nexads
Öğrenci
- Reaksiyon puanı
- 22
Hepimiz çoğunlukla sanal makineler için VirtualBox'u kullanıyoruz. VirtualBox oldukça güzel bir yazılım ve kolay arayüzü ile rahatlık yapıyor. Ben de eskiden kullanıyordum ama QEMU kullanan Libvirt'i gördüğümde mutlu olmaya başladım çünkü ben eskiden QEMU'yu Terminal emülatöründe kullanıyordum ve zorlanabiliyordum. Ancak Libvirt oldukça kolay bir arayüze sahip.
Bugün sizlere libvirt ve virt-manager'ı nasıl kurulup kullanılacağını göstereceğim.
İlk olarak QEMU'yu kurmamız gerek ve bunun için Linux Mint veya Ubuntu'da arayarak yükleyebilirsiniz. Ama eğer sizde bu yoksa Terminal enülatörü kullanınız. Uygulamalar yerinden Terminal emülatörünü bulunuz.
Bulduktan sonra sizin Linux dağıtımıza göre komutlar vereceğim. Kullandığınız Linux dağıtımına göre komut kullanın lütfen:
Linux Mint/Ubuntu/Debian:
Rocky Linux/Fedora:
Manjaro/Arch Linux:
QEMU'yu yükledikten sonra Terminal emülatörünü kullanmamız gerek. Eğer açmadıysanız Uygulamalar'dan bulunuz. Bu sefer ise Libvirt'i yüklememiz gerek. Ve vereceğim konutlardan Linux dağıtımınıza göre seçiniz:
Rocky Linux/Fedora:
Manjaro/Arch Linux:
Yükledikten sonra libvirtd ve virtlogd daemonları etkinleştirmeniz gerekiyor. İşte komutu:
Ve sonra ise başlamanız gerekiyor:
Ve şimdi ise kullanıcı adımızı libvirt grubuna koymamız gerekiyor ve bunun için bu komutu kullanmalıyız:
Eğer grup yoksa bu komutu kullanarak tekrar deneyebilirsiniz:
Bitirmeden önce size önereceğim bir seçenek var. Bu ise virsh üzerinden 'default' ağını etkinleştirme. Bunun için bu komutu kullanınız:
Ve tebrikler. Libvirt ve virt-manager'ı kurmayı başardınız. Şimdi ise virt-manager'ı başlatın ve keyfinize bakın. İkinci mesajımda virt-manager nasıl kullanılır onu bahsedeceğim.
Bugün sizlere libvirt ve virt-manager'ı nasıl kurulup kullanılacağını göstereceğim.
İlk olarak QEMU'yu kurmamız gerek ve bunun için Linux Mint veya Ubuntu'da arayarak yükleyebilirsiniz. Ama eğer sizde bu yoksa Terminal enülatörü kullanınız. Uygulamalar yerinden Terminal emülatörünü bulunuz.
Bulduktan sonra sizin Linux dağıtımıza göre komutlar vereceğim. Kullandığınız Linux dağıtımına göre komut kullanın lütfen:
Bash:
sudo apt install qemu-system-x86 ovmf
Rocky Linux/Fedora:
Bash:
sudo dnf install qemu-kvm edk2-ovmf
Manjaro/Arch Linux:
Bash:
sudo pacman -Sy qemu-full edk2-ovmf
QEMU'yu yükledikten sonra Terminal emülatörünü kullanmamız gerek. Eğer açmadıysanız Uygulamalar'dan bulunuz. Bu sefer ise Libvirt'i yüklememiz gerek. Ve vereceğim konutlardan Linux dağıtımınıza göre seçiniz:
Bash:
sudo apt install libvirt-daemon-system libvirt-clients virt-manager bridge-utils gir1.2-spiceclientgtk-3.0
Rocky Linux/Fedora:
Bash:
sudo dnf install @virtualization spice-gtk
Manjaro/Arch Linux:
Bash:
sudo pacman -Sy libvirt virt-manager bridge-utils spice-gtk
Yükledikten sonra libvirtd ve virtlogd daemonları etkinleştirmeniz gerekiyor. İşte komutu:
Bash:
sudo systemctl enable libvirtd
sudo systemctl enable virtlogd
Ve sonra ise başlamanız gerekiyor:
Bash:
sudo systemctl start libvirtd
sudo systemctl start virtlogd
Ve şimdi ise kullanıcı adımızı libvirt grubuna koymamız gerekiyor ve bunun için bu komutu kullanmalıyız:
Bash:
sudo usermod -G libvirt -a <kullanıcı adı>
Eğer grup yoksa bu komutu kullanarak tekrar deneyebilirsiniz:
Bash:
sudo addgroup libvirt
Bitirmeden önce size önereceğim bir seçenek var. Bu ise virsh üzerinden 'default' ağını etkinleştirme. Bunun için bu komutu kullanınız:
Bash:
sudo virsh net-start default
sudo virsh net-autostart default
Ve tebrikler. Libvirt ve virt-manager'ı kurmayı başardınız. Şimdi ise virt-manager'ı başlatın ve keyfinize bakın. İkinci mesajımda virt-manager nasıl kullanılır onu bahsedeceğim.
Son düzenleyen moderatör: