Linux dünyasında, yerli anlamda rotasını belirlemiş ve mürettebatıyla yoluna emin adımlarla ilerleyen Pardus, 2005 yılında hayata geçirdiği açık kaynak projesiyle gönülleri kazanmayı başardı. Zaman geçtikçe büyüdü ve daha da gelişti, kendini geliştirdi. Öyle ki GNU/Linux'a gönül vermiş çoğu yerli kullanıcı gönül rahatlığıyla dağıtım tercihini Pardus'tan yana kullanabiliyor. TÜBİTAK ULAKBİM önderliğinde geliştirilmeye devam edilen Pardus'un bir kullanıcısı olduğumu ve tercihini Debian tabanından yana kullandığını hesaba katarak ki (Debian Linux atmosferinde en sağlam dağıtım ve tabanlardan biri olarak kabul edilir) gayet memnun kaldığımı belirtmek isterim. Nice yeni sürümlere ve nice yeni duyurularına! diyerek burada bir nokta koyalım.
Pardus 17.5 Sürüm Notları
Pardus 17.5 son ara sürümdür. Yapılan değişiklikleri gözlemlemek için Pardus 17 yüklü sisteminizi güncel tutmanız yeterli. Pardus 17′ nin bu son sürümü ile LTS (Uzun Vade Destek) sözünü 01.05.2021 tarihine sabitlemiştir. Pardus 17 güncelleme almaya devam edecektir ancak yeni bir versiyon ile disk kalıbı oluşturulmayacaktır. Pardus, hali hazırdaki son sürümün disk kalıbı güncellemesini zaman içerisinde duyuru ile versiyon değiştirmeksizin tekrar yayınlama hakkını saklı tutar.
Pardus 17.5 Sürümleri (Versiyonları)
Pardus 17.5 Xfce (x64-bit)
Pardus 17.5 DDE (x64-bit)
Pardus 17.5 Sunucu (x64-bit)
Dipnot: Pardus 17 sürümlerinden biri hâlihazırda makinenizde kurulu ise, 17.5 yükseltmesi için yukarıda bulunan ISO imajlarını indirip tekrar yakmanıza gerek yoktur. Yükseltme için kolayca terminal ekranında uygulayabileceğiniz parametreler şöyle;
# sudo apt-get update
# sudo apt-get dist-upgrade
Duyurulan 17.5 sürümü ile Pardus'ta neler değişti?
# Son kullanıcının karşılaştığı bir çok grafiksel arayüzdeki kullanım senaryosu sorunları giderildi.
# Bir çok sistem performansını etkileyen paket güncelleştirmesi ve optimizasyonu yapıldı.
# 200'ün üzerinde paketi ve yamasını içeren güvenlik güncelleştirmeleri sisteme eklendi.
# Öntanımlı internet tarayıcısı Firefox versiyonu 60.5.1‘e güncellendi.
# Öntanımlı e-posta istemcisi Thunderbird versiyonu 60.5.1‘e güncellendi.
# Öntanımlı media oynatıcısı olan VLC versiyonu 3.0.6‘ya güncellendi.
# Öntanımlı ofis döküman uygulaması Libreoffice versiyonu 6.1.5.1‘e güncellendi.
# Öntanımlı uygulama mağazası pardus-store versiyonu 0.3.1~beta4‘e güncellendi ve içerik yönetimi uzaktan güncelleme almaksızın dinamik olarak düzenlenebilir hale getirildi.
# Öntanımlı giriş ekranı kabuğu lightdm-gtk-greeter ve arka uçta kullanıcı yönetimi sistemleri ile haberleşen sssd de bulunan hatalar düzeltildi ve ldap merkezi kullanıcı yönetimi sistemi ile hatasız çalışabilir hale getirildi.
# Canlı açılan sistem üzerinden yükleme işlemi terk edildi ve sadece kurulum ortamının açılarak yüklenebilmesi tercihi sabit kılındı.
# Uzun vade destek verilecek olan disk kalıplarındaki isimlendirmelere LTS etiketi yerleştirildi.
# Pardus un türemiş olduğu debian dan farkının canlı olarak gözlemlenebileceği paket takipçisi 11.03.2019 tarihinde tracker.pardus.org.tr adresinden yayına alınacaktır.
Pardus Paket Deposu ve Adresleri
# deb Index of /pardus/ onyedi main non-free contrib
# deb-src Index of /pardus/ onyedi main non-free contrib
# deb Index of /guvenlik/ onyedi main non-free contrib
# deb-src Index of /guvenlik/ onyedi main non-free contrib
Son düzenleme: