Pardus Özgür Olmayan Bir Yazılım Mı Seçti?

Sengineer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Çok büyük bir şey değil abartmayın.JIRA açık kaynağa destek veriyorsa bir problem yok demektir...

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
@Realmanager, aradan benim bazı cümlelerimi cımbızla çekip beni karalamaya çalışmış. Bu forumda bu kadar değer verdiğim bir insanın ağzından çıkan cümlelere artık inanamıyorum. Tartışmanın tamamını http://forum.ubuntu-tr.org/index.php/topic,20858.0.html bağlantısından okuyabilirsiniz.

Realmanager gibi aradan cümle seçerek değil tartışmayı başından sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Şahsıma ettiği hakaretlere de yanıt verip onun seviyesine inmeyeceğim. Biri hakkında yargıya varabilmek için onun tüm cümlelerinden aradakileri cımbızla seçip, bazılarını da cümlenin tamamını bile almadan buraya kopyalamak ne kadar etik takdiri size bırakıyorum.

Bunca ithamına rağmen forumdan kimse onun bize yaptığı gibi kendisine "yalaka, sokak serserisi, kalitesiz vs". gibi ithamlarda bulunmadı. Yazık diyorum sadece.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
başka yerdeki tartismalariniz başka yerde kalsın arkadaşlar. Lütfen buraya taşımayalım.

Sengineer

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Saçmalamayın lütfen.

Özgür yazılım diye çığrınan bir dağıtımı özgür olmayan bir yazılımla geliştirmek??!

Daha kolay geliştirilecekse neden olmasın sonuçta para vermiyorlar bir şey yapmıyorlar yazılıma.Sadece bir konuya odaklanmamak lazım şimdi biz PARDUS destek olmazsak Sanıyorum ki TUBITAK elini kolunu çekicek artık bu işten bir kalem çizip atmamak lazım.PARDUS'ün gelişmesi için veya kullanılması için kolay bir yöntem var reklam reklam reklam.Bunu yaptıktan sonra eminimki büyür...

y_ates

Dekan
Reaksiyon puanı
65
başka yerdeki tartismalariniz başka yerde kalsın arkadaşlar. Lütfen buraya taşımayalım.
Bana sarfettiği sözlere yanıt verdim yalnızca. O ileti kaldırılırsa benimki de kaldırılabilir. Zaten bu ileti, Linux bölümüne attığım son iletidir.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
@Realmanager, aradan benim bazı cümlelerimi cımbızla çekip beni karalamaya çalışmış. Bu forumda bu kadar değer verdiğim bir insanın ağzından çıkan cümlelere artık inanamıyorum. Tartışmanın tamamını http://forum.ubuntu-tr.org/index.php/topic,20858.0.html bağlantısından okuyabilirsiniz.

Realmanager gibi aradan cümle seçerek değil tartışmayı başından sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. Şahsıma ettiği hakaretlere de yanıt verip onun seviyesine inmeyeceğim. Biri hakkında yargıya varabilmek için onun tüm cümlelerinden aradakileri cımbızla seçip, bazılarını da cümlenin tamamını bile almadan buraya kopyalamak ne kadar etik takdiri size bırakıyorum.

Bunca ithamına rağmen forumdan kimse onun bize yaptığı gibi kendisine "yalaka, sokak serserisi, kalitesiz vs". gibi ithamlarda bulunmadı. Yazık diyorum sadece.

Ben o konuyu baştan sonra okudum. realmanager'ın o konuyu oraya açma sebebi bunu tartışmak ve bu konuda destek görmek istemesiydi. Ama siz şov amaçlı geldiğini düşünerek ve bunu dile getirerek ilk hakareti etmişsiniz. Bu durumdan sonra real'in de diğer şeyleri söylemesi kadar normal bir şey yok.

Pardus, özgürlük adına yola çıkmasıyla bilinen bir şey. Ama kapalı kaynak kodlu bir yazılım projenin bir yerinde kullanılmak istiyor ve bu kimseye sorulmadan yapılıyor. Akabinde bir sürü olay oluyor ve birçok kişi ayrılıyor. Asıl tartışılması gereken buydu ki real'in de hem burada hem de Ubuntu-TR'de anlatmaya çalıştığı şey o. Ama Ubuntu-TR'de konu Qt kütüphanelerine kadar gelmiş. Pardus nere, Qt kütüphaneleri nere. :)

Ha şu var. Keşke real oraya o konuyu hiç açmasaydı. Ubuntu-TR'de normal bir tartışma yapılabileceğine ben de inanmıyorum da.

---------- saat 13:31 eklendi ---------- önceki mesaj saat 13:29 eklenmişti ----------

Daha kolay geliştirilecekse neden olmasın sonuçta para vermiyorlar bir şey yapmıyorlar yazılıma.Sadece bir konuya odaklanmamak lazım şimdi biz PARDUS destek olmazsak Sanıyorum ki TUBITAK elini kolunu çekicek artık bu işten bir kalem çizip atmamak lazım.PARDUS'ün gelişmesi için veya kullanılması için kolay bir yöntem var reklam reklam reklam.Bunu yaptıktan sonra eminimki büyür...

Richard Stallman'ın görüşlerini bir oku.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Bana sarfettiği sözlere yanıt verdim yalnızca. O ileti kaldırılırsa benimki de kaldırılabilir. Zaten bu ileti, Linux bölümüne attığım son iletidir.
Ben real'in burada sana yazdığı birşey göremedim. :) Dediğim şey o nerede yazdıysa sen de orada cevap ver. :) Ortamı germeyelim, yoksa hepinizin görüşleri çok değerli, topluluk olmanın, açık kaynak olmanın sebebi farklı görüşler zaten...

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
ahtapota soralım kullanılsın mı kullanılmasın mı ? en doğru yanıtı ahtapot verecektir :D

hakanarin

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Dediklerinin çoğunda haklısın @realmanager .

Haberin yayınlandığı sitedeki yorumumu buraya da ekliyorum.

"Pardus yöneticilerinin bir dönem gönüllü bir forum oluşumuna yaptıklarından sonra iyice soğumuştum ve o zamandan beri daha çok kurcalamak yerine yapılanları uzaktan izlemeyi tercih etmiştim.

Bu son haberden sonra yeni yol haritasındaki düşünülenleri okuyunca hayrete düştüm. Üzerinde birçok kişinin katkısının bulunduğu ve Pardus’a özgün geliştirilen ağ yöneticisinden standart ağ geliştiricisine geçilmesi, aynı şekilde müdür vb diğer programlar üzerine düşünülen ve yapılan sadeleştirmeler.

Kısacası Pardus’u Pardus yapan o kadar çok şeyden vazgeçilmiş ki anlamak mümkün değil. http://www.pardus-linux.org ‘un haksızlığa uğradığı zamanlarda oluşturduğum bu ( http://pardusaozgurluk.blogspot.com/ ) blog aklıma geldi şimdi.

O zamandan bu zamana değişen hiçbirşey yok demeyi bile umacağımı düşünmezdim ancak herşey daha kötü yönde gelişiyor anlaşılan.

Şimdi düşünüyorum da Pardus projesi yüzünden yine Türk yazılımcıların geliştirmeye çalıştığı Linux sürümlerinin arkaplanda kalması beni şimdi daha çok üzdü doğrusu. "

Ekstra olarak şunları söylemek isterim. Özgür kelimesi özü itibari ile bir yeri bağımlı olmamak demektir. Eğer gerçekten de hiçbir şekilde başka bir program kullanama alternatifimiz olmazsa mazur görülebilcek bir durum işimiz uzar bahanesiyle geçiştirilemez.

Ayrıca Ulusal Dağıtım adıyla çıkıyor ise bir dağıtım kullanıcıları geçtim en azından dışardan bile olsa geliştiren katkıcılara nezaketen biz şöyle düşünüyoruz ne yapalım diyebilirdi.

Pardus gittikçe kendi oluşturduğu site olan Özgürlük İçin sloganından bile uzaklaşmaya başladı.

Hadi hepimiz için hayırlı olsun. Bu arada tekrar tekrar Pardus yüzünden arka planda kalan diğer Türk dağıtımlarına üzülüyorum.

Özgür yazılımın felsefesini özümsemeyi bırak ö'sünü bilmeyenler var aramızda, bunu görmüş olduk.
Hadi onlar bilmiyor
Size ne oluyor.
En özgür yazılım debian'mış!
Redhat jira kullanıyormuş.
Kim söylüyor, kimden duydunuz bunları? Elinizin altında internet diye birşey var azıcık kullanmayı öğrenin hala mişlerle muşlarla konuşuyoruz.
Jira gibi bir program seçildiğine göre kimsenin şüphesi yoktur ki bu program teknik özellik olarak açık kaynak özgür alternatiflerinden daha güçlü.
Ancak özgür yazılım felsefesine bağlı kalmadıktan sonra Pardus ne kadar iyi de olsa, özgür yazılım, açık kaynak, gnu, gpl ve bu değerlere sahip çıkanlar için gözünden düşmüştür.

Pardus ekibi zamanında komite kuranlara dava açtı mı
AÇTI
Pardus ekibi sayı olarak az olmasına rağmen bağımsız olacağız diye diretti mi
DİRETTİ(Bakın Mint'e önce Ubuntu tabanlıydı şimdi Debian, 5 yıl sonra bağımsız paketimizi üretiyoruz derlerse şaşırmam, emeklemeyi bilmeden uçacam ben derseniz uçururlar sizi)
Pardus ekibi kendilerine gelen önerilerin çoğunu küçümseyip işimize karışmayın havasına girdi mi
GİRDİ
Pardus ekibi eleştirilere kulağını tıkayıp kendi bildiklerini okudu mu
OKUDU
Basım işlerinde ve hata düzeltmede kapalı kaynak yazılım kullanan bu adamlar, bu özgür olmayan yazılımları yarın sistemin en ücra noktasına kadar sokar mı
SOKAR
Bundan sonra Pardus başına gelebilecek her türlü kötü durumu hak etmektedir.

Benim zaten bunlarla hiçbir ilgim yok,
ancak Pardus gözümden son sürat düşmüştür.