Soru Windows'tan Linux'a Geçiş Sonrası Bu Ayarlar Nasıl Yapılır?

MovelessMove

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba! Eskiden Windows 11 kullanıcısıydım, ancak windows 11'de birden fazla bir sürü hata yaşamaya başladığımdan dolayı, Windows'u silerek, Linux Ubuntu 25.04 sürümünü kurdum. Bunu kuralı daha 1 gün oldu, bu yüzden çok fazla terminal komudu bilmiyorum. Ancak, NVIDIA Server X'de yaptığım herhangi bir değişikliği kaydetmek istiyorum. Ancak nasıl kaydedileceğini bilmiyorum. Yapay zekadan öğrendiğim seçenekler şüpheli durduğundan onun dediklerini yapmadım. Aynı zamanda özelleştirmek ve sormak istediğim şu şeylerde var:

-Windows'daki gibi ses performansını ayarlayabilme uygulaması.(Seslerin dağılmaması, yankı yapmaması gibi.)
-NVIDIA Server X'den yaptığım değişiklerin kalıcı olmasını istemem.(Ancak terminalle mi yoksa NVIDIA Server X'den mi yapılıyor onuda tam olarak bilmiyorum. Youtube'da var ancak tam güvenim yok.)
-Mouse hızını stabil ve istediğim bir konuma getirebilme.(Ama terminal ile yani, hızını 1-5 gibi değiştirme seçenekleri.)
1749108491565.png

-Aynı zamanda, burdada UEFI dbx'yi yüklemeye çalıştığımda yükleniyor. Yeniden başlatıyorum. Ancak yine aynı ekran geliyor. Ve sebebini bir türlü çözemedim. Bunu çözmek istemem.
-Bir uygulamanın, birden fazla açılabilmesini engellemek.(Örnek: Whatsap-Destkop vb. uygulamar gibi.)
-Aynı zamanda NVIDIA sürücüsünü kurduğum zaman, Linux boot sürecinde, ekran 2 kere reset atıyor(Yani siyah), sonra HDMI 2 yazıyor(Monitörün yazısı)ancak bunun sebebini halen çözemedim. Windows'dada bu durum böyleydi. Linux'u kapatırkende, ekran bir reset atıyor sonra öyle kapanıyor linux. Ve bunun sebebini öğrenmek istemem, sürücüyü silip yeniden kurmak istemem.

Bunları istememin sebebi, tam olarak linux'un henüz nasıl çalıştığını bilmediğimden dolayı. Bu istediğim şeylerin nasıl yapılacağı şeyler hakkında bana yardımcı olmanızı rica ederim.
Saygılarımla, MovelessMove.