Ubuntu Kurulumu

Windows mu Ubuntu mu? Hangisi daha iyi?

• Kullanılan toplam oy
    92

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
8.10 sürümünü kaldrımadan 9.04 kuran oldu mu?Kurduğum programları tekrar kurmak istmiyorum.Eğer bir sorun çıkartıyorsa da baştan kuracaz,kaçışı yok :D

daha rc'yken güncelleme yoluyla geçtim 8.10'dan 9.04'e. ben hiç bir sorun yaşamadım, sen de yaşamazsın büyük ihtimalle ama garanti edemem tabi.

Frespo

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Böyle bir çalışma bekliyordum ve istiyordum , teşekkürler Shiftdelete..

Sorularım var ama ,
1_) firefoxum normal çalışabilir mi bende farksız bir şekilde "idm"yle falan bide eklentiler tam olarak çalışır mı ?
2-) Office için Open Office'i mi kullanacağız?
3-) Pek oyun oynamam da kullandığım 5-10 program var onlar çalışacak mı ubuntu'da ?

Bir de en önemlisi daha önce hiç kullanmadım linux benzeri sistemler öğrenmem zor olur mu?

Cevap veren herkese tek tek teşekkürler.. (troya şimdiden teşekkürler))

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
8.10 sürümünü kaldrımadan 9.04 kuran oldu mu?Kurduğum programları tekrar kurmak istmiyorum.Eğer bir sorun çıkartıyorsa da baştan kuracaz,kaçışı yok :D

Sorun çıkarmıyor sağlıklı bi şekilde yükseltebilirsin ama ext4 desteğini sıfırdan kurulumla elde edebilirsin 8.10 üzerine kurunca malesef dosya sistemin ext3 olarak kalıyor.

Bence sıfırdan kurulum yap ext4 anlatılmaz yaşanır :)
Birde 64 Bit ubuntu kurmanızı öneririm windows saolsun 64 bit çıkardığında millete isyan ettirdi ama ubuntu bu sorunun üstünden gelmiş. İşlemcisi destekleyenler mutlaka 64 Bit ubuntu kurmalı.
ubuntu indirenler Dvd sürümünü indirmeli çünkü bir çok bağımlılık dvd ile geliyor böylece program kurarken bu bağımlılık gerekiyor diyip internetten otomatik download yapmaz seri şekilde programlarınızı kurabilirsiniz.

Buda benden bi ekran görüntüsü

tahir2023

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bu konuda yardımcı olabilecek varsa memnun olurum

Ben de linux kullanmak istiyorum ancak kurulumda çok problem yaşıyorum. Windows un kurulu oldugu (C) sürücüm ve diğer mp3-film vs.. lerimin olduğu (D) sürücüm var. Bunlara zarar gelmeden (D) deki boş alandan yaralanıp yeni birim oluşturamıyorum. Tüm bilgileri formatlamamak için de bilmediğim seçenekleri denemedim.

shadowfax_07

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ubuntu kurmadan önce xp ye yeniden format atıp, ubuntuya en az 5gb(4gb ubuntu+1 gb takas) yer açıp sonra ubuntu kurmak için kurulum sırasında elle bölümlendirmeyi seçin daha iyi eğer diski bölümlendirmeden tamamına kurarsanız xp silinir ya da wubi yoluyla kurarsanız xp nin içinde 5 gb lık bir bölümü gözden çıkarırsınız ve program ekle kaldırdan normal bir şekilde kaldırırsınız. Bu şekilde kaldırmıştım sorun çıkarmamıştı. Bu ay kotayı aştım ve pardus kurulu şu an yoksa kurarım ubuntuyu deneyim nasıl olmuş:turned:

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Troy, anlatımda 8. Adımdaki resimdeki ayar ile yine Windows'u silmiyormuydu? :)

Orada iki seçeneği de anlatalım istemiştik aynı adımda. Daha net ifadelerle yanlış anlamayı önlemeye çalıştık şimdi senin önerinle. Teşekkürler.

_taha

Profesör
Reaksiyon puanı
17
Memurların, öğrencilerin ve öğretmenlerin bence Linux kullanması lazım. Pardus, maalesef yeniliklere yetişemez oldu. Ubuntu ile devam edilsin derim ben.
pardus hakkında sana destek veririm yetmiyor artık!!!

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
6 ayda bir sürüm çıkartan her sürümünde yeniliklerin ilkini bünyesine ekleyen bi ubuntu, diğer yanda sınavlarının yoğunluğuna göre geciken yılda 1 kere yeni versionu çıkan. 2008 versionu 2008 in sonunda, 2009 versionu yine 2009 sonunda çıkan planı programı olmayan bi geliştirme ne geliştirdiklerinide bilmiyorlar. Malesef ciddi bir proje gözüyle bakmıyorum pardusa bu konuda ubuntu tartışılmaz karşılaştırılması bile ilginç :)

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
145
Ubuntu'yu gerçekten çok seviyorum. Diğer mesajlarımda da belirttim Ubuntu'dan sonra windows'a geçince ne kadar hantal olduğunu görebiliyorsunuz. Ubuntu grafik ve efektler yönünden de iyi durumda ancak şu bi gerçekçi Windows'a yaklaşmış bile denilemez.

hta1905

Profesör
Reaksiyon puanı
1
daha rc'yken güncelleme yoluyla geçtim 8.10'dan 9.04'e. ben hiç bir sorun yaşamadım, sen de yaşamazsın büyük ihtimalle ama garanti edemem tabi.

Sorun çıkarmıyor sağlıklı bi şekilde yükseltebilirsin ama ext4 desteğini sıfırdan kurulumla elde edebilirsin 8.10 üzerine kurunca malesef dosya sistemin ext3 olarak kalıyor.

Bence sıfırdan kurulum yap ext4 anlatılmaz yaşanır :)
Birde 64 Bit ubuntu kurmanızı öneririm windows saolsun 64 bit çıkardığında millete isyan ettirdi ama ubuntu bu sorunun üstünden gelmiş. İşlemcisi destekleyenler mutlaka 64 Bit ubuntu kurmalı.
ubuntu indirenler Dvd sürümünü indirmeli çünkü bir çok bağımlılık dvd ile geliyor böylece program kurarken bu bağımlılık gerekiyor diyip internetten otomatik download yapmaz seri şekilde programlarınızı kurabilirsiniz.

Buda benden bi ekran görüntüsü
İkinize de teşekkür ederim.En iyisi boş bir vakit bulduğumda 64 bit DVD'yi indirip,güncelleme yapmadan sıfırdan kurayım.

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Bu konuda yardımcı olabilecek varsa memnun olurum

Ben de linux kullanmak istiyorum ancak kurulumda çok problem yaşıyorum. Windows un kurulu oldugu (C) sürücüm ve diğer mp3-film vs.. lerimin olduğu (D) sürücüm var. Bunlara zarar gelmeden (D) deki boş alandan yaralanıp yeni birim oluşturamıyorum. Tüm bilgileri formatlamamak için de bilmediğim seçenekleri denemedim.

Wubi diye bir program var ..
Onunla uğraşmadan ubuntu kurabilirsin..
Wubi Insataller 9.04 :
http://noncdn.releases.ubuntu.com/9.04/wubi.exe

ceteci25

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
akadaşlar hemen hepinizin yazdıklarınızı dikkatle okudum ben pc ye kuramadım bile windowstan sıkılanlar için iyibir alternatif olabilir iki işletim sistemi birlikte kullanılbilir bende kurulum yaparken bir çok hata listesi ortaya çıktı kuramadım niçin hata vermiş olabilir yardımlarınızı bekliyorum kurmayıda çok istiyorum

yer__6

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
.exeuzantılı çoğu program ve oyun Wine adlı program ile çalışıyor fakat oyunların fps değerleri baya bi düşük oluyor. Grafikler akıcı bir şekilde değil de sanki 20 fps'ye kilitlenmiş bir biçimde gösteriliyor. Cs 1.6 oynayayım dedim sanki crysis ultra high detail seviyesinde oynarcasına takıntılar yaptı. Fakat linuxun kendine hasa farklı türlerde oyunları var ve azımsanmayacak derecede iyi oyunlar. Bir de ati ekran kartı kullanıcılarına kötü haber. Birazcık beklemeleri gerekecek. ubuntunun 9.04 sürümü ati marka ekran kartlarının %90 nını desteklemiyor 3D bakımından. Mecburen yeni driverler çıkana kadar beklememiz gerekecek.

bende alteratif sistem olarak kurmayı düşünüyorum.Zaten okudum bölm nedeniylede gecmem lazım zaten ama ati ekran kartlarını desteklemedini söylemişsin.Bende en büyük problem olarak driverları görüyorum zaten.Bi soru sorma istiyorum.Benim anakartımda intel linux için driverı varmıdır?
tabi arayıp bulabilirimde bu sorunu cevabını fakat bu soru sadece bir örnek yani bütün donanım eleamanları için gecerli olan bi soru.
gerci öle de olsa böyle de olsa geccem ubuntuya ama soruyum dedim :)

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
6 ayda bir sürüm çıkartan her sürümünde yeniliklerin ilkini bünyesine ekleyen bi ubuntu, diğer yanda sınavlarının yoğunluğuna göre geciken yılda 1 kere yeni versionu çıkan. 2008 versionu 2008 in sonunda, 2009 versionu yine 2009 sonunda çıkan planı programı olmayan bi geliştirme ne geliştirdiklerinide bilmiyorlar. Malesef ciddi bir proje gözüyle bakmıyorum pardusa bu konuda ubuntu tartışılmaz karşılaştırılması bile ilginç :)

yılda bir kere yeni versiyonu çıkabilir ancak pardus paketleri nizami olarak güncellenen, programların güvenlik güncellemelerini geciktirmeyen, geliştiricilerin gayet sorumlu davrandıkları bir dağıtım. eleştirirken haksızlık etmeyelim. ayrıca kde'li bir çok dağıtım arasında ilk tercihimdir, pardus gerçekten iyi bir dağıtım arkadaşlar, sadece pardus'ta bulunan kimi araçlar da gayet kaliteli ve kullanışlıdır, kde'li dağıtım isteyenlere pardus, gnome istenlere ise ubuntu önerebilirim.

bu arada ubuntu'ya göre bir avantajı da (özellikle acemiler için) codec, flash vs içinde hazır gelmesi ve program çeşitliliği olarak da ilk kurulumda kde'nin gnome'a karşı üstünlüğünü belli etmesidir. bir kget, bir ktorrent linux'ta gayet güzel, bulunmaz nimet bunlar ;)

bu arada "ne geliştirdiklerini bilmiyorlar" gibi bir yoruma katılmamak değil, ciddiye almıyorum, böyle saçma üslup olmaz. linux ve özgür yazılım felsefesinden haberi olan bir insanın, çerden çöpten bir dağıtım bile olsa eleştiriyle aşağılama arasındaki farkı koruyup emeğe saygı göstermesini beklerdim, üzüldüm.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
yılda bir kere yeni versiyonu çıkabilir ancak pardus paketleri nizami olarak güncellenen, programların güvenlik güncellemelerini geciktirmeyen, geliştiricilerin gayet sorumlu davrandıkları bir dağıtım. eleştirirken haksızlık etmeyelim. ayrıca kde'li bir çok dağıtım arasında ilk tercihimdir, pardus gerçekten iyi bir dağıtım arkadaşlar, sadece pardus'ta bulunan kimi araçlar da gayet kaliteli ve kullanışlıdır, kde'li dağıtım isteyenlere pardus, gnome istenlere ise ubuntu önerebilirim.

bu arada ubuntu'ya göre bir avantajı da (özellikle acemiler için) codec, flash vs içinde hazır gelmesi ve program çeşitliliği olarak da ilk kurulumda kde'nin gnome'a karşı üstünlüğünü belli etmesidir. bir kget, bir ktorrent linux'ta gayet güzel, bulunmaz nimet bunlar ;)

bu arada "ne geliştirdiklerini bilmiyorlar" gibi bir yoruma katılmamak değil, ciddiye almıyorum, böyle saçma üslup olmaz. linux ve özgür yazılım felsefesinden haberi olan bir insanın, çerden çöpten bir dağıtım bile olsa eleştiriyle aşağılama arasındaki farkı koruyup emeğe saygı göstermesini beklerdim, üzüldüm.

Devletten aldıkları o kadar ödeneğe rağmen yenilikleri bana 1 yıl sonra sunacaklarsa bırak hiç sunmasınlar daha iyi. Emekse emek babalarının hayrına yapmıyorlar bu işi senin benim onun bunun ödediği vergilerle yapıyorlar pardon yapamıyorlar. 2003 de başlanmış bi proje bugün yeni sürüm için net bir tarih bile veremiyor varmı pardus 2009 için kesin resmi bi tarih? Yok çünkü ne geliştirdiklerini bilmiyorlarki belli bi tarih versinler.

Destekleme konusunda ben pardusa laf söyletmezdim ama artık bunu suistimal ettiklerini düşünüyorum. Ağzını açan milli işletim sistemi milli servetimiz diyor ama artık bu duygulardan kurtulun icraat ney ona bakın eleştirin böyle devam etmez kuru kuruya savunmayla olmaz

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Pardus devlet destekli olduğu için geliş(tirileme)meye mahkumdur..
Çünkü devlet sistemi çöktüğünden dolayı fazla ümitli olmamak gerekir..

EnziM Haklı....

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Devletten aldıkları o kadar ödeneğe rağmen yenilikleri bana 1 yıl sonra sunacaklarsa bırak hiç sunmasınlar daha iyi. Emekse emek babalarının hayrına yapmıyorlar bu işi senin benim onun bunun ödediği vergilerle yapıyorlar pardon yapamıyorlar. 2003 de başlanmış bi proje bugün yeni sürüm için net bir tarih bile veremiyor varmı pardus 2009 için kesin resmi bi tarih? Yok çünkü ne geliştirdiklerini bilmiyorlarki belli bi tarih versinler.

Destekleme konusunda ben pardusa laf söyletmezdim ama artık bunu suistimal ettiklerini düşünüyorum. Ağzını açan milli işletim sistemi milli servetimiz diyor ama artık bu duygulardan kurtulun icraat ney ona bakın eleştirin böyle devam etmez kuru kuruya savunmayla olmaz

esas sen eleştirirken gayet beylik ve ezbere laflarla eleştirmişsin. ben söylediğim sözlerde milli işletim sistemi milli servet gibi kelimeler kullanmadım; hangi yönlerden iyi ve kötü olduğunu kısa da olsa belirtmeye çalıştım, bu mu kuru savunma? kaldı ki yaptıkları işi parayla yapıyor olabilirler; ancak ücretli de ücretsiz de çalışılsa nasıl ki bizim eleştirme hakkımız varsa onların da düzgün üslupla eleştirilme hakları var.

2008 kullanıp 2009'la ilgilenmiyordum ancak bir bakayım dedim, 2009'un çıkışı için kesin tarih yok; ancak ne geliştirdiklerini bilmiyor falan değiller: Yol Haritası:Pardus-2009 - PardusWiki , bu adreste yapılan işleri ayrıntılı olarak teker teker görebilirsin. bana işler gayet belirli, yaptıkları işi biliyorlar gibi geldi. tarih bilgisi eksik ama onu da belirlemeleri lazım.

bütün bunlara rağmen 2003'te başlamış bu projenin linux dağıtımı gayet stabil, donanımımı tanıyor, işlevsel olarak gayet güzel, birlikte gelen araçlarını kullanışlı buluyorum ve kullandığım programlarım da zamanında güncelleniyor. 2009 da keşke gecikmese ancak yine de 2009 gecikti diye 2008'i veya bugüne kadar yapılan işleri hiçe sayıp komple pardus'tan vazgeçecek ağzıma geleni söyleyecek halim yok.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
bütün linux dağıtımlarını bir araya toplasan windows xp home edition ın yarısı yapmaz yapamaz o yuzden dağıtımın adının bir önemi yok hepsi aynı sonuçta bütün Linux dağıtımları gezinsin ancak ve ancak bilgisayardan hiçbirşey beklemeyenlerin işletim sistemi olabilecek bir sistemdir Linux dağıtımları ( masaüstü ) sunucu görevleride ayrıca tartışılır. bir web browser bir mp3 playerla işletim sistemi olmuyor.

Kirk Lee

Asistan
Reaksiyon puanı
2
güzel sistem... eskiye göre baya yol katedilmiş ama daha önlerinde çok yol var... özellikle program yüklemek eskisi gibi kabuslarına girmiyor insanların... :D

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
bütün linux dağıtımlarını bir araya toplasan windows xp home edition ın yarısı yapmaz yapamaz o yuzden dağıtımın adının bir önemi yok hepsi aynı sonuçta bütün Linux dağıtımları gezinsin ancak ve ancak bilgisayardan hiçbirşey beklemeyenlerin işletim sistemi olabilecek bir sistemdir Linux dağıtımları ( masaüstü ) sunucu görevleride ayrıca tartışılır. bir web browser bir mp3 playerla işletim sistemi olmuyor.

:) Destekli sallamak lazım.

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177

:) Destekli sallamak lazım.

Arkadaşın Microsoft Ajanı Olduğundan şüpheleniyoruz Zaten biz :mrgreen:

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18

doğruluk payı var ama o kadar da büyük konuşmamak daha iyi olabilir..sonuçta bunlar ücretsiz yazılımlar...

ben özellikle linux dağıtımlarında herşeyin başına gnu-, knu-, g-, gibi ıvır zıvır ifadeler getirilmesine ayar oluyorum..
microsoft'un yaptığı gibi diğer işletim sistemlerinin ve fikirlerin güzel yanları bir araya getirilmeye çalışılsa da abuk subuk açık kaynak kompleksli isimler, ifadeler veya tasarımlar kullanılmasa daha güzel olabilir....
ohh be

pisipardus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben Linux'a pardus ile başlamama rağmen, şu anda pardus'un gidişini hiç beğenmiyorum. Ayrıca eleştirileri ağır bulan arkadaşın verdiği cevap için şunu söyliyeyim: pardus ekibinin üyesi eleştiriye karşı , hakarete varacak derecede cevaplar verebiliyor. Eleştirilerinizi haklı bulmadıkları gibi, sizi küçümseyecek tavırlar içine girebiliyorlar.
Kanaatimce Pardus kurumsal işletim sistemi olmalı. En azından verilen para boşa gitmemiş olur. Samimi gönüllüler ise ubuntu gibi son kullanıcıların kullandıkları işletim sistemlerine yönelmeli.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
2008 kullanıp 2009'la ilgilenmiyordum ancak bir bakayım dedim, 2009'un çıkışı için kesin tarih yok; ancak ne geliştirdiklerini bilmiyor falan değiller: Yol Haritası:Pardus-2009 - PardusWiki , bu adreste yapılan işleri ayrıntılı olarak teker teker görebilirsin. bana işler gayet belirli, yaptıkları işi biliyorlar gibi geldi. tarih bilgisi eksik ama onu da belirlemeleri lazım.

O Link 2009 yılının ilk ayında açılmış olup 3 günde bir kontrol ettiğim wiki sayfası oluyor 4 ay geçmesine rağmen 1 kere güncellendi (Sayfanın altınada bakarsanız 14 Nisan 2009 tarihinde güncellenmiştir). Tahmin ediyorumki 2009 çıkardıklarında o sayfa %36 da bekleyecektir. Pardus'un wikisi de malesef kendisi gibi kararsız. Orada yapılan işlerle ocak ayındaki işler arasında dünyaların farkı var nisana doğru çıkacaktı ilk betası mesela ext4 desteği olmayacaktı mesela şuan başka şeyler yazıyor ext4 desteklenecek sürümünde ne zaman çıkacağı belirsiz. Pardus 2009 çıktığı zaman o wiki ile %50 ya tutar ya tutmaz pardus 2008 yol haritasını incelersen eğer 2008 in kaç ara sürümü geçti kullandık pardus 2008 wikisi % kaç civarında yapılmayan işler sistemde varmı yokmu karma karışık plansız programsız işler yani. Yol Haritası:Pardus-2008 - PardusWiki

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
doğruluk payı var ama o kadar da büyük konuşmamak daha iyi olabilir..sonuçta bunlar ücretsiz yazılımlar...

ben özellikle linux dağıtımlarında herşeyin başına gnu-, knu-, g-, gibi ıvır zıvır ifadeler getirilmesine ayar oluyorum..
microsoft'un yaptığı gibi diğer işletim sistemlerinin ve fikirlerin güzel yanları bir araya getirilmeye çalışılsa da abuk subuk açık kaynak kompleksli isimler, ifadeler veya tasarımlar kullanılmasa daha güzel olabilir....
ohh be

şu anda mecburen kurdum... Meşhuur sabit diskimiz Seagate 500gb hafifçe ses yapmaya başladı elektrikli süpürge gibi, ama bir elektrikli süpürge için hafif..ben de onu dinlenmeye bıraktım şimdilik.neyse...

ubuntu istediğim kıvama neredeyse gelmiş...tebrikler
yalnız şeffaflık olayı yok pencere kenarlarında...insanın gözü arıyor ister istemez:wheelchair:
---------
not: meşhur arızalı seriden olma seagate 500gb servisten bir üst modeliyle değiştirildi..geçmişş olsun

magicxxL

Doçent
Reaksiyon puanı
2
ubuntu, linux denemek isteyenlerin tercihi olmalı bence

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Haps, abi bence sen ağını fazla derine atıyorsun. Şöyle biraz ortalasan belki bir iki sazan girer. :D

Bu arada bence Xp sıradan bir Linux dağıtımın eline su bile dökemez.