Pardus'tan İddialı Hedefler

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
ekonomist-pardus.jpeg

Ekonomist dergisi, 11. sayısında, Pardus Proje Yöneticisi Erkan TEKMAN ile yaptıkları röportajı yayınladı.

20 milyon dolarl
ık ekosistem

Pardus’un başlangıcı stratejik bir yatırıma dayanıyor ve Erkan TEKMAN’a göre stratejik denildiği zaman, 5-10 yıla yayılmasını beklemek lazım. TEKMAN, Proje'de verilecek görevlere hazır bir teknolojiye erişildiğini söylüyor ve ekliyor: "TSK kullanımı için son derece güvenli ve birtakım şeyleri kapalı olan sistem kurun, bunu uluslararası normlara göre sertifikalandırın denilse bunu yapabilecek durumdayız.
Bu konuya bir örnek gerekirse, EPDK’yı söyleyebiliriz. EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) bütün bilişim sistemlerini Pardus üzerine kuracak ve sadece işletim sistemi değil döküman yönetimi gibi uygulamalar da gerçekleşecek. Özgür yazılım olan Pardus’u kullanarak kuruma özel uygulamalar koyulacak."

Erkan TEKMAN'ın işaret ettiği bu çalışmalar, oluşturulacak ekosistemin ne kadar geniş olacağına işaret ediyor. 5-10 milyon dolar olan proje portföyünün, 2011’de 20 milyon dolar civarına çıkması tahmin ediliyor. TEKMAN'a göre, beş yıl sonra 10 bin kişilik ekosistem oluşturulabilirse, bu hacim 100 milyon dolar seviyesine yükselebilir.

2011'de 100 bin kurumsal kullanıcı

Erkan TEKMAN göç ortaklığını anlatarak başlıyor. Başka yazılımlardan Pardus'a ve özgür yazılımlara geçişi ‘göç’ olarak tanımladıklarını belirten TEKMAN: “Şu anda 15 göç ortağımız var, hedefimiz 2010 sonunda 100 göç ortağı.
Hedef, kısaca, Türkiye’nin her il ve noktasında Pardus göç ortağı yapacak şirketlerin olması." diyor. Pardus Projesi Yöneticisi, çözüm ortakları ve potansiyel müşterilerle yapılan görüşmelerin iyi geçtiğini ve hedefe ulaşmaya yakın olduklarını belirtiyor.

Yeni projelerle birlikte kullanıcı sayısı ve pazar payı hedefleri de değişiyor. Şu an 10 binin altında olan kurumsal kullanıcı sayısının 2011 yılında, sözleşmeye bağlanmış halinin 100 binin üzerinde olması planlanıyor.
Tekman, 200 bin bilgisayar için göç anlaşması yapmış ve bunlardan bir kısmına göç ettirmiş olması hedefiyle, 2015’te kurumsal pazarda, toplam masaüstü kullanıcı pazarında yüzde 10’luk pazar payına sahip olunabileceğini düşünüyor.

Kurumsal şirketlerdeki bu yaygınlıktan sonra özel sektörü merak etmemek elde değil. 2011’den itibaren özel sektörün de Pardus’a yöneleceğini düşünüyor Erkan TEKMAN. 2010 yılından itibaren çıkarılacak ürünlerin özel sektör ve KOBİ’yi hedefleyen ürünler olması planlanıyor.
Bu kısımda çözüm ortakları devreye giriyor. Onların iş ortaklarıyla yaptıkları görüşmeler ilerleme aşamasında büyük bir yer kaplıyor. Çözüm ortaklarının pazarlama ve çözüm sunma şekilleri, iş oluşturmada Pardus’un en önemli destekçisi.

"Pardus taşınabilir cihazların içine girecek"

Pardus, her alanda, her sektörde daha avantajlı yeni bir işletim sistemi. Kurumsal şirketlerdeki değişim, domino taşı gibi ülkedeki diğer kullanıcıları da etkileyecek. Özgür yazılım olması, özelleştirilmeye açık olması, maliyetsiz ve geliştirilebilir olması, Pardus’un yayılmasını ve kullanıcılarının birlikteliğini coşkuyla devam ettirmesini sağlayan nedenler.

Erkan TEKMAN, Ekonomist dergisine verdiği bu uzun röportajda, Pardus'un mobil pazarda da yer alacağının müjdesini veriyor: "Taşınabilir cihazlarla ilgili Pardus'un çalışmaları var.
Pardus işletim sisteminin küçük ebada getirme gibi bir proje üzerinde şu an hazırlık yapılıyor. Çok düşük güç harcayan, pille çalışabilen ve sahada çok rahat kullanılabilen bir cihaz haline getireceğiz.

Tablet tipi cihazlar, sayısal panolar, navigasyon sistemleri ve cep telefonları içinde kullanılabilir hale gelecek. Biz platformu oluşturuyoruz. Bazı özel ürünlerde ürünü biz geliştireceğiz. Ama yine de iş ortaklarımız bu sistemi kullanarak yeni ürünlere entegre edip kullanabilecekler."

Bu güzel röportajın devamına Ekonomist dergisinin bu haftaki sayısından ulaşabilirsiniz.

Kaynak

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Buradaki hedefler bizim gibi forumda vakit harcayan insanların gönlünden geçen rakamlar değil.
Devlet eliyle desteklenen çalışmanın, artık belli bir olgunluğa ulaşmasıyla belkide çalışma başlamadan önce planlanmış gerçekleri de içeren, ciddi bir çalışmanın sonucu.

Şu anda forumdaki aktif kullanıcıların, forumdaki anketlerde %15 civarında Linux kullandığını zaten görüyoruz. Pardus'un kamuda %10'a ulaşması, Pardus sayesinde Linuxla tanışan insanların sayısını artıracağı için, Türkiye'de Linux kullanımı da ciddi oranda artacaktır.

Bu rakamlara ulaşmak ve geçmekteki en önemli etken Pardus için program geliştirenlerin ve teknik destek verenlerin sayısıdır.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Pardusun gelişimini neden engelliyorlar hala anlamış değilim. neden devlet politikası uygulanıyor anlamıyorum. özgürlükiçindeki bir grup, diğer dağıtımlarda da olduğu gibi bir ek depo yapılmasını ve işte kullanıcıların buraya çeşitli uygulamalar konmasını istemiş. fakat yönetimden kimse bunu istememiş. tamamen devlet tekelinde yürütülmeye çalışılan bir değıtım. neden kimsenin katkı yapması istenmiyor acaba. bu politika içerisinde olunduğu sürece adam gibi bi yerlere gelemez pardus...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
napolyon ne demiş

para para para

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Pardusun gelişimini neden engelliyorlar hala anlamış değilim. neden devlet politikası uygulanıyor anlamıyorum. özgürlükiçindeki bir grup, diğer dağıtımlarda da olduğu gibi bir ek depo yapılmasını ve işte kullanıcıların buraya çeşitli uygulamalar konmasını istemiş. fakat yönetimden kimse bunu istememiş. tamamen devlet tekelinde yürütülmeye çalışılan bir değıtım. neden kimsenin katkı yapması istenmiyor acaba. bu politika içerisinde olunduğu sürece adam gibi bi yerlere gelemez pardus...

Sanırım bahsettiğiniz depo, içinde sadece kapalı kodlu yazılımların olacağı depo. Eğer bu konudan bahsediyorsanız bence konuşulması bile saçma. Çünkü insanlar kullanacakları programın açık kaynak olup olmadığını bilmek zorunda değildir.

Ayrıca farklı bir depo yerine, isteyen herkes mevcut depoya alınması için yazılımların pisi paketinin yapılmasında görev alabilir.

Ciddi yaklaşımlı, farklı bir depoya hayır denmeyeceğini ise Linux Kullanıcıları Derneğinin, Pardus Kurumsal 2 için açacağı depoyu örnek gösterebiliriz.
http://gunluk.lkd.org.tr/2010/01/19/pardus-kurumsal-2-katki-deposu-calismasi/

Birde Öİ'de yönetici dediğiniz kişiler, sıradan Pardus kullanıcıları, aynı zamanda Özgürlükİçin.com'da etkin olan kullanıcılar. Devletle bir bağları yok. 16 yaşında olan da var, 50 yaşında olan da.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
bazı şeyleri burda söylemek doğru olmayabilir. ama ben kalkıp ta gebzeye tübitak a gittim ve işte Erkan Tekman olsun Onur Küçük olsun onlarla yüzyüze konuştum sohbet ettim. Ben Pardustan bi halt olmaz demiyorum, güzel işler çıkartabileceklerini de biliyorum ama yapılan bazı davranışlar gelişmeye büyük engel oluyor haberleri yok...

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Ya İstemiyoruz Pardus'un Linux Üzerine Mimarisini

Çekirdeğine Kadar Kendiniz Yazın Seve Seve Kullanılım Hatta Geliştirmeye Yardımcı Olalım

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237

Çekirdeğine Kadar Kendiniz Yazın Seve Seve Kullanılım Hatta Geliştirmeye Yardımcı Olalım

Neden linux üzerine geliştirilen bir sisteme karşısınız anlayamadım. :(

Hayır bakın çekirdekten itibaren geliştirilecek bir sisteme karşı değilim, ama Pardus'a karşı olmak için geçerli sebep göremiyorum.

Bunun dışında kaç tane ülkenin sıfırdan geliştirdiği bir sistemi var? Onu bırakın kendine ait bir linux dağıtımı olan kaç ülke var?

Bence sahip çıkılmalı, destek verilmeli...

_taha

Profesör
Reaksiyon puanı
17

Bak katılıyorum sana +1
Yerim artık projelerini sanki çok şey biliyor gibide konuşuyorlar ya!!!

ffgul

Profesör
Reaksiyon puanı
8
>>Pardus pardus diyorlar millette bi şey zannediyor...altı üstü linuxun sağıyla soluyla oynayıp işletim sistemi yaptık diye geçiniyorlar.Sıkıyosa dünyaya pazarla bak bakalım kaç kişi alacak...komedi ya...
Elin amerkalısı sana izin verirmi sanıyorsun..
>>Zaten linuxların hepsini toplasan kaç yazar...
Pazar payı ortada....bi apple, bi windowsu geçmek istiyorsan önce teknolojiyi sen üreteceksin Var mı türkiyede bi entegre fabrikan...YOK..hepsi dışardan geliyor...
>>işletim sisteminden önce sen amd yada intel gibi işlemci üret onu sat..ondan sonra sıra işletim sistemine gelsin...

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
çok acımasız ve gaddar bi yorum yapmışsın dostum

unutmaki windows bu düzeye gelmeden önce unix de vardı aple da vardı

zaten ilk windows aple dan çalınan bilgilerle yapıldı

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Demek sıfırdan işletim sistemi yazılsa destek vereceksiniz ama Pardus, Linux tabanlı olduğu için destek vermiyorsunuz.

Sıfırdan işletim yazacak kadar bilgilisiniz yani. Linux için onbinlerce kişinin kod yazdığını, 20 yıldır geliştirildiğini iyi biliyor olmanız lazım.

O kadar çok çalışanı ve 20 yıl gibi bir zamanı nereden bulacaksınız. Tabi siz 20 yıl boyunca Linux kadar birşey yapmışken Linux'ta bir 20 yıl daha ilerleyecek.

Açık kaynak nedir, Özgür yazılım nedir, GPL nedir, diye iyice öğrenin, başka bir şey demiyorum.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Pardus'a olan muhalefeti anlayamıyorum. Linux dağıtımları dışında sadece iki tane işletim sistemi var. Mac ve Windows. Sanki ha diyince sıfırdan işletim sistemi yapılıyor. Bugün Pardus'u yapanlar yarın onuda yaparlar inşallah...

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Bu arkadaşlar gibileri olduğu sürece biz teknolojide bir adım ilerleyemeyiz. Zihniyete bak ya Pardus'u eleştirdikleri noktaya bak, yok bir halta yaramazmış, yok çok biliyorlarmış da konuşuyorlarmış. Sizin o bir halta yaramıyor dediğiniz Pardus şu an kara çoktan geçmiş durumda. Kamu kuruluşlarında kurtulunan lisans parasından bahsetmiyorum bile. Kaç senede başarıldı bunlar, 3-4 sene. Zaten Türk işletim sistemi de değilmiş ne gerek varmış, Windows tamamen Amerikan malı mı her şeyi orjinal mi sen kazandırdığı paraya baksana. Renault tamamen Fransız mı zannediyorsunuz. Dünya eski dünya değil, Türkiye de eski Türkiye değil. Kusura bakmayın ama bu kadar da cahilce boş boş yorumlar yapılıp insanların hevesini kırmaya gerek yok. Dünyada kendi özgün teknolojilerini kullanan 5-6 dağıtımdan birisi Pardus. Siz daha kafanızı kuma gömmeye devam edin.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Burada aslen mesele Pardus'un olmaması değil. Pardus'a verilen destek, kendi çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir sisteme verilmeliydi. Benim görüşüm bu.

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Burada aslen mesele Pardus'un olmaması değil. Pardus'a verilen destek, kendi çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir sisteme verilmeliydi. Benim görüşüm bu.

yapma Jea, Pardusa verilen desteği sıfırdan yazılacak sisteme verseydin karşılığında hiçbir şey alamazdın yani şu ana kadar. Yeni bir dağıtım yapmak ile yani bir işletim sistemi yapmak arasında dağlar kadar fark var hem de her açıdan. Olmasın demiyorum olabilir tabi ama ona destek verileceğine buna verilsin demek çok saçma. Eğer öyle olsaydı en az bi 10 sene daha yerli bi iş yapamacayak olurduk. Ve bu piyasada işe ne kadar erken girersen o kadar karlı çıkarsın.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@Champion78, şimdi şunu tartışmamız lazım o zaman. Biz ne istiyoruz? Milli bir işletim sistemi istemiyor muyuz? Her şeyi Türkçe, güvenli, hızlı bir sistem? Askeriyede, devlet dairelerinde kullanılacak bir sistem? Eğer milli bir işletim sistemi istiyorsak Pardus yanlış tercihti. Ha siz "Sadece açık kaynak kodlu olsun. O bize yeter." diyorsanız onu bilemem.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
pardusun linux kernel üzerinde kurulup dağıtılmasına saçma ve boş diyenler acaba bundan 5 yıl önce bu bile yokken yani genel de insanlar windows kullanırken macos bile linux kadar tanınmıyordu

yani en azından ben tanımıyordum

şimdi bir kernel yazmak ne kadar zordur bunu pc ile ilgilenen herkes bilir

sıfırdan kernel yazcaksın üzerine sistem üreteceksin ve bunu bedava dağıtıp dünya çapında duyuracaksın

en az 20 yıl
peki bir soru acaba şu an linux kernel üzerinde kurulup dağıtılan ve birbiri üstüne kopyalanıp dağıtılan 310 distro nun hangisi sıfırdan kernel yazıp kendi sisteminin alt yapısı için kullandı

en büyük dağıtımlar bile hazır yazılmış linux kernel üzerine derlenerek yapılandırılmıştır

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
pardusun linux kernel üzerinde kurulup dağıtılmasına saçma ve boş diyenler acaba bundan 5 yıl önce bu bile yokken yani genel de insanlar windows kullanırken macos bile linux kadar tanınmıyordu

yani en azından ben tanımıyordum

şimdi bir kernel yazmak ne kadar zordur bunu pc ile ilgilenen herkes bilir

sıfırdan kernel yazcaksın üzerine sistem üreteceksin ve bunu bedava dağıtıp dünya çapında duyuracaksın

en az 20 yıl
peki bir soru acaba şu an linux kernel üzerinde kurulup dağıtılan ve birbiri üstüne kopyalanıp dağıtılan 310 distro nun hangisi sıfırdan kernel yazıp kendi sisteminin alt yapısı için kullandı

en büyük dağıtımlar bile hazır yazılmış linux kernel üzerine derlenerek yapılandırılmıştır

E herhalde, Linux dağıtımı onlar. Linux dağıtımı BSD çekirdeğini mi kullanacaktı?

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Eğer sıfırdan işletim sistemi yazıyor olsaydık. İşletim sistemini yazıyor olmak yıllar süreceği gibi, işletim sistemini yazmak bittiğinde, bu işletim sistemi için ofis uygulamaları, çoklu ortam programları, iletişim programları gibi 3. parti uygulamaları geliştirmek birkaç yüzyıl sürerdi.

Pardus'u desteklemiyor olabilirsiniz ama köstek olmaya çalışmayın. Hem %100 Türk işletim sistemi olsun diyecek kadar milliyetçilik yapıyorsunuz ama bu millet için yapılmış, yazılımda dışa bağımlılığı bitiren böylesine bir çalışmaya köstek oluyorsunuz.

Anlamak mümkün değil. Beğenmiyorsanız susun, yapana engel olmayın yok illa konuşacaksanız o çalışmanın yüzde birini yapmaya başlayın, becerebilirseniz ondan sonra konuşun.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
bende aynı fikirdeyim :thumbup1: :thumbup:

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
@Champion78, şimdi şunu tartışmamız lazım o zaman. Biz ne istiyoruz? Milli bir işletim sistemi istemiyor muyuz? Her şeyi Türkçe, güvenli, hızlı bir sistem? Askeriyede, devlet dairelerinde kullanılacak bir sistem? Eğer milli bir işletim sistemi istiyorsak Pardus yanlış tercihti. Ha siz "Sadece açık kaynak kodlu olsun. O bize yeter." diyorsanız onu bilemem.

Milli işletim sistemi istiyorum diyen birisini görmedim. Herkes "Milli işletim sistemi dağıtımı" lafını kıçından anlayıp, bu milli değil diye karşı çıkıyor, ben sadece onu görüyorum

Biz hiçbir yere bağlı olmak istemiyoruz. Bunun en kolay, en hızlı, en güvenli yolu Linuxtur.
Linux Microsoft'a rakip olduğu için, herkes onuda Microsoft gibi ticari bir kuruluş zannediyor. İnsanlar Özgür yazılımı tanımıyor, bilmiyor. Kafadan Linux'a karşı çıkıyorlar.

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
@Jeaquares yeni bir çekirdek yazılsın diyorsun da bu kaç yıl sürecek bence 15 yıldan aşağı sürede o çekirdeği Linux, Mac, Windows seviyesine getiremezsin. O zamana kadar paralarımız Amerika'ya akmaya devam mı etsin? Pardus'a bu kadar nefretle bakmanın bir anlamını yok. Tamam sevmeyebilirsiniz kimse sevmek zorunda değil ama insanların emeklerini de böyle boş işler ile uğraşıyorlar gibi göstermek doğru değil. En azından bir şeyler yapmaya çalışan insanlar var ülkemizde.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Eğer sıfırdan işletim sistemi yazıyor olsaydık. İşletim sistemini yazıyor olmak yıllar süreceği gibi, işletim sistemini yazmak bittiğinde, bu işletim sistemi için ofis uygulamaları, çoklu ortam programları, iletişim programları gibi 3. parti uygulamaları geliştirmek birkaç yüzyıl sürerdi.

Pardus'u desteklemiyor olabilirsiniz ama köstek olmaya çalışmayın. Hem %100 Türk işletim sistemi olsun diyecek kadar milliyetçilik yapıyorsunuz ama bu millet için yapılmış, yazılımda dışa bağımlılığı bitiren böylesine bir çalışmaya köstek oluyorsunuz.

Anlamak mümkün değil. Beğenmiyorsanız susun, yapana engel olmayın yok illa konuşacaksanız o çalışmanın yüzde birini yapmaya başlayın, becerebilirseniz ondan sonra konuşun.

Çoğul konuşmuşsunuz ama kendi adıma cevap vereyim.

Birincisi, Windows yapımı yüzyıllar mı sürdü Sayın MaviAteş? Biraz fazla abartmıyor musunuz bu işi?

İkincisi, Pardus'un yapılmasına engel değil kimse. Ama madem bir şey yapılacak, tam yapılsın. Zaten sıfırdan bir sistem geliştirmek çok zor, buna neden daha geç başlayalım?

Üçüncüsü, Windows'un yazıldığı yıllar şu günün teknolojisine göre çağ dışı zamanlar. Şu an o kadar çok bilgili insan var, teknoloji o kadar çok gelişmiş ki; emin olun devletin desteklediği bir projenin 10 yıldan uzun sürmesinin imkanı yok.

Ve son olarak; çok bilenler bir şey yapacaktır elbette ama destek görmediklerinde nasıl ilerleyecekler? Sıfırdan sistem yazma projesi dolu Türkiye'de ama ne zaman kimden ne kadar destek görmüşler, sorarım size. Bunları da göz önünde bulundurun.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
pardus linux kerneli kullanmak zorundadır

yoksa winzort tan farkı kalmaz

nede olsa özgürlük için bütün bunlar

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
ya linux artık sesini iyice duyurmaya başladığı şu günlerde bile hala donanım üreticilerinden yeterince destek alamıyorsa, sıfırdan yazılan ve yazımı bilmem ne kadar sürecek olan bir işletim sistemine yabancı olarak kim ne kadar destek sağlar tartışılır. belki işletim sistemi yazılabilir ama üzerinde çalışacak uygulama olmadıktan sonra, donanımlar için sürücü bulamadıktan sonra istersen dünyanın en iyi işletim sistemini yap farketmez.

ayrıca hadi diyelim ki işletim sistemi yazılmaya başlandı. bulut teknolojisini duymuşsunuzdur. bu gerçek olursa ki muhtemel görünüyor, işletim sistemimizin olması pek de anlam ifade etmiyor sanki. yani 10 yıl içinde bir sistem geliştirilirken piyasa çok farklı yönlere kayabilir bu da boşa zaman kaybına yol açar. Pardus iyi veya kötü tartışılabilir. Ama ülke olarak bu piyasada biz de varız diyebilmek için yeni linux dağıtımı yapmak sıfırdan yazmaktan çok çok daha akıllıca...

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
@Jeaquares, @MaviAteş'in yazdıklarına cevap vermemişsin hadi yazıldı diyelim ofis yazılımı, tarayıcı, donanım sürücülerine desteği kim verecek bir 100 sene de onu mu bekleyeceğiz?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Askeriye sence bulut işletim sistemini kullanır mı? :) O sistemin tutacağını hiç sanmıyorum. Gizliliğin önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz.

Donanım üreticilerinden destek alınabilirdi. Devlet ve bilimsel bir kuruluşun desteklediği bir projede anlaşmalar yapılabilirdi devlet eliyle. Hatta devlet, kendi donanım sanayimizi oluşturmayı bile deneyebilirdi ki bu kadar iş gücü olan bir ülkede donanım sektörü deli gibi büyürdü. Bahane bulmaya çalışmayın. Pardus çok da akıllıca değildi, hatta hiç akıllıca değildi.