Tek şifre üzerine bir fikir

illoarmad

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Şöyle birşey aklıma geldi. Aslında farklı farklı şifreler kullanmış olacağız. Mesela www.mesela.com isimli bi siteye üye oldum diyelim. kullanici adim aceba. Şifre anahtarım (her zaman kullanacağım tek şifre yani bu) aslanimgralicem. Bu iş için özel uygulama olacak. Site adı kullanıcı adını gireceksin, bununla bu site için özel şifre oluşturulacak. Böylece tek şifre kullanmış olacaksın. Site adresi yerine site adı, servis adı falan gibi şeyler de düşünülebilir.

Private-B

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Şöyle birşey aklıma geldi. Aslında farklı farklı şifreler kullanmış olacağız. Mesela www.mesela.com isimli bi siteye üye oldum diyelim. kullanici adim aceba. Şifre anahtarım (her zaman kullanacağım tek şifre yani bu) aslanimgralicem. Bu iş için özel uygulama olacak. Site adı kullanıcı adını gireceksin, bununla bu site için özel şifre oluşturulacak. Böylece tek şifre kullanmış olacaksın. Site adresi yerine site adı, servis adı falan gibi şeyler de düşünülebilir.
bu ne simdi ?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
dostum dediğini yanlış anlamadıysam
her site için farklı şifren olsun fakat aklında sadece tek bir şifre tutmak istiyorsan
bunun için lastpass diye bir program var

sitesine üye oluyorsun ve kullandığın tarayıcıya eklentisini kurup giriş yapıyorsun
ondan sonra giriş yaptığın siteler lastpass a ekleniyor ve sen tekrar giriş yapacağında program kullanıcı adı ve şifreyi kendisi dolduruyor

ayrıca içinde şifre üretme aracı var böylece her site için güvenli şifreler oluşturabilirsin

bir diğer özelliği de sitelere üye olurken sürekli girdiğin kullanıcı adı, email gibi form alanlarını da senin yerine kendisi otomatik olarak dolduruyor

normalde ie mozilla chrome gibi tarayıcılara kaydettiğin şifreler açık bir şekilde şifrelenmeden saklandığı için password recovery programları sayesinde kayıtlı şifrelerini bir başkası görebilir bu yüzden güvensizdirler

ama lastpass ta şifrelerin şifreli olarak saklandığı için kimse göremez ve lastpass şifreni senden başkası bilemez o yüzden şifreni unutursan maille geri alamıyorsun yani mail adresin çalınsa bile lastpass şifren çalınmaz.

bir göz atmanı tavsiye ederim.

Mr.Elm

Doçent
Reaksiyon puanı
5
@Private-B Benim anladığım arkadaş bir yazılım düşünmüş. site adını ve kullanıcı adını girince şifre otomatik generate ediliyor. Böylece internette kullandığınız 3-4 kullanıcı adı dışında başka birşey hatırlamanıza ihtiyaç duymuyorsunuz. Yanlış mı anlamışım? Eğer doğru anlamışsam söyleyeyim ifade edişin sıfır :) Ayrıca bu fikir çalışmaz bi dolu sebep sayabilirim. He eğer anlamamışsam konuyu zaten söyleyecek sözüm yok seni dilbilgisinin serin sularına bırakıyorum :D

illoarmad

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Bu sedece bir "fikir".

@Private-B Benim anladığım arkadaş bir yazılım düşünmüş. site adını ve kullanıcı adını girince şifre otomatik generate ediliyor. Böylece internette kullandığınız 3-4 kullanıcı adı dışında başka birşey hatırlamanıza ihtiyaç duymuyorsunuz. Yanlış mı anlamışım? Eğer doğru anlamışsam söyleyeyim ifade edişin sıfır :) Ayrıca bu fikir çalışmaz bi dolu sebep sayabilirim. He eğer anlamamışsam konuyu zaten söyleyecek sözüm yok seni dilbilgisinin serin sularına bırakıyorum :D

Sorun dilbilgisi konusunda sıfır olmam değil. Sorun şuanki ruh halimin kötü olması, başımın çok kötü ağrıması, mecburen tek öğün yemeğe bir anda yüklenmek zorunda kalmış olmam ve sağlıklı düşünememem. Seni insanları analiz etmeden önce ihtimalleri daha kapsamlı düşünmenin vereceği huzurun serinliğine davet ediyorum.

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Yani diyorsun ki, bi program olucak. Ben bu programa "özgeçmiş" gibi bişi giricem. Herhangi bir siteye girdiğimde de "üye ol"'a tıklamam yeterli olucak. Bu program siteye üye olmak için gerekli bilgileri otomatik olarak girip beni üye yapıcak. Herhangi bir sebepten şifrem çalınırsa da, giden sadece o siteye ait olan bir şifre olmuş olacak?

Doğru mu anlamışım ki?

Reaksiyon puanı
189
3 adet şifre yeterli. Üst seviye, orta seviye, alt seviye şeklinde 3 adet şifre kullanarak gayet rahat bu karmaşa ile başedebilirsin. Üst seviye şifre e-posta ya da çeşitli anında mesajlaşma yazılımları için, orta seviye şifre sosyal ağlar ya da sık kullanılan siteler için, alt seviye şifre ise az kullanılan ya da tek kullanım için kullanılacak şifre olur. Her şifre 8 karakterden uzun ve içerisinde en az 1 büyük harf, 1 küçük harf, 1 sayı ve 1 simge olmalı ki güvenlik olabildiğince üst seviye olsun. Bilgisayarınız devamlı güvenli olduğu sürece ve şifrelerinizi kimseyle paylaşmadığınız sürece hiç bir sorun yaşamazsınız :)

tambjk

Profesör
Reaksiyon puanı
16
Firefox un böyle bir eklentisi var diye hatırlıyordum. Tam olarak aynı olmasa bile şifrelerinin hepsini firefox kendi içinde saklıyor. Firefox'un bu şifre bilgi bankasına ulaşmak için bir kullanıcı adın ve şifren var. Herhangi bir siteye giriş yapmak istediğinde firefox ilgili site için belirlediğin şifreni bilgi bankasından getirmeden önce kendi bilgi bankasının k.adı şifresini istiyor senden. Böylelikle firefox üzerinden hiçbir şifreni hatırlamana gerek kalmadan sadece bilgi bankasının şifresiyle tüm şifrelerini otomatik hatıylayıp login olmuş oluyorsun. Tek şifreyle tüm hesaplarını yönetmiş oluyorsun dolayısıyla.

Bahsettiğin şekilde bir programın taşınabilir olması için üzerinde biraz düşünülmesi gerekiyor bence.