Sizce Türk halkının din algısı nasıl?

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Sizce “Türk halkının din algısı” nasıl?

-Hurafeler içinde “aslını” yaşamaktan yoksun hale gelmiş bir din algısı mı?

-Gelenek-göreneklerin şekillendirdiği bir din algısı mı?

-Tanrı yâda cehennem korkusu üzerine kurulu bir din algısı mı?

-Şeh’lerin ve müritlerin belirlediği bir din algısı mı?

-Medyanın belirlemeye çalıştığı bir din algısı mı?(Yaşar Öztürk ve Zekeriye beyaz örneği)

Bunlara başka maddeler eklenebileceği gibi, Türk halkının bu başlıklardan sadece birini yâda birden çoğunu veya hiç birinin etkisinde kalınmadığı da söylenebilir. Bu konuda düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Zira bu konuda bir tez hazırlama niyetim var.(1-2 yıl içinde)

D1360

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Sorular garip geldi bana

o soruları kim hazırladı merak ettim

vede kesin bir sonuca ulaşılamayacak bir konu bu bence :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Ben çevremde daha çok göstermelik ve menfaat sağlamaya yönelik din anlayışı (yada algısı) görüyorum. Böyle olmasaydı insanlar birbirlerine karşı daha hoşgörülü, kibar, yardımsever ve yakın olurlardı. Oysa durum tam tersi.

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Dinden bahsediyorsun "Tanrı yâda cehennem korkusu üzerine kurulu bir din algısı mı?" diye bir soru soruyosun !!! Müslümanın Tanrısı olmaz Allahı olur...
Bu soruları sormak için dini iyi kavramak gerekir tuzaklı sorular sorarak biryere varamazssın hani o sorular içinde dinin güzellikleri faydaları ?

maydanoz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
-Hurafeler içinde “aslını” yaşamaktan yoksun hale gelmiş bir din algısı .

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Çıkara Dayalı müslümanlık son zamanlarda moda oldu ne kadar günah ve ne kadar basitçe
Vay onların Haline

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Ben çevremde daha çok göstermelik ve menfaat sağlamaya yönelik din anlayışı (yada algısı) görüyorum. Böyle olmasaydı insanlar birbirlerine karşı daha hoşgörülü, kibar, yardımsever ve yakın olurlardı. Oysa durum tam tersi.

Hocam bu kısım –bence- çok önemli ben bunu tamamen unutmuşum. Maalesef menfaatlerin şekillendirdiği bir din anlayışı var. Buda -dışarıdan bakıldığında- kötü bir din algısı oluşturmakta.”Hani dindar dürüstü?” sorusunu sormasını neden olmakta...
Dinden bahsediyorsun "Tanrı yâda cehennem korkusu üzerine kurulu bir din algısı mı?" diye bir soru soruyosun !!! Müslümanın Tanrısı olmaz Allahı olur...
Bu soruları sormak için dini iyi kavramak gerekir tuzaklı sorular sorarak biryere varamazssın hani o sorular içinde dinin güzellikleri faydaları ?

Tanrı-Allah tartışmasına girmenin niyetinde değilim. Ama ben “Tanrı” derken “her şeyi var eden, her şeye gücü yeten sonsuz güç ve merhamet sahibi” bir varlığı kast ediyorum. Bununda tesit bir kişi açısından sıkıtı oluşturmadığı kanaatindeyim. Dinin güzellikleri elbette var. Bu algıda önemli, ama ben olumsuz algıların irdelenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu irdelenme; yanlış din anlayışını bertaraf etmeye kat sağlayacağı gibi, doğru bir din algısının da oluşmasını sağlayıcı rolde üstlenebilir.

“İslam kusursuzdur” derken bu anlamakta sıkıntı çeken kimi deist yâda ateist kişiler “Müslüman’ın kusurlarını” göstererek üst çıkma niyetindedirler. Böyle bir çalışma kusurun “İslam’dan” değil de “Müslüman’dan” kaynaklandığını göstermesi açısından olumlu görünmekte. Eğer “Müslüman’ın dini algılama biçimleri” üzerinde durulursa sorunun “İslam” değil de “Müslüman” kişin kendisi olduğu daha rahat anlaşılacağını düşünüyorum...

vegaturk

Profesör
Reaksiyon puanı
117
Hocam bu kısım –bence- çok önemli ben bunu tamamen unutmuşum. Maalesef menfaatlerin şekillendirdiği bir din anlayışı var. Buda -dışarıdan bakıldığında- kötü bir din algısı oluşturmakta.”Hani dindar dürüstü?” sorusunu sormasını neden olmakta...

Tanrı-Allah tartışmasına girmenin niyetinde değilim. Ama ben “Tanrı” derken “her şeyi var eden, her şeye gücü yeten sonsuz güç ve merhamet sahibi” bir varlığı kast ediyorum. Bununda tesit bir kişi açısından sıkıtı oluşturmadığı kanaatindeyim. Dinin güzellikleri elbette var. Bu algıda önemli, ama ben olumsuz algıların irdelenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu irdelenme; yanlış din anlayışını bertaraf etmeye kat sağlayacağı gibi, doğru bir din algısının da oluşmasını sağlayıcı rolde üstlenebilir.

“İslam kusursuzdur” derken bu anlamakta sıkıntı çeken kimi deist yâda ateist kişiler “Müslüman’ın kusurlarını” göstererek üst çıkma niyetindedirler. Böyle bir çalışma kusurun “İslam’dan” değil de “Müslüman’dan” kaynaklandığını göstermesi açısından olumlu görünmekte. Eğer “Müslüman’ın dini algılama biçimleri” üzerinde durulursa sorunun “İslam” değil de “Müslüman” kişin kendisi olduğu daha rahat anlaşılacağını düşünüyorum...

Tamamda güzel kardeşim konu bizim dinimiz herhangi bir din kitabında allaha tanrı dendiğini duydunmu “her şeyi var eden, her şeye gücü yeten sonsuz güç ve merhamet sahibi” allahtır bilirsin bazıları müslümanlığı karalamak adına allah demezde tanrı byledir falandır diye devam eder kimsede ya bu adam allahtan bahsediyor demez üzerine alınmaz demek istediğim konu buydu oraya tanrı yerine allah yazssan daha iyi anlaşılabilir ve kötü bir cümlede değil tez yazıcam diyorsun ama o sorduğun soralırn cevabı yüzlerce cümleye sığmaz çünkü genel olarak tam anlamıyla dinimiz bir bütün olarak yaşayan insanlar oldukça az türkiyede %5 diyorum bence tezine şu soruyu ekle neden insanlar yaşamları boyunca cami,namaz ve ibadetlerini yeteri kadar yapmaz neden yaşlanınca ibadet etmeye başlarlar camilerimizi gençler yerine yaşlılar doldurur. bu ibadetmi ölüm korkusumu ? gerçekten sen bu tezi bitiremezssin çünkü ucu cok açık çok farklı cavaplar alabilirsin.

warhead

Doçent
Reaksiyon puanı
9
tamamen örf ve adetleri adetleri din sanan,günlük yaşamında her türlü üç kağıtcılığı yapıp konu dine geldimi evliya kesilen, yaşar nuriye dinsiz gözüyle bakan ,hayatında belki hiç Kuran'ı anlamamış (okumak başka bişey), dini tarikatların içersinde bulmaya çalışan,yada dine gericilik gözüyle bakan (ki tarikatlara göre hakda veriyorum bunlara) ama ! laiklik adı altında kendi vatandaşına eziyet etmeyi ilerlemek zanneden, bir takım çıkarları uğruna dini alet edip şahsi menfaatlerini ilerleten vs. vs. vs. saymakla bitmez bu virgüllü cümleler vessalam.diyeceğim bizim din algımız ;
EVET
EVET
EVET
EVET

Medya sorusu çok saçma geldi onu cevaplamadım.bunların tamamı benim düşüncelerimdir.katılan yada itiraz eden olabilir.sonuçta burası bir tartışma yeri bir fikir paylaşım yeridir.

yazdıklarımdan SDN sorumlu değildir :4:

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
Sizce “Türk halkının din algısı” nasıl?

-Medyanın belirlemeye çalıştığı bir din algısı mı?(Yaşar Öztürk ve Zekeriye beyaz örneği)

Bunlara başka maddeler eklenebileceği gibi, Türk halkının bu başlıklardan sadece birini yâda birden çoğunu veya hiç birinin etkisinde kalınmadığı da söylenebilir. Bu konuda düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Zira bu konuda bir tez hazırlama niyetim var.(1-2 yıl içinde)

kardeşimiz öyle bir konuya el atmışki tüm seçenekleri sunmuş biz karınca kararınca baştan başlayalım

1-hurafe olayı kalkmıştır hurafe bize yutturulmak istenendir itikadımızın bozulmasını isteyenler tarafından beynimizin yıkanma girişimidir
bu tv lerde cadı peri dizileri olduğu gibi darbe hazırlıklarında irtica geliyor için düzenlenen sahnelerdir
yani bu değil

2-gelenek ve göreneklerimiz islamdan uzak değildir islamiyet öncesi inancımız gök tanrı dini idiyki sadece tek tanrıya inandık ve yaşantımız o kadar düzgün düki islamiyetle şereflendikten kısa bir süre sonra sancağı aldık üç kıt'aya diktik ve islama sokulmaya çalışılan bi'datları temizledik
yani türk'ün geleneği göreneği islama genelde aykırılık taşımaz
bu değil

3-bir kere tanrıya inanmayız yaratıcı kavramınada Allah[cc]lafzı ve esmaül hüsna O'na hitab şeklini belirler yani kendimiz isimlendiremeyiz
cehennem mi bizi korkutmaz bir müslümanın en büyük korkusu üzerindeki niğmetin tamamlanmamasıdır ki bu cemali ba kemali seyredememek yani Allah-ü zülcelali cennette görememektir cennet isteğimizde oradaki bize bahşedilenlen niğmetler değil Zat-ı Zülcelali görebilmektir
inşaAllah imanımızı muhafaza edersek cennet sonunda bize müjdelenmiştirki en son girene on bu dünya büyüklüğünde yer vardır
buda değil

4-şimdi en zoruna geldik bir kere yolumuz zor deniz derin tek başına geçmek imkansız
cemaat şarttır bence mü'minler birbirinden kopmayacak birbirleini daha iyi tanımaları yardımlaşabilmeleri için cemaatler oluşturacaklardır oluşturulan cemaatlerde yapılan ibadetler nafile ibadetler bizlere haseneleri katlayarak getirir belki içimizden biri hayırlıdırda duamız onun yüzüsuyu hürmetine kabul olur
bir mürşid-i kamilin eteğine yapışmak el almak tevbe vermek tasavvufla ilgilenmek dersleri zamanında söz verildiği gibi yapmak düzgün islam adaına göre yaşamak ve bunları yaparkende mürşidini devamlı karşısında görmek

yanlız burada dikkat edilecek bir konu varkı kısaca yanlış anlaşılmalara meydan vermemek amacıyla bir örnekle veriyorum

tasavvufta zıll diye tabir edilen yansıma vardır
Allah[cc]lafzının zılli yoktur
Esma-ül hüsnanın zılli Efendimiz [sav]dir
yanı efendimiz[sav]in sadrına esmaül hüsnanın yansımaları gelmiştir hareketlerinde esma-ül hüsnadan kesitler bulabiliriz
mürşid-i kamillerde Efendimiz[sav]den gelen nurları yansımaları sadrlarına yerleştirmişlerdir
yani Efendi hazretler[ks]ne bir sevgi bir muhabbetimiz varsa veya gavs[ks]hazretlerine bu sevgi onların şahsına değil bulundukları manevi makamadır
sonuca gelince evet bizim en azından büyük bir kitlenin algısı bu yöndedir
yani budur

5-medyanın bize dayattığı nedir
dini medya diye yanlış algıladığımız ehli sünnet vel cemaat hatta islam dışı bir medya var adamlar bize vahhabiyi islam diye yutturmaya çalışıyorlar veya mütezile görüşlerini doğru diye kaktırıyorlar
cahillermi bilmiyorlarmı hayır inadına islama düşmanlıklarından utanmadan hadislerin ayetlerin üstünü örtüyorlar ve size öyle bir tuzak kuruyorlarki acaba bile sizi tevbesi olmayan mecralara götürüyor kesin olarak inanmanız gereken şeylerde sizi tereddütte bırakıyorlar prof lu konuklar sizlere zehirler sunuyor
yani medyanın[en büyük islami kanal!!!ve gazete!!!nin algıladığı gibi islamı algılayanlar için tek yol tevbedir oda geç olmadan hemen ve derhal oralarda yayınlanan saçmalıkları izlemekten vazgeçilmelidir
kardeşimizin verdiği iki örnek demodedir halk zaten kart zamparalara inanmamaktadır iplikleri pazara çıkmıştır şimdi sünnet elbiseli alim le prof lu bir alim modadır

bu değil değil asla yaklaşılmayacak olanıdır

kısaca türkler gerçek islam alimlerini tanıyor ve islamı onların eserlerinden takib ediyorlar yalancı alımlere ve onların sokmak istedikleri fitnelere kapılarını kapatmışlar
ashabulyemin

Carnage

Prime Сasual Dating - ****** *****
Cezalı
Reaksiyon puanı
4
Sadece namaz kılıp,oruç tutarak,İslam'ı bir yaşam tarzı haline getirmeden dindar olunabileceğini sanan insanlarla dolu ülkemiz.Ülkemizin din algısı bu.

quasimodo

Profesör
Reaksiyon puanı
57
Sadece namaz kılıp,oruç tutarak,İslam'ı bir yaşam tarzı haline getirmeden dindar olunabileceğini sanan insanlarla dolu ülkemiz.Ülkemizin din algısı bu.
günümüzün şartlarında bu insanımıza haksızlık gibi görünüyor
oysa islamı yaşantımıza sokmamız ona uymamız lazım onun kurallarını uygulamak lazım
kardeşimiz bu konuya güzel bir yerden bakmış ama
öyle bir devirde yaşıyoruzki bir başbakanın eşi dahi inancı gereği giyiminden dolayı hastaneye alınmamakta bir milletvekili kürsüdeyken linçe uğramaktadır
evet siz müslüman kardeşimiz elhamdülillahı çektikten sonra oyunuzu işi sadece dinle uğraşmak olan zevata veriyorsunuz ve unutuyorsunuz
layığınca yönetilirsiniz

not
birinci sayfada kalmak için sizin eklemelerinizi bekliyor
bu bölümdeki kardeşlerimiz sahip çıkın
ashabulyemin

http://forum.shiftdelete.net/muzik/129332-tasavvufi-siirler-ilahiler-dini-muzikler-genel-baslik.html

Carnage

Prime Сasual Dating - ****** *****
Cezalı
Reaksiyon puanı
4
Oyumu kime verdiğimi nasıl biliyorsunuz? Dinle uğraşanlar olduğu doğru fakat gene de günah işleyip işlememek konusunda serbest bırakılan alanlarda da İslami yaşantı ikinci plana atılıyor.

FuRkAnN

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Türk halkı olarak kendi irademizle değil başkaların yönlendirmesi ile yaşamaktayız malesef bu sosyal hayatımız olsun iş hayatımız ister din hayatımız olsun doğruyu yanlıştan ayıramayan,anlayışsız araştırmayan okumayan bir toplum halini aldık Yüce Rabbimiz görelim diye göz duyalım diye kulak düşünelim diye beyin vermiş.Bunları hakkıyla kullanırsak manevi maddi hayatımız çok daha güzel olacaktır.

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
-Gelenek-göreneklerin şekillendirdiği bir din algısı !!!

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Cevaplar için hepinize teşekkür ediyorum. Burada algılanan şeyin yanlışlığı doğruluğu ilahiyatçıların görev alanına girdiğini düşünüyorum. Ben daha çok “algılanma biçimleri” üzerinde durulmasından yanayım. Bir örnek vermek gerekirse; “gelenek ve göreneklerin harmanlandığı” bir algıdan bahsedelim. Bu algılanan şey -varsa böyle bir algı- bölgeden bölgeye farklılık gösterip göstermediğine bakılacak. Varsa farklılık bu durumda “neden a bölgesinde farklı, b bölgesinde farklı bir dini değer var?” sorusunu sorup bu sorunun çerçevesinde soruna eğilmek gerektiğine düşünüyorum.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
157
Muhtemelen bu konu felsefe ağırlıklı bi platformda açılmış olsa kan çıkardı :)
Bu konuda önemli olan kalbinin nelere şahit olduğudur.Aynı zamanda çok okumak ve bu konuda baştan sona bilgili olmak gerekir.Bu hem cehaleti azaltır, hemde bir çok şeyi daha net görmemizi sağlar.
Ama malesef toplulumuzda örf ve adetten kalma sınırlı cehalet hakim durumda.
Birde işin şu boyutu var;
Geçen iki kişinin abdest sırasında şu konuşmalarına kulak misafiri oldum
-Abi kız bana sordu sen neden ananem gibi eğilip kalkıyorsun?
-Kız hiç bir şey bilmiyor muymuş yani...
Toplumda bu tür insanlar malesef çok var.