Pardus 2008 Beta 1 Duyuruldu!

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Ulusal işletim sistemimiz Pardus'un yeni sürümünün çıkmasına az bir süre kala Beta1 sürümünü duyurdu. Yeni sürümdeki yenilikler burada.

23 Haziran'da çıkacak olan Pardus 2008'in ilk beta sürümü duyuruldu. Test etmek ve yenilikleri öğrenmek isteyenler Beta sürümü indirip kurabilirler. Beta1 sürümünde karşınıza çıkan hataları, eksiklikleri ve isteklerinizi geliştirici ekiple paylaşarak gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Özgürlük İçin tarafından bildirilen habere göre yeni sürümde birçok değişiklik ve yenilikler bizleri bekliyor. İşte bunlardan birkaçı:

Yenilikler

:: Pardus teknolojileri: DBus tabanlı yeni COMAR, daha hızlı ve daha yetenekli bir PiSi, tamamen yenilenen YALI, yeni grafik yapılandırma arayüzü, kullanıcılara çok daha fazla kişiselleştirme imkânı sunan yeni Kaptan.

:: Güncel masaüstü teknolojileri: Tüm masaüstünde eksiksiz policykit, consolekit ve dbus/COMAR bütünleşmesi, Pulseaudio desteği, otomatik yazıcı tanıma altyapısı.

:: Yeni görsel tasarım: Açılış ekranından simge setine, masaüstü arka planlarından uygulama açılış görsellerine kadar her noktası yenilenmiş bir Pardus.

:: Geniş paket desteği: Her geçen gün genişleyen ve güncellenen paket deposu; temel sistemde gcc 4.3.1 RC, glibc 2.8, kernel 2.6.24.7, Python 2.5; masaüstünde OpenOffice.org 2.4.1.3, Mozilla Firefox 3.0 RC1 gibi güncel bileşenler.

Küçük Bir Hata

Pardus 2008 Beta'nın ufak bir hatası var: Türkçe ve İngilizce dışındaki kurulum dillerinde, paket kurulumunun hemen ardından kurulum süreci sonlanıyor. Dolayısıyla diğer dillerde kurulum şu anda desteklenmiyor. Test ekibine katılarak Pardus 2008 Beta'da karşınıza çıkan hataları bildirerek katkıda bulunabilirsiniz.

:: Pardus 2008 Beta 1 Kurulan sürümünü indir!

Bilgi için: Özgürlükİçin.com
Yazan: Ertuğrul Hazar
SDN - http://shiftdelete.net

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Hayırlı olsun. İnşallah çok çok daha gelişmiş bir işletim sistemi olarak karşımıza gelir.
Harddisk'im yetseydi bir bölüm de beta 1 için açıp hata gidermede yardımcı olmak isterdim; ama maalesef yetersiz.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
İnşallah tahmin ettiğim şey olur. Resmi dairelerde Pardus kullanılır. Hem lisans ücreti hemde istihbarat bizde kalır..

Tanshaydar

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Reallist dedi ki:
İnşallah tahmin ettiğim şey olur. Resmi dairelerde Pardus kullanılır. Hem lisans ücreti hemde istihbarat bizde kalır..

Sanırım ulusal bir işletim sistemi çıkarmanın bir amacıyda buydu. İnşallah böyle olur.

Reallist

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Tübitak'ın bütcesi son 6 yıldır yüksek. Bazı yerlerden kesilipte bu işlere yatırımlar yapıldı. Sonuçunu görürüz inşallah. Mazide bir arabamız var Anadol diye sonu ona benzemez inşallah...

JuLiuSiuS

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Ertuğrul güzel haber olmuş Betayı deneyelim bakalım :)

yasin8619

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ben hiç denemedim ama denemek isterdim, ne güzel tamamen TÜRk malı, çok hoşuma gitti.

RadoN

Dekan
Reaksiyon puanı
3
Reallist dedi ki:
Almanyada Resmi daireler kendi işletim sistemini kullanıyolarmış.. Ülkemizde'de bunun gerçekleşmesi dileği ile..
Devlet ve TUBİTAK bu konuda birleşip güzel bi karar alabilir.. ama son zamanlardaki siyasi gerilimin arasında buna pek sıcak bakacaklarını sanmıyorum.. ;)

Linux gönüllüsü olarak .. Linux / Pardus'u sonuna kadar destekliyorum.. bu konuda bir kaç görev edindim..

<Pardus Özgürlük İçin>

tktukaci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam kanada da mı ne tum devlet dairelerinde o kurumlar için uyarlanmış linux dağıtımını geliştirip kullandılar ve milyararca dolar tasarruf edildiğinden bahsediliyordu. aslında çok önemli bir konu. pardus dan isteğimiz ise ubuntu gibi olsun cd yi takalım internete filan girelim eğer beğenirsek yukleyelim. hem çalışan cd hemde kurulan cd taşımak çok zahmetli onu bir hallederlerse çok güzel olacak!

haserd

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Verilimiş olan 2008 beta hatalı iki kere iso yazdırdım