Söyle Rahatla

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
https://yutmayiz.org/?utm_source=web&utm_medium=openspace&utm_content=100516&utm_campaign=ffl
web-cover.jpg

http://www.greenpeace.org/turkey/tr/

rawkid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,317
Bugün kimi görsem uykusuz geziyor. Milletin bünyesi sabah 4'te yatmaya alışmış ama 6'da bayram namazı olunca da uykusunu alamamış :D (bende dahilim) Gözler yarı kapalı geziyorum.

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Dünden bugüne ne değişti de ezan 1 saat sonra okundu acaba? 1 günde imsak(fecr-i sadık) 1 saat ileri mi gitti? Diyanet hassas hesaplıyor diye Ramazan'da, ekranlarda boy gösteren hocalar bu konuda sessiz..
Merhaba, imsak vakti girdikten sonra güneşe kadar sabah namazını kılabilirsiniz, hiçbir sakıncası yok, zaten takvimlerde veya internette imsak vakitleri var.

Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi Ramazan ayında karışıklık olmasın diye imsak girer girmez ezan okunur ki insanlar yemeyi içmeyi bıraksınlar. Esasında sahura geç kalınmışsa veya hiç yapılmamışsa ezandan sonra bir-iki dkyı aşmamak şartıyla yemeye içmeye devam edilebilir, çünkü ezanı okuyanlar temkinli okur zaten, son saniyede okumazlar.

Ramazan ayı dışında okunan ezanlar sabah namazının vaktini belirtmek için değil, camiiye çağırmak için okunur. Bu yüzden aralarında 5 dklık mesafe bulunan camiilerden birisi ezanı okuyup bitirir, aradan 10 dk geçer diğer camiide ezan okunur, demek ki o camiide cemaat o zaman toplanacaktır.

Ezan neden imsak girdikten çok sonra okunur genelde, çünkü Hanefi mezhebinde sabah namazının son vakitlere kadar ertelenmesi evlâdır, bu yüzden de genelde güneşe 25-30 dk kala ezan okunup cemaatle namaz kılınır.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Merhaba, imsak vakti girdikten sonra güneşe kadar sabah namazını kılabilirsiniz, hiçbir sakıncası yok, zaten takvimlerde veya internette imsak vakitleri var.

Yukarıda bir arkadaşın dediği gibi Ramazan ayında karışıklık olmasın diye imsak girer girmez ezan okunur ki insanlar yemeyi içmeyi bıraksınlar. Esasında sahura geç kalınmışsa veya hiç yapılmamışsa ezandan sonra bir-iki dkyı aşmamak şartıyla yemeye içmeye devam edilebilir, çünkü ezanı okuyanlar temkinli okur zaten, son saniyede okumazlar.

Ramazan ayı dışında okunan ezanlar sabah namazının vaktini belirtmek için değil, camiiye çağırmak için okunur. Bu yüzden aralarında 5 dklık mesafe bulunan camiilerden birisi ezanı okuyup bitirir, aradan 10 dk geçer diğer camiide ezan okunur, demek ki o camiide cemaat o zaman toplanacaktır.

Ezan neden imsak girdikten çok sonra okunur genelde, çünkü Hanefi mezhebinde sabah namazının son vakitlere kadar ertelenmesi evlâdır, bu yüzden de genelde güneşe 25-30 dk kala ezan okunup cemaatle namaz kılınır.
Baştan sona hatalı bilgi. Daha doğrusu yanlış öğretilen bilgi. Bilmediğimden sormamıştım o soruyu..

İmsak vakti, fecr-i sadıktır. Yani yalancı fecirden sonra beliren ikinci ve gerçek fecirdir. Aynı zamanda sabah namazının vaktinin girdiği zamandır. Ramazanda imsak diye ezan okunan vaktin imsakla uzaktan dahi alakası yoktur. Temkin falan da değildir. Diyanetin bunu hangi kafayla yaptığı da belli değildir. Ve Ramazan'da imsak vaktine kadar(gerçek fecir) yiyip içmek helaldir. Yani aslında Ramazan dışındaki imsak vakti aşağı yukarı doğru olan vakittir. Ramazan'da bu vakit enteresan bir şekilde 1 saat geri alınmaktadır. Halbuki imsak vakti Ramazan'da değişmez. Aynı şekilde devam eder, etmesi gerekir. Bunların dışında söylenenler, ezanların rastgele okunması, tamamen bidattır. Ezan, her zaman imsak vaktinde okunmalı ve hemen ardından (güneş doğana kadar kılınabilir) namaz kılınmalıdır.

Son düzenleme:

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Baştan sona hatalı bilgi. Daha doğrusu yanlış öğretilen bilgi. Bilmediğimden sormamıştım o soruyu..

İmsak vakti, fecr-i sadıktır. Yani yalancı fecirden sonra beliren ikinci ve gerçek fecirdir. Aynı zamanda sabah namazının vaktinin girdiği zamandır. Ramazanda imsak diye ezan okunan vaktin imsakla uzaktan dahi alakası yoktur. Temkin falan da değildir. Diyanetin bunu hangi kafayla yaptığı da belli değildir. Ve Ramazan'da imsak vaktine kadar(gerçek fecir) yiyip içmek helaldir. Yani aslında Ramazan dışındaki imsak vakti aşağı yukarı doğru olan vakittir. Ramazan'da bu vakit enteresan bir şekilde 1 saat geri alınmaktadır. Halbuki imsak vakti Ramazan'da değişmez. Aynı şekilde devam eder, etmesi gerekir. Bunların dışında söylenenler, ezanların rastgele okunması, tamamen bidattır. Ezan, her zaman imsak vaktinde okunmalı ve hemen ardından namaz kılınmalıdır.
Antalya üzerinden örnek vereyim. Mezhebiniz Hanefi değilse gerçekten bilgim yok.
Diyanette bugünün imsak vakti 03:52 olarak, fazilette 03:34 olarak belirtilmiş.
Diyanette bugünün güneş vakti 05:37 olarak, fazilette 05:35 olarak belirtilmiş.
Namaz vakti imsak ile başlamış güneş ile bitmiş olur. Bu vakitler arasında herhangi bir zamanda sabah namazı kılınabilir, hepsi doğru vakitte kılınmış olur.
Diğer aylarda her camii hangi vakitte cemaati toplayacaksa o vakitte ezan okur. Bu vakitte genelde ortalığın açılıp ağardığı vakte yakın olur ki bu Hanefi alimlerince müstehab olarak belirtilmiştir. Dileyen camii hemen imsakta okuyup namaza durmakta da özgürdür kimse bir şey diyemez, dileyen de son vakte kadar geciktirip müstahabın sevabından nasiplenir buna da kimse bir şey diyemez.

Ramazan ayında ise imsaktan sonra namazı ortalığın ağardığı vakte kadar geciktireceğiz diye ezanı da o vakitte okurlarsa insanların oruçları bozulmuş olur, çünkü orucun vakti sizin de dediğiniz gibi imsak vaktine kadardır ondan sonra yemek yemeyi kesmek gerekir.

Şimdi araştırdığıma göre Şafii mezhebinde ise sabah namazını imsak vaktine yakın kılmak evlâymış, yâni Şafii mezhebine mensup kişiler imsak girer girmez namaz kılmayı daha faziletli görürler.

Ezan her zaman imsak vaktinde okunmalıdır, rastgele okunması bidattır diye bir şey yok. Ezan her ne kadar günümüzde vakitleri belirtmek amacıyla kullanılsa da esasında ezan cemaati namaza çağırmak demektir.

Herhangi bir insan öğle-ikindi vakti arasında öğle namazını kılabilir mi, kılabilir. Bu herhangi bir insan değil, herhangi bir insan topluluğu olsa ve cemaat oluştursalar öğle-ikindi arasında herhangi bir vakitte öğle namazını kılabilirler mi, kılabilirler. Peki biz bu insanları cemaate çağırmak için herhangi bir öğle-ikindi arasında ezan okuyabilir miyiz, okuyabiliriz.

Eğer ehl-i sünnete mensupsanız bu kadar kolay fetva vermenizi önermem, alimlerimize karşı çıkmak bu kadar kolay olmamalı.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Ben ne diyorum, sen ne diyorsun arkadaşım. Üstüne bir de fetva verme diyor. Fetva verdiğim yok zaten. Önce neyi kastettiğimi anlayın..

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Pardon, izninizle şu linki şuraya bırakıp koşarak uzaklaşayım...

Merhaba,
Evet dünya uzaya gidiyor, bizse burada hâlâ namaz niyaz konuşuyoruz. Uzaya gitmekle bu konu nasıl karşılaştırılabiliyor anlamıyorum, bu bir bilimsel başarıdır ve felsefeyle, ahlâkla, edebiyatla hiçbir alâkası yoktur.

Benzer bir eleştiriyi de ben yapıp arkama bakmadan kaçayım o zaman.

Dünyada insanlar bombalanıyor, temiz su bulamadığı veya yiyecek bulamadığı için ölen binlerce insan var, 7 milyar insanın 1 milyar kadarı içler acısı bir hâlde yaşıyor, oysa bunlar gitmiş jüpitere uzay aracı yollamakla meşguller, dünya bitti bir de jüpiter mi kaldı ?
Oldu mu :) Siz millet uzaya gidiyor diye bizi küçümsemeye devam edin, biz bir insan bile olsa onu huzura, mutluluğa ulaştırmaya çalışıyoruz, bu ise insanlığa faydası olup olmadığını sorgulamadan teknolojiyi ilerletmekten çok daha büyük bir erdem.

Ben ne diyorum, sen ne diyorsun arkadaşım. Üstüne bir de fetva verme diyor. Fetva verdiğim yok zaten. Önce neyi kastettiğimi anlayın..
Siz ne diyorsunuz ben ne diyorum ? Siz ezanın neden farklı vakitlerde okunduğunu sordunuz ben de bunun sebebini açıkladım.

the duke

Doçent
Reaksiyon puanı
24
...yaşadığın konumla düşünce tarzını match edemiyorum.
Açıklayacağım!

Evrende hiçbir şey sonsuz değildir ve yoktan var edilemezdir diyor, Fizik ve Matematik.
Dünya üzerindeki kaynakları +7 milyar insan sömürmekte ve bu kaynaklar her geçen gün hızla tükenerek azalmakta...
Bilim adamları özellikle Mars üzerinde su bulduklarını açıkladıktan sonra gezegendeki gazlar nedeniyle yaşama elverişli mi değil mi, olmayan bir ozon tabakasının etkileri neler(radyasyon, ultraviyole ışınımlar, göktaşı tehditleri vb.) diye araştırma yapmaktadırlar.

İnsanlık ırkının devam edebilmesi için tıpkı geçmişte olduğu gibi sürekli yeni arayışlar içinde olmak zorundayız.

Son düzenleme:

mirinkirin

Doçent
Reaksiyon puanı
358
Fizik ve matematiğe göre insan ırkı neden devam etmek zorunda ki ? Yok olursak evren ne kaybeder, hiçbir şey.
Bilim adamlarının büyük bir kısmı dinleri reddediyor, insanlar maddeden ibarettir diyor, evrende biz aslında hiçbir şeyiz diyor. Ama nedense insanlığın devam edebilmesi için bir taraflarını yırtmaktan da vazgeçmiyorlar :)

Ben hayatımda bu kadar zekice işlere muktedir olup bu kadar aptalca düşünebilen başka bir insan topluluğu görmedim.

rawkid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,317
Gerçekten yorulduğum bir günün gecesinde rahat rahat uyuyacakken odamda gördüğüm böceği bir daha bulamadigim için 1.5 saattir odayı talan ediyorum. Ne uyku uyuttu ne öldürttü kendini meret. Şimdi ne yapacagimi dusunuyorum.

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
İlk günü uykulu uykulu atlattık da bakalım bugün nasıl olacak :D
Misafirlikte uyumam inşallah

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...