Pardus 2009'a Hemen Yama Geldi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan HapS
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
dell inspiron laptopa Pardus 2009 kurdum hiç bir driverını tanıtmadım bluetoothuna kadar otomatik tanıdı. Kurulum ekranı çok güzel ilk başlayanlar bile çok rahat şekilde kurulum yapabilir. Güncelleme 2 adet çıktı indirdim kurdu boyutu çok az zaten 1 dk sürmedi bu update sistemde hiç bir soruna sebep olmadı. 2 saat kullandım KDE yüzünden çok çökme yaşarım diye düşündüm ama 2 saat boyunca hiç bir çökme olmadı. 2008 e göre çok hızlanmış ubuntudaki gibi şaşkın değildim ext4 den kaynaklandığını ubuntu göstermişti zaten bize.

Sizmi kuramadınız donanımlarınızlamı alakalı bilmiyorum ama şuan piyasadaki en iyi kde kullanan linuxdur. Kimseyle oturup tartışmaya girmem bu konuda.

KDE kullanıyor diye kızıyordum hatta kde4 le beraber devlet dairelerindeki pclere kurulamayacağını düşünüyordum ama sistem çok hızlı. Pardus geliştiricileri yanılttı beni inşallah böyle devam eder ve bir çok kişiyi yanıltır.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
@Enzim: Fontlar nasıl abi? Yani Ubuntu'ya göre...

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Fena değil pek takılmıyorum onlara. Zaten görüntüsünün her yerini değiştirmek senin elinde, linux sistemlerini Firefox gibi düşün Firefoxdan daha çok kişiselleştirilebilen tarayıcı varmı? Linuxda böyle 1 kalıba sığmaz her yerini değiştirebilirsin :)

talatcaner

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Celeron 750 mhz işlemci 256mb bellek kullanan hp laptop'a kurulum yaptım,ses dahil hiçbir sürücüde sorun yaşamadım ama konfigürasyondan olsa gerek biraz yavaş geldi tepki süreleri,bunun dışında Asus M51sn laptop'ta sanal makineye kurulum yaptım,nedense pisi paket kurulumunda hata veriyor ve açtığım videolar x4 ya da x8 hızında oynuyor,nasıl düzeltebilirim acaba?

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Fena değil pek takılmıyorum onlara. Zaten görüntüsünün her yerini değiştirmek senin elinde, linux sistemlerini Firefox gibi düşün Firefoxdan daha çok kişiselleştirilebilen tarayıcı varmı? Linuxda böyle 1 kalıba sığmaz her yerini değiştirebilirsin :)

Madem öyle ben neden ayarlayamıyorum fontları. Bir tek Pardusta ayarlanmıyor. Mandriva, Ubuntu, Suse... Bunlarda sorun yok!

Aranel

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sırf bu başlığın abzürtlüğünü göstermek için giriş yaptım. Olur da biri bunları okur, yanlış bilgilenmesin diye. Bu tür hotfixler hemen her dağıtımda her releaseden sonra yapılır, özellikle bir şeylerin bozuk olması da gerekmez. Bu gün yine çıkabilir, yarın bir kez daha olabilir, en iyi ve en çok kullanılan dağıtımlardan biri olan Ubuntu 8.04'e 8.04.1'i çıkarttıysa bu da öyle bir şeydir.

Neden? Çünkü Linux, MacOSX değildir. Bir güvenlik açığı bulunduktan bir ay sonra yamanmaz. Neden? Çünkü Linux, Windows değildir. Çekirdeği ayda yılda bir değil neredeyse haftalık olarak sürüm atlar, her sürüm yeni bir adımdır, mesela Linux'un USB3.0 desteklemeye başlaması gibi. Pardus da, diğer çoğu distroda olduğu gibi son freezeden sonra ancak release edildikten sonra yeni güncelleme alır, Windows'daki gibi bir sonraki KB patchini mi beklemek isterdiniz, günlerce?

Ha bir konuda hak veririm burada konuşulanlara: DistroWatch'dan 5 dakikalık kurcalama mesafesinde çok daha iyi, stabil, hızlı dağıtımlar bulabilecekken gidip özgür yazılım mantığı halen gelişmemiş olan Pardus'u kurmak çok iyi bir seçim değildir.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Aranel mesele aslında güncelleme değil konunun başlığıda bu değildi moderatörler değiştirmiş kafasına göre amacından saptı başlık absürdlük varsa moderasyonun suçu.

tabiki güncelleme yapılacak ama fanatik kitle windows a güncelleme çıktığında yamalı bohça nağraları atarken şimdi neden susuyor pardus yama yayınlarsa iyi microsoft yayınlarsa yamalı bohça öyle mi ? yok öyle bişey

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Valla Doğru dürüst Linux Kullanmadım ama Pardusu Yükledim Kurcalayam Dedim Çok Karışık Geldi . Bir Menüyü Tıklıyon 40 program açılıyo altında hangisinin ne işe yaradığıda belli değil . Clamav die bi Antivirüs yükledim bi Türlü Çalıştığını göremedim :) HDD min içine görebilmek için yarım saat uğraştım . Valla Hiç Sarmadı Beni Pardus Daha Doğrusu Linux . Kaldırdım 1 saat sonra . Karmakarışık menüleri ! Paket yükleyicini açtım hepsini yüklüyem codec lar filan var içinde diye . 5 Gb lik dosya çıkardı bana heh maşallah dedim valla :)

Linux Sistemine Windowscular Çok zor Alışır . Benim XP im Canavar Gibi Herşey Tek tuşla bitiyo . WIN 7 çıksın ona Geçiçim Zaten

Win 7 = XP Performansı - Vista Görselliği ve Arabirimi

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Paket yükleyicini açtım hepsini yüklüyem codec lar filan var içinde diye . 5 Gb lik dosya çıkardı bana heh maşallah dedim valla :)

:w00t::D arkadaşım o paketlerin hepsi yüklenir mi :D 5gb az bile çıkmış. orda codec yok ki sadece bir sürü program var, oyun var ne biliyim driver bile var :D 1 saatlik deneyimle baya çok şey yaşamışsınız :D linux vs windows konusundan çıkarılacak sonuç şu: herkes işine gelen sistemi kullansın, bildiği sistemi kullansın... :)

yasin04

Doçent
Reaksiyon puanı
3
bence koyu bir windows kullanıcısı linuxu zor çözer

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Kurdum kullanıyorum. Gayet süper yapmışlar. Milky icon setine bittim. Çok hoş olmuş walla :)

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Bence süper olmuş. Package Manager programında program boyutu hesaplamak konusunda bir hata farkettim sadece, güncelleme yaptıktan sonra sorun giderilmiş oldu. Delta paketler konusunu merak ediyorum, açıkcası 2009 u çok beğendim. 100 üzerinden 100...:w00t: :mrgreen:

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Milky icon seti bende beğendim harika bir icon set özgür yazılım camiası en azından kaliteli bir icon setine daha kavuştu gnome içinde isteriz aynısını :)

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
çok rahat değiştiriliyor sorun sende :D
hatta ben değiştirdim bile :)

Niye sorun bende olsun ki? Sorun Pardus'un kendisinde. İstersen sen firefoxta bu sayfayı aç ben de açayım ikimiz de ekran görüntülerini koysun bakalım sdn camiası ne diyecek.

Sisteme tüm Windows fontlarını ekliyorum, eviriyorum çeviriyorum ama sonuç hiç...

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Cahilliğimi bağışlayın Pardus 2009 güncellemelerine nereden bakıcam. 2008'de Pisi yapıyodu sanırım bunu. 2009'da bulamadım :(

Cloakengaged

Dekan
Reaksiyon puanı
147
paket manageri değilmi o.O
ben çözünürlüğü yükseltmeye çalışınca X oturumunu yeniden başlatınız diyor :S

peace_86

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu hata pardusta değil sizin PC nizile ilgili sanırım
sanki düşman işletim sistemi gibi tanıtmayada gerek yoktu

ben 4 yıldır kullanmadığım linux kalmadı ama pardus bambaşka
linux tabanlı en iyi ve kaliteli işletim sistemi benim görüşüm en azından

bu şekilde hiç bir zaman alpha sürümünde dahi bir hata vermedi pardus
2009 tüm sürümlerini PC mde denedim kesinlikle bir hata vermedi
hata verse dahi katkı yapacak yerde köstek olmayalım lütfen
windows ilk çıktığında herkez şu andaki gibi bilmiyordu sonradan ögrendik
hiç kimse annesinin karnında öğrenip gelmedi bunca işletim sistemlerini

pardusu denemeye beşledığım ilk gün sanki bilgisayara yeni başlamış çocuklar gibiydim ama meraktan kurcalaya kurcalaya ve takuıldığım yerlerde pardus gönüllüleri sitesine yazarak sorunlarımı çözdüm ve çözmeye devam ediyorum
windowsta takıldığınız yerde veya hata olan bir konuyu bill gates ei arayıp soramazsınız ancak normal forumlarda hobby olarak ilgilenenlere yardımcı olur

ama pardusta öyle değil hem ücretsiz bedava hemde profesyonel arkadaşlar canla başla yardımcı oluyorlar pardus gönüllüleri sitesinde bir sorunum olsa o konuda bilgisi olan herkez ama hepsi tek tek yardımcı oluyorlar hepside gönüllü arkadaşlar bir kuruş para almadan sorunumuzu çözüyorlar

windows hem ücretli hemde profesyonel yardım alınabilecek bir yeri yok microsoft hariç onada mail atın ilgileniriz derler günlerce beklersiniz
ama pardusta sorun yazın en geç 15 dakikada çözüm bulmak için herkez yardımcı oluyor isterseniz deneyin

sizin youtubeye verdiğiniz videodaki gibi hata yapan pc daha hata bildirimine düşmedi düşse görürdüm
en azından denemek amacıyla hatanızı pardus gönüllüleri sitesine bildiriniz bakın size kaç kişi yardımcı olacak

en çok üzüldüğüm nokta sizin tamamını turk evlatlarının tubitaktaki geliştirdiği işletim sistemiyle böyle dalga geçmeniz

ben daha gece kurdum saat gibi çalışıyor hiç bir sorun yok

saygılarımla

SÜPER Bİ çavap olmuşş tbrklerrrr arkadaşımmm.
ben de kulanmak istiyorum da ubuntu kurdum oyun ları aç mıyor oyun yüzün den kulanamıyorum malesef...

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
siz fenerbahçe taraftarı olsanız fenerbahçe seneye kupayı alır :D

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Cahilliğimi bağışlayın Pardus 2009 güncellemelerine nereden bakıcam. 2008'de Pisi yapıyodu sanırım bunu. 2009'da bulamadım :(

Başlat/Uygulamalar/Sistem/Yazılım ekle ve kaldır

Veya

ALT+F2 açılan bölüme package-manager yaz

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
Aranel mesele aslında güncelleme değil konunun başlığıda bu değildi moderatörler değiştirmiş kafasına göre amacından saptı başlık absürdlük varsa moderasyonun suçu.

tabiki güncelleme yapılacak ama fanatik kitle windows a güncelleme çıktığında yamalı bohça nağraları atarken şimdi neden susuyor pardus yama yayınlarsa iyi microsoft yayınlarsa yamalı bohça öyle mi ? yok öyle bişey

Ya kardeş sen tamamen Windows'a "HapS"olmuşsun ya:lol: Hemen düzeltme yayınlamışlar, açığı kapatıyorlar diye sevineceğine çıkar çıkmaz yama yaptılar diye yeriniyorsun. Sen Windows'a hata bildir bakalım kaç sene sonra çözecekler veya ilgilenecekler:D Belki kaale bile almazlar:DMS in hisselerine ortakmısın, veya manevi bir bağ mı var aranızda:lol:MS bizi resmen d..z..yor.Ama bazıları gibi sende mazoşistsin galiba, acı çekmekten zevk aldığına göre...:4:

MyDaİsY

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ya kardeş sen tamamen Windows'a "HapS"olmuşsun ya:lol: Hemen düzeltme yayınlamışlar, açığı kapatıyorlar diye sevineceğine çıkar çıkmaz yama yaptılar diye yeriniyorsun. Sen Windows'a hata bildir bakalım kaç sene sonra çözecekler veya ilgilenecekler:D Belki kaale bile almazlar:DMS in hisselerine ortakmısın, veya manevi bir bağ mı var aranızda:lol:MS bizi resmen d..z..yor.Ama bazıları gibi sende mazoşistsin galiba, acı çekmekten zevk aldığına göre...:4:

Doğru söze ne denir ki..

cimbomlu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

lafı tam yerine koymuş :)