ikxan
Doçent
- Reaksiyon puanı
- 1
Sonuç: Bu saatten sonra yapılabilecek bişeyin olmadığı artık zevk almaya bakmak herhalde :laugh:
Ben okudum kayde değer birşey yok yazıda ne kotayla alakalı nede yalın adsl konusunda.
Sevgili Sdn Üyeleri
2.Sayfanın 1 ve 2 paragraflarını okuyabilirmisiniz tam olarak ne demek isteniyor.
kısaca şöyle diyor
mevcut durumda türktelekom un alt yapısı kullanıldığı için evlere direkt olarak DSL hizmeti vermemiz mümkün değildir (ama çalışmalarımız sürecek)
ucuz internet sorusuna gelince 50il belirledik (alım gücü diğerlerine göre daha düşük olan)
bu illerimizde toptan satış fiyatı (diğer DSL satıcılarına) 11 YTL olan 512/128 kbps lık hizmet paketini hazırladık..
yani hiç bir şey olduğu yok =)
dünyada en düşük hızlı interneti en pahalıya türk halkına satıyorsunuz..
Bunları yeni nesil söyleyince bile tuhaf karşılıyorum, bazen eskiler de söylüyor, iyice şaşırıyorum.
Forumu araştır, Telekom'un sabit hat mecburiyetine sahip çıkan bir sürü vatandaş var. "Adam sana hizmet getiriyor tabi ki parasını alacak" diye düşünenlerin sayısı hiç az değil. O yüzden de sanki bu hükümetten önce internet çok süper ve çok ucuzmuş gibi ucuz siyaset yapmamak için biraz düşünmek lazım.
bence önce ttnetten kurtulalım gerisi hikaye
512/128 Mbps 11 TL. Kesin 2 GB kota vardır. TTnet, kotasız iş yapmaz ekmeğini kotadan çıkartıyor zaten.
Soru çok yerindedir. Yalın ADSL ile ilgili asıl cevap işte o paragraflardadır.
İlk paragrafında pazarın çalışma şekli anlatıyor. Türk Telekom'un altyapısı kullanılıyor ama farklı kullanma şekilleri var. Bazı şekillerde (Al-Sat) her şey Turk Telekom yapıyor. İlk başta TTNet ve sonra Smile ADSL öyle başlamış işe (Ttnet de belki hala böyle yapıyor).
VAE modunda ise İSS kendi kendi internet networkunu kullanıyor, fakat TT'den yine de santralda bir cihazı ve evinize gelen bakır kablo kullanıyor. Çoğu İSS'ler şu an bunu yapıyor: Smiler, Biri, TurkNet, Superonline.
Yerel Ağ sisteminde İSS tamamen kendi altyapını kullanıyor, sadece evinize gelen bakır kablo kiralıyor Türk Telekom'dan.
İşte ikinci paragrafta BTK diyiyor ki Yerel Ağ sistemi kullanarak İSS'ler aslında hemen yalın ADSL bugün sunabilirler.
Ancak Yerel Ağ kullanımı, sadece bazı santrallerde açık (%40'ı diyiyor). Türk Telekom her yere izin vermiyor, hala ayak sürdürüyor. Bu santrallar da en az çekici santrallardır. Ve de pahalı. Yerel Ağ sisteminde İSS'lerin toptan bir hat kiralamak, müşteriye sunulan aylık sabit ücretten fazlaya geliyor. Müşteriye bir fiyata satıyor, toptan olarak İSS'lere daha yüksek bir fiyat istiyor Türk Telekom. Olacak iş değil ki bu. Yani bu sistemde yalın ADSL vermek müşterinin sabit telefon ücret + ADSL ücret ödemesinden daha pahalıya gelecek, bir indirim imkanı vermiyor. Bu da tabii ki gerçek bir yalın ADSL çözümü değil.
---------- saat 19:33 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:30 eklenmişti ----------
Öyle tam demiyor. Mümkündür diyior, ancak sadece Yerel Ağ kullanımında mümkündür, ve bu da sadece bazı sanrallarda. (Ve bu bir indirim getirmiyor).
Bu ara Türk Telekom'un her zaman bakır kablosu kullanılacak. Ancak santrallarda İSS'lere o bakır kablolara bağlanmalarına izin verip, İSS'ler yalın ADSL, 24Mb ADSL gibi hizmet verebilirler. Ancak buna gerçek bir imkan tanımıyor şu an Türk Telekom. İşte BTK Türk Telekom'u zorlaştırması gerek bu konuda, ama yapmıyor.
512/128 kbps paketi ise, fiyatı 11TL değil. Toptan fiyatı 11TL civarında. Müşteriye sunulacak fiyatı İSS'ler karar verirler.
---------- saat 19:36 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:33 eklenmişti ----------
Bu doğru değil. Ispanya mesela daha pahalı. Bir sürü Avrup ülkelerinde 20 Avro'dan ucuz bir internet paketi bulamazsınız. Tamam belki 20 Avro'ya aldığınız paket hızlıdır, ama pahalıdır. Türkiye'de 26TL 14 Avro civarına gelir. Çoğu insan için 1Mb hız yeter. 1Mb hız size yetiyorsa 14 Avro pahalı bir fiyat değil.
---------- saat 19:41 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:36 eklenmişti ----------
Parasını alsın, doğru söylüyorsunuz. Ancak bakır hatların bakımın maliyeti aylık 12TL değil. Rant toplamaktır o fiyata. Zaten Türk Telekom kendisi biliyor maliyet o olmaması, o fiyata jetvel metvel sabit ücrete dahil bir sürü bedava görüşme dk vermeye çalışıyor şimdi, kendini sevindirmek için.
Gerçek bir maliyet çalışma yapılsın BTK tarafından, bakır kablo hatların maliyeti hat bazında gerçekten ne kadara geliyor Türk Telekom'a diye, ve İSS'lerden toptan olarak o fiyat istensin.
---------- saat 19:41 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:41 eklenmişti ----------
Kurtulabilirsiniz şimdiden. Bir sürü alternatif var. Doping, TurkNet, Superonline, Smile ve Biri.
---------- saat 19:43 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:41 eklenmişti ----------
2GB kota bırak 512 Mb kota idi sanırım.
Sanki eskiden böyle değildi!bu hükümet olduğu sürece başta beceriksiz işler devam eder.
tabıkıde hayır ...balıklar da kavaga cıkmadı!elde yıne bısı kalmadıDağ fare doğurdu mu şimdi ?
Türktelekom özelleştirilmeden önce ADSL ye geçmişti diye hatırlıyorum. 128 lik en düşük bağlantı vardı sonra 256 yapmıslardı onu. 512 özelleştikten sonramı oldu öncemi orasını hatırlamıorum. AMA ZERRE FARK ETMEZ GELDİKLERİ GÜN ALT YAPIYI DEĞİŞTİRMEDİKLERİNE GÖRE MEVCUT ALT YAPI İLE BU İŞİN ÜSTESİNDEN GELMİŞLERDİR. Lütfen körü körüne savunmayın vede futbol takımı tutar gibi fanatiklik yapmayın şu işlerde. Bir ikinicisi ülkemize teknoloji her zaman geç geliyor bundan öncekiler diye çemkirmenizede anlam vermedim. Ona bakarsak 3G 10 senedir var son 7-8 senedirde sizinkiler başta niye bu kadar geciktirdiler bu teknolojiyi böylemi demeliyiz yani ? Birde arkadaşlar 3G ile ADSL yi karşılaştırmayıda anlayamadım ucuz değil ama bunun altındaki nedenleri araştırmak lazım. Evdeki internetini gittiği her yere götürebilen varsa o ayrı tabi. Ama pahalı olmasının asıl nedenlerinden biride büyük ihtimalle telekomdur.Ucuz siyasete devam yani zihniyetler kolay kolay değişmiyor ama hep aynı taktikler olunca kabak tadı veriyor artık. Aman kötüleyelim de nerden çamur atarsak atalım biri olmassa biri kesin iz bırakır mantığı.
E be güzel arkadaşım dial-up zamanlarını ne çabuk unuttun o zamanlar daha mı iyiydi 400 500TL fatura ödediğimi biliyorum ben aman internetten kapucam diye çalan telefonlara cevap dahi veremiyorduk hızlımıydı ? ucuzmuydu ? avrupa da da aynımıydı ? yooo eee peki ne oldu zamanla gelişti bırakın artık Allah aşkına hep köstek olmayın.
quicknet demişsin bunun hakkında ne kadar bilgin var merak ediyorum herkez kafasına göre bağlatamıyor o quickneti evine bulunduğun ilçede mahallede hatta sitede olması gerekiyor hatta site de yalnızca sen kullanacaksın diye de vermiyorlar
velhasıl kelam cevap yazıcam diye sallapati mesajlar yazmamak lazım geçmişi de düşünmek lazım biraz da sabırlı olmak lazım.
-kolay gelsin
Bunları yeni nesil söyleyince bile tuhaf karşılıyorum, bazen eskiler de söylüyor, iyice şaşırıyorum.
Forumu araştır, Telekom'un sabit hat mecburiyetine sahip çıkan bir sürü vatandaş var. "Adam sana hizmet getiriyor tabi ki parasını alacak" diye düşünenlerin sayısı hiç az değil. O yüzden de sanki bu hükümetten önce internet çok süper ve çok ucuzmuş gibi ucuz siyaset yapmamak için biraz düşünmek lazım.
Anladık arkadaşım hükümeti kollamaya çalışıyorsun da, bende senin gibileri görünce epey şaşırıyorum. İnsanları enayi yerine koyan telekomu özelleştiren kimdi? Patagonya'da ki hükümet mi? İsveç, Norveç, İsviçre, Yunanistan, İspanya vb ülkelerde de internet erişimi özelsektör tarafından veriliyor ve kalitesi ortada... Bu hükümetin beceriksizliğidir daha neyin izzahını yapmamı bekliyorsun sana?
Kaliteli hizmet verecek olan şirketlere sunulsun bu işler... Daha da mı yazayım anlatmak için bilmiyorum. Umarım o şaşırman geçmiştir.
Eski fiyatları, eski hızları sorgulayıp karşılaştırıyosunuz hala!!! Teknolojinin gelişimden hiç mi haberiniz yok, 3g denen şey hızına kotasına göre pahalı olabilir ama heryerde herzaman çeken (2g veya 2.5g de olabilir, onlarla da çok rahat girilir internete) harika bir olanaktır, istemeyen yararlanmaz, fakat evinde internet kullanan büyük bir çoğunluk TTnet kullanıyor. Bu yüzden bunun fiyatının yüksek olmasını eleştirmek çok doğal
onun şaşırması geçmez arkadaşım bekleme sen, at gözlüğünü çıkarması lazım önce ki doğuştan var onların, ameliyat şart
kifodayi dedi ki:Bazı arkadaşlar çevirmeli ağdan falan bahsetmiş, yok faturası 300-500 lira gelmiş, zekasında sorun olan o arkadaşa söylüyorum, sene kaçtı ozamanlar???? şimdiki teknolojiyle o bir mi?
Yalın ADSL sunma imkanı artık İSS'lere verilsin, isteklerinizi, görüşlerinizi BTK'ya yazabilirsiniz bu arada.
http://www.btk.gov.tr/Tuketici/Sikayetler_ve_Oneriler/sikayet22.htm
Forumlarda söylenmekten, şikayet etmekten daha etkili olabilir.
Sayın mod olayı siyasete çevirmeyin diye ben mesaj yazıyorum. Tepkinizi koyun ortaya diyorum ama ne hikmetse bu mesaj siyasi bulunuyor. Anlayamadım doğrusu.