Sınavsız geçiş kalkıyor!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız girişi kaldırmak istiyoruz!

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün ev sahipliğinde, Kültür Merkezi’nde YÖK’ün 32 yeni üniversitenin rektörleriyle toplantısı başladı.YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni kurulan üniversitelerin rektörleriyle üniversitelerin sorunlarını tartışmak için bir araya geldiklerini ama toplantının özelinde geçen yılın genel değerlendirmesini yapmak ve bu yıl için yol haritası çizmek istediklerini söyledi.

YÖK’ün planladığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özcan, meslek yüksekokullarına girişle ilgili değişiklik yapmayı düşündüklerini bildirdi.Meslek yüksekokullarına sınavsız giren öğrencilerin niteliğinin düşük olduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti: "Biliyorsunuz meslek yüksekokullarına sınavsız giriliyordu, sınavsız girişi kaldırmak istiyoruz.

Bizim için son derece doğru. Okul müdürlerinden aldığımız raporlara göre sınavsız giriş yapan öğrencilerin 4 işlem yapacak kapasitesi yok. Nitelikler gayet düşük. Düşük nitelikteki öğrencilerden çok iyi üretim maalesef mümkün olmuyor. Hamurun kalitesini artırmamız gerekiyor." Yurt dışında yapmayı düşündükleri çalışmalara da değinen Özcan, ülkelerarası ilişkileri canlandırma niyetinde olduklarını bildirdi.Birkaç gün sonra yükseköğretimde iş birliği konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Suriye’ye gideceklerini belirten Özcan, şöyle konuştu: "12-14 rektör arkadaşımızla Suriye’ye gideceğiz.

Altyapı çalışmalarını tamamladık, protokolü imzaladık, her şey hazır. Sadece rektörlerimizin birbirlerini tanıma ve hangi konularda anlaşma yapabileceklerini tespit etmeleri gerekiyor. Şimdi Orta Doğu ülkelerine yöneliyoruz. Çünkü hükümetin dış ülkelere vize kaldırma ilişkileri sıfır sorun politikasına uygun olarak biz de ’Madem böyle açılımlar oluyor, siyasette biz de üniversiteler olarak açılımların, bu rüzgarın arkasında kendi yararımıza olan çalışmaları yapmalıyız’ diyoruz."

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nın (YÖS) kaldırılıp, üniversitelere yabancı öğrenci seçme kriterleri geliştirme ve yabancı öğrenci alma serbestinin tanındığını bildirdi.

Prof. Dr. Özcan, Atatürk Üniversitesi’nde yeni üniversitelerin rektörleriyle yaptığı toplantıda, üniversitelere yabancı öğrenci alınmasıyla ilgili yeni düzenlemeye gidildiğini bildirdi.

Üniversitelerin içe kapalı kalmaması için yaptıkları değişikliklerin çok büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti: "Çok iyi bir haberim var. Değerlendirme Kurulu tarafından kabul edildi.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’nı kaldırılıp üniversitelere yabancı öğrenci alma için kriterleri geliştirme ve yabancı alma serbestisi tanındı. Bundan sonra üniversitelerimiz hangi kriterlerde öğrenci almak istediklerini kararlaştıracaklar ve o kriterlerde öğrenci alacaklardır. Bence devrim niteliğinde bir adım yüksek öğretim için. Bu değişiklikten sonra dışardan öğrenci seçebiliriz. Bu değişikliği yapmasaydık, dışarı kapalı kalsaydık, kendi içimizde bir şey yapmaya çalışan ama dışarıda rekabet gücümüzü bilmeyen üniversiteler olarak kalacaktı. Bu da bizim için oldukça kötü bir durumdu. Artık üniversitelerde yabancı öğrencileri görmek mümkün olacak."

Üniversitelerde öğrenci arz talebine de değinen Prof. Dr. Özcan, birkaç yıl içerisinde bu arz ve talebin örtüşecek duruma geleceğini, ancak bu sefer de öğrencilere kimin ders vereceği konusunda sorun ortaya çıkacağını ifade etti.

Üniversitelerde öğrenci kontenjanı sorununu çözmekle sorunların çözülmüş olmayacağını dile getiren Özcan, şöyle devam etti: "Bu öğrencilere kimin ders vereceği sorunuyla karşılaşıyorsunuz. 3 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK yurt dışına 5 bin öğrenci gönderilmesini kararlaştırdı. Geçenlerde de Başbakanımız 940 öğrenciye güle güle mesajı verdi.

Şu anda 2 bin 300 öğrenci ilerde öğretim üyesi olmak üzere yurt dışında bulunuyor. 2 bin daha yollayarak 5 bin öğrenciye ulaşmış olacağız. Süreç devam edecek. Her yıl 650 öğretim üyesi sisteme dahil olacak. 5-10 yıl içerisinde öğretim üyesi ihtiyacımız kalmayacak. Bu konuda ayrıca vakıf üniversiteleri de kendi öğretim üyelerini yetiştirmenin gayreti içerisindeler."

-MESLEKİ EĞİTİMİN YAPILANDIRILMASI-

Mesleki teknik eğitimin yapılandırılması konusunda yaptıkları çalışmaları da anlatan Özcan, "Bu iki eksen meslek yüksek okullarının iyileştirilmesi ve teknoloji okullarının kurulması yönünde. Mesleki okullarla ilgili tasarımız Bakanlar Kurulu’nda, teknoloji fakülteleri de Meclis’te. Kanunlaşırsa dev bir adım atmış olacağız" diye konuştu.

Teknoloji fakültelerinde müfredatın belirlenmesi için de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Özcan, bir grup öğretim üyesinin ABD’de incelemelerde bulunduğu ve oradaki uygulamaları yerinde gördüğünü belirterek, bu çalışmaların sonucunda müfredatın tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Mesleki eğitimin çok büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mesleki eğitim bizim için en önemli hususlar arasında yer alıyor.

Mesleki eğitimi beceremezsek ne Türkiye ekonomisine ne ülke sanayisine katkı sağlayabiliriz. Herkes bunun önemini takdir ediyor ama destek bakımından kısa kaldık. Mesleki teknik eğitimde bütün sivil toplum kuruluşları, okullar, üniversiteler bu konuyla ilgili herkesten biraz daha fazla gürültü çıksın ve mesleki eğitimi istediğimiz hale getirelim."

-"ÖĞRETİM ELEMANI ALIMINDA TORPİL UNSURLARININ OLMAMASINI FEVKALADE ÖNEMLİ GÖRÜYORUM"-

Yüksek öğretimde yapılan bazı mevzuat değişiklikleriyle ilgili de bilgi veren Özcan, bunlardan en önemlilerinden birinin üniversitelere öğretim alımıyla ilgili olduğunu ifade etti.

Yeni mevzuatla üniversitelere öğretim elemanı alımında sübjektif unsurları kaldırıp yerine objektif verilerle değerlendirmenin yapıldığı bir sistemin geliştirildiğini vurgulayan Özcan, "Öğretim elemanı alımında torpil unsurlarının olmamasını fevkalade önemli görüyorum. Bu yüksek eğitimin önümüzdeki 20-30 yılını garanti altına alacak meseledir. En iyileri üniversiteye alırsak, 30-40 yılda hiç bir derdimiz olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Doçentlik sınavında yaşanan problemlerin de giderilmeye çalışıldığını bildiren Özcan, "Doçentlik Yönetmenliği değiştirildi. Arızalar olabilir. Küçük bir kaç problem olabilir. Karşımıza çıktıkça düzeltme yoluna gideceğiz. Şu ana kadar 4 bin 300 jüri tespit edildi ve bizi üzecek problemlerle karşı karşıya gelmedik" dedi.

Yabancı dil öğretiminde yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Prof. Dr.

Özcan, bu sorunun üstesinden gelmek için de uzaktan teknik eğitimi kullanmayı düşündüklerini, bunun için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

KAYNAK
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Zaten kalkmamışmıydı ben öyle hatırlıyorum:D Sağ ol AliA senin sayende Gündemden haberimiz oluyor.(puanın benden:D)
 

Rom.

Rektör
Emektar
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
15,332
Reaksiyon puanı
177
Puanları
243
Konum
Ankara
bu sene girdik girdik seneye kalkacak gibi görünüyor.
 

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
23,957
Reaksiyon puanı
442
Puanları
7,263
Kalksın kardeşim ya. Okuma yazma bilmeyen adam, liseden çıkıp yüksek okula giriyor. Oradan da açıköğretime geçiyor. Adı üniversite mezunu oluyor ondan sonra. HAKSIZLIK resmen
 

michuozawa

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,603
Reaksiyon puanı
493
Puanları
7,263
Konum
Kepler-1649c
henüz kalkmadı sanırsam en son dershane hocamızda böyle dedi...
 

crewd0x

Profesör
Katılım
28 Temmuz 2008
Mesajlar
2,968
Reaksiyon puanı
27
Puanları
218
Konum
Sivas
ya bırakın bu işLeri sonra türkiyede işsizlik var işsizlik var u*** sizin aradığınız elemanları amerikada beyaz sarayda çalışıyor
 

kortoz

Doçent
Katılım
21 Şubat 2009
Mesajlar
574
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
arkadaşlar ben hazırlanıyorum dgs ye bu yıl sınav tarihi belirlenmiş seneye kalkıyor dgs bildiğim kadarıyla ama işi şansa bırakmamak lazım:):)fakat dikkatimi çeken bi nokta oldu orada diyorki bu öğrencilerin çoğu işlem yapmayı bile bilmiyor yani bi nevi gerizekalı diyor çok yanlış....benim sınıfımda var söylenen kişilerden ama sınıfımın %70 i matematiği full çekiyor nerdeyse ben bile ilk geldiğimde inanamamıştım:):):):) böyle bi genelleme çok hatalı bence:)......Ama kalkarsa iyi olur....Bu sene hariç:).....
 

BaRY

Profesör
Katılım
27 Aralık 2007
Mesajlar
1,635
Reaksiyon puanı
12
Puanları
218
Kalksın, katsayı olayıda kolaylaştırıldı zaten, gayet yerinde karar.
 

NETWORK

Profesör
Katılım
19 Ekim 2006
Mesajlar
2,717
Reaksiyon puanı
115
Puanları
0
Meslek Lisesi..
Memleket Meselesi...!
 

PRoMeTuS

Profesör
Katılım
17 Mayıs 2007
Mesajlar
1,617
Reaksiyon puanı
5
Puanları
218
Bizim için son derece doğru. Okul müdürlerinden aldığımız raporlara göre sınavsız giriş yapan öğrencilerin 4 işlem yapacak kapasitesi yok. Nitelikler gayet düşük. Düşük nitelikteki öğrencilerden çok iyi üretim maalesef mümkün olmuyor. Hamurun kalitesini artırmamız gerekiyor.

Okuldaki kaliteyi artırın ozaman. Herkes Meslek liselerindeki kalitenin düşüklüğünden yakınıyor siz bir sınav yapalım diyorsunuz.. Çocuk ilk okulda kalmaya alışmamış ki, düşük alsada geçiriliyo. Sonra sen çıkmış kalite düşük diyorsun, O yeri haketmiyorsun...
Bu sözleri bir yök başkanına hiç yakıştıramadım. hele Prof olmuş birine böyle bir çözüm yolunu hiç yakıştıramadım..
 

LaWa

Profesör
Katılım
22 Şubat 2009
Mesajlar
3,119
Reaksiyon puanı
47
Puanları
228
Sınavsız geçişin kalkması için mecliste ancak yasayla olabiliyor,bu sene yetiştiremedikleri için son kez uygulanıyor.
Kalkması gereken bir uygulamaydı çünkü kalite çok düşmüş bu okullarda,belki liseden daha aşağı-hepsi için değil tabi-.
 

sarsıntı

Doçent
Katılım
24 Kasım 2007
Mesajlar
714
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Kalksın diyenler acaba Meslek Lisesi mezunu mu? Endüstri Meslek Liselerinin (ben lisedeyken şimdiki durumu bilmiyorum) son sınıflarında ÖSS'de sorulan dersler verilmiyor. (Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik) Adam mecbur dershaneye gitmek zorunda e parası olan var olmayan var genelde EML'ye gelen çocukların aileleri orta gelirli. Dershane olmadan meslek liseli üniversiteye biraz zor girer.
 
Üst