Soru Sayısal Seçip Dil Sınavına Girilir Mi?

OBirGamer

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
704
Ben henüz 10. sınıf öğrencisiyim. İngilizce Mütercim-Tercümanlık okumak istiyorum ancak tanıdıklarım dil bölümü yabancı dil bilmeyenler için diyor sayısal daha iyi olur diyorlar hem sayısal derslerin ağırlığı hem de YDT'ye çalışmak beni yorar mı, yabancı dil bölümü seçsem daha mı iyi olur? ingilizce seviyem B2-C1 arası sadece konuşmamı geliştirmem gerekiyor.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
496
Bildiğim kadarıyla mütercim-tercümanlık yapmak için o bölümden mezun olma şartı yok. Lisede sayısal bölümde okuyup üniversitede mütercim-tercümanlık dışında bir bölüm seçseniz bile yine mütercim-tercümanlık yapabilirsiniz. Ama yapay zekâdaki hızlı gelişmelere bakılırsa böyle bir mesleğin ne kadar devamlılığı olabilir, bunu da göz önünde bulundurun.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,842
Dil bölümü dil bilmeyenler için diyen kişi fena kolpa atmış. Öncelikle kendi dil seviyeni bilmiyor veya bildiğini sanıyor olabilirsin. Dil bölümü, sınavından 100 çektiğin düz İngilizce sınavları gibi değil, kendi içinde binbir konusu olan bir alan. Ayrıca sayısal okuyunca AYT çalışacaksın ve bunun hiçbir anlamı yok. Mütercim-tercümanlık istiyorsan dil seç ve onun derslerini al. Mütercim-tercümanlık için TYT ve YDT sınavına gireceksin, AYT ile hiçbir işin yok. Sayısal okumak potansiyelini çöpe atmak anlamına gelir. Eğer zaten derslerin iyiyse 2 senede rahatça TYT'yi de YDT'yi de bitirirsin. Dil bölümü okuyacaksan unut sayısal bölümünü.

Sefa Akbudak

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
639
Ben henüz 10. sınıf öğrencisiyim. İngilizce Mütercim-Tercümanlık okumak istiyorum ancak tanıdıklarım dil bölümü yabancı dil bilmeyenler için diyor sayısal daha iyi olur diyorlar hem sayısal derslerin ağırlığı hem de YDT'ye çalışmak beni yorar mı, yabancı dil bölümü seçsem daha mı iyi olur? ingilizce seviyem B2-C1 arası sadece konuşmamı geliştirmem gerekiyor.
Dil bölümünü oldukça önermemeye çalışıyorum. Sen mezun olana kadar belki mütercime bile ihtiyaç kalmayacak.

Sayısal çalışmak mantıklı ama edebiyatın da ağırlığı matematik ile aynı. Matematiği yapıp edebiyatı yapmadığın süreçte bir bölüm kazanman çok zor.

Bir de neredeyse anadil seviyesi inglilizcen var. Birkaç sertifika ile muhbir mütercim tarzı görevler yapabiliyorsun özel firmalarda.

OBirGamer

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
704
sayısalda matematik kimya ve fizik kötü, sözel derslerim iyi, almanca ve ingilizceye ağır yönelimim var. dil bölümü seçmek istiyorum ama herkes bilgisayar mühendisliği oku diyor (az biraz öğrenmeye çalıştım.) bilgisayar mühendisliği sayısal olduğu için kazanamayacağımı tahmin ediyorum ve dil alanındaki potansiyelimi boşa atmak istemiyorum.

Martin Archi

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,842
sayısalda matematik kimya ve fizik kötü, sözel derslerim iyi, almanca ve ingilizceye ağır yönelimim var. dil bölümü seçmek istiyorum ama herkes bilgisayar mühendisliği oku diyor (az biraz öğrenmeye çalıştım.) bilgisayar mühendisliği sayısal olduğu için kazanamayacağımı tahmin ediyorum ve dil alanındaki potansiyelimi boşa atmak istemiyorum.
Dostum dil okuyacaksan direkt dil seç, boşver sayısalı. 2 senede TYT de YDT de kolayca bitirilir.

nagaracuga

Doçent
Reaksiyon puanı
496
Günümüzde işsiz bilgisayar mühendisleri de oldukça fazla ve yapay zekâ ile birlikte işsiz kalanlarda artış görülmeye başladı. Yapay zekâ ve veri mühendisliği, veri bilimi, veri analistliği vb. alanlar daha çok revaçta.

Şayet dil bölümüne ilginiz fazlaysa dil üzerine tahsil alırken bir yandan da sınavsız ikinci üniversite olarak bilgisayar üzerine bir bölümde okuyabilir ve üzerine veri bilimi gibi bir bölümde yüksek lisans yapabilirsiniz. Böylece hem kendi istediğiniz hem de tanıdıklarınızın söylediğine uygun bir tercih bir arada olabilir.