Pardus 2008.2 Canis aureus Çıktı!

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Tübitak bünyesinde geliştirilen ulusal işletim sistemimiz Pardus'un en yeni sürümü çıktı. Pardus 2008.2 Canis aureus, Windows 7'ye kafa tutabilecek mi dersiniz? İşte yenilikler.

Pardus 2008'in çeşitli hata düzeltmelerini ve yeni özelliklerini içeren ikinci ara sürümü Pardus 2008.2 Canis aureus yayınlandı. Adını Anadolu'nun yaşam alanı tehdit altında olan canlılarından biri olan Altın Çakal'dan alan Pardus 2008.2 Canis aureus tüm Pardus sürümleri gibi GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılıp çoğaltılabiliyor.

İndirme Linkleri

Yaklaşık 700 MB dosya büyüklüğüne sahip olan aşağıdaki dosyalardan size uygun olanı indirdiğinizde, CD'ye yazmanız gerekiyor. Bunun için Nero'yu kullanabilirsiniz. CD/DVD yazma konusunda yardım almak için buraya tıklayabilirsiniz.

:: Pardus 2008.2 Kurulan CD'yi indirmek için buraya tıklayın.

:: Pardus 2008.2 Çalışan CD'yi indirmek için buraya tıklayın. (KDE 4'lü)

Bu İsim Nereden Geliyor?

Sürüme adını veren Altın Çakal (Canis aureus) hakkında daha fazla bilgi almak ve Pardus 2008.2 Canis aureus sürümündeki Altın Çakal duvarkağıdının hikayesini fotoğrafın sahibi Doç. Dr. Gökhan CORAL'ın ağzından dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yenilikler

pardus1233360770.jpg

Yeni sürümün, bilgisayar dergileri ile beraber
ücretsiz olarak verilmesi düşünülüyor.

Pardus 2008.2 Canis aureus, gelişmiş ağ yöneticisine eklenen yeni özellikleri, iyileştirilmiş donanım tanıma desteğini, daha hızlı bir paket yöneticisini, KDE 3.5.10 ve 4.2.0 tabanlı iki farklı Çalışan CD'yi ve biri yerel diğeri uluslararası olmak üzere iki adet Kurulum CD'sini beraberinde getiriyor.

Pardus 2008.2 ile gelen yenilikleri daha detaylı öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

:: Yeni Pardus, Windows 7'ye kafa tutar mı?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
İsimler konusuna ayar olmaktayım :D

Ulusal işletim sistemi diyoruz ama isimlere gel...

:D

Bence padişah isimlerinden başlamak lazım. Öyle Mete Han'a falan gitmeye de gerek yok.

Bu isimleri veya hayvancıklarını Türk parasına koy bakalım ne oluyor?

:wheelchair:

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
biri yerel diğeri uluslararası olmak üzere iki adet Kurulum CD'sini beraberinde getiriyor.
tam olarak anlamadım dil konusundan mı bahsediliyor.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Evet. Birinde, kurulum sırasında farklı diller seçmek de mümkün.

Sitede verilen de uluslararası olan.

Kurulumun ilk ekranında F2'ye basarak dil seçimi yapabiliyorsunuz.

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
İsimler konusuna ayar olmaktayım :D

Ulusal işletim sistemi diyoruz ama isimlere gel...

:D

Bence padişah isimlerinden başlamak lazım. Öyle Mete Han'a falan gitmeye de gerek yok.

Bu isimleri veya hayvancıklarını Türk parasına koy bakalım ne oluyor?

:wheelchair:
Çok haklısın.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
İndirme işlemi tamam. Sanal makinede cortladı. Gözlerim kapanıyor uykusuzluktan. O nedenle yarın eski laptop'ta deneyeceğim bakalım nedir durum diye.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Hakkı abi, ulusrararası pakette fazladan eklenen diller için bazı paketleri çıkartıyorlar mı? (boyut açısından)
Sende saol

Arada sadece 1 MB falan var sanırım. O nedenle değişen tek şey sadece fazladan eklenen diller olsa gerek. Paketlerde değişiklik olacağını sanmıyorum.

rise

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
3,247
Çalışan CD den inceleyip, sonra kurmak için karar vereceğim.

futureng

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İnşallah güzel olur. Şu anda pardusu kullanan resmi kurum var mı?

aliça

Asistan
Reaksiyon puanı
0
indirdim kurdum sadece bazı yerlerde düzeltme yapmışlar okadar valla ben şunu bilirim bişeye para vermiyosan onu tam anlamıyla yapmıyolar bu adamlara basacaksın parayı bak pardusu nasılda ada ediyolar ya bi giriyorum aynı sistem bi duvar kağıdı koymuşlar görüntü desen esnetik yok abi girin başlata tabiklasik değil modern başlata yukarıdaki isim gösterilen yer ile taban rengi uyuşuyomu bunun gibi bir sürü görsel hata ama bunun altında dahada yazılımsal hata çıkar bakacaz görecez

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
İsimlendirme oldukça can sıkıcı. Ürün sanki yunanlılara aitmiş gibi. Koskoca Türkçemizde kulağa ve yazım babında göze hoş gelecek kelimemi bulamıyorlar veya bu kadarmı uzaklar Türkçeye. Ürün güzel kafa rezalet.

Ayrıca uzun zamandan sonra siteye gelmiyordum yeni, farkettim. Ne orada öyle KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM butonu. Shi,ftdelete netin kendi şahsiyeti yokmu da Google'dan kopyalarla idare ediyor. Forum (Beta) anlayışıda aynı ezik kafanın ürünü..

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Bu, özgürce çoğaltılması insanı çekiyor. :D

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
KDE 4.2.0 ile herşeyi yener.Win 7yi bile

yumato

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar biri bana tam anlatırsa sevinirim,
Şimdi 2 iso dosyası indirdim biri Pardus-2008.2-Canis-aureus-International, diğeri Pardus-2008.2-Canis-aureus Calısan KDE4.iso şimdi hangisini kurayım çalışan ne, internatiol ne tam anlamadımn Şimdiden yardımınız için teşekkürler

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Pardus hikaye xp şahane..:D

boikot

Asistan
Reaksiyon puanı
1
İndirelim bakalım bu pardus u çok övüyolar bakalım nasılmış peki bir sorum olacak bu pardusta donanımları taıtmak için sürücüleri nerden bulucam.

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
İsimlendirme oldukça can sıkıcı. Ürün sanki yunanlılara aitmiş gibi. Koskoca Türkçemizde kulağa ve yazım babında göze hoş gelecek kelimemi bulamıyorlar veya bu kadarmı uzaklar Türkçeye. Ürün güzel kafa rezalet.

Ayrıca uzun zamandan sonra siteye gelmiyordum yeni, farkettim. Ne orada öyle KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM butonu. Shi,ftdelete netin kendi şahsiyeti yokmu da Google'dan kopyalarla idare ediyor. Forum (Beta) anlayışıda aynı ezik kafanın ürünü..
Sanki windows,mac türkçe isim buluyor koyuyor:devil:.İsim önemli değil asıl önemli olanı kökeni...

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
arkadaşlar biri bana tam anlatırsa sevinirim,
Şimdi 2 iso dosyası indirdim biri Pardus-2008.2-Canis-aureus-International, diğeri Pardus-2008.2-Canis-aureus Calısan KDE4.iso şimdi hangisini kurayım çalışan ne, internatiol ne tam anlamadımn Şimdiden yardımınız için teşekkürler

Kurulan CD, tıpkı Windows işletim sistemlerinde olduğu gibi, sürücüye takılıp bilgisayara adım adım kurulan ve daha sonra da CD'ye ihtiyaç olmadan çalışan işletim sistemini içeriyor.

Çalışan CD ise bilgisayara takılıp sistem yeniden başlatıldığında, CD üzerinden çalışan işletim sistemi anlamına geliyor. Biraz yavaş çalışıyor ama kurulum gerektirmiyor.

İnşallah güzel olur. Şu anda pardusu kullanan resmi kurum var mı?

Pardus'u çok sayıda resmi kurum kullanıyor. Şu anda en önemlisi; Milli Savunma Bakanlığı.

kingandfox

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ben anlamıyorum ya pardusu, ya OpenOffice.org 2.4.1.10 sürümünün 2009 yılında yayımladığın pardusta ne işi var, derleyin kardeşim zor bir sey mi? sırf pardusu milattan onceki sürümleri kullandığı için kullanmıyorum. neden fedora neden ubuntu bu kadar cok tutuluyor? paketleri güncel... veya neden solaris gibi mukemmel bir işletim sistemi diğer dağıtımlara gore az tutluyor (ev kullanıcılar tarafından) paketleri güncel degil...........

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Pardus 2008 de hazian 2008de çıktı bu 2009 martta çıkacak

Edit:
Pardus 2009 Alfa Mart 2009 Başı
Pardus 2009 Beta Mart 2009 Sonu
Pardus 2009(kararlı) Nisan 2009

lacivert88

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
ben pardus kullanıyorum gayet de memnunum. son güncellemeyi de yaptım mis gibi oldu.

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
oyun oynamıcaksan pardus kullanılabilir
ama sıkı oyuncuyum diyosa
boşver :D

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
.exe ye alışıklığımdan bir türlü geçemiyorum Linux'a.