Sözelden EAya geçiş dönemi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ByMetaL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ByMetaL

Asistan
Katılım
24 Mart 2008
Mesajlar
130
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
ÖSYM Başkanı Yarımağan, İletişim ve Türk Dili ve Edebiyatı fakültelerinin de EA puan türüne geçmesi yönünde istekleri bulunduğunu söyledi.ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, İletişim ve Türk Dili ve Edebiyatı fakültelerinin de EA puan türüne geçmesi yönünde istekleri bulunduğunu belirterek, üniversitelerin sosyal bilimlerden kaçtığını söylüyor.
Türkiye’de iyi öğrenci Fen, oraya giremeyen Türkçe-Matematik, oraya da giremeyen Sosyal mezunu olur gibi bir anlayışın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yarımağan, ""Puan türlerinde ciddi sorunlar var. Hukuk neden Türkçe-Matematik devamı anlamıyorum. Sosyal bilimlerin devamı olmalı. Daha iyi öğrenci gelsin denilerek Sosyalden Eşit Ağırlığa geçiş yapılmış. Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri EA olmak istiyor"" diyor.
Sayısal mezunu öğrencilerin ÖSS’de çok daha avantajlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ""Özellikle SAY-2 programlarının kontenjanları fazla. Bu öğrenciler daha şanslılar"" diyor. Sınav sistemlerini de eleştiren Prof. Dr. Yarımağan, dünyada tüm yükseköğretim programlarına sınavla girilen tek ülke kaldığımızı söylüyor: ""Sınavsız girilen tek bir lisans programımız yok. Ayrıca ilköğretim 5’ten başlayarak lise sona kadar tüm sınavları çoktan seçmeli sorularla yapan da biz kaldık. Bunları aşmalıyız.""
2008 ÖĞRENCİSİ ŞANSLI
Lise, meslek lisesi mezunlarının iş bulamadığını, herkesin mezun olduğunda kolay iş bulabileceği belirli alanlara yöneldiğini belirten Prof. Dr. Yarımağan, şöyle devam ediyor: ""Herkes mühendis olmak istiyor. Hukuk, tıp, uluslararası ilişkiler okumak istiyor. Bu bölümlerin de kontenjanları sınırlı. Boğaziçi’nin bu bölümlerinden mezun olanların hayatı değişiyor veya ODTÜ’den. Ama oralara gidecek öğrenci sayısı çok az. Öğrenci, ÖSS’ye giriyor, kazanamazsa bir daha giriyor, bir daha giriyor. Kazananların da üçte biri tekrar sınava giriyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle değil. Bu çark içinde ne yaparsanız yapın çözüm değil. Hepsi aldatmaca. Üniversiteye giren sayısı azalırsa, bazı programlara sınavsız girilirse ve yarışmanın olduğu bölümlere girmek isteyenler bu yarışmadan geçerlerse çok daha anlamlı, olumsuz etkileri olmayan sınavlar yapabiliriz.""
Prof. Dr. Yarımağan’a göre bu yıl üniversite sınavına girecek öğrenciler daha şanslı olacak. Liselerin 4 yıla çıkması nedeniyle ÖSS’ye girecek aday sayısının azalacağını böylece adayların şansının artacağını vurgulayan Yarımağan, Fen ve Anadolu liselerinden mezun olanlar için şansın yüzde 30- 35, diğerleri için ise yüzde 10- 15 olacağını söylüyor. ""Geçen yıllara göre her girenin şansı biraz daha yüksek. Kontenjanlarda da 20 bin civarında artış bekliyorum"" diyor Prof. Yarımağan.
TESTLER DEĞİŞECEK
2008 ÖSS başvuru kılavuzu bazı bölümlerin alan değişikliğiyle çıktı. Geçmiş yıllarda sözel puanla alan bazı bölümler bu yıl eşit ağırlık puan türüyle, EA-1’le alan bazı bölümler EA-2’yle öğrenci alacak. Bu durumda öğrencilerin çözmek zorunda oldukları testler değişecek.
Geçmiş yıllarda Sözel puanıyla öğrenci alan Arkeoloji bu yıl EA-2 ile öğrenci alacak. Sözel öğrencileri MAT-2 testinden de soru çözmek zorunda kalacak. Reklamcılık bölümünün puan türü de EA-2’den SÖZ-2’ye geçmiş durumda. Türkçe-Matematik alanı mezunu öğrenciler de işletme, iktisat gibi bölümlerin yanında reklamcılık da tercih etmek istediklerinde sınavın 2. bölümündeki Edebiyat-Sosyal, MAT-2 testlerinin yanında bir de SOS-2 testini yanıtlamak zorunda kalacak.
ALAN DEĞİŞTİREN BÖLÜMLER
Reklamcılık bölümü EA-2’den SÖZ-2’ye geçti.
Çocuk Gelişim ve Eğitimi bölümünün puan türü EA-1’den EA-2’ye geçti. İşletme Bilgi Yönetimi bölümünün puan türü EA-2’den EA-1’ee geçti. Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım bölümünün adı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi olurken, puan türü de EA-2’den SAY-2’ye geçti.


http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=354408

 

amesfa

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
10 Eylül 2007
Mesajlar
9,863
Reaksiyon puanı
153
Puanları
243
Haberlerimize kaynak link eklemeyi unutmayalım lütfen...
 
Üst