Ryzen 2200G - Vega 8 GPU Overclock Yaptım.

Bu konuyu okuyanlar

aimnil

Profesör
Cezalı
Katılım
12 Ocak 2015
Mesajlar
2,064
Reaksiyon puanı
961
Puanları
113
Merhaba arkadaşlar. Ryzen 2200G işlemciye sahipseniz okumanızda yarar olabilir.
Bu aralar emülatör üzerinden Pubg Mobile oynuyorum. Fps ortalama 56 lar civarında ancak oyunda takılmalar oluyordu. Fps değerleri iyiyken takılmaları grafik performansını biraz yükseltirsem düzelme ihtimalini göz önüne alarak, harici bir ekran kartım olmadığından çareyi Vega 8 i overclock yapmakta buldum ve inanılmaz şeyler ortaya çıktı.
Öncelikle sürekli reset atmamak için overclock değerlerine programla ulaşmalıydım ve Amd Ryzen Master programını indirdim. gfx voltajı standart 1.1 ve frekans 1100 mhz idi. Hedefim gpu frekansını 1500 mhz yapmaktı ve bunu 1.15 voltaj ile sağlayabileceğini düşündüm olmazsa 1.2V ye kadar kademeli olarak artırıp, 1.2v de de stabil kalamıyorsa frekansı stabilite sağlanana kadar düşürmeyi düşündüm. Önce Basemarkgpu testi ile stock halinde teste soktum 965 puan aldı. Şimdi Overclock işlemine geçebilirdim. 1500mhz de 1.15v verdim ve çeşitli testlerle denedim. Direk olmuştu ama bu kadar kolay olmazdı :) yine de olmuştu. Şimdi kademeli olarak stabilite bozulana dek voltajı indirip ne kadar düşebilirdim ona bakmam bakmam gerekiyordu. Kademeli olarak düşürdüm nereye kadar mı? 1.1 e kadar evet inanılmazdı ama stock voltaj ile frekansı yaklaşık %30 artırmıştım ve hala stabildi. Aynı testten bu kez 1126 puan aldı Yüzde %15 performans artışı elde ettim. Amd nin voltaj konusunda bonkör olduğunu okumuştum ama bu kadarı gerçekten inanılmazdı. Apu kullananlar için bir de SOC sıcaklık değerleri var bu benim anakartımda çok yüksekti. Bu yüzden soc voltajını da düşürüp denemeye karar verdim soc voltajı 1.1 den 1 e kadar indirdim fakat stabil kalsa da sıcaklık değerlerinde kayda değer bir azalma olmadığı için tekrar eski haline getirdim. İşlemciyi stock voltaj ile 3.6 gz yaptım aynısı gibi çalıştı hiç sıkıntısız, core boost frekansıyla oynamak istedim 4.0 ghz a çıkarmayı düşündüm ancak oyle bir ayar mevcut değildi bu kez işlemciyi stock voltaj ile 3,8 ghz e çektim stabilite bozulmasa da ani sıcaklık dalgalanmaları gözlemledim. Bu yüzden zaten işlemci ile problemim olmadığından daha fazla kurcalamadan stock haline çevirdim. Ryzen master programını bilgisayarımdan kaldırdım ve vega 8 için ulaştığım stock voltaj 1500mhz değerini bios üzerinden girerek gerçek oyun performans değerlerine bakmak üzere bilgisayarımı başlattım.
Evet; emülatör üzerinden pubg mobile de hala takılmalar mevcuttu fps 56 dan 58-59 seviyesine çıkmıştı ancak takılmalar devam ediyordu bunun emülatör üzerinden oynadığım için böyle olduğu kesinleşti böylelikle. Diğer bir grafikleri zorlayan oyun olan Crysis 3 de grafiklerin zorlandığı sahnelerde 1080P de 28 fps stock halde, overclock ile 30 fps ye, 720P stock halde 45 fps den 50 fps ye çıkmıştı. Yüzde oranında yaklaşık %10 bir kazanç olsa da benim sorunumu çözmemişti. Zaten yüksek fps aldığım oyunlarda denemedim çünkü onlarla bir sorunum yoktu. Böylelikle yaptığım düzeltmeyi iptal ederek yeniden stock hale çevirdim. Bu da yaklaşık 6 saat süren böyle bir macera :) benim işime yaramadı ama sizin işinize yarayabilir. İyi forumlar.
 
Üst