Pardus, Yasakları Deliyor

Sizce devlet tarafından desteklenen bir işletim sistemi, devletin yasakladığı sitelere girebilmeli m

• Kullanılan toplam oy
    90

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,168
Pardus kullanıcıları, WordPress yasağından etkilenmediler. Telekom'un yasakladığı sitelere Pardus kullananlar rahatlıkla giriyor. Peki, bu normal mi?

Pardus, bilindiği gibi devlet desteği ile geliştirilen bir işletim sistemi. Kullanıcı sayısı giderek artıyor ve bilgisayar dergileri sayesinde her ay bu sayı katlanarak artıyor. Geçtiğimiz günlerde ülke olarak kafamızı kuma gömme faaliyetinin bir diğer adı olan site yasaklama hadisesinde, ilginç bir detay vardı. O da; Pardus kullanıcıları bu yasaklamalardan etkilenmediler.

Bu Ne Yaman Çelişki?

Mahkeme kararı ile yasaklanan sitelere devletin desteklediği bir işletim sistemi ile giriş yapabilme ironisinin altında yatan neden; Pardus'un Türk Telekom'un DNS'leri yerine alternatif DNS'leri kullanması. Yani, bizim "Yasaklı WordPress.com’a nasıl girilir?" başlıklı yazımızın "yapılmışı" Pardus'ta mevcut.

:: Sizce devlet tarafından desteklenen bir işletim sistemi, devletin yasakladığı sitelere girebilmeli mi? Forumdaki anketimize katılın ve görüşünüzü belirtin.

Bilgi için: Pardus
Yazan: Hakkı Alkan
SDN – http://shiftdelete.net

alperveli

Profesör
Reaksiyon puanı
48
bence girebilmeli girilemeyen sitelere zaten siz nasıl girileceğini gösteriyosunuz o yüzden bi sorun yok

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,168
Site yöneticisi değil de bir kullanıcı olarak cevabım; bence de girebilmeli. Pardus'u bir özel şirketin (Türk Telekom) DNS'lerine mahkum etmek haksızlık olurdu. Hatta özgür bir yazılım olan Pardus'un, Ulakbim değil OpenDNS'i varsayılan olarak kullanması gerekiyor. Son derece doğru bir seçim.

afterdinner

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Devlet hicbirini yasaklamamali ki girebilmeyi tartisalim. ah bu devlet.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,168
afterdinner dedi ki:
Devlet hicbirini yasaklamamali ki girebilmeyi tartisalim. ah bu devlet.

Devlet'in yasak getirmesi gereken siteler var. Mesela terör örgütünün siteleri var ki zaten onlar da yasaklanan siteler arasında yer alıyor. Ancak bu tür dünyaca tanınan ve içeriği üyeler tarafından oluşturulan siteler konusunda yasaklamadan başka çözümler üretebilmeli.

Mesela Dıişleri Bakanlığı'nda bir komisyon, bu tip sitelerle yazışmalar yapabilmeli. Nasıl, Genelkurmay Başkanı'na dil uzatan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne hemen cevap yazabiliyorsa aynı kurum, Kıbrıs'Tan 10 kat fazla kullanıcı sayısı olan bu siteye de bir şeyler yazabilmeli.

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
71
bence girebilir cünkü devletin memurları devletin yasak oldugunu bildiği yerlere giriyorlar sanal alemde neden olmasın

mesela yasak kumarhaneler :)

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
arkadaşlar denildiği gibi pardus u telekom un dns leri ile kısıtlamak çok saçma olur. zaten dns kullanma olayı da kişiye serbest bişey. yani bi kullanıcı kendi dns ini kullanabiliyosa pardus da kullanabilir. neden kullanamasın. ben yasal olmayan yada benzeri bişey göremedim. özgür yazılım pardus.

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Kamu kurumlarının kendi içinde çelişmesi yada iletişim eksikliği sıkça raslanan bi mesele.

Zira bana ehliyet verende devlet, beni okutanda devlet. Ama ehliyet alırken benden iki adet asıl öğrenci belgesi istemişlerdi. Ki hala da istiyorlar.

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
daha internet kanunları bile yapılmamış bir ülkede bu yasakcı ve dayatmacı zihniyetin sebebini hala anlayabilmiş değilim ... Doğru yanlış kavramını birazda insanların seçimlerine bıraksınlar lütfen ...

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
bence devlet böyle mantıksızca yasaklar koymamalı...
benim de wordpressde bir blogum war we bende bu durumdan etkilendim..gayet mantıksızca... blogumu düzenlemek için pardustan giriyorum artık ..
bence sorunun cewabı hayır yani girmemesi gerek ama devlet te mantıklı yasaklar getirmeli böyle yaparak ileri deil geri gideriz...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Birisi bana şunu açıklayabilir mi:
Asliye mahkemelerinden bir mahkemenin kararıyla bu siteye erişimin engellendiği yazıyor -ki ben görünce fevkalade şaşırdım. WordPress gibi bir siteden bahsediyoruz. Yarın Wiki'nin, Google'ın, Microsoft'un, Yahoo'nun da yasaklanması olasıdır. Aslında bakarsanız sitelerin pek çoğunda dolaylı da olsa kanunsuzluk vardır çünkü.
Yasaklama sebebi yazmıyor. Benim daha da çok merak ettiğim ve açıklanmasını istediğim, kimin ettiği dava ile yasaklanıyor.

Adamların için rahat tabi, ne de olsa WordPress'i Türkiye'de savunacak kimse yok.. Gerçekten çok tuhaf.

Bir de ben Pardus'un kendilerine ait olan DNS'leri kullandığını bilmiyordum. Gerçekten bir ironi, çünkü Telekom artık özel bir şirket ve "mahkeme kararı" gibi "ciddi" bir işlemden etkilenebilen tek oluşum :) Mahkeme kararı bu şirketi bağlamış ama diğer oluşumları bağlayamamış anlaşılan. Ya da mahkeme sadece Telekom'a özel karar vermiş.

Bence Pardus'un varsayılan olarak manuel DNS'ler kullanması da tartışılmalı. Benim böyle bir şeyden haberim yoktu örneğin. Ve Pardus'un bunu yapmaya ne kadar hakkı var?

nano-optics

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
olayı magazınlestırmıssınız sız.tc/resolv.conf ıle herkez kendı dns'sını duzenler.devlet yasaklıyorsa.bılınclı sekılde yapılmıs bır harekettır.zaten gırılmez.kısıye baglıdır.pardus ulusal ısletım sıstemımız.
pekı wındows :
* Microsoft, olabilecek bütün zararlardan kendini muaf tutmaktadır. Üstelik bu zararlar ondan kaynaklansa bile, yine sorumlu tutulamaz.

* Yazılım yüzünden başınıza bir zarar gelirse, 5$ ile 100$ arası komik bir tazminat ödenecek. Üstelik bu tazminatın ödenme garantisi yok, sadece Microsoft gerek görürse ödeniyor.

* Size dair bilgi toplanıp, başkalarıyla paylaşılabiliyor.

* Yazıcı veya dosya paylaşımını 5 bilgisayar veya aygıttan fazlasıyla yapamazsınız.

* Microsoft, dilediği zaman, bilgisayarınıza program yükleyebilir veya bilgisayarınızdaki bir özelliği kaldırabilir.

* Üzerinde çalıştığınız işletim sistemini daha iyi anlayabilmek için inceleme hakkınız bulunmuyor

bu dns yasaklarından daha kotu?kım bunları sorguluyor_kım bunarı bılıyor daha dogrusu.neolursa olsun destek verın.sdn

ayrıca pardus caracal kullanıcısıyım.www.wordpress.com tıkladıgımda.
Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir.
dıyor.neyın tartısmasını yapıyrz?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
@nano, ben de anti-microsoft'cuyum ama olayın bu konuyla alakası yok. Hem sonra yiğidi öldür hakkını yeme. ;)
Microsoft'un vermediği garantiyi Pardus da vermiyor. Yani olabilecek herhangi bir zararda sonuçta Pardus da sorumlu tutulamayacak, hataya Pardus bile sebep olsa..
Ayrıca sadece 5 bilgisayarla paylaşım yapılabildiğini kim söyledi?
İnternet kafelerde yüzlerce bilgisayarı birbirleriyle paylaştırıyor adamlar.
Bir de "devlet almışsa kararı bilinçli almıştır, girmemek gerekir" diyorsun da devlet her yaptığı işi bilinçli yapmıyor. Bazen bilinçli yapsa bile bu yaptığı şeyin "iyi" olduğu anlamına gelmiyor ki :)

Microsoft yazılımları hakkında diğer söylediklerine katılıyorum, ancak dediğim gibi, şu anda konumuzla ilgisi yok.