burç

SDN Okuru
Son zamanlarda güvenlik açıkları artmaya başlamadı mı? Meltdown, spectree, wannacry, fidye yazılımları derken falan filan işte. :D ilginç