Pardus Özgür Olmayan Bir Yazılım Mı Seçti?

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
siz değilmiydiniz beni bombardımana tutan ben pardus birhalt değildir derken :D

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Tamam şuanda tartışıyor olabililer. Gönüllü ekibe haksızlık yapılmış olsa da bunun düzeltilebileceğine inanıyorum ben hala... Geç de olsa hatalarından dönerler gibi geliyor bana, çünkü eğer dönmezlerse ellerinde sadece "maaşlı" çalışanlar kalacak...

SwateR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
662
Zaten Linux'un -haliyle Pardus' un- temel amacı açık kaynak kod' dur.Şimdi ne diye bu yazılıma ihtiyaç duydular anlamadım.

armut

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Redhat jira kullanıyormuş.
Kim söylüyor, kimden duydunuz bunları?

Listedeki Jira tartışmasında Redhat geçti ama farklı bir konuda, doğrusu Apache olacaktı, ben yazarken yanlış yapmışım. Zaten önemli olan o değil, özgür mü değil mi ona bakarız esasta.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
özgür mü değil mi ona bakmak gerekir çünkü.
debian en özgür linux dağıtımı da değil. çünkü o da zorunlu durumlarda(ekran kartı vb) kapalı kaynak kullanıyor. ancak altını çizmek gerek, zorunlu durumlarda
Zorunlu durum dahi olsa kullanmayan fsf'nin önerdiği %100 özgür linux dağıtımlarının listesi şurada
http://www.gnu.org/distros/free-distros.html
görünen o ki Pardus özgür yazılım ilkelerine azıcık ucundan da olsa ihanet etti ve kendine kara leke sürdü.

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
siz değilmiydiniz beni bombardımana tutan ben pardus birhalt değildir derken :D

Hıncal Uluç'un bir sözünü çok severim " Bizim basın skor yorumcusu "
pis.png
bu da o hesap
oleyo2gif.png

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
Hıncal Uluç'un bir sözünü çok severim " Bizim basın skor yorumcusu "
pis.png
bu da o hesap
oleyo2gif.png

skor yorumunu ben değil diğerleri yapıyor pardus en son destek olacağım ve en son kullanacağım linux dağıtımı

Hello Kitty.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
104
skor yorumunu ben değil diğerleri yapıyor pardus en son destek olacağım ve en son kullanacağım linux dağıtımı

zaten ben sen yapıyorsun demedim ki
oleyo2gif.png
ne alındın hemen üstüne :) gerçi suç ben de cümleyi açıklayıcı yazmamışım
pis.png

alirizak

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Vurun abalıya...
Ben sonuna kadar destekliyorum Pardus'u. Tabii ki anlaşmazlıklar, hatalar olacaktır. Neticede işin merkezinde insan kaynağı var.
Ama ben bu projeye inanıyorum, güveniyorum. İnşallah, eğer varsa... hatalarından dönecekler ve en doğru yolu; etkin bir paylaşımla ve gönüllü katılımcıların da desteğiyle bulacaklardır.
Hemen en karamsar gözlüklerimizi takmayalım yani... ;)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ben zaten şaka yapmıştım :)
kişisel görüşüm ise pardus'un bu hatasından er geç döneceği yönünde.
ancak maalesef bu tür şeyler camia tarafından kolay kolay unutulmaz ve ne zaman pardus tartışması çıksa bu öne sürülür
mesela ne zaman opensuse tartışılsa microsoft anlaşması
ne zaman mandriva tartışılsa mandriva club paralı üyeliğinden falan bahsedilir.
bunlar o firmaların geçmişte yaptığı hatalardır.
dolayısıyla dönülse bile leke olarak pardus geçmişinde yer alacaktır.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
Vurun abalıya...
Ben sonuna kadar destekliyorum Pardus'u. Tabii ki anlaşmazlıklar, hatalar olacaktır. Neticede işin merkezinde insan kaynağı var.
Ama ben bu projeye inanıyorum, güveniyorum. İnşallah eğer varsa hatalarından dönecekler ve en doğru yolu; etkin bir paylaşımla ve gönüllü katılımcıların da desteğiyle bulacaklardır.
Hemen en karamsar gözlüklerimizi takmayalım yani... ;)

pardus u ve geliştirici ekibini ve politikalarını kaç senedir biliyorsun bilmiyorum ama ben uludağ projesinin masa konuşulduğu günden beri takip ediyorum ve o günden bu güne hiçbirşey değişmediyse bu günden itibaren bişeylerin değişmesini beklemekte ahmaklık olur hazır değişmişleri var yani adının pardus olması veya kardus olması bişeyi değiştirmez en nihayetinde bir işletim sistemi pardusun yerini hiçbirşey dolduramaz gibi bir düşünceye girmek çok büyük bir yanlış hali hazırda demokrasi ile yönetilen birsürü dağıtım var gentoo, debian, ubuntu, gidin bu dağıtımları kullanın illa yerli esintisi istiyorsanızda gidin hadron projesine destek verin adam orda tek başına birşeyler yapmış ve güzel yapmış değişik bir dağıtım hadron pardustan daha yerli daha bir anadolu çocuğu dağıtım.

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Zorunlu durumlarda kapalı kaynak kullanıyormuş. Kaç defa Debian kurdunki sen. Orada seçenek var "Özgür olmayan yazılım kullanmak istermsiniz" diye, onu oraya boşuna koymadılar. Sen istersen kullanıyor. Debian en özgür Linux dağıtımı değilmiş. Şakamı bu?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
asıl sen şaka mısın arkadaşım.
bugüne kadar fsf'nin %100 özgür dağıtımlarının listesine bir gün açıp baktın mı

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Ben Pardus ekibine sonuna kadar güveniyorum . Bir hata varsa da en yakın zamanda bu hatadan doneceklerdir . Hiç kuşkum yok .

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Zorunlu durumlarda kapalı kaynak kullanıyormuş. Kaç defa Debian kurdunki sen. Orada seçenek var "Özgür olmayan yazılım kullanmak istermsiniz" diye, onu oraya boşuna koymadılar. Sen istersen kullanıyor. Debian en özgür Linux dağıtımı değilmiş. Şakamı bu?

If you're wondering why a certain popular distribution isn't listed here, you may want to check our page explaining why we don't endorse some common distributions. There, we've listed the reasons why several well-known distributions don't meet our guidelines.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
debian kapalı kaynağı seçenek dahi olsa sunuyor
ancak evet sen bu seçeneği seçmezsen %100 açık kaynak kullanabilirsin.
bu dağıtımlar o seçeneği bile sunmadıkları için %100 açık kaynak listesindeler

thedeli

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Her ne kadar artık yazılımların açık kaynaklı ve özgür versiyonları bulunsa da ben bu kadar katı olmamak gerektiğini düşünüyorum...
En azından Flash, Ati ve Nvidia ekran kartlarının sürücüleri veya kodekler aklıma gelen ilk örnekler olmakla birlikte henüz daha bu ve bunlar gibi yazılımların Linux'da kullanılabilecek tam destek sağlayan karşılıkları yok. Ha, olsa mutlaka onları kullanırım...
Son kullanıcı olarak bana lazım olanlar bunlar... Diğer işlerle uğraşanlar hakkında ise hiç bir bilgim yok...

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Following are the GNU/Linux distributions we know of which have a firm policy commitment to only include and only propose free software. They reject non-free applications, non-free programming platforms, non-free drivers, or non-free firmware “blobs”. If by mistake they do include any, they remove it. To learn more about what makes for a free GNU/Linux distribution, see our Guidelines for Free System Distributions.

Burada anlatılan sistemler özgür olmayan yazılımları "reddettikleri" için "özgür" olarak etiketlendirilmişler. Eğer Debian kurulumu esnasında "özgür olmayan yazılımlar kullanmazsanız" bunların Debian karşısısında "özgür" olma gibi bir durumuda yoktur.

Burada size özgür olmayan yazılım kullanma opsiyonu getiriyor diye bu Debian ı "özgür olmayan" bir yazılım yapmaz.

Kendinde diyorsun "seçenek dahi olsa sunuyor". Yani kendisi "özgür" olarak geliyor. Bunu "sen" değiştirmediğin müddetçe özgür. Ben bu özgürleri alır onlara sonrada flash kurarım ondan sonrada "bunlar özgür" falan filan...

Burada özgürlük, kullanılabilirliğin dışına çıkmaksa eğer, ancak "kullanabildiğiniz" kadar özgürsünüzdür.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
olayı kişiselleştirmeyin.
hiç kimse debian'a özgür olmayan linux dağıtımı demedi.
sadece en özgür dağıtım debian değildir dedik .

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Olayı kişiselleştirip opsiyon olarak ve kendi tamamaen özgür olarak gelmesine rağmen ona "en özgür olmayan yazılımı" yapıştırıverdiniz ama???

En özgür dağıtım Debian dır, çünkü kendisi 1993 ten beri özgür ve felsefesi bu.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
En özgür dağıtım Debian dır, çünkü kendisi 1993 ten beri özgür ve felsefesi bu.

Pardus'un da felsefesi bu idi ama görüyoruz ki öyle değilmiş. :) Ayrıca burada konu Debian değil. Kimse Debian'a özgür değil demiyor.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
Ben bu tür olaylarda yapılan yanlışlığın nasıl düzeltileceğine değilde nasıl daha fazla köstek oluruz, nasıl daha fazla kara atarız tarzındaki yorumlara kızıyorum. Ortada bir yanlış var burda hatalı olanları belirlemek cezalarını kesmek gerekir. Ama mahalledeki boş boş oturan teyzeler gibi oturup da yok Pardus şöyle yok Pardus böyle diyeceğinize bir kerede açın bakın benim mühendisim nasıl kod yazmış, benim bilgisayarcım nasıl bir tasarım yapmış deyin acaba ben nasıl bunun daha iyisini yapabilirim deyin sadece karalama amaçlı yorumlarla ne siz bir adım uzağa gidersiniz nede Pardus

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
Ben bu tür olaylarda yapılan yanlışlığın nasıl düzeltileceğine değilde nasıl daha fazla köstek oluruz, nasıl daha fazla kara atarız tarzındaki yorumlara kızıyorum. Ortada bir yanlış var burda hatalı olanları belirlemek cezalarını kesmek gerekir. Ama mahalledeki boş boş oturan teyzeler gibi oturup da yok Pardus şöyle yok Pardus böyle diyeceğinize bir kerede açın bakın benim mühendisim nasıl kod yazmış, benim bilgisayarcım nasıl bir tasarım yapmış deyin acaba ben nasıl bunun daha iyisini yapabilirim deyin sadece karalama amaçlı yorumlarla ne siz bir adım uzağa gidersiniz nede Pardus
Çok güzel bir yorum .

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
ERL sen mi daha iyi bilirsin free software foundation'mı
bu işi sıfırdan başlatan kuruluş debian değil fsf'dir.
Senin düşüncelerin seni bağlar ancak referans olarak gösterebileceğimiz ilk kaynak fsf'dir.

turgutreisfb katılıyorum.

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
Şimdi nereden çıktı Debian? :D

Aslında Pardus 2011 sürüm takvimi açıklandığında, MUDUR'den ve Ağ Yöneticisi'nden vazgeçtiklerini öğrenince kızmıştım ben Pardus ekibine :D Ha bi de GNOME'u resmî olarak desteklemedikleri için de ayrıca kızıyordum :D

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Ben bu işi o daha iyi bilir bu daha iyi bilir gözüyle hiç bakmadım. Ben olayın kendine bakarım. Debian hiç bir "kişiselleştirme" yapılmadığında 100% özgürmüdür, değilmidir? Özgür olarak geliyormu, gelmiyormu? Lisansı özgürmüdür değilmidir? Ben bunlara bakarım. Beni fsf nin ne düşündüğü ilgilendirmez. Debian ın "100% özgür" olarak geldiği "açık" bir gerçek, bunu fsf söylese ne olur söylemese ne olur.

---------- saat 19:12 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:11 eklenmişti ----------

Pardus'un da felsefesi bu idi ama görüyoruz ki öyle değilmiş. :) Ayrıca burada konu Debian değil. Kimse Debian'a özgür değil demiyor.

Debian da öyle olduğunda bir not düşüverirsin.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
fsf olmasaydı hiçbir linux dağıtımı olmazdı.
fsf kurucusu richard stallman'dır.
daha özgür yazılımın ö'sü yokken onlar bu hareketi başlatmışlardır.
debian'ın bu dünyaya katkıları tabiki tartışılmaz. debian'ı hepimiz severiz.
ancak fsf %100 özgür dağıtım listesine koymadığı için kızmak olmaz.
onlar da bir yönde haklı sonuçta
özgür yazılım yaygınlaşıp kapalı kaynak şeylere zorunluluğumuz bittiğinde bu tartışma da gereksiz hale gelecek :)

ERL

Asistan
Reaksiyon puanı
24
Richard Stallman özgürlüğü savunan biri olarak bunu böylece yazmak zorunda olabilir ama bu Debian ı 100% özgür olmayan bir yazılım yapmaz. Mamafih, Debian özgür olmayan yazılımları seçenek olarak son 4-5 yıl içinde sunmuştur ve bu bir zorunluluk olduğundan yapılmıştır. Siz eninde sonunda flash ı veya fglrx i kurmak zorunda kalacaksanız, ki kalacaksınız(ben çok gnash kullanmak için zorladım kendimi ama olmuyor, standart radeon ile kde 4 te evvelinde kde 3 de compiz de masaüstü efektleri verimli olmuyordu) bunu başta yada sonda yapmanızın bir manası yok.