Türkiye'nin IMF'le bağı koparacağı tarih !

evowinds

Dekan
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
243
Reuters'a özel bir demeç veren Başbakan Erdoğan, ekonomik konularla Türkiye'nin AB ve İran ile ilişkileri dahil çeşitli konulardaki soruları yanıtladı. Reuters, değerlendirmede ise Erdoğan ile ilgili bakın ne yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin IMF'ye olan borçlarının tamamının, 2012'nin son dönemi itibariyle ödenmiş olacağını söyledi.

Reuters, "Haberleri oluşturanlar" başlığıyla da Başbakan Erdoğan hakkında bir değerlendirme yazısı yayımladı.

Erdoğan demecinde, "IMF'ye 8 yıl önce, borcumuz 23,5 milyar dolar idi, şu anda ise 6 milyar dolar. Zannediyorum 2012'nin sonuna doğru borçlarımızın tamamını kapatmış olacağız" dedi.
Güney Kore'de düzenlenecek olan G-20 zirvesine yönelik soruları da yanıtlayan Başbakan, gelişen ekonomilerin, ABD'nin, ekonomisini teşvik amacıyla piyasaya para enjekte etmesinden olumsuz etkilendiğini belirtti.

Erdoğan, çarenin para basmak olmadığını, bunun, gelişen ve az gelişmiş ülkeler açısından olumsuz etkileri olacağını, adil olmayan böyle bir gelişmeye Türkiye'nin evet demeyeceğini ifade etti.

Haziran ayında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde hükümetinin ekonomik politikalarda disiplini gevşetmeyeceğini bildiren Başbakan Erdoğan, yabancı sermayenin, hızla yükselmekte olan menkul değerler piyasasından çok reel sektöre gelmesinin daha önemli olduğunu vurguladı.
Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu, dünyada da ekonomik büyüme hızında üçüncü sırada yer aldığını anımsattı.

AB İLE İLİŞKİLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'yi, sürekli kural değiştirerek Türkiye'nin tam üyeliğini sürüncemede bırakmakla eleştirdi.
"Avrupa kapısında 50 yıldır bekletiliyoruz" diyen Erdoğan, "Hala bekliyoruz, bekliyoruz, hala müzakere sürecindeyiz. Türk kamuoyu bundan dolayı giderek daha fazla küskünleşmektedir" diye konuştu.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde, "oyun sırasında kural değiştirildiğini" belirten Erdoğan, hiçbir AB aday ülkesine yapılmamış olan uygulamaların, ayrımcı bir tutumla Türkiye'ye uygulanmaya çalışıldığını kaydetti.
Açıklanan İlerleme Raporunda Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açması konusunun önemli noktalardan birini oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, KKTC'ye uygulanan ambargonun da bu süreçte kalkması gerektiğini vurgulayarak, "Evet, limanları açalım, hepsini birlikte açalım" dedi.

İRAN, FÜZE KALKANI

Başbakan Erdoğan, Füze Kalkanı Projesinin, belirli bir ülke esas alınarak konuşlandırılmaması gerektiğini söyledi. Reuters, Erdoğan'ın İran'ı kastettiği yorumu yaptı.
Erdoğan, bu projede netleşmesi gereken teknik bazı konuların da bulunduğunu belirterek, "kimin komuta edeceği, butona kimin basacağı" gibi noktaları bunlar arasında saydı. Başbakan, "Bu tür konular netleştiğinde, bu konudaki nihai kararımızı vereceğiz" dedi.
Türkiye'nin, bölBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Atatürk'ten beri hiçbir liderin yapmadığı kadar, ulusuna damgasını vurdu gesinde nükleer silah istemediğini bildiren Erdoğan, nükleer enerjinin ise ülkelerin doğal hakkı olduğunu vurguladı.

KEMAL ATATÜRK'TEN BERİ
Reuters'ın, Erdoğan hakkında yayımladığı değerlendirme yazısında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Atatürk'ten beri hiçbir liderin yapmadığı kadar, ulusuna damgasını vurdu" denildi.
AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden sonra Erdoğan'ın ülkeyi, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına soktuğu, Müslüman demokrasi ülkesini, daha önceki hükümetlerin başarısız olmasına karşın, Avrupa'ya yaklaştırdığı kaydedildi.

Haber7
 

MtHan

Profesör
Katılım
3 Şubat 2008
Mesajlar
1,432
Reaksiyon puanı
14
Puanları
0
Damgayı vurdu da nasıl ve nereye vurdu orası önemli :D
 

gezegen

Profesör
Katılım
23 Haziran 2008
Mesajlar
1,750
Reaksiyon puanı
37
Puanları
0
bu haberin altına ne yorum yapsak siyasete girecek siz iyisimi yol yakınken kilitleyin :)
 

freewill

Dekan
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
7,637
Reaksiyon puanı
61
Puanları
228
aslında söylenecek çok şey var :D kelimeler kifayesiz kalıyor 50 senedir yapılamayını yapmak. Tek yorumum hepimizin gözü aydın olsun :D
 

|BeyabaN|

Profesör
Katılım
18 Mayıs 2008
Mesajlar
3,248
Reaksiyon puanı
9
Puanları
0
şimdi eğri oturup doğru konuşalım... Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Adam yapılamayanları yaptı.
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
218
Toplam dış borç (Devlet + Yerli Sanayi) 650 milyar dolar, Imf ye borç 23 milyar dolar.Napak sevinek mi panpalar.
 

srtdrk

Asistan
Katılım
6 Haziran 2009
Mesajlar
277
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
1 koydu 5 aldı. neyse yorum yazmıyım sonra banlanmak durumunda kalabilirim :)
 

7.43

Dekan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
263
Hakikaten çok başarılı bir insan. O kadar başarılı ki Imf'ye borcun bitmesinin hiçbir anlamı bile kalmadı. Anladınız siz.
 

NikeSteeL

Dekan
Katılım
13 Mart 2009
Mesajlar
8,420
Reaksiyon puanı
131
Puanları
243
Vakti Zamanında IMF ' den Para Gelecek Diye 12 Taksitin ilk Dilimi Geliyor Filan Borsa Yükselicek Diye Beklerdi Bizim Siyasiler IMF nin Şartları Sıralanırdı Tüm Görsel Ve Yazılı Medyada Hey Gidi Hey !!

Talan Ettiler Ülkeyi Talan!
 

HapS

Profesör
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,350
Reaksiyon puanı
63
Puanları
228
M.Kemal Atatürk ten memnun olmayanlar olduğu gibi Erdoğan dan da memnun olmayanlar olacaktır o yüzden memnun olmama hakkınıza tecavüz etmeden Erdoğan'ı ve politikalarını sevdiğimi söyleyip hemen sıvışacam
 

freewill

Dekan
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
7,637
Reaksiyon puanı
61
Puanları
228
Babacanın en son yaptığı açıklamada toplam borcun 300-350 m $ civarında olduğudur. Zaten hemen her ülkenin dış borcu vardır bir nevi ülkeler arası ticaret gibi düşünebilirsiniz. Önemli olan bu borçları kapatabilmektir. Biraz daha araştırma yaparsanız Dış borcun sürekli artmasının sebebinin borçların zamanında ödenemeyerek sürekli faiz sistemi yüzünden bu hale geldiğini görebilirsiniz. Hatta biraz daha araştırma yaparsanız borç sıralamada Türkiye nin alt sıralarda yer aldığını göreceksiniz. Kısaca 50 senedir Türkiye imf den aldığı borç paranın faizini anca ödeyebiliyorken şu anda tamamını ödeyebilecek duruma gelmiştir ve bunu global kriz döneminde başarmıştır. Bu başarıyı görmemek kendi ülkesini gerçekten de küçük ve zavallı görebilen şahsiyetlerdir. Türkiye nin şu anki rotası 2016 yılına kadar bu borçların tamamını kapatmak ve faiz sisteminden uzaklaşmaktır. Borçları kapatabilmenin en önemli kısmı ise silahlara harcanan parayı kısmak bu da terör olaylarının sonlandırılmasından geçiyor. Neyse şu anda mevcut başbakanın görüşleri hoşunuza gitmeyebilir ideolojisi size ters düşebilir ama gerçekleri görmezden gelmek sadece sizi yıpratır Türkiye görsenizde görmesenizde altın çağını yaşıyor bir esnaf olarak 2002 krizi nedeniyle borçlar 1 gecede 2-3 e katlamıyor. dolar mümkün mertebe kararlılığını sürdürüyor hatta TL o kadar hızlı değer kazanıyor ki merkez bankası sürekli müdehale etmek zorunda kalıyor. Zaten merkez bankası şu anda faiz oranları ciddi manada düşürmüş durumda :) yani kısacası bükemediğin eli öpeceksin yeeğeeen :Dve unutmayacağınız tek şey yukarıda belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı bu şahsiyetten (Başbakan) nefret etseniz bile Sizin ülkenizi başarıyla temsil eden ve sizin başbakanınız olduğu gerçeğini aklınızdan çıkarmayın :) yoksa hem kendinize hem milletinize hemde uğruna canlarını vererek bu toprakları bize sağlayan ejda da büyük terbiyesizlik yapmış olursunuz :)
 

HapS

Profesör
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,350
Reaksiyon puanı
63
Puanları
228
IMF nin kucağından neden kalkıyoruz ki bu hükümet neden böyle bir şey yapıyor neden bütün borçları ödüyor neden yeniden borçlanmıyoruz ki dimi ama ne güzel IMF den borç alıyorduk şimdi bize küsüp borçda vermez IMF hükümet istifa
 

Spy.94

Asistan
Katılım
30 Mayıs 2010
Mesajlar
302
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
ödenene kadar yeni borç alınmazsa biter borçlar
 

orcnd

Dekan
Katılım
13 Ekim 2008
Mesajlar
6,394
Reaksiyon puanı
255
Puanları
243
fazla veren bütçe için bile eleştiride bulunanlara bunu açıklamak zor tabi.
ekonomik alandaki başarılar çok net. burada devletin ekonomik bir programı olması çok etkili oldu.kemal unakıtan ile başarıya ulaşan mali disiplin o dönemden bu döneme çok sayıda meyve verdi.

dış borcumuzun çoğunluğunun döviz olması bizim için büyük avantaj. şu an ciddi değerlenmiş bir türk lirası var. bu da bizim fiziki borcumuzu düşürmüş olacak.

dünya ekonomik krizi meydana gelmemiş olsaydı bu gün hangi noktaya gelirdik hayal etmesi bile zor.
 

ıslamaköfte

Asistan
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
230
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Toplam dış borç (Devlet + Yerli Sanayi) 650 milyar dolar, Imf ye borç 23 milyar dolar.Napak sevinek mi panpalar.

1-o borçların çoğu özel sektöre ait.
2-borçlar artmış olabilir ama gelirler daha fazla arttı. eskiden 80 lira borcumuz vardı ama bütçemiz 100 lira idi. şimdi 200 lira borcumuz var ama bütçemiz 500 lira.hangisi daha iyi?
3-borçların vadesi uzadı. bir ay sonra ödemek zorunda olduğun 1000 lira borcun mu olsun istersin yoksa 1 yıl sonra ödeyeceğin 2000 lira borcu mu tercih edersin?
 

TBM

Dekan
Katılım
28 Ekim 2008
Mesajlar
6,586
Reaksiyon puanı
358
Puanları
263
uzan gelsin iktidara bakın nasıl borç bitiyor zengin ülke oluyoruz:D
 
Üst