Ubuntu Linux Enlightenment(e17) Masaüstü Yükleme

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Güzel, şık aynı zamanda hafif bir masaüstü olan E17 denemek isteyenler için yüklemesini anlatacağım.

Bu anlatım Ubuntu Lucid (10.4 ) için yapılmıştır. Dikkatinizden kaçmazsa yüklemede sıkıntı yaşamazsınız.

Önce
Kod:
Uçbirimi
açıyoruz.

Nasıl açılacağını bilmeyenler için "Uygulamalar >>>Donatılar>>>Uçbirim" tıklayarak açılan pencereye komutları olduğu gibi yapıştırarak sorunsuz kurulum yapabilirsiniz.

Önce E17 masaüstü kurulumu için alınacak ve sistemi güncelleştirirken E17 Masaüstünün güncellenmesini sağlayacak olan adresi "buna Linux'da depo denmekte", sistemimizin çekeceği dosyaya eklememiz gerekmekte.

Önce o dosyayı açacağız sonra dediğim gibi kurulum için gerekli dosyaları

Şimdi E17 masaüstünün kurulum ve sürekli güncellenmesi için sistemimizde eklememiz gereken dosyayı açacağız.
Uçbirime tırnakların içindeki yazının tamamını eksiksiz olarak kopyalarak enter'lıyoruz.
Size şifre soracaktır. Şifrenizi giriniz.

Kod:
"sudo gedit /etc/apt/sources.list"

Size içinde önceki varsayılan depolar veya sizin eklediğiniz depoların olduğu basit notepad türü bir dosya açılacaktır. İşte o dosyanın en altına E17 Masaüsütünün kurulumu için gerekli olan dosyaların çekileceği aşağıda verdiğim adresi tırnakları olmadan yapıştırın ve yukarıdaki menülerden kaydet diyerek programı kapatın.

Kod:
"deb http://packages.enlightenment.org/ubuntu karmic main extras"

Şimdi tekrar uçbirimi açın vegüvenlik nedeniyle E17 deposu için gerekli şifreleri çekiyoruz.Aşağıda verdiğim adresi direk uçbirime yapıştırın ve enter'layın. Bir takım şeyler 1-2 saniyede çekilerek yüklenecektir.

Kod:
"wget http://packages.enlightenment.org/repo.key -O - | sudo apt-key add -"

Şimdi sistemizin E17 adresini ve gerekli olan şifreyi algılaması için güncelleyeceğiz. Bunun için uçbirime tırnaklar olmadan şu komutu girin
Kod:
 "sudo apt-get update"
. Sizden şifre isterse şifrenizi girin. O anda siteminizde yüklü depolarla olan bağlantıların kontrol edilerek aktığını göreceksiniz.

Bu işlem bittikten sonra E17 Masaüstünü yüklenmeye hazır demektir. E17 Masaüstünü yüklemek için tırnaksız olarak uçbirime yapıştırıyoruz
Kod:
"sudo apt-get install e17"
. E17 Masaüstü kısa sürede yüklenir.

Peki E17 Masaüstüne nasıl geçiş yapacaksınız?

Ubuntunuz açılışta şifre sorarken aşağıda "Oturumlar" yazan yerin yanında "Gnome"
yerin yanında ok işareti vardır orayı tıklayın ve "Enlightenment" yazan yeri tıklayarak geçiş sağlayabilirsiniz.

Kaynak site: How to Run Enlightenment (E17) On Ubuntu Karmic - Make Tech Easier

Not: Sitedeki anlatım karmic ubuntu için olmasına rağmen ben anlatımı Lucid ubuntuya çevirerek yaptım ve adres sorunsuz çalışmakta.

Anlatım: Al Arabi (Hatamız varsa affola!)

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Teşekkürler.
Sabily Linux ta KDE yüklemiştim, ortalık karıştı ve tekrar Gnome' u varsayılan yaptıp kurtuldum
Bir de bunu deneyelim.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
E17 Masaüstünü merak edenler için anlattım. İngilizcesi hiç olmayanlara tavsiye etmem. Yoksa bilgisayarı kapatma konusunda bile sıkıntı yaşabilirsiniz.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Bunu geçenlerde yapmıştım..

pardus 2009.2+E17 Enlinghtenment..

6fmcnq.png

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Bi ekran görüntüsü alsaydık :)

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
İşte resim. İşin ilginci ne yaptımsa internet bağlantısını sağlayamadım.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Kablolu? Kablosuz? 3G?

Kablolu.İp atadım ona rağmen bağlanamadım. Netmask falanda ayarladım, yine aynı. Başka ayarlamam gereken birşey var mı bilemiyorum! Az önce yine E17'ye geçiş yaptım ve internet ayarlarına baktım. Benim daha önce girmiş olduğum İp ve netmaskten eser yok. Yine default değerlere dönmüş.

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
başka masaüstü ortamındayken bağlanabiliyor musun?

Sistemim Ubuntu 10.4 Lucid Gnome. Bunun üzerine kurdum. Sorunsuz ve sıkıntısız internete girmekteyim.

İşte şuan E17 deki internet ayarım. Şuan benim yaptığım ayarlara rağmen yine defaul değerlere dönmüş.

Benzer sorun yaşayan olması durumunda çözüm şu: uçbirim'e sudo dhclient eth0 yazıp şifrelerini girdikten sonra sistem dhcp havuzundan ip almaya başlayacaktır. Sonrası internete sorunsuz girebilirsiniz.

ozZ

Asistan
Reaksiyon puanı
6
kablosuza nasıl giriyoruz peki, aynı sorun bende de boy gösterdi de :(

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
236
dhcpcd yap diyecektim bende.. :)

@ozZ kablosuzun şifreleme sistemi ne wep mi?

seckyn

Profesör
Reaksiyon puanı
18
yahu ben nasıl bişey kurdum fare işaretcisi x şeklinde iyide vmwarede denemişim :D

Kurulumunu anlatmışın ellerine sağlıkda bide kurulumdan sonra ayarlar var onlarıda anlatsaydın iyi olurdu benim gibi çömezlere :D

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
yahu ben nasıl bişey kurdum fare işaretcisi x şeklinde iyide vmwarede denemişim :D

Kurulumunu anlatmışın ellerine sağlıkda bide kurulumdan sonra ayarlar var onlarıda anlatsaydın iyi olurdu benim gibi çömezlere :D

Ben merak edenler için deneme amacı ile kurmaları için anlattım. Maksat merakları gitsin. Bende ayarlarını o kadar kurcalamadım açıkçası. Sadece biraz özelleştirdim ve türkçeye çevirdim.

Aslında sorun vm de de olabilir. Çünkü normal kurulumda bile (ki ben normal sistemin üzerine kurdum) internete çıkarmama gibi bir sorun yapmakta. Yani sistemin kendisinde de bir sorun var.