Pardus'tan İddialı Hedefler

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Askeriye sence bulut işletim sistemini kullanır mı? :) O sistemin tutacağını hiç sanmıyorum. Gizliliğin önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz.

Donanım üreticilerinden destek alınabilirdi. Devlet ve bilimsel bir kuruluşun desteklediği bir projede anlaşmalar yapılabilirdi devlet eliyle. Hatta devlet, kendi donanım sanayimizi oluşturmayı bile deneyebilirdi ki bu kadar iş gücü olan bir ülkede donanım sektörü deli gibi büyürdü. Bahane bulmaya çalışmayın. Pardus çok da akıllıca değildi, hatta hiç akıllıca değildi.
Tabi kendi donanım sanayimizi de oluşturalım, oluşturalım sen daha yürümeden koşmaya çalışıyorsun, yavaş ol biraz. Senin Pardus'a karşı önyargıların olduğunu önceki mesajlarından hatırlıyorum zaten. Bu nefretin sebebi ne acaba :thumbdown:

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@Jeaquares, @MaviAteş'in yazdıklarına cevap vermemişsin hadi yazıldı diyelim ofis yazılımı, tarayıcı, donanım sürücülerine desteği kim verecek bir 100 sene de onu mu bekleyeceğiz?

Donanıma cevap verdim, yazılım konusunda da cevap verdim aslında. O kadar bilgili kişi var. Sanki yazacak adam yok ya.

İşletim sistemini yazan programları da yazamayacak mı? Ubuntu kaç yılda böyle oldu? 6. 6 yılda binlerce uygulaması oldu. Pardus kaç yıldır var? 4-5. Peki aradaki fark ne? Ha çekirdek, ekle 4 yıl daha? Yine bir 10 yılda elimizde çok iyi bir sistem olabilirdi. O arada devlet de donanım konusunu hallederdi. 10 yılda pekala çok iyi bir donanım sektörü oluşturulabilirdi.

Başka?

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
Donanıma cevap verdim, yazılım konusunda da cevap verdim aslında. O kadar bilgili kişi var. Sanki yazacak adam yok ya.

İşletim sistemini yazan programları da yazamayacak mı? Ubuntu kaç yılda böyle oldu? 6. 6 yılda binlerce uygulaması oldu. Pardus kaç yıldır var? 4-5. Peki aradaki fark ne? Ha çekirdek, ekle 4 yıl daha? Yine bir 10 yılda elimizde çok iyi bir sistem olabilirdi. O arada devlet de donanım konusunu hallederdi. 10 yılda pekala çok iyi bir donanım sektörü oluşturulabilirdi.

Başka?
Her şey senin söylediğin kadar kolay olsaydı halamın da bıyığı olurdu :D. Sen Devrim Arabaları filmini izlemiş miydin?

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Tabi kendi donanım sanayimizi de oluşturalım, oluşturalım sen daha yürümeden koşmaya çalışıyorsun, yavaş ol biraz. Senin Pardus'a karşı önyargıların olduğunu önceki mesajlarından hatırlıyorum zaten. Bu nefretin sebebi ne acaba :thumbdown:

Ön yargım, dengesiz kişilerin "Pardus bizim milli işletim sistemimiz." demesinden kaynaklanıyordu. Pardus 2009.1'in kurulum ekranında sürüm notlarında Pardus'un "ulusal Linux dağıtımı" olarak tanımlandığını görmemle bu ön yargım yok oldu.

---------- saat 14:25 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:23 eklenmişti ----------

Her şey senin söylediğin kadar kolay olsaydı halamın da bıyığı olurdu :D. Sen Devrim Arabaları filmini izlemiş miydin?

Bu ülke ne savaşlar atlatıp hemen ardından kısa bir sürede ne devrimler gördü. Sen ne devriminden bahsediyordun?

shlmgzl

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Sıfırdan işletim sistemi yapalım diyen arkadaşlara, amerikayı yeniden keşfetmenin alemi yok zaten keşfeden etmiş. Nasılki araba motorunu birisi bulmuş diğerleri o teknolojiyi geliştiriyorsa bizde keşfedilen linuks çekirdeğinden kendimize göre bir sistem yapmalıyız. benimde görüşüm bu.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Çoğul konuşmuşsunuz ama kendi adıma cevap vereyim.

Birincisi, Windows yapımı yüzyıllar mı sürdü Sayın MaviAteş? Biraz fazla abartmıyor musunuz bu işi?

Windows'un yapımı yüzyıllar sürmedi ama biz %100 Türk işletim sistemi yapsaydık, buna bizden başka destek veren olmayacağı için çok uzun sürecekti. Windows için milyonlarca kişi program yazıyor, yüzbinlerce yazılım firması var. Linux için ne kadar, %100 Türk işletim sistemi için ne kadar olacaktı?

Ayrıca ben orada Windows'la Pardus'u kıyaslamadım. Pardus'un Linux tabanlı olmasını eleştirenlere, Linux tabanlı olduğu için hazır bir ofis paketimiz, muhasebe programımız, internet tarayıcımız olduğunu hatırlattım.

İkincisi, Pardus'un yapılmasına engel değil kimse. Ama madem bir şey yapılacak, tam yapılsın.
Sizin gibi bir Linux kullanıcısının bu laflarını anlamıyorum. Herkes kendi yazılımını yazacaksa neden GNU var? Açık kaynak kodlu programları başka projede kullandığınızda Tam olmuyor mu? Yarım mı oluyor?

Zaten sıfırdan bir sistem geliştirmek çok zor, buna neden daha geç başlayalım?
Neden 20 yıldır geliştirilen Linux'u, zaten her işi yapabilen Open Office'i, Firefox'u, Gimp'i kullanmayalım da, neden sıfırdan başlayalım?

Sizin mantığınıza göre bunları geliştirmeye 2010'da başlayacağız, Oysa Pardus Linux tabanlı olduğu için bunları geliştirmeye 1990'da başlamış olmuyor muyuz?

İşte, GNU tamda bunun için var.

Ayrıca, bizim yaptığımız bittiğinde bunlardan çok daha güzel, çok daha kullanışlı, çok daha güvenli mi olacak?

Üçüncüsü, Windows'un yazıldığı yıllar şu günün teknolojisine göre çağ dışı zamanlar. Şu an o kadar çok bilgili insan var, teknoloji o kadar çok gelişmiş ki; emin olun devletin desteklediği bir projenin 10 yıldan uzun sürmesinin imkanı yok.
Windows'u savunacak bir tarafım yok zaten. Ben onunla ilgili hiçbir şey söylemedim.
Devletin desteklediği bir proje 10 yıldan uzun sürüyor, bunu görüyoruz, çünkü devlet bu iş için bir kaç yüz milyon dolar bütçe ayırmıyor. Bir kaç yüzbin lira ayırıyor. Ama Pardus başarılı olursa o zaman ikinci aşamada daha fazla Türk katkıcıya sahip bir işletim sistemi sahibi olabiliriz.

Ve son olarak; çok bilenler bir şey yapacaktır elbette ama destek görmediklerinde nasıl ilerleyecekler? Sıfırdan sistem yazma projesi dolu Türkiye'de ama ne zaman kimden ne kadar destek görmüşler, sorarım size. Bunları da göz önünde bulundurun.
Şu anda her şeyiyle kullanıma hazır bir işletim sistemi bile destek görmüyor ki, içinde internet tarayıcısı, kullanışlı bir dosya yöneticisi, resim işleme , film izleme programı olmayan işletim sistemi nasıl destek görecek?

Sizde bunu göz önünde bulundurun.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Pardus ile Ubuntu'nun paket sayısını kıyaslamak, pardus'a haksızlık etmekten başka birşey değil. Ubuntu'nun kullanıcılarının 10larca kat fazla sayıda olmasını geçtim, ubuntu zaten çok köklü bir dağıtım olan debian'ın paketlerini kullanarak işe başladı, pardus ise sıfırdan kendi dağıtım yöneticisi ile başladı...

fobyram

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Pardusa başarılar diliyorum Gerçektende iyi işler yapıyorlar

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
dünya devlerinden ve teknoloji devlerinden bahsedelim

almanya japonya fransa italya cin

eger bunlar dahi kendi isletim sistemi isine giremiyorsa ,türkiye gibi asalak durumda yasayan bir devlet icin isletim sistemi yapalim denilmesi sacmaligin ta kendisi ,özellikle linux gibi elimizde var olan imkani tepmek bizi motorlu tasit zamanindan ,at arabasi zamanina götürür ,ve diyelim kendi isletim sistemimiz oldu kim kullanacak ,millet linuxsu dahi kullanmiyor windows aliskanligindan ötürü ki dünya linuxsu biliyor, sadece üc bes insan icinmi milyonlarca lira kaybetsin ,su an linuxsun sadece oyun eksikligi haricinde ne eksigi var normal kullanici icin , ama yine millet windowsa dolaniyor onca virus gibi beladan ve lisence olayina ragmen ,üstelil linux bedava olmasina karsin ,yani böyle söyle olsun diyenler bos konusuyor diyorum baska bir sey demiyorum ,bu arada siz pardusu desteklemek yerine önüne köstek olun ,gidin x linux kullanin sonra pardusa calim yapin ,devlet niye böyle birsey yapmadi diye, yani bence siz önce kendinizi sorgulayin ,birde sizden izdirham ediyorum ,gerek arch kullanan gerek ubuntu kullanan gerek open suse kullanan özel olarak kactane prgram kullaniyorki pardusun saglamadigi yani amaciniz degisiklikse bu ayri sahsen ben suan realin modifiyesini bekliyorum pardusumdan farklimi olacak ,hic sanmiyorum ,sadece merak ve dönüsüm yine pardusa olacagindan da eminim, eger amaciniz cok programsa gidin windows kullanin