Ubuntu 9.04 kurulumu - Video (HD)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HapS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
HapS

uzun uzun bişey anlatmayacam baktım ki adam akıllı bir video yok kaliteli çekilmiş kurulumla ilgili ben yapayım bari dedim yeni gelecek ubuntu 9.10 sürümünde de kurulum hemen hemen aynı olacak o yuzden her iki sürüm içinde geçerli çok büyük bir değişiklik olursa videoyu güncelleriz

not: forumdan uzaklaştırma almıştım kaç gün olduğunu hatırlamıyorum ama bu süre içinde forumu ana sayfadan takib ettim uzaklaştırıldığım günlerde forumda linuxla ilgili herhangi bir muhabbet dönmemiş :D yani linux konularında bir gevşeme yaşanmış

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
genel olarak Teknoloji ve Yazılım bölümüne rağbet az zaten..
değişti forum artık..
:(
Güzel paylaşım.. Yüklemeyenler, yüklemeden önce birkaç kez izlese sorunsuz bir yükleme olur..

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Offf!!:mad: bugün bir türlü Gparted'ı kullanamadım, bu yüzden de kuramadım Ubuntu'yu. :(

Videoyu görünce içim gitti. Eline sağlık, ne diyelim.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Majeste salla gparted i windows disk bölümleme aracıyla diskte iki bölüm oluştur ubuntu için disk formanı ntfs, fat32 farketmez kurulumda nasıl olsa ext4 yapacan. illa gparted ile bölümleyecen diye bişey yok

lazerboy

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Pardus 2009 için de bir kurulum videosu hazırlayabilirsen çok memnun olurum :)

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Majeste salla gparted i windows disk bölümleme aracıyla diskte iki bölüm oluştur ubuntu için disk formanı ntfs, fat32 farketmez kurulumda nasıl olsa ext4 yapacan. illa gparted ile bölümleyecen diye bişey yok
Bölümleyeceğim yerde 40GB'lık veri var. Resimler, müzikler, videolar. Bunları nasıl yedeklerim bilmiyorum, Gparted diğerlerine göre çok daha profesyonel bir program sanırım. Herkes öneriyor. Bayağı da kullanan var. Ama bi ben kullanamadım. :( Bi yandan da korkuyorum, verileri kaybederim diye. Gparted dışında en iyisi Windows Disk Bölümleme'mi?

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Hocam Linux kurmadan önce nerdeydin:D.Bir çok dosyamı yok etmiştim cahillikten :D

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Windows iyi de bilemiyorum, eğer acronis varsa dene ben onla yapıyorum..

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Windows iyi de bilemiyorum, eğer acronis varsa dene ben onla yapıyorum..
Acronis'in yedekleme programı çok popüler. Açıkçası ismi Windows olan bi programa güvenmek gelmiyor içimden. :D Acronis'e bakayım o zaman.

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Winzort diye boşuna demiyoruz :)
Mavi ekranı hatırla ve Acronis'i dene :wink:
Acronis Server'da Acronis Disc Director vardır..
Birde bir program daha vardı acronisin adını unuttum dilimin ucundaydı :( :)

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Winzort diye boşuna demiyoruz :)
Mavi ekranı hatırla ve Acronis'i dene :wink:
Acronis Server'da Acronis Disc Director vardır..
Birde bir program daha vardı acronisin adını unuttum dilimin ucundaydı :( :)
Acronis True Image mi? Yedekleme programı.

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Acronis Disc Director içindeydi hepsii. Paket şeklinde
Evet Acronis True İmage olur galiba... Versiyonları değişince adlarıda değişti galiba..

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Majeste gparted verileri kaybetmeden bölüm açıyor bu özelliği güzel ama kullanım olarak windows programlarına alışmış birisi ilk denemede başarılı olamayabilir hatta verileri uçurabilirde ( ne yaptığından kesin ein olman lazım ) bence en temiz yol verilerini bir yere yedekle ve öyle kurulum yap

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Acronis Disc Director içindeydi hepsii. Paket şeklinde
Evet Acronis True İmage olur galiba... Versiyonları değişince adlarıda değişti galiba..
Ubuntu kurayım da başka hiçbir program gerekmiyor. Bilgisayar yeterince programla dolu. :biggrin: Unutmadan; teşekkür ederim, önerin için. :flowers:
Majeste gparted verileri kaybetmeden bölüm açıyor bu özelliği güzel ama kullanım olarak windows programlarına alışmış birisi ilk denemede başarılı olamayabilir hatta verileri uçurabilirde ( ne yaptığından kesin ein olman lazım ) bence en temiz yol verilerini bir yere yedekle ve öyle kurulum yap
Haklısın, ben Gparted'ı kursam yabancılık çekmem sorunsuz yaparım da bir türlü kullanamadım. Diğer programlar da ona göre daha tehlikeli sanki. Tabii bilmiyorum, deneyip tecrübe etmek lazım. Şimdilik Acronis Disk Director ile bakacağım. İçime sinerse yaparım gider. :)

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Acronis çok sağlam yaptı vallaha. :D Tertemiz bir sabitdisk açtım bilgisayarımda. Ubuntu ile dolduracağım. :D Şimdi keyifle videoyu izleyelim.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Pardus 2009 için de bir kurulum videosu hazırlayabilirsen çok memnun olurum :)

pardusun bir evrenselliği olmadığı için ben pardusa uzak duruyorum zaten 2009 sürümü tam bir felaket Linux sistemlerden kullanıcıyı soğutacak derecede kötü ve özensiz olmuş benimde kafamda vardı duyurulduğu gün bir video ile tanıtmak ama ben başka türlü tanıtmıştım :D Ubuntu ve Debian gibi sistemleri öğrenmek kullanmak kullanıcıya hem kendi hayatında kolaylıklar sağlar hemde bu işde profesyonel olmak isteyenlere faydalar sağlar ayrıca Ubuntu ve Debian gibi dağıtımları kullanıyorsan yardım ve destek alman internette döküman bulman daha kolay olur sorunlarını kısa sürede aşarsın ( eğer sorun yaşarsan ) ama bunları pardus için söylemem zor öyle şeyler oluyor ki geliştiricileri bile cevap vermiyor :) örneğin kallavi bir programı derlemeye kalktığında başın çok fena ağrıyabilir pardusta ama ubuntu ve debianda böyle sorunlar yaşamazsın.

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
Hocam şimdi ben disk düzenini ayarladım. Kurulum esnasında o kısma gelince sorun yaşamam değil mi?

C'de Windows var, D her iki işletim sisteminde de ortak kullanacağım bölüm, E ise Ubuntu için ayırdığım bölüm.

Nasıl bir yol izlemem gerekecek?

Edit: Swap alanı oluşturmam şart mı?

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
E yi silecen boş bir disk bölümü oluşacak sonra o bölümde iki alan açacan birincisi kök dizin / ikincisi swap swap performansı etkilediği için açsan iyi olur ama açmasanda sistem kurulur ve çalışır

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
E yi silecen boş bir disk bölümü oluşacak sonra o bölümde iki alan açacan birincisi kök dizin / ikincisi swap swap performansı etkilediği için açsan iyi olur ama açmasanda sistem kurulur ve çalışır
Anladım, hemen kurup geliyorum, bekleyin beni. :tongue: :thumbup1:

Teşekkürler. :)

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
:( Ubuntu bana haram!

Bendeki CD'nin videoda kullanılan CD ile alakası yok gibi. Açıyorum, aşağıdaki gibi bir pencere geliyor. İlk seçeneği denedim. Komutlarla yapılan bir işlem var. Birşey yapmadan çıktım. İkinci seçeneği denedim. O da E'ye dosya attı ama onların da kurulumla alakası yok.

Resim:
ubuntuc.jpg

Bende yanlış CD mi var? Üzerinde ubuntu 9.04 Desktop Edition yazıyor.

Bir Ubuntu'yu kuramadım. :( Şimdiye 10 kere Windows XP kurup silmiştim. :D

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
:))) bilgisayarını cd den boot ediyorsun dimi yoksa windows açıkken bu ekranın gelmesi normal

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
:))) bilgisayarını cd den boot ediyorsun dimi yoksa windows açıkken bu ekranın gelmesi normal
Boot ediyorum, Gnome denilen masaüstü gelmiyor, komut satırı geliyor. :( "help" yaz, komutları öğren falan diyor. Anlamam oraları.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
ekran kartın marko modeli nedir donanım özellikleri nedir makinanın

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Majeste
CD'yi bilgisayarına sür
Yeniden başlat
İlk ekranda ESC'ye bas..
CD direk boot olmaya başlar..
Karşına Ubuntu Kur seçeneği gelecek..Gerisi videoda var..

Eğer masaüstü kullanıyorsan boot seçeneği için F8 veya F10'a bas boot ekranıdna CD/DVD Rom seçeneğini seç, bekle yükleme ekranı tekrar gelecektir.

Majeste

Profesör
Reaksiyon puanı
21
ekran kartın marko modeli nedir donanım özellikleri nedir makinanın
Resim:
ekrankartibilgisi.jpg

Doktor nesi var? :(
Majeste
CD'yi bilgisayarına sür
Yeniden başlat
İlk ekranda ESC'ye bas..
CD direk boot olmaya başlar..
Karşına Ubuntu Kur seçeneği gelecek..Gerisi videoda var..

Eğer masaüstü kullanıyorsan boot seçeneği için F8 veya F10'a bas boot ekranıdna CD/DVD Rom seçeneğini seç, bekle yükleme ekranı tekrar gelecektir.
O zaman ben her şeyi doğru yapıyorum, videodan farklı olarak, herhangi bir masaüstü gelmiyor, bildiğimiz komut satırı geliyor.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
@majeste hata mesajı olarak ne diyor mesela ekranda neler yazıyor

sci3

Profesör
Reaksiyon puanı
1
O sorunla bende karşılaştım gibi hatırlıyorum ama yeniden başlattığımda böyle bir sorun görememiştim..
Siyah ekrandan sonra gelmesi lazım.. :(