Sabayon Linux 5.1 sürümünü duyurdu

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Fabio Erculiani, Gentoo tabanlı Linux dağıtımı Sabayon’un 5.1 masaüstü sürümünü, GNOME ve KDE masaüstü yöneticileri için duyurdu. Linux çekirdeği 2.6.31′e uyarlanan sistemde yenilenen kütüphanelerin yanı sıra, depolarda daha etkin bir erişim sağlanmış.
Sistemin başlıca özellikleri şunlar;

• Tamamlanan ext4 dosya sistemi desteği.
  • Yeni X.Org 7.5.
  • Güncellenmiş FLOSS, NVIDIA, AMD ekran kartı sürücüleri.
  • GNOME 2.28 ve KDE 4.3.4
  • Compiz, Kwin ve Compiz Fusion gibi 3 boyutlu masaüstü uygulamalarının son sürümleri yer alıyor.
sabayonx.jpg

Sabayon 5.1′e ait yenilikler ve değişikliklerin tamamı hakkında detaylı ilgiye sürüm duyurusundan ulaşabilirsiniz. Sabayon’u sisteminize indirmek için, indirme bağlantısını kullanabilirsiniz.
Yansılarda KDE sürümünü indirmek için (K) ile başlayan uygun linkleri, GNOME sürümünü indirmek için de (G) ile başlayan uygun linkleri kullanınız.

Benim notum: Sabayon yıllardır inanılmaz bir hızla ve kararlılıkla gelişiyor. Diğer dağıtımlar illa ki bazı zamanlar aksaklıklar, durgunluklar yaşarken Sabayon asla yaşamadı. 2004'ten beri geliştirilen bu dağıtım özellikle ekran kartı ve multimedya konusunda istisnasız bütün diğer linuxleri geride bırakıyor. Distrowatch'da ilk 10'a girmiş durumda. Gentoo tabanlı olduğu için çok hızlı ve stabil. Zaten birçok kesim Gentoo tabanını en iyi kullanan dağıtımı Sabayon olarak nitelendiriyor.

http://www.habertux.com/2009/12/13/sabayon-5-1-guncellemesi-duyuruldu/

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sayokan'dı sanırım, Türk dövüş sanatı.

Aklıma hep bu geliyor Sabayon'u duyunca. :D Ürkütücü! :w00t:

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Konuyu açtım ve açtığım sayfaya otomatik yönlendirme yaptı tarayıcı
Bir baktım ki sen konudasın
Sonra sayfayı yeniledim cevap yazmışsın
Bu ne hız :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
yeni bir açıklama ile destekleyelim haberimizi

Yaklaşık 2.5 aylık bir aradan sonra 5.0 sürümünün üzerine 5.1r1 sürümü duyuruldu.
Bu sürümde birçok yenilik var. En göze çarpanları;

Gnome 2.28.1
KDE 4.3.4
GCC 4.4.1 and Glibc 2.10
Masaüstü için optimize edilmiş 2.6.31 serisi çekirdek( 2.6.32 için hazır)
Xorg 7.5
Nvidia ve ATI kartlar için son sürüm sürücüler.

Bildiğiniz gibi Sabayon, Gentoo tabanlı bir dağıtımdır. Fakat paket yöneticisi olarak sadece "emerge" kullanılmaz. Sabayon'un kendine has ikili paket yöneticisi "entropy" (grafiksel arabirimi ise Sulfur) oldukça başarılıdır. Ayrıca Sabayon'un kurulumuda Gentoo'nun aksine, Ubuntu kadar kolaydır.
Şahsen bu sürümü detaylı olarak test etme fırsatı buldum ve izlenimlerimi aşağıda sizlerle paylaştım.

* LiveDVD olarak Gnome sürümünü kullandım. LiveDVD olarak bile çok hızlı açılıyor ve kullanımıda oldukça hızlı.
* Her nedense bilmiyorum, Türkçe seçeneği ve Türkçe klavye ile sistemi live olarak açamadım. Değişik seçenekler denedim ama olmadı.
(Geçmiş sürümlerde de aynı sorunu yaşıyordum.) Fakat kurulum yapacağımdam, benim için çokta büyük bir sorun değildi.
* DVD içerisinde Nvidia,ATI gibi kapalı kodlu sürücüler olduğundan, live olarak bile kompozit efektler almanız mümkündür.
* Kurulum oldukça kolay ve sade, ayrıca geçmiş sürümlere oranla daha hızlanmış. Öyle 45-50 dk sürmüyor. 25-30dk civarında sürdü.
* Kurulumda Türkçe seçeneği var ve kurulum sonrasında Türkçe desteği oldukça iyi durumda. Sadece openffice-l10n-tr paketini sonradan yükledim.
* Kurulum sonrasında Nvidia/ATI kartlarınız otomatik olarak yapılandırılıyor ve extra ayar/işlem gerekmiyor.
* Compiz, varsayılan pencere yöneticisi değil. Masaüstündeki ikona basarak aktifleştirebiliyorsunuz. Kusursuz compiz/emerald performansı var. Hiç sorun yaşamadım.
* Varsayılan Gnome temasını çok beğendim. Benim zevkime hitap ediyor.
* Birçok görüntü ve ses kodek'i yüklü olarak geliyor. (Adobe Flash dahil)
* Son sürüm Wine kurulu olarak geliyor.
* Gnome 2.28.1 var ama varsayılan IM programı Pingin
smiley.gif
(Bu çok hoşuma gitti)
* Birçok program kurulu olarak geliyor. (Deluge,Xchat,Openoffice 3.1, wine, Audacious2,Palimpsest, Gnome-do, Java vs vs...)
* Depolar geniş ve güncel.

Bu dağıtımın bizim ülkemizde ilgi görmemesini maalesef üzüntüyle izliyorum, sanıyorum ki Eren Kovancı, resmi Türkiye sitesini tekrardan hayata geçirdi. (Kendisine teşekkür ediyorum) Umarım Sabayon hakettiği ilgili ve değeri görür.

http://forum.ubuntu-tr.org/index.php/topic,14630.0.html

mavimavi

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sabayonu nun live cd/dvd sini test etme bahtiyarligina ermistim. Sistemimde ubuntu kurulu oldugundan ve epeyce de alistigimdan. Kurma ihtiyaci duymamistim. Ama hala takip ederim ve belkide kurmadigim icin cok sey kaybettigimi düsünür dururum.
Burada Sabayonu bilen birilerine rastlamak beni heyecanlandirdi. Burada bizleri daha fazla aydinlatirsaniz cok sevinecegim. Mesela ubuntuda program kurmak istedigimde ve depoda bulamadigimda soyle bir arastirma yaptiktan sonra muhakkak bir .deb eklentili program bulabiliyorum ve iki tiklamayle .exe gibi kurabiliyorum. Bu sabayonda nasil oluyor. Ubuntu gibi genis bir destek var mi? Kolay ulasilabilir mi? Benim en cok takildigim konu bu. Bu konuda yardimci olur musunuz? Ubuntu ile Saboyon arasinda secim yapmak zorunda kalsaniz hangisini ve nicin tercih edersiniz?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Sabayonu nun live cd/dvd sini test etme bahtiyarligina ermistim. Sistemimde ubuntu kurulu oldugundan ve epeyce de alistigimdan. Kurma ihtiyaci duymamistim. Ama hala takip ederim ve belkide kurmadigim icin cok sey kaybettigimi düsünür dururum.
Burada Sabayonu bilen birilerine rastlamak beni heyecanlandirdi. Burada bizleri daha fazla aydinlatirsaniz cok sevinecegim. Mesela ubuntuda program kurmak istedigimde ve depoda bulamadigimda soyle bir arastirma yaptiktan sonra muhakkak bir .deb eklentili program bulabiliyorum ve iki tiklamayle .exe gibi kurabiliyorum. Bu sabayonda nasil oluyor. Ubuntu gibi genis bir destek var mi? Kolay ulasilabilir mi? Benim en cok takildigim konu bu. Bu konuda yardimci olur musunuz? Ubuntu ile Saboyon arasinda secim yapmak zorunda kalsaniz hangisini ve nicin tercih edersiniz?

Ben Ubuntu'yu tercih ederdim, Sabayon'un Ubuntu gibi geniş bir desteği olduğunu sanmıyorum açıkçası. Tabii ki konu hakkında pek de bir bilgim yok.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
yav ne destegi tutturmussun destek ,destek,sen neyin destegini aliyorsun holdingmi yönetiyorsun ,isin ne ,jesus askina :) söyle ne is yapiyorsun linuxla ki bukadar cok destek ve paket veyahut normal disi özellikler beklentin var ,benim icin kolaylik stabilite önemli

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Ubuntu'nun sadece Sabayon değil diğer bütün linux dağıtımlarından(Opensuse dahil :D) daha fazla desteğe sahip olduğu bir gerçek.(Ancak Fedora derinlerden geliyor, Ubuntu'yu 1 yıla geçecek gibi, demedi demeyin:D)

Ancak ben sanmıyorum ki senin aradığın bir programı Sabayon depolarında bulamayasın. Pardus'ta bile bulamadığım program sadece 2 taneydi.
Bu arada birşey dikkatimi çekti, artık birçok profesyonel program .run veya .sh olarak paketleniyor, dolayısıyla
sh programismi.programuzantısı
bu şekilde yüklenebiliyorlar. Veya illa iki tıkla yükleyecem dersen sağ tıklayıp özelliklerden make runnable gibi birşey var onu aktifleştir ve çift tıklayarak yükle(bu dediğim dosya türü için) yavaş yavaş herşey rayına oturuyor, merak etmeyin.

sabayon'da kaçırdığın en büyük şey, en baba masaüstü efektlerinin bile mükemmel performansta çalışması olur. ekran kartı ve multimedya konusunda sabayon'u tek geçerim.(opensuse kullanıyor olmama rağmen)

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Ubuntu'nun sadece Sabayon değil diğer bütün linux dağıtımlarından(Opensuse dahil :D) daha fazla desteğe sahip olduğu bir gerçek.(Ancak Fedora derinlerden geliyor, Ubuntu'yu 1 yıla geçecek gibi, demedi demeyin:D)

Ancak ben sanmıyorum ki senin aradığın bir programı Sabayon depolarında bulamayasın. Pardus'ta bile bulamadığım program sadece 2 taneydi.
Bu arada birşey dikkatimi çekti, artık birçok profesyonel program .run veya .sh olarak paketleniyor, dolayısıyla
sh programismi.programuzantısı
bu şekilde yüklenebiliyorlar. Veya illa iki tıkla yükleyecem dersen sağ tıklayıp özelliklerden make runnable gibi birşey var onu aktifleştir ve çift tıklayarak yükle(bu dediğim dosya türü için) yavaş yavaş herşey rayına oturuyor, merak etmeyin.

sabayon'da kaçırdığın en büyük şey, en baba masaüstü efektlerinin bile mükemmel performansta çalışması olur. ekran kartı ve multimedya konusunda sabayon'u tek geçerim.(opensuse kullanıyor olmama rağmen)

Çakma gentoo böyle ise...:Wink :Wink
Gentoo nasıldır...
Bir gün gentooda buluşmak üzere:D:D:D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hay ...

Bir çakmadır, gidiyor. Allah bilir sen de çakmasındır karcx. Bu kadar takıldığına göre. :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
hocam gentoo paket yönetim sistemi ve depoları olmadığı sürece
zor be :D

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Hanım efendi lafını geri aldım...
Şimdi senin derdin ne ?
Bak bu 2 oldu güzelim ;git başkalarının mesajlarını alıntıla vede onlarla uğraş:):)

3.'de ne olur "güzelim"? :)

Senin mesajlarını alıntı olarak alıyorum çünkü bu forumda çakma kelimesini anlamını bilmeden söyleyen bir tek sen varsın. :)

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Arkadaşlar gece gece nedir bu gerginlik, bir başlığı kilitlettirdiniz, daha fazla gerginlik istemiyorum, lütfen ikili tartışmalara girmeyelim... :)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
uzatmayalimda bu sabayon 5.1 nezaman tam sürüm cikar ubuntu yerine bunu kullana bilirim

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
saten gentoo ilgi alanimda sonucta pardus dahi onu secmis kulucka dönemi icin ama üstesinden gelirmiyim ki sen ne kullaniyorsun

tam sürüm gentoo kac mb burda minimal buldum bu arada gentoo yenilikcimi yoksa debian gibi arkadan gelen stabil bir dagitim mi

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
saten gentoo ilgi alanimda sonucta pardus dahi onu secmis kulucka dönemi icin ama üstesinden gelirmiyim ki sen ne kullaniyorsun

Hocam şu anda debian 5 lenny (unstable=sid)
Ancak gentoo stage 1 kurabilirsem gentoo olacak...

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
öncesinden su sabayonu bir bakayim sonucta onda bir gentoo sayilmazmi :) hem daha güncel paketler var gibi

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
öncesinden su sabayonu bir bakayim sonucta onda bir gentoo sayilmazmi :) hem daha güncel paketler var gibi

Evet sabayonu deneyebilirsin...
gentoo hakkında kapsamlı bilgiyi kendi sitesinde bulabilirsin..

http://www.gentoo.org:glare::glare:

minimal cd yi değil universal installer cdyi indirmen gerek...
Gentoo 10.1 Live DVD indirerek gentooya başlangıç yapabilirsin:)

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
indirimde kurulum yokmus icinde livedvd de

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
nasıl olmaz hocam
start graphical install seçeneği yok mu

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
birdaha bakayim götzden kacirmis olabilirim

---------- saat 14:03 eklendi ---------- önceki mesaj saat 13:26 eklenmişti ----------

abi ati grafik karti sannedersem su an hepsinde donuyor efekler acikken ,sahsen pardus da su an test deposunda kde 4.3.4 saten mevcut ve dolpin cökmesi disinda pek sorunum yok yani ben pardusdayim :) benim dünyam olmus ben ona hükmedebiliyorum ,en azindan bana lazim olan seylerde digerlerinde kafa yormam gerek paket deposu flan filan :) neyse en iyi yol bildiginiz yol deyip pardusa devam ediyoruz :) ama su paneldeki acilan sayfalar her halde bir pardusda icon olabiliyor :)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99

abi ati grafik karti sannedersem su an hepsinde donuyor efekler acikken
burada ne demek istediğinizi anlayamadım:D

kde 4.3.4 saten mevcut ve dolpin cökmesi disinda pek sorunum yok
maalesef o konuda pardus çok geri kaldı, dolphin'in çöktüğü tek kde'li dağıtım diyebiliriz, kubuntu'da bile çökmüyor artık, o kadar yani:D

en azindan bana lazim olan seylerde digerlerinde kafa yormam gerek paket deposu flan filan :) neyse en iyi yol bildiginiz yol deyip pardusa devam ediyoruz :)
hocam pardus'un en geri kaldığı alan şüphesiz ki paketlerdir.
paket sayısı azlığı ve önemli paketler hariç güncel olmaması
donanım desteği de az, şu an ses kartım bir tek pardus'ta sorun veriyor.

a su paneldeki acilan sayfalar her halde bir pardusda icon olabiliyor :)
herhangi bir dağıtımın paket yöneticisinden stask paketini indirirsen icon olma özelliğine kavuşur. hem de pardus'tan daha iyi bir şekilde

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
deneyecegim ve iyi olan yönü ney bu arada demismiydim ben test deposunu kullaniyorum diye ,merak ettim senin pardusda olmayan ve lazim olan hangi paket var su an test deposunda yenilikler mevcut bir bakayim

donma olayida söyle efektleri actigimda sayfayi max yatigimda 1.5 saniye kadar kasiyor ,kapali oldugunda aciyor bunu ubuntu suse mandriva pardus hep aynisini yapti

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
64 bit KDE sürümünü indirdim, sanala kuracağım şimdi.