Termal Macun Nedir? Tavsiyeler ve Püf Noktalar

Konuyu yararlı buldunuz mu?

  • evet

  • hayır


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

Bu konuyu okuyanlar

mrtlln

Asistan
Katılım
30 Mart 2010
Mesajlar
427
Reaksiyon puanı
61
Puanları
28
Merhaba Arkadaşlar

Bugün literatür savaşı devam eden genel adıyla termal macun olarak bildiğimiz maddenin işlevleri özellikleri ve daha önceki deneyimlerinden bahsedeceğim.

İnternette araştırdığınızda zibilyon tane termal macun nedir açıklamaları farklı tanımları çıkabilir karşınıza


TERMAL MACUN NEDİR?
basitce termal macun: chipset, cpu (işlemci), gpu (ekran kartı) ram gibi ısı oluşturan bileşenlerin, soğutucu blok ile arasındaki hava boşluklarını kapatan ve ısı transferini sağlayan maddedir.

Termal macun ne işe yarar?
Burada dikkat edilmesi gereken yer ısı transferi, termal macun tek başına bir soğutucu yada soğutma maddesi değildir. Termal macun iki yüzey arası ısı transferi sağlayan ve hava boşluğunu kapatan maddedir.

Neden termal macuna ihtiyaç var?
Her ne kadar işlemci yüzeyleri ve soğutucu blok yüzeyleri micron düzeyde pürüzsüz yapılmaya çalışılsada, montajdan kaynaklı arada bolşuklar olabiliyor, bir toplu iğne ucu kadar bile Örneğin işlemci ve soğutucu arasında boşluk olsa içeriye hava girse işlemci cayır cayır ısınır, fan çok yüksek rpm'lerde döner vs senaryo böyle. Bu yüzden iki yüzey arasında sıfır hava boşluğu için macunlar var. Tabi ne kadar az ısınırsa cihazınızın ömrüde o derece uzun olur.

Termal macun özellikleri
Aradaki boşlukları kapatmak için macun sürülür burada hemfikiriz, tabi iki yüzey arasına farklı bir madde girince bu maddenin burada iletim gücü, transfer gücü ortaya çıkıyor

Farklı kimsayal yapılarda üretilmiş macun ve yapıştırıcılar var, yapıştırıcılara değinmeyeceğim aynı macun mantığı ile üretiliyorlar fakat tekrar sökme durumu söz konusu değil

TAVSİYELER

Macun alırken neye dikkat etmeliyim?
Termal macun alırken bileşen yapısına göre tercih etmekte fayda var, ısıyı iyi ileten maddelerin alaşımında üretiliyor bir çoğu ve en önemlisi thermal conductivity yani Isıl iletkenlik değeri.
Isı iletkenlik değeri Isıl iletkenlik katsayısı W/mK ile gösterilir.

Termal macun alırken ısı iletkenlik kaysayısı (thermal conductivity) W/mK çok dikkat edin.

DENEYİMLER
Bu bölümde geçmişten bu güne kullandığım marcunları sayıyorum,
bir çok macun kullandım bazılarının isimlerini bile hatırlamıyorum ama test ettiğim bildiğim ürün ve markalardan bahsedeceğim

Coolmaster MasterGel Maker 11 W/mK
Arctic Silver 5 Isı İletkenliği:9.2W(mK), gümüş alaşımlı bir macun
Zalman ZM-STG2 4.1W/mK artic ve CM'nin yarısından daha az

taaki (eveet burda bir hayıflanma var)
Coollaboratory Liquid Pro ile tanışana kadar 80 W/mK termal iletimi var, bana göre dünyanın en iyi macunu

nasıl mı, boşta ilen 47 derecelerde çalışan sistem coollab sonrası 40 derecelere indi
tam yüklenimde 95 derecelere gelirken 82- 83 derecelerde seyrediyor

Bu zamana kadar kullandığın en iyisi bu

aklıma gelen deneyim ettiğim markalar

coollaboratory
arcticsilver
coolmaster
arctic
zalman
xigmatek
akasa
noctua
thermalrgiht

TERMAL MACUN ALIRKEN NEYE DİKKAT ETMELİ?
Termal macun alırken öncelikle ısı iletkenlik kaysayısı (thermal conductivity) W/mK dikkat edin

4w/mK ve altında olanlar artık bozulmuş 3 yıldır değişmemiş macun gibi hiçbirşey fark ettirmiyor,

En az 8w/mK değerine sahip ürünleri tercih edin, Bazılarından bu değeri yazmıyorlar bile piysada 5-10-15-20 ₺ gibi satılan bir çok ürün 4w/mK altında.


PÜF NOKTALAR
Macun nasıl sürülür?
Termal macun süreceğiniz yüzeyi ve karşılığı gelen soğutucu yüzeyi, pamuk veya nemli bir bez veya nemlendilmiş pecete yardımı ile temizleyiniz, bazı macunlar uzun kullanımdan dolayı kurumuş yapışmış olabilir burada alkollü bez veya pamuk üzerine alkol damlatarak temizleyebilirsiniz, her iki yüzeyide iyice temizledikten sonra artık işlemciye mi gpuya mı nereye süreceksek, orta kısmına biraz sıkıp (şiringalı macun ise) kutu içeriğinden çıkan küçük plastik palet yoksa düz bir ucu olan plastik bir parça ile ile eşit miktarlarda dağıtın köşeleri çok ama çok az taşsın, mümkün olduğunca ince sürmeye dikkat edin ince derken zar gibi sürmeyin kararınca, asla kalın sürmeyin zira soğutucu onun üstüne gelince zaten onu inceltecektir kalın sürdüyseniz köşelere taşacaktır.

Akabinde soğutucuyu yerleştirdikten sonra vidaları veya soketi varsa düzgünce oturtun, vidaları düzgün ve tam sıkın ki yüzeyler %100 temas etsin.
Son olarak kasa/kapak kapatmadan önce fan güç kablosunu takmayıda unutmayın

Son olarak
Reklam içerikli bir konu gibi oluştu imla hatalarını düzeltirken fark ettim, konuyu canlı örnek vermeden açıklayıcı kılmak zor olurdu diye düşünüyorum, kimsenin reklamını yapmaya gerek yok, sadece deneyimlerimi paylaştım,

Umarım birilerinin işine yarar, zira forumda yazıyorum arasıra min 6 ayda max 1 yılda bir temizlenmesi gereken fanları, değişmesi gereken macunları yıllarca kullananan insanlar var. Sonra tabi ısı ısı bir yere kadar macun kullanıma bağlı bozuluyor, fanlar tozdan tıkanıyor ve makinalar hızlıca bozulmalara başlıyor.

Elektirkli süpürgelerin haznesini dolunca temizlemeyi biliyoruz niye, çekmiyor süpürmüyor
Bilgisayarlarında fan ve macun temizlik değişimini öğrenin artık.
 
Son düzenleme:

ConfickerBelasi

Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,871
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,118
Puanları
113
ne yaparsanız yapın o macunu yemeyin ve taşırmayın...
 
Üst