Tayfun Acarer'e Sansür İddialarını Sorduk

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,243
HaberTürk editörü sayın arkadaşın yukarıda linki verilen videosunda her ne kadar makul talepler olsa da, aşırı yanlış bilgilendirme var. Zannediyorum bazı arkadaşlar taraf tutmaktan dolayı, söz konusu kararlar hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan sayın editöre inanmayı daha kolay buluyorlar.

SDN'nin ilgili röportajında BTK başkanının belirttiği gibi, büyük medyanın editörleri bile bir kaç sayfalık bir şeyi okumadan, sadece kulaktan dolma bilgilerle açıklamalar yapıp kamuoyunu yanlış şekillerde bilgilendiriyor ve bilgi kirliliğine yol açıyorlar. Başkanın açıklamaları çok makul ve bilgilendirici; bu konuda eleştiri getirenler konuyla ilgili değil, siyasi eleştiri getiriyorlar.

BTK'nın bazı kararlarının makul olmaması, elbette kimseye durduk yerde yalan haber yapma veya bilgiyi çarpıtma hakkı vermemektedir.

İşte videoda ve sair medyada yanlış aktarılan bilgiler:

1- Deniliyor ki, bir paketi seçen, bunu düzenleyemeyecek; oysa kurul kararının 6. maddesi 2. fıkrasına göre, kullanıcılar kendilerine verilecek olan şifreyle neyin filtrelenip neyin filtrelenmeyeceğine kendileri karar verebilecek. Kurul bunu internet sağlayıcılara 7. madde 6. fıkra ve 8. fıkra ile mecbur etmiş. Yani internet sağlayıcılara bir inisiyatif bırakılmamış, herkes kendi paketinde örneğin "ben bu paketi kullanıyorum ama sosyal medyaya erişim açık olsun filtrelenmesin" gibi ayarlar yapabilecek. O yüzden editörün bu konudaki ifadesi doğru değil.

2- Deniliyor ki, kullanıcıya tercih bırakılmamış, illa da bir paket seçmesi lazım. Kurul kararına göre, kullanıcı internet hizmeti alırken "güvenli internet hizmeti almak istemiyorum" şeklinde tercihte bulunabilecek. Bu durumda standart pakete girecekler ve herhangi bir filtreleme uygulanmayacak. (Madde 7/4) Ayrıca, yine kurul kararına göre kullanıcı istediği zaman paketler arasında geçiş yapabilecek.

3- Deniliyor ki, kimin nereye girdiği kayıt edilecek ve fişleme yapılacak. Kesinlikle çok feci bir çarpıtma söz konusu; tam tersine kurul kararına göre "servis sağlayıcılar kullanıcıların kişisel verilerini korumak ve bilgi güvenliğini sağlamakla yükümlü" olacaklar. Yani kurul bırakın fişlemeyi, tam tersine internet sağlayıcıları, kişisel verileri korumaya mecbur ediyor. (Madde 9/8) (Bu elbette göreceli bir durum, ama işin aslı söylendiği gibi değil.) Bununla birlikte, kurul kararında, kim hangi saatte hangi adrese girmiş gibi bir kayıt tutulacağına ilişkin hiçbir ibare yok; yani burada da bir yanlış bilgilendirme söz konusu. Hatta "bu bilgiyi nereden aldınız, kimin nereye hangi saatte girdiğinin kayıt edileceğini nereden çıkardınız" diye sorulacak bir durum var.

4- Deniliyor ki, filtreyi aşmaya çalışan cezalandırılacak, fişlenecek. Yine büyük bir çarpıtma. Kurul kararında filtreyi aşmaya çalışanlar hakkında hiçbir işlem öngörülmemiş; yani ceza verilecek diyenler neye göre ceza verilecek veya ne ceza verilecek belirtmiyor; çünkü kurul kararında kişilerin hiçbir şekilde cezalandırılacağına veya filtreyi aşmaya çalışanların kurula bildirileceğine ilişkin hiçbir uygulama yok. Kurul kararı 11. madde 1. fıkrasına göre, seçilen paketteki filtrenin sağlıklı çalışması için internet sağlayıcılar gerekli önlemleri alacak. Bu da şu anlama geliyor; diyelim ki çocuk filtresini seçtiniz fakat çocuğunuz bu filtreyi aşmaya çalışıyor; işte internet sağlayıcı bunu engelleyecek ve filtrenin aşılmaması ve seçtiğiniz paketin gerçekten düzgün çalışması için tedbir alacak. Bu sırada da sizin bilgilerinizi kaydedip bir yerlere iletmesi söz konusu değil.

Nitekim herkes biliyor şu anki mevcut filtre uygulamalarının hepsi aşılabilir durumda; böyle bir durumda da söz konusu filtrelemenin hiçbir değeri kalmıyor; işte kurul buna açıklık getiriyor ve filtre olacaksa adam gibi olsun diyor. O yüzden burada büyük bir çarpıtma ve yanlış bilgi aktarımı var; internet kafelerdeki filtre programlarıyla buradaki "filtre" sözcüğünün aynı olması nedeniyle, bir TV editörü bile hakkında konuştuğu kurul kararını okumadan veya değerlendirmeden, sırf isim benzerliğinden dolayı yanlış bilgilendirme yapıyor.

Bütün bunlar bir yana; ben sektörün içinde olduğum için doğrudan biliyorum; birçok aile bu filtreleri evlerinde kullanmak istiyorlar; ben onlarca müşteri için bugüne kadar farklı uygulamalar denedim; OpenDNS de bunlara dahil. Fakat hepsi bir şekilde aşıldığı için, çocuğum hala buralara giriyor diye şikayet ediyorlar. İşte BTK kararı, tam olarak buna açıklık getiriyor; filtre seçilmişse, o filtre düzgün çalışacak diyor; hiçbir şekilde filtreyi aşan cezalandırılır veya kurula bildirilir gibi bir şey söz konusu değil.

5- Yine haberde deniliyor ki, "eskiden mahkeme kararı çıkıyordu sayfada şimdi o da çıkmayacak, site kapalı mı açık mı belli olmayacak". Keşke gerçekten sayın editörün dediği gibi belirsizlik olsa. Kendisi bilgiyi nereden edinmiş bilemiyorum, fakat kesinlikle hakkında konuştuğu kurul kararından edinmediği kesin; sanırım birisi bir şey söylemiş, o da okumadan, değerlendirmeden taraftarlığına yenik düşmüş. Bir medyanın, hem de büyük bir medyada teknoloji editörlüğü yapan saygıdeğer bir kimsenin bu kadar yanlış bilgi vermesi, Türkiye'de internet kullanımının yeri hakkında maalesef acı bir bilgi veriyor.

Bu konuyla ilgili olarak kurul kararının değişik yerlerinde, örneğin 10. maddenin 1. fıkrasında açıkça deniliyor ki, kullanıcı, engellenmiş bir siteye girdiğinde, internet sağlayıcı tararından bir bilgilendirme sayfası gösterilmesi zorunludur. Yani site açılmayacak, hiçbir yazı çıkmayacak kısmı, yanlış bilgilendirme mi denilir veya bu kadar şeyden sonra "yalan" mı denilir bilmiyorum; fakat doğru değil. Karara göre, her internet sağlayıcı, filtreye takılan bir siteye ilişkin bilgilendirme yapacak bir sayfayı kullanıcıya göstermekle yükümlü.

Son olarak, haberde ve başka yerlerde belirtilmemiş, kurul kararına göre bu filtreler sadece bireysel aboneler (gerçek kişiler) için. Yani kurumsal aboneler (tüzel kişiler) için herhangi bir filtre paketi yok.

BTK'nın bu kararları, belki senkronizasyonsuzluk, mevzuat yetersizlikleri, belki internet sağlayıcıların yanlış anlaşmaları veya izgüzarlıkları nedeniyle yanlış veya belirsiz şekillerde uygulanabilir; eleştirilebilecek şeyler var; ama iğnenin batırıldığı yer çok yanlış. Nitekim BTK kararı ile BTK başkanının yaptığı açıklamalar bire bir örtüşüyor.

Hakkında bu kadar konuşulan ve fakat kendisine atıfta değil atışta bulunulan kurul kararı:
http://www.btk.gov.tr/Duzenlemeler/Hukuki/kurulkararlari/2011/2011 DK-10-91sss.pdf


Kamuoyuna selam.
 

champion

Asistan
Katılım
1 Aralık 2008
Mesajlar
151
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İnternet'in sonu mu geliyor?

22 Ağustos, İnternet'in öldürüleceği gün mü olacak yoksa?

Hayır!

Ne bir sansür girişimi, ne de İnternet okurlarını izleme derdi...

Olan şudur...

Sapla saman birbirine karıştırıldı.

İlk bilgiler, "İnternet'e sansür geliyor" şeklinde yayılınca...

Yani...

Delinin biri kuyuya taş atınca...

Herkes o taşı kuyudan çıkarmaya çalışıyor.

***

BTK Başkanı Tayfun Acarer'le dün akşam bir grup gazeteci arkadaşla, yemek yedik ve bu meseleyi tüm detaylarıyla tartıştık.

CNN Türk ekranında söylediklerimi, Tayfun Bey'e de söyledim.

Başta Tayfun Bey başta olmak üzere, bu uygulamanın altında olan herke, meseleyi kamuoyuyla paylaşma konusunda yetersiz kaldı. Hal böyle olunca, isteyen istediği tarafa çekti.

Peki...

Nedir meselenin özü?

***

Marketing Türkiye'den arayan arkadaşlara söylediklerimi buradan tekrarlayayım:

"22 Ağustos günü, hayatımızda hiçbir değişiklik olmayacak!"

Yani...

İnternet'i bugünkü gibi kullanacağız ve hiçbir filtreye geçmeyeceğiz.

Evet, filtreye geçmeyeceğiz.

Buna mecbur değiliz...

Kimse bizi herhangi bir pakete girmemiz için baskı yapamaz...

Kimse bırakın baskıyı, telkinde bile bulunamaz...

İyi de kardeşim...

Nereden çıktı bu filtre?

***

Talep geldi BTK'ya... Çocuğunun İnternet ortamında kötü alışkanlıklar edinmesini istemeyenler talepte bulundu. Ya da çocuğunun İnternet'te oyun hastalığından kurtulmasını isteyen aileler, tedbir alınmasını istediler.

BTK da, bir dizi paketler hazırladı.

Çocuk paketi, yurtiçi paketi vs...

Mevcut işleyişe de standart paket adını koydular.

İşte ne olduysa bundan sonra oldu... Oysa, bugün hayatımızda sözü edilen paketler, Digitürk'te, Smart'a var.. Siz en düşük pakete yani standart pakete üye oluyorsunuz, onlar size diğer paketleri de öneriyorlar. Spor paketi, sinema paketi, erotik paket... İsterseniz standart paketten çıkıyorsunuz, istemezseniz mevcut durumunuzu koruyorsunuz.

Diyelim ki, mevcut paketin dışına çıktınız, bir süre diğer paketleri kullandınız. Daha sonra bu paketten vazgeçemez misiniz? Geçersiniz, karar değiştirip, tekrar mevcut paketinize dönüş yapabilirsiniz.

İşte BTK'nın da, söylediği budur.

Kimseye zorlama yapılmıyor, kimseye bir şey dayatılmıyor, kimseye zorla filtre uygulanmıyor. Ve de en önemlisi, İnternet'e hiç kimse ömür falan biçmiyor. 22 Ağustos'ta da kimsenin İnternet'ine bir şey olmuyor, kimse takibe alınmıyor.

İnatla "hayır" diyenlere ve "devlet bizi denetleyecek" saçmalığında bulunanlara duyurulur.
 

adu2222

Öğrenci
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Ben ttnet kullanmıyorum uydunet kullanıyorum. Şu an dns ile girenler standart pakette yine dns ile girebilecek. Burda sorun nedir?

Değişen nedir


konuyu herşeyden önce kişisel algılamayın. konu sen ben o bu şu değil konu burada bir bütün bana dokunmayan yılan 1000 yıl yaşasın olmamalı. şimdi siz uydunet kullanıyorum diyorsun peki uydunet kullanıcıları DNS lerinizi default olarakmı kullanıyorsunuz yoksa mahkeme kararı ile engellenmiş site vs. erişmek için DNS değiştirme yada farklı bir sistem prg. kullanıyormusunuz?

sorduğun soruda cevabını kendin veriyorsun ama sadece görmüyorsun.
bizler bir siteye bir servise yada farklı birşeylere ulaşmak için neden DNS lerimiz değiştirmek zorunda bırakılıyoruz? çünkü ulaşmak istediğimiz şeyler zaten yasaklı-sansürlü-engellenmiş durumda sebeb bu.

malesef bizler şuan yasaklı-sansürlü ve engellenmiş bir internet içerisindeyiz ama bunu bütün kullanıcılara böyle birşey yokmuş gibi empoze ediliyor..

neden bizlere sundukları paketlerde sıfır sansürsüz-engellenmemiş-yasaklanmamış paket yok neden bunu bireyin kendi isteği ile bağlantılı değil.. tamam bana aile çocuk yurt içi paketleri versin bunlara bir karşıt görüşüm yok gerekirse bende destekçisi olurum ama bana mecbur kıldığı standart pakette neden hala yasaklı siteler var ben neden standart pakette bir siteye servise vs. ulaşmak için DNS değiştirmek zorundayım neden bunu kaldırmıyor da herşey eskisi gibi devam edicek deniyor zaten şuan ki sistem engellenmiş yasaklanmış sansürlü..
 

SARKAT

Profesör
Katılım
8 Mayıs 2008
Mesajlar
3,778
Reaksiyon puanı
68
Puanları
228
konuyu herşeyden önce kişisel algılamayın. konu sen ben o bu şu değil konu burada bir bütün bana dokunmayan yılan 1000 yıl yaşasın olmamalı. şimdi siz uydunet kullanıyorum diyorsun peki uydunet kullanıcıları DNS lerinizi default olarakmı kullanıyorsunuz yoksa mahkeme kararı ile engellenmiş site vs. erişmek için DNS değiştirme yada farklı bir sistem prg. kullanıyormusunuz?

sorduğun soruda cevabını kendin veriyorsun ama sadece görmüyorsun.
bizler bir siteye bir servise yada farklı birşeylere ulaşmak için neden DNS lerimiz değiştirmek zorunda bırakılıyoruz? çünkü ulaşmak istediğimiz şeyler zaten yasaklı-sansürlü-engellenmiş durumda sebeb bu.

malesef bizler şuan yasaklı-sansürlü ve engellenmiş bir internet içerisindeyiz ama bunu bütün kullanıcılara böyle birşey yokmuş gibi empoze ediliyor..

neden bizlere sundukları paketlerde sıfır sansürsüz-engellenmemiş-yasaklanmamış paket yok neden bunu bireyin kendi isteği ile bağlantılı değil.. tamam bana aile çocuk yurt içi paketleri versin bunlara bir karşıt görüşüm yok gerekirse bende destekçisi olurum ama bana mecbur kıldığı standart pakette neden hala yasaklı siteler var ben neden standart pakette bir siteye servise vs. ulaşmak için DNS değiştirmek zorundayım neden bunu kaldırmıyor da herşey eskisi gibi devam edicek deniyor zaten şuan ki sistem engellenmiş yasaklanmış sansürlü..

İyide dostum sen eski uygulamayı mı eleştiriyorsun yoksa yeni yapılacak uygulamayı mı ben anlayamadım.

Bugün bir yasaklı siteye DNS değiştirerek giriyorsan yine DNS girerek değiştereceksin. Bunun çıkan yasa ile bir ilgisi nedir?

Ha sen eskiden beri yapılan uygulamaları eleştiriyorsan bu konu ile alakası yok. O ayrı bir tartışma konusu..
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
dön bebeğim dön 180 derece dön ilk yapılan açıklamalarda filtre paketi aşanlara ceza gelecek yok herkes standar pakete geçecek dns ler geçersiz olacak .ya bizzat altına attıkları imzalarla belgeler intenrnette mevcut her gün yeni bir açıklma yapılıyor yaw benmi körmüyorum sizmi sağırsınız.
 

adu2222

Öğrenci
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İyide dostum sen eski uygulamayı mı eleştiriyorsun yoksa yeni yapılacak uygulamayı mı ben anlayamadım.

Bugün bir yasaklı siteye DNS değiştirerek giriyorsan yine DNS girerek değiştereceksin. Bunun çıkan yasa ile bir ilgisi nedir?

Ha sen eskiden beri yapılan uygulamaları eleştiriyorsan bu konu ile alakası yok. O ayrı bir tartışma konusu..


eskisi ile yenisi arasında ki fark nedir biliyormusun?

eskisi dediğin kanunlaşmamış hali yenisi dediğin kanunlaşmış hali :)

bu sebeble futbol takımı destekler gibi bakmayın olayı sizde çok iyi biliyor ve farkındasınız internetinizin yasaklı-sansürlenmiş ve engllenmiş olduğunu bunu neden burada sölemekten çekindiğinizi anlamıyorum. neden bir yerlere ulaşmak için farklı yollara yönlendirilğiniz/miz halde bunun sanki olması gerekenmiş gibi görüyor ve yaşıyorsunuz?
dünden bu yana sorduğum soruya/lara cevap yazarsan gerçekten sizin kadar mutlu olucam. = diye bilirmisiniz kullandığım internet sansüzsüz engellenmemiş ve herhan gibi bir yasaklaması yok.

---------- Post added at 14:07 ---------- Previous post was at 14:02 ----------

dön bebeğim dön 180 derece dön ilk yapılan açıklamalarda filtre paketi aşanlara ceza gelecek yok herkes standar pakete geçecek dns ler geçersiz olacak .ya bizzat altına attıkları imzalarla belgeler intenrnette mevcut her gün yeni bir açıklma yapılıyor yaw benmi körmüyorum sizmi sağırsınız.

hayır olumu öyle şey üsteki arkadaşın verdiği linkte zaten yazıyor "İdari para cezaları ve diğer yaptırımlar" ve herkesin paket kullanması mecburiyeti olarak sadece standart paketi paketten saymadıkları için bu şekilde lanse ediliyor sadece ve hatta bu engellemerde servis sağlıyıcıları yetersiz olursa kurum bizzat kendisi kullanıcıya müdahale etmesi bile söz konusu hepsi ve daha fazlası yazıyor :)
 

SARKAT

Profesör
Katılım
8 Mayıs 2008
Mesajlar
3,778
Reaksiyon puanı
68
Puanları
228
eskisi ile yenisi arasında ki fark nedir biliyormusun?

eskisi dediğin kanunlaşmamış hali yenisi dediğin kanunlaşmış hali :)

bu sebeble futbol takımı destekler gibi bakmayın olayı sizde çok iyi biliyor ve farkındasınız internetinizin yasaklı-sansürlenmiş ve engllenmiş olduğunu bunu neden burada sölemekten çekindiğinizi anlamıyorum. neden bir yerlere ulaşmak için farklı yollara yönlendirilğiniz/miz halde bunun sanki olması gerekenmiş gibi görüyor ve yaşıyorsunuz?
dünden bu yana sorduğum soruya/lara cevap yazarsan gerçekten sizin kadar mutlu olucam. = diye bilirmisiniz kullandığım internet sansüzsüz engellenmemiş ve herhan gibi bir yasaklaması yok.

Senin için eski kullanıcıların standart paket ile değişen hiç bir şeyi olmaycak sözü ne ifade ediyor. Niye bizim sanki bir yasak varda BTK yı haksız yere savunuyormuşuz gibi düşünüyorsun. Biz açıklama ve yazılanlara göre yprum yapıyoruz.
 

adu2222

Öğrenci
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
1- Deniliyor ki, bir paketi seçen, bunu düzenleyemeyecek; oysa kurul kararının 6. maddesi 2. fıkrasına göre, kullanıcılar kendilerine verilecek olan şifreyle neyin filtrelenip neyin filtrelenmeyeceğine kendileri karar verebilecek. Kurul bunu internet sağlayıcılara 7. madde 6. fıkra ve 8. fıkra ile mecbur etmiş. Yani internet sağlayıcılara bir inisiyatif bırakılmamış, herkes kendi paketinde örneğin "ben bu paketi kullanıyorum ama sosyal medyaya erişim açık olsun filtrelenmesin" gibi ayarlar yapabilecek. O yüzden editörün bu konudaki ifadesi doğru değil.

Kullanıcı profilleri
6-(2) Aile profilini kullanmak isteyen bir kullanıcı, ayrıca oyun site ve uygulamaları, sohbet site ve uygulamaları, sosyal medya site ve uygulamalarından birinin veya birkaçının filtrelenmesini isteyebilir. İşletmeciler bu hususta aboneleri ayrıca ve açıkça bilgilendirir.

Kullanıcı profillerinin seçimi ve uygulanması
7-(6) Güvenli İnternet hizmeti almak isteyen abonelere işletmeciler tarafından bir kullanıcı adı ve şifre tahsis edilecektir. Abone, bu kullanıcı bilgileri aracılığı ile İşletmeciler tarafından tasarlanan bir internet sitesi üzerinden, internet kullanımını kullanıcı profillerine göre düzenleyebilir. Aboneler istedikleri an kullanıcı adı ve parola bilgileri ile profiller arasında geçiş yapabilir.

7-(8) İşletmeciler, profil düzenleme internet sitesine yer vermekle yükümlüdürler.

"ben bu paketi kullanıyorum ama sosyal medyaya erişim açık olsun filtrelenmesin" gibi bir ifade ben göremiyorum siz görüyorsanız neresindne bakıp gördüğünüzü banada açıklarsanız mutlu olurum. benim burada gördüğüm filtrelenmiş sitelerden eğer daha fazlasını filtrelemek istiyorsanız bu imkanı sizlere sağladığıdır ama filtrelenmiş bir siteyi yani yasaklı bir siteyi beyaz listeye ekleye bilirsiniz diye bir ibare görmüyorum



2- Deniliyor ki, kullanıcıya tercih bırakılmamış, illa da bir paket seçmesi lazım. Kurul kararına göre, kullanıcı internet hizmeti alırken "güvenli internet hizmeti almak istemiyorum" şeklinde tercihte bulunabilecek. Bu durumda standart pakete girecekler ve herhangi bir filtreleme uygulanmayacak. (Madde 7/4) Ayrıca, yine kurul kararına göre kullanıcı istediği zaman paketler arasında geçiş yapabilecek.

7-(4) Güvenli internet hizmeti almayı tercih etmeyen kullanıcı, standart profil üzerinden hizmet alır. İşletmeciler bu hususta bireysel aboneleri talep olmaksızın bilgilendirmekle yükümlüdürler.

Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
k) Standart profil: Kullanıcının erişebileceği internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın olmadığı, mevcut mevzuat kapsamında internete erişimin sağlandığı profili,

evet bizlere paket seçimini kanunen yaptırıyorlar bunun adı isterse standart olsun isterse aile olsun bu ZORUNLU bir seçim bunu kullanmama gibi bir şansımız yok.
standart profilde kullanıcının erişebileceği internet site ve uygulamalarına ait bir sınırlamanın oldığını, mevcut mevzuat kapsamında internete erişimin sağlandığını belirtiyor burada ne anlıyoruz/sunuz evet bir sınırlama yok ama mevcut mevzuat taki engellemeler yasaklanmalar ve sansürlenmiş sitelerin kalkmadığını ve hatta ileriki zamanlarda mevcut mevzuat kapsamı altında dahada site eklene bileceğini yanılıyormuyum? eğer yanılıyorsam lütfen bilgilendirin.






3- Deniliyor ki, kimin nereye girdiği kayıt edilecek ve fişleme yapılacak. Kesinlikle çok feci bir çarpıtma söz konusu; tam tersine kurul kararına göre "servis sağlayıcılar kullanıcıların kişisel verilerini korumak ve bilgi güvenliğini sağlamakla yükümlü" olacaklar. Yani kurul bırakın fişlemeyi, tam tersine internet sağlayıcıları, kişisel verileri korumaya mecbur ediyor. (Madde 9/8) (Bu elbette göreceli bir durum, ama işin aslı söylendiği gibi değil.) Bununla birlikte, kurul kararında, kim hangi saatte hangi adrese girmiş gibi bir kayıt tutulacağına ilişkin hiçbir ibare yok; yani burada da bir yanlış bilgilendirme söz konusu. Hatta "bu bilgiyi nereden aldınız, kimin nereye hangi saatte girdiğinin kayıt edileceğini nereden çıkardınız" diye sorulacak bir durum var.


9-(8)İşletmeciler güvenli internet hizmetinin sunumunda kişisel verileri korumak ve bilgi güvenliğini sağlamakla yükümlüdürler.


Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
f) İşlem kaydı: İşlemin ileriki bir tarihte tanımlanabilmesini teminen söz konusu işleme ilişkin olarak tutulan ve en az işlemi yapan kişi, işlemin yapıldığı tarih, yapılan işlemin detayı ve niteliği ile işlemi yapan kişinin bağlandığı nokta bilgilerini içeren elektronik kayıtları,



4- Deniliyor ki, filtreyi aşmaya çalışan cezalandırılacak, fişlenecek. Yine büyük bir çarpıtma. Kurul kararında filtreyi aşmaya çalışanlar hakkında hiçbir işlem öngörülmemiş; yani ceza verilecek diyenler neye göre ceza verilecek veya ne ceza verilecek belirtmiyor; çünkü kurul kararında kişilerin hiçbir şekilde cezalandırılacağına veya filtreyi aşmaya çalışanların kurula bildirileceğine ilişkin hiçbir uygulama yok. Kurul kararı 11. madde 1. fıkrasına göre, seçilen paketteki filtrenin sağlıklı çalışması için internet sağlayıcılar gerekli önlemleri alacak. Bu da şu anlama geliyor; diyelim ki çocuk filtresini seçtiniz fakat çocuğunuz bu filtreyi aşmaya çalışıyor; işte internet sağlayıcı bunu engelleyecek ve filtrenin aşılmaması ve seçtiğiniz paketin gerçekten düzgün çalışması için tedbir alacak. Bu sırada da sizin bilgilerinizi kaydedip bir yerlere iletmesi söz konusu değil.

Nitekim herkes biliyor şu anki mevcut filtre uygulamalarının hepsi aşılabilir durumda; böyle bir durumda da söz konusu filtrelemenin hiçbir değeri kalmıyor; işte kurul buna açıklık getiriyor ve filtre olacaksa adam gibi olsun diyor. O yüzden burada büyük bir çarpıtma ve yanlış bilgi aktarımı var; internet kafelerdeki filtre programlarıyla buradaki "filtre" sözcüğünün aynı olması nedeniyle, bir TV editörü bile hakkında konuştuğu kurul kararını okumadan veya değerlendirmeden, sırf isim benzerliğinden dolayı yanlış bilgilendirme yapıyor.

Bütün bunlar bir yana; ben sektörün içinde olduğum için doğrudan biliyorum; birçok aile bu filtreleri evlerinde kullanmak istiyorlar; ben onlarca müşteri için bugüne kadar farklı uygulamalar denedim; OpenDNS de bunlara dahil. Fakat hepsi bir şekilde aşıldığı için, çocuğum hala buralara giriyor diye şikayet ediyorlar. İşte BTK kararı, tam olarak buna açıklık getiriyor; filtre seçilmişse, o filtre düzgün çalışacak diyor; hiçbir şekilde filtreyi aşan cezalandırılır veya kurula bildirilir gibi bir şey söz konusu değil.


evet kullanıcılara değil işletmecilere bir ceza var..
diğer arkadaşın yazısında alıntı yaparken hata yapmışım.

---------- Post added at 15:07 ---------- Previous post was at 14:56 ----------

Senin için eski kullanıcıların standart paket ile değişen hiç bir şeyi olmaycak sözü ne ifade ediyor. Niye bizim sanki bir yasak varda BTK yı haksız yere savunuyormuşuz gibi düşünüyorsun. Biz açıklama ve yazılanlara göre yprum yapıyoruz.

bana birşey ifade etmesi gerekmiyor.

ben gerçek hayattan örnek veriyorum. ben ve benim gibi internet kullanıcıları dns lerini değiştirmekdikleri taktirde yüzlerce binlerce siteye erişimi engellenmiş durumda. eğer bu sizin için bir yasak değilse hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,243
@neguvon, nerede ceza olacak demişler? Gerçekten çok ilginç arkadaşlar; kararı okumaya üşeniyorsunuz, okumadığınız bir şey hakkında konuşup duruyorsunuz; şaşırmamak elde değil.

@adu2222, birileri maddeleri tek tek buraya kopyalamasın diye bu kadar yazı yazdık; benim yazdığım, referans verdiğim maddeleri buraya koyarak ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalıştım; fakat sanırım sadece kopyala/yapıştır yaptın. Kendin kopyalamışsın, kendin okumamışsın, sosyal medyaya ilişkin ayarlar yapılabileceğini, kendi kopyaladığın yazı söylüyor. Birinin veya bir kaçının filtrelenebileceği söylendiğine göre, biri filtrelenince öteki filtrelenmemiş oluyor doğal olarak. Yani basit mantık kurallarını açıklamak zorunda kalacağımı hiç düşünmemiştim.

İkinci olarak, mevcut sistemdekilerin "kalkacağını" kimse söylemişti ki şimdi sen bunu söyleyip konuyu alakasız bir yere sürüklüyorsun. Mevcut sistem devam edecek ifadesini nasıl olur da "yeni sansür" şeklinde algılayabilirsiniz ki? Bugün nasılsa, o gün de aynen devam edecek. Bunda eleştirecek şeyler vardır elbette; fakat konuyla çok alakasız; BTK'nın kararıyla çok ilgisiz.

"İşlem kaydı"nın tanımını yazmışsın; şimdi ben sözlükten terörist kelimesinin tanımını buraya kopyalayıp, "TDK teröristmiş" desem ne kadar mantıklı olur? Kararı gerçekten okusan ve eleştiri yapsan başüstüne diyeceğim, fakat güzel kardeşim, kararın hiçbir yerinde işlem kaydı tutulduğunu söylemiyor. Oraya gereksiz bir tanım konulmuş; içeriğini okumadın bari hiç değilse başlığını oku yahu. :) BTK karar taslağını tam düzenlememiş anlaşılan, böyle nispeten tipografik denilebilecek bir hata yapmış; önemli olan, karar metninde "işlem kaydı" tutulup tutulmadığının olup olmaması; ki kararda işlem kaydı tutulacağına ilişkin hiçbir bilgi yok

---------- Post added at 14:00 ---------- Previous post was at 13:15 ----------

Kararlarda, sözleşmelerde, kanunlarda vb mevzuat işlemlerinde, metnin yazılmasına başlamadan evvel metinde kullanılacak ifadelerin tanımı yapılır ki kimse yanlış anlamasın; işlem kaydının tanımı yapılmış, fakat metinde kullanılmamış, dolayısıyla karardan işlem kaydı olmadığı anlaşılıyor. Üstelik diyelim ki mevzuat bilmiyoruz; yorumlayamadık, anlayamadık; hiç değilse yorumlarımızı yazdığımız şu sitede, SDN'nin yatpığı BTK röportajını izleyelim. Tam da bu konu bu yüzden açılmış zaten; herkes kendi kafasından bir şeyler uydurmasın, yanlış bilgi olmasın vs; burada başkan diyor ki "böyle bir kaydın tutulması mümkün değil, çok büyük yatırımlar gerekir, o kadar bilgi nerede depolanacak".

Özetle değerli arkadaşlar bu kadar inatla yorum yapmadan evvel; karar metnini okuyalım, anlamadıysak araştıralım, yok araştırmadıysak bari en azından şuraya yorum yazmadan önce neye yorum yazdığımıza dikkat edelim. Hiçbirini yapamıyorsak en azından şuraya SDN'nin koyduğu videoyu izleyelim bari..

Herkes bir şey söylüyor, fakat kimin bilgiyi nereden aldığı belli değil; ortada karar var, kimse onu okumamış, herkes gazete okumuş. Ortada röportaj var, kimse onu izlememiş, herkes televizyon izlemiş.
 

adu2222

Öğrenci
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
@adu2222, birileri maddeleri tek tek buraya kopyalamasın diye bu kadar yazı yazdık; benim yazdığım, referans verdiğim maddeleri buraya koyarak ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalıştım; fakat sanırım sadece kopyala/yapıştır yaptın. Kendin kopyalamışsın, kendin okumamışsın, sosyal medyaya ilişkin ayarlar yapılabileceğini, kendi kopyaladığın yazı söylüyor. Birinin veya bir kaçının filtrelenebileceği söylendiğine göre, biri filtrelenince öteki filtrelenmemiş oluyor doğal olarak. Yani basit mantık kurallarını açıklamak zorunda kalacağımı hiç düşünmemiştim.

sevgili elmacik
sizin referans olarak burada verdiğiniz maddeleri buraya yazmam/kopyalamam sizi neden bu kadar rahatsız ve tedirgin etti açıkçası anlam veremedim.
(evet maddeleri buraya yazarken kopyala yapıştır yaptım o kadar yazıyı tek tek yazmaktan daha pratik! sizlerde bu tarz konularda pratik davranın değerli zamanınız sizlere kalsın :) )

benim bir yazıyı okuyup okumadığımı bilemessiniz bu konuda sadece tahminde buluna bilirsiniz.


gelelim sizin basit mantığınızda kopan fırtınalara kapılmadan konuyu en basit şekilde yazayım. (çayımdan bir yudum aldım)

referans olarak gösterdiğiniz maddeleri buraya yazma sebebim, sizin bu maddeleri kendi
inisiyatifiniz ile açıklarken aslında bunların bu şekilde olmadığını göstermek ve kendi yorum farkımı da kata bilmek içindi.
siz açık ve net şekilde üsteki yazılardan da ulaşıla bilir "ben bu paketi kullanıyorum ama sosyal medyaya erişim açık olsun filtrelenmesin" gibi bir şey sölüyorsunuz ama ben yapılan açıklamanın hiç bir yerinde böyle bir ifade yada böyle bir benzetme GÖREMEDİM yani eğer ben çocuk paketini kullanıyorsam ve bu çocuk paketinde facebook yasaklı-engellenmiş-sansürlü ise kendi insifiyatimi kullanarak bile buna giriş yapa mıyorum. buna giriş yapama bilmem için sadece ve sadece paketimi değiştirerek bunu yapa bilirim. yani kullanıcı peketinde bir siteyi kendi rızası ile yasaklata biliyor ama aynı kullanıcı kendisi rızası ile bir siteyi BEYAZ LİSTEYE EKLİYEMİYOR.

İkinci olarak, mevcut sistemdekilerin "kalkacağını" kimse söylemişti ki şimdi sen bunu söyleyip konuyu alakasız bir yere sürüklüyorsun. Mevcut sistem devam edecek ifadesini nasıl olur da "yeni sansür" şeklinde algılayabilirsiniz ki? Bugün nasılsa, o gün de aynen devam edecek. Bunda eleştirecek şeyler vardır elbette; fakat konuyla çok alakasız; BTK'nın kararıyla çok ilgisiz.


"mevcut sistem devam edicek" lafına ben aslında bayılıyorum inanılmaz bir haz kefiy afyon etkisi bırakıyor benim bünyemde şuan bile anlatılmıcak haller içerisindeyim.
neden kimsenin aklına gelmez yada kimse sormak istemez "mevcut sistem nedir aga?" mevcut sistem şudur, bir konseri dinlemeye gidiyorsunuz yolda karşınıza güvenlik çıkıyor ve bu konseri dinleyemezsiniz diyor dinlemiyoruz. aynı konsere hulk maskesi takarak gittiğimizde güvenlik görevlileri bize karışmıyor işte mevcut sistem budur.
ben maske ile yaşamak istemiyorum ya siz?

"İşlem kaydı"nın tanımını yazmışsın; şimdi ben sözlükten terörist kelimesinin tanımını buraya kopyalayıp, "TDK teröristmiş" desem ne kadar mantıklı olur? Kararı gerçekten okusan ve eleştiri yapsan başüstüne diyeceğim, fakat güzel kardeşim, kararın hiçbir yerinde işlem kaydı tutulduğunu söylemiyor. Oraya gereksiz bir tanım konulmuş; içeriğini okumadın bari hiç değilse başlığını oku yahu. :) BTK karar taslağını tam düzenlememiş anlaşılan, böyle nispeten tipografik denilebilecek bir hata yapmış; önemli olan, karar metninde "işlem kaydı" tutulup tutulmadığının olup olmaması; ki kararda işlem kaydı tutulacağına ilişkin hiçbir bilgi yok

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI bu konuda sizler ve bizler için bir yol gösterici olurken neden şimdi siz onda yazan bir tanıma gereksiz dediniz ki şimdi bu tanım sizin için gereksiz ola bilir ama belli ki BTK için gerekli ve önemli bir tanım yani BTK bu kararların içine gereksiz tanımlar koyucaksa bana sorarsanız salçanın tanımı koyardı yanılıyormuyum? kısaca demek istediğim konu hiç bir zaman kişisel değil bunu böyle algılamayın lütfen bir yazı tanım sizin için gereksiz alakasız hatta ve hatta saçma ola bilir ama bu herkes için böleyledir anlamına gelmez.
hee bu arada şuan için işlem kaydı tutulacağı ilişkin hiç bir bilgi yoktur diye biliyorsunuz gönül rahatlığı ile peki bana bunu ertesi günler içinde garantisini vere bilirmisiniz aynı şekilde? (ileride kullanılmayacak birşeyin tanımı neden yapılır ki)
ve BTK işlem kaydı tanımını koyduğu için basım hatası yapmış olucak bizler bu konuda hassas ve çekingen davrandığımız için ............... olucaz ne kadar tarafsız bir yaklaşım..




kısa ve öz şekilde anlatmak istediğim/derdim şudur.

kimsenin paket yada profiller olmasına karşı olacağına sanmıyorum ve destekliceklerini düşünüyorum eşit olunduğu sürece
bizlere paket yada profil kanunen uygulanacaksa bunların içinde sıfır engellenmiş-sansürlenmiş-yasaklanmış bir pakette olmalı, olmalı ki kişi nasıl çocuk paketini kendi rızası ile seçicek ve kullanıcak bizlerde sıfır engellenmiş-sansürlenmiş-yasaklanmış paketi seçip kullana bilme hakkına sahip olalım.
nereye girip çıkacağımıza neyi seyredip okuyacağımıza yada ne yapıcağımıza sadece ve sadece bizler karar vermeliyiz. mevcut sistem değil.
 

SARKAT

Profesör
Katılım
8 Mayıs 2008
Mesajlar
3,778
Reaksiyon puanı
68
Puanları
228
Yani dün bunlara giriyordum ama şimdi dns ile bile giremiyorum mu diyorsun. Bumu kasettiğin.

Ben öyle bir siteye rastlamadım. O yüzden dedim link ver diye ya da pm ile at diye.

---------- Post added at 17:03 ---------- Previous post was at 16:56 ----------

BTK başkanı ACARER şu an CNN de
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,243
@adu2222 kardeşim, bu kadar açık bir meselenin nasıl bu kadar evrildiğini anlayamadığım için kusuruma bakma. Zira, hiç kimsenin buraya yazmaya cesaret edemediği kararı ben kendim buraya koyduğum halde "buraya yazmamdan niye rahatsız oldun" gibi inanılmaz saçma bir yorumda bulunman beni gerçekten samimi söylüyorum çok şaşırttı. Her şeyden önce, bilgiyi paylaşmayı ve tartışmayı öğrenmeliyiz; konuşmadan evvel ne söyleyeceğimizi düşünmeliyiz, rastgele sırf bir tartışma yaratmak veya üste çıkmaya çalışmak için konuşmamalıyız.

İkinci olarak, kelimelere takılıyorsun; mevzuat senin kafandaki kelimelerle bire bir örtüşecek olsaydı, bu defa Ahmet çıkar "ama öyle yazmıyor", Mehmet çıkar, "benim düşündüğüm gibi yazmamışlar" der ve karmakarışık bir şey olurdu. Kısacık iki satır yazıyı bile yorumlamaya ihtiyaç duyuyorsak; buyur işte maddede yazan yazı şu:

sosyal medya site ve uygulamalarından birinin veya birkaçının filtrelenmesini isteyebilir

Bu ne demek? Ben sosyal medyanın filtrelenmesini istemiyorum diyebilir demek. Bunda gerçekten anlaşılmayan kısım nedir? Benim yaptığım açıklamayla nasıl ters düşüyor hiçbir şeyi açıklamayan bir ifade kullanmışsın; kendi yorum farkımı katıyorum demişsin ama karardaki bu alıntıladığım kısmın ne demek olduğunu açıklamamışsın. Fakat burada düşünce üretiyoruz; kopyala yapıştır her yerde var; yani benim linkini verdiğim bir dokümanı buraya kopyalamak bir marifet olsaydı bunu ben zaten yapardım ve herkes de yapabilirdi; maalesef kopyala/yapıştır yapabilmekte bir meziyet yoktur.

Konuşulması gerekenler; internet sağlayıcıların işgüzarlığına takılacak olan şeylerdir. Nasıl ki BTK yakınlarda GSM operatörlerine 444'lü numaraların alan kodsuz da aranabilmesini zorunlu kıldı ve GSM firmaları aç kurtlar gibi bunu fırsat bilip BTK'yı bahane ederek alan koduyla 444 aramalarını kaldırdı; şimdi de aynı şey olacak diye düşünüyorum. ISP firmaları BTK'nın kararını bahane gösterip işlevsiz bir profil sayfası hazırlayacaklar ve seninle aynı minvaldeki arkadaşlar, "hah işte biz demiştik" diyecekler. Oysa işin iç yüzü öyle olmayacak; her zamanki gibi kullanıcılar patronlara yenik düşecek ve adres yine yanlış gösterilecek.

Beyaz listeyi de değiştiremeyecek olanlar kullanıcılar değil, ISP'ler. Sen bu konuda kesin konuşuyorsun, fakat ben ISP'lerin bu belirsizlikten faydalanacağını düşünüyorum. Maalesef BTK bu kararı tam olarak revize etmeden yayımlamış. Alıntıladığım kısımda kullanıcıya inisiyatif verildiği açıkça söyleniyor, yoruma ihtiyacı yok; hatta senin söylediğinin tam tersine, yani illa da paket değiştirmen gerektiği fikrinin tam tersine, kullanıcının kendine ilişkin ayarlar yapabileceğini söylüyor. (OpenDNS panelinde olduğu gibi olabilir örneğin) Fakat senin yanlış anladığın kısım, yani ISP'lerin beyaz listeyi değiştiremeyeceğine yönelik kısım bir belirsizlik yaratıyor ve bu belirsizliğin çözülmesi yine BTK'ya bağlı.

Bu arada benim de ifadelerimin kişisel olarak algılanmasını istemiyorum, yazı dilinin konuşma dilinden bazı farkları var doğal olarak; söylediğim şeyler kırıcı gelebilir, fakat ben samimiyetle yazıyorum, yani kırmak üzmek maksadıyla değil. Sonuçta hepimiz daha güzel bir sistem olmasını istiyoruz ve bunun içinn tartışıyoruz.

İşlem kaydı konusuna gelince; mevzuat konusunda yukarıda söylediğim gibi, bir şeyin tamınının yapılması, metnin açıklanabilmesi içindir; metinde o ifade geçiyorsa, o tanım referans alınır; fakat metinde o ifade geçmiyorsa, o tanımın hiçbir hükmü yoktur. Örneğin metinde sürekli "Ulaştırma Bakanlığı" diye yazmamak için "bakanlık" şeklinde kısaltılır ve tanımlar arasına alınır.

Peki böyle bir tanım neden var? O kararı bir kişi kendi kafasına göre oturup yazmıyor, mevzuat hazırlanırken konuyla ilgili birçok kişi taslak üzerinde işlem yapıyor; benim tahminim ilk başta böyle saçma bir fikir atılmış ortaya ve taslağa eklenmiş (kayıtları tutalım şeklinde bir fikir), daha sonra da doğal olarak bu fikir kabul edilmemiş fakat tanımı çıkarmayı unutmuşlar. Bunu "iyimser bir yorum" gibi görebilirsiniz, fakat mevzuat sizin gibi düşünmez; mevzuatta ne yazılıyorsa odur, işlem takibi yapılacağına dair bir şey söylenmiyor ve dolayısıyla bu karara dayanılarak sırf orada bir tanım yapılıyor diye kesinlikle yasal düzlemde işlem takibi yapılamaz. Teknik olarak yapılırsa; bu takip yasadışı olur. Zaten BTK başkanının da belirttiği gibi, BTK'nın böyle bir karar almaya yönelik yasal bir dayanağı ve yetkisi de yoktur; mevcut anayasaya da aykırıdır. Ayrıca çok büyük bir yatırım gerektirir; ki bu yatırım da yapılmadığına göre istense dahi bu kayıtlar tutulamaz. Öyleyse boşu boşuna paranoyak olmanın anlamı olmayacaktır.

"Mevcut sistem" konusuna gelince; bunun üzerinde durmamın sebebi, tüm medyanın "yeni sansürler geliyor" şeklinde yanlış ve belki de kasıtlı olarak yalan bilgilendirme yapmasını eleştirmek içindir. Şu anki sansürler haklı mıdır haksız mıdır bu durum konumuzun dışında; benim eleştirim, "mevcut sistem" devam edeceği halde yeni sansür geliyor şeklinde yalan haber yapılmasına yönelikti. Üstelik bu yalan haber, koca bir televizyonun teknoloji editörü tarafından milyonlarca insan karşısında yapılıyor. Özellikle HaberTürk'te yayınlanan o haberin hiçbir kısmının bir dayanağı yok; yani iğnenin topuzu yanlış yere bastırılıyor ve büyük ihtimalle de bu kasıtlı yapılıyor. Malum seçim dönemi. :) Özetle; benim bütün eleştirim, bu yalanların, vatandaş tarafından hiç bilmeden desteklenmesine yönelikti. Çünkü vatandaş hem resmi yazıyı okumuyor, gazetede okuduğuna inanıyor; hem de BTK başkanını izlemiyor, televizyonda izlediğine inanıyor.
 

adu2222

Öğrenci
Katılım
24 Eylül 2009
Mesajlar
10
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
sevgili elmacik,

peki yazdığım ve kendimce bildiğim ve savunduğum şeyleri lütfen yokmuş yazmamışım gibi düşünün.

şimdi sizin bilgilendirmek ve yol göstermek konusunda ki sonderece samimiyetinize güvenerek yardım istiyorum.

internetin güvenli kullanımı yada güvenli internet kararı alınmadan önce bizlerin kullanımına engellenmiş-kaptılmış siteler servisler vs. vardı. ve isteyen internet kullanıcıları bu site ve servisleri çeşitli yöntemlerle tekrar kullana biliyorlardı.

şimdi ise internetin güvenli kullanımı yada güvenli internet kullanımı kararı ile artık direk sunucudan bu işlemler yapılıcak ve çeşitli paketler halinde engellenmiş-kapatılmış olarak bizlere servis edilicek.

sorum şudur ki; amaç madem çocukların güvenli internet kullanımı sağlamak yada sadece güvenli internet kullanımı sağlamak, o halde ben birey olarak bir çocuk değilim (reşitim) ve kendi adıma karar verme yetisine sahibim bunuda devlet tescili olarak söylüyorum. şöyle ki askerlik görevimi sorunsuz ve sıkıntısınız şekilde tamamladım, genel yerel bütün seçimlerde oy kullana biliyorum. devlet benim kendi adıma kendi kararlarımı vere bilicek düzeyde olduğuma inandığı halde. ben bu kurumun hazırladığı paketlerden birini kanunen seçmek zorunda kaldığım zaman benim haberim iznim olmadan benim adıma karar verip bir siteyi yada servise benim ulaşmamı engelleye bilir mi?(şuan engelli sitelerde dahil olmak üzere) yani şuan ki mevcut sistem doğrultusunda bahsedilen standart profilde iken karşıma ulaşamayacağım yada kullanamayacağım siteler olucak mı?(DNS yada program kullanma zorunluluğunda bırakılmadan) yani internette bu kurum kendi güvenliğimi kendim sağlama imkanımı özgürlüğümü bana vericek mi hangi sitenin yada servisin benim için yararlı zararlı olduğunu kendim karar vere bilicekmiyim?
umarım sorumu açık ve net şekilde belirte bilmişimdir.
teşekkürler
 

ßLaCkЯiDeЯ

Asistan
Katılım
29 Nisan 2011
Mesajlar
286
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Yani dün bunlara giriyordum ama şimdi dns ile bile giremiyorum mu diyorsun. Bumu kasettiğin.

Ben öyle bir siteye rastlamadım. O yüzden dedim link ver diye ya da pm ile at diye.

---------- Post added at 17:03 ---------- Previous post was at 16:56 ----------

BTK başkanı ACARER şu an CNN de

Şimdi o sitelere tarayıcıdan ulaşmaya çalışınca hiçbir şekilde ulaşılmıyor bir bildirimde yok ktunnelden deneyince ulaşıyorum ayrıca bizim sitede verilen free vpn programınıda kullanınca ulaşılıyor
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,887
Reaksiyon puanı
175
Puanları
1,243
@adu2222 kardeşim, sen konudan tamamen bağımsız bir soru sormuşsun. Şu anki engellenen siteler kalkacak mı demişsin; fakat bu BTK'nın inisiyatifinde değil; biz ise şu anda BTK'nın "güvenli internet" adına alınmış BTK kararını tartışıyoruz. Senin sorduğun ise tamamen mahkemelerin uyguladığı "engelleme kararları"dır. Nitekim sorduğun "BTK bana tüm sitelere girme imkanı verecek mi" şeklinde soru anlamsız oluyor, çünkü BTK'nın mahkemelere kafa tutma veya mahkeme kararını hiçe sayma yetkisi yoktur. Artı, dediğim gibi, şu anda "yeni sansür geliyor" şeklinde söylenen bir yalanı konuşuyoruz, "eski sansürler kalkıyor mu" şeklinde bir konu gündemde değil; alınan bu kararla da hiç alakası yok.

Gelelim standart paket olayına; BTK'nın kararına göre, güvenli internet istemiyorum diyenler standart pakette olacaklar ve aynen şu anda olduğu gibi, mahkeme kararı ile engellenenlerin dışında herhangi bir engelleme yapılmayacak. Yani şu anki kullanımın ile karar uygulanmaya başladığındaki kullanımın arasında bir fark olmayacak.

DNS ve çeşitli yöntemlerin kullanılması konusuna gelince; BTK'nın kararında bununla ilgili bir öngörü yok. Fakat şu söyleniyor, filtre aşılması engellenecek. Bu da, standart paket dışındakiler için oldukça doğaldır ve hatta olması gerekendir, aksi halde filtrenin hiçbir anlamı olmazdı; ki yukarıdaki yazımda Türkiye çapında milyonlarca ailenin bundan rahatsız olduğunu ve daha sağlıklı çalışan bir filtre istediklerini zaten belirtmiştim. Çeşitli filtre aşma yöntemlerinin olmasını istemek, "benim otomobilim güvenli olsun ama bu güvenlik kolay aşılabilir olsun" demek gibi bir şeydir. Eğer güvenli olacaksa, gerçekten güvenli olmalı.

Standart profilde ise herhangi bir filtre olmayacağı için filtreyi aşma yöntemlerine zaten gerek olmayacak. Fakat mahkeme kararıyla engellenenler yukarıda belirttiğim gibi konunun dışında kalıyor, bu da BTK'nın belirsiz bıraktığı konulardan biri ve tahmin ediyorum BTK'nın bu belirsizliği yüzünden ISP'ler yine birbirinden farklı saçma sapan çözümlere imza atacaklar. Fakat her halükarda standart profildeki bir abone, hiçbir şekilde BTK'nın belirlediği hiçbir filtreye takılmayacak.
 

EXGHOST

Öğrenci
Katılım
9 Mayıs 2009
Mesajlar
22
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
ben tatmin olmadım :) şuan kullanılanla devam edilecek deniliyor rapid filesever engellenmeye başlandı dns ile girilebilir deniliyor dnslere sınırlamalar engeller gelmeye başladı kimse birşey olmuyormuş gibi göstermeye kalkmasın...
 
Üst