Sanal Bellek

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar öncelikle cahilliğimi bağışlayın. Zaten profilime baktığınız zaman da forum da yeni olduğum gözüküyor. Şimdi soruma dönüyorum. Arkadaşlar nedir bu sanal bellek ? Google amcaya sordum sabit diski ram gibi kullanmak benzeri birkaç açıklama yaptı. Ama benim aklıma yatmadı. Bu bilgi ne kadar doğru. Eğer doğruysa ne diye rame yüzlerce lira para veriliyor. 60 kağıda al 16 gb bellek ram gibi kullan. :D

ReDo

Rektör
Reaksiyon puanı
91
Hatta bu durumda 2 TB HD alıp aynı şekilde kullanalım demi, daha da uçar Pc :P

Ram gibi kullanıyorda, bir Ram kadar olamaz bildiğim kadarıyla.

Shıftdelete

Asistan
Reaksiyon puanı
0
  • Başlat düğmesi
    4f6cbd09-148c-4dd8-b1f2-48f232a2fd33_47.png
    , Denetim Masası, Sistem ve Bakım ve ardından Sistem'i tıklatarak Sistem'i açın.
  • Sol bölmede Gelişmiş sistem ayarları'nı tıklatın.
    18abb370-ac1e-4b6b-b663-e028a75bf05b_41.png
    Yönetici parolası veya onay istenirse, parolayı yazın veya onay verin.
  • Gelişmiş sekmesinde, Performans altında Ayarlar'ı tıklatın.
  • Gelişmiş sekmesini tıklatın, Sanal bellek altında, Değiştir'i tıklatın.
  • Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet onay kutusunun işaretini kaldırın.
  • Sürücü [Birim Etiketi] altında, değiştirmek istediğiniz disk belleği dosyasını içeren sürücü'yü tıklatın.
  • Özel boyut'u tıklatın, Başlangıç boyutu (MB) veya En büyük boyut (MB) kutusuna mega bayt olarak yeni bir boyut yazın ve Ayarla'yı tıklatın, ardından Tamam'ı tıklatın.

Sanal bellek, bilgisayarınızın RAM öğesini sabit diskinizde geçici alanla birleştirir. RAM azaldığında sanal bellek, verileri RAM'dan disk belleği dosyası denilen bir alana taşır. Verilerin disk belleği dosyasına taşınması ve gerektiğinde buradan alınması, işi tamamlamak için gerekecek miktarda RAM sağlar.

Strake

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Readyboost diyorsunuz sanırım ram almak yerine diski ram yerine kullanıyor ben denedim ama pek fark göremedim :D

WebNick

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Arkadaşlar öncelikle cahilliğimi bağışlayın. Zaten profilime baktığınız zaman da forum da yeni olduğum gözüküyor. Şimdi soruma dönüyorum. Arkadaşlar nedir bu sanal bellek ? Google amcaya sordum sabit diski ram gibi kullanmak benzeri birkaç açıklama yaptı. Ama benim aklıma yatmadı. Bu bilgi ne kadar doğru. Eğer doğruysa ne diye rame yüzlerce lira para veriliyor. 60 kağıda al 16 gb bellek ram gibi kullan. :D

özet geçiyorum. Windowsun kullandığı takas dosyalarını ram yerine belleğe yükleyerek bunları daima hazır tutuyor. Bu da performansın artışını sağlıyor.

Peki neden hala ram kullanıyoruz? Çünkü mevcut belleklerin okuma-yazma hızları ramlar ile karşılaştırılamıyacak kadar az. Haliyle ramin verdiği performansı bu şekilde elde edemezsin.

Bu olay sadece ram miktarı az olan kullanıcılara biraz performans katkısı yapmaya yönelik. Gözünde çok büyütecek bir artısı yok.

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Peki arkadaşlar diyelim ki usb 3.0 var baya da kaliteli bir usb ile oyun oynayabiliriz öyle mi ?

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Aramızda gerçekten böyle bir şeyi deneyip ram kadar olmasa da bir şekilde fark görmüş kimse yok mu ?

Strake

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Aramızda gerçekten böyle bir şeyi deneyip ram kadar olmasa da bir şekilde fark görmüş kimse yok mu ?
Ben denedim readyboost sayesinde doğrusu ben 2 gb flash disk üzerinde denedim ama yinede biraz fark vardı ama öyle çok büyük fark olmuyor en azından bende :)

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben denedim readyboost sayesinde doğrusu ben 2 gb flash disk üzerinde denedim ama yinede biraz fark vardı ama öyle çok büyük fark olmuyor en azından bende :)

Çok saolun. Sanırım 2 gb usb parasına değecek bir performans almışsındır. Ben de deneyeyim bir ara.

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
readyboost Türkiye'deki bilgisayarları hızlandırmaz yavaşlatır.
çünkü bizde satılan usb'lerin okuma hızı 20mb yazma hızı 6mb civarında
hard disk hızları ise bundan çok daha fazla.
100mb ile okuyup yazabilen usbler var ama bu ülkede çok pahalı.
zaten artık ssd'ler var bu teknoloji öldü diyebiliriz.

falcon291

Profesör
Reaksiyon puanı
45
Arkadaşlar Sanal Bellek, bilgisayarda bulunan RAM'in yetmediği durumlarda hard diskin bir kısmının ayrılarak RAM olarak kullanılması işlemidir. RAM çok hızlıdır. RAM'in hızını değil hard disk'le, USB disklerle, SSD disklerle bile kıyaslayamazsınız. RAM'in yetmediği durumlarda doğrusu daha fazla RAM almaktır. Günümüzde düşen RAM fiyatları ile zaten sanal bellek kullanımına ihtiyaç da kalmamıştır. Seneler önce Windows 3.1'i 1 MB (GB değil) bilgisayarda çalıştırırken bol bol sanal bellek kullanıyorduk ama Windows o kadar yavaşlıyordu ki... Neyse fazla uzatmayım, dinazor diyeceksiniz. :-)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
8 cb dd3 soğutmalı knston hyp-x belleğim var ve bunu win 7 ye tanıtmam çok zaman aldı (halen sağlıklı çalışıyor değil)
8 cb usb belleğe (sanal bellek) ve readybost atttım 2 siaynı anda 5 cb lık bir oyunun açılışı yaklaşık 5 sn kısaldı neredeyse tıklamayla aynı süre (çok fazla dosyadan oluşan proğramlar) da işe yarar

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
Beyler 4 gb ramlı bir pc de ayar ne olmalı ?

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
4 gb rama sahip laptopda bu ayar ne olmalı