Osmanlı'da en yüksek maaş kimindi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Be5tE
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5

600 sene dünyaya hakim olan cihan imparatoru Osmanlılarda en fazla maaşı padişah alıyor sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. İşte bu sorunun cevabı:

335668848.jpg

Benjamin Franklin Ödüllü yazar Aslı Sancar, Osmanlı Devleti�nde en yüksek maaşı padişahların değil Valide Sultanlar�ın aldığını söyledi. Sancar, �Valide Sultan�a, padişahın maaşının 3 katı veriliyordu� dedi."Osmanlı'da Kadının Yeri" üzerine araştırmalar yapan ünlü yazar Aslı Sancar, batının Osmanlı Kadını hakkındaki peşin hükümlerini �Osmanlı Kadını: Efsane ve Gerçekler" isimli kitabıyla silmeyi başardı. Sancar'ın İngilizce olarak kaleme aldığı eser, Avrupa'nın en prestijli ödülü olan Benjamin Franklin'e layık görüldü. 2008 yılı Tarih/Politika ve kapak tasarımı kategorilerinde ödülleri kucaklayan kitap, batının Osmanlı kadını hakkında doğru bildiği yanlışları, tarihi belgelerle düzeltiyor.

KAYITLAR İNCELENDİ

Sancar şöyle konuştu; "Avrupalılar, Osmanlı kadını hakkında bilgi edinebileceği kaynak konusunda sıkıntı yaşıyor. Batı, yıllarca Osmanlı Devleti'nin kadına 2. sınıf vatandaş muamelesi yaptığını düşündü. Kadının hapsedildiğine inandırıldılar. Kitabı okuyunca da Osmanlı'nın gözlerindeki imajının değiştiğini belirttiler. Bu beni çok mutlu etti."

Osmanlı Devleti'nde kadına olağanüstü hakların verildiğini anlatan Sancar, mahkeme kayıtlarını incelediğini belirtti. Sancar sözlerini şöyle sürdürdü; "İngiltere'de yüz yıl öncesine kadar kadının dava açma ve mal sahibi olma hakkı yoktu. Ancak eşi üzerinde mahkemeye gidebilirdi. Kendi malı varsa bile evlendiği zaman bütün hakkı eşine geçiyordu. Osmanlı'da ise kadın dava açabilir, evlilik kontratı imzalayabilir, eşinin mirasından yararlanabilirdi. Kadın, eşine verdiği parayı bile geri isteyebilirdi."

ADALETLİ DAĞILIM

Sancar, Osmanlı'da kadının hapsedildiğinin doğru olmadığının da altını çizdi. Dönemde kadınların çeşitli işlerde çalıştığını belirten ünlü yazar, her birinin de hakkının verildiğini kaydetti. Sancar, sarayda çalışan işçiden padişaha kadar herkesin maaş aldığını söyleyerek, "Ben en yüksek maaşı sultanın aldığını düşünüyordum. Araştırmalarım sonucunda Valide Sultan'ın maaşının oğlunun maaşından yüksek olduğunu gördüm. Hatta Valide Sultan'a, padişahın maaşının 3 katının verildiği öğrendim" dedi.

GEÇMiŞE GÖNÜL VERDi

Asllıı Sancarr 1944��tte Amerika'da doğdu. Ohio State Üniversitesi İngiliz Edebiyatı Bölümü�nü bitirip, aynı bölümde master yaptı. 2 yıl öğretim görevlisi olarak çalıştı. Eşiyle üniversite okurken tanıştı. 1969�da Müslüman oldu. 1976'da Türkiye'ye yerleşti. 1980�de Osmanlı'da Kadın ve Aile Dergisi�nde yazılar yazdı. Türkiye'de Osmanlı Kadını'nın hayatını, hakkında karşılaştığı yorumların doğru olmadığını düşünerek araştırmaya başladı.

5.gif
Kaynak
5.gif

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Ah o Valide sultanlar yokmu zaten ortalığı karıştıran :D

paleokastro

Doçent
Reaksiyon puanı
1
padişahın maaşı mı?
yediği önünde yemediği ardında, ne edecek koskoca padişah maaşı? :D

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
paleokastro dedi ki:
padişahın maaşı mı?

Şu anda devletin başındakiler gibi düşün dostum. Aynı şey yani :)

Kriptograf

Profesör
Reaksiyon puanı
0
onair dedi ki:
paleokastro dedi ki:
padişahın maaşı mı?

Şu anda devletin başındakiler gibi düşün dostum. Aynı şey yani :)

Pek aynı şey değil ama konunun anlaşılabilirlik seviyesini arttırmak için olası bir örnek :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
İnsanlar bile padişahın "kulu" gözüyle bakılıyordu, ne maaşıymış? Bütün ülke onundu zaten, şu anki sistemle karıştırmamak gerekir.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Zaten elmacık, dediğim bir şeye katılsan dişimi kıracam :D

kacakci

Asistan
Reaksiyon puanı
0
"erdemgazetesi" ne diyon kro zaten senle cekilesen düşüncelerim var

Corbett

Asistan
Reaksiyon puanı
0
teknoloji yok birşey yok napacan o zaman ki parayı şimdi olsa git plazma al git araba al ev al ps3 al pc al müthiş tatile git.

erdemgazetesi

Profesör
Reaksiyon puanı
1
kacakci dedi ki:
"erdemgazetesi" ne diyon kro zaten senle cekilesen düşüncelerim var
1. bana kro diyemezsin
2. tarihcilere sorabilirsin
3. benim tarihcem iyidir ona güvenerek konuşuyorum.
4. Profesör Tarihçilere gidip sorabilrsin Kadınların türklere neler yaptığını
bilip bilmeden konuşmuyorum ben. Cümlelerine ve kelimelerine dikkat et

gezegen

Profesör
Reaksiyon puanı
38
her şeyi bırakın bana şunu söyleyin dünyada hangi devlet sadece kadınların gidebileceyi hamamlar inşa etmiştir sırf bu bile osmanlının kadınlara bakışını göstermezmi

erdemgazetesi

Profesör
Reaksiyon puanı
1
gezegen haklsın
Ama bana hakaret eden volkan taşlının gittiği iyi oldu sinirimi bozdu

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Bir ulusu yok etmek için en gizli ve sağlam yol, kaleyi içten fethetmektir. Osmanlı devletinde bu yaşandı, tıpkı daha önceki Türk imparatorluklarınını bazılarında yaşandığı gibi. Kadınları devlet liderlerinin haremine aldırarak, tüm gizli bilgiler, planlar ve savaş hazırlıkları ile ilgili istihbaratlar dışarıya sızıyordu. Ama bu yüzden kadınları suçlamak olmaz, çünkü onların görevi buydu.

Türk dünyasında kadının yeri, diğer uluslara göre çok çok üstündür. Hatırlarsanız okullarınızda gördüğünüz Genel Türk Tarihi derslerinde de anlatılır, Türk Boyu Hakanları, Divan kurulduğunda eşlerini yada annelerini o Divan'a davet eder, görüşlerini dinlerlerdi. Osmanlı padişahlarıda birçok konuda annelerine danışır, akıl alırlardı. Türkiye Cumhuriyeti' nde ise kadına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Avrupa devletlerinden bile öncedir.

Nitekim Peygamberimiz (S.A.V.)," Cennet anaların ayakları altındadır." buyurarak, kadının yerini ve önemini bizlere bildirmiştir. Ulu önderimiz, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ise, "Şuna inanmak lâzımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz herşey kadının eseridir." diyerek kadınların değerini daha iyi anlamamız gerektiğini savunmuştur.

Sevgilerimle.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Farkındayım :D yoksa sen bana yapmazsın dimi böyle şeyler :D :D

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Padişah ta maaşı alıp hatuna veriyordur zaten.

En yüksek padişah alsa da sonuç değişmezdi. :*

nizam

Asistan
Reaksiyon puanı
0
onair dedi ki:
paleokastro dedi ki:
padişahın maaşı mı?

Şu anda devletin başındakiler gibi düşün dostum. Aynı şey yani :)şu an devletin başındakilerle o zamankileri aynı kefeye koymanız biraz haksızlık değil mi? Her devletin içinde kötü niyetli insanlar vardır mutlaka bize tarihte anlatılanlar da işte bunlar size tavsiyem iyice bir araştırın ondan sonra konuşun bize öğretilen en kötü padişahlardan birisi olan sultan vahidettin in bile vatanı için yaptıkları yeni ortaya çıkıyor bu insanlara haksızlık yapmayalım lütfen.

onair

Profesör
Reaksiyon puanı
7
Nizam kardeş, alıntıda ismim geçiyor ama o yazının sadece bir kısmı bana ait, geri kalanı bana ait değil. Kendi yorumunu ayırırsan sevinirim.

ds_paw

Asistan
Reaksiyon puanı
0
osmanlı padişahları hazineden yememiştir, her padişahın bir mesleği vardır ve oradan kazandılarıyla ihtiyaçlarını karşılarlardı. sadece dış ülkelerden misafir geldiğinde harcamalar hazineden olurdu; o da devletin gücünü göstermek içindi.son zamanları bilmem... saygılar :)