OpenGL vs Vulkan hangisi seçilmeli?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan KaTaRaN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

KaTaRaN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,515
Bu iki api ne işe yarar tam onu kavrayamadım fakat vulkan daha az kaynak tüketip daha fazla fps ve kalite veriyor onu anladım. Merak ettiğim oyunlarda hangisi seçilmeli ve kaç yılında çıkmış cihazlar vulkan destekliyor ? Hep bilgisayar olarak konu açılmış mobilde bir geçerliliği var mı yoksa openGl 3.2 vulkan dan daha mı iyi ?

basit

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,510
DirectX, Vulkan ve OpenGL API'leri, birbiri arasında farklılık gösterir.

Bu farklar; performans, yeni sistemlere uyum, grafik farkıdır.
Herhangi bir API kullanmak için, yazılımın o API'ye uygun yazılması gerekir.
Bazı yazılımlar, hepsini birden destekleyebilir ve seçimine izin verir.

OpenGL ve Vulkan karşılaştırmasında, Vulkan her türlü ezip geçiyor.

Zelda oyununda denedim, OpenGL ile 10 FPS oynatırken, Vulkan ile 45 FPS'e çıkmıştır bu performans. Kendi deneyimlerim.

Aynı şekilde;

En iyi API, Vulkan'dır gözümde.
Yani Vulkan gerçekten FPS arttırır. Aslında sisteminin en iyi performansını sana sunar.

KaTaRaN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,515
DirectX, Vulkan ve OpenGL API'leri, birbiri arasında farklılık gösterir.

Bu farklar; performans, yeni sistemlere uyum, grafik farkıdır.
Herhangi bir API kullanmak için, yazılımın o API'ye uygun yazılması gerekir.
Bazı yazılımlar, hepsini birden destekleyebilir ve seçimine izin verir.

OpenGL ve Vulkan karşılaştırmasında, Vulkan her türlü ezip geçiyor.

Zelda oyununda denedim, OpenGL ile 10 FPS oynatırken, Vulkan ile 45 FPS'e çıkmıştır bu performans. Kendi deneyimlerim.

Aynı şekilde;

En iyi API, Vulkan'dır gözümde.
Yani Vulkan gerçekten FPS arttırır. Aslında sisteminin en iyi performansını sana sunar.
Peki hocam bu android içine dahil edildi mi? Android 8 üstü cihazlarda vulkan kullanın diyorlar. Bir etkisi var mı? Pc ile telefon çok farklı klasman fakat vulkanı android destekliyor mu destekliyor ise hangi cihazlar ? Bu ayarı seçebildiğimiz bir yer var mı?

basit

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,510
Peki hocam bu android içine dahil edildi mi? Android 8 üstü cihazlarda vulkan kullanın diyorlar. Bir etkisi var mı? Pc ile telefon çok farklı klasman fakat vulkanı android destekliyor mu destekliyor ise hangi cihazlar ? Bu ayarı seçebildiğimiz bir yer var mı?
Şimdi cihazın grafik birimi Vulkan destekliyor mu mesela?
Destekliyorsa, oyunlar Vulkan Api destekliyor mu bilmek gerekir.
Aslında mobil cihazlardaki Apiler ile ilgili, tam bilgili olduğum söylenemez.
OpenGL'nin hep desteklediğini biliyorum ama.

KaTaRaN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,515
Şimdi cihazın grafik birimi Vulkan destekliyor mu mesela?
Destekliyorsa, oyunlar Vulkan Api destekliyor mu bilmek gerekir.
Aslında mobil cihazlardaki Apiler ile ilgili, tam bilgili olduğum söylenemez.
OpenGL'nin hep desteklediğini biliyorum ama.
Arm sitesinden baktım gpu vulkanı destekliyor. Fakat telefondan bu nasıl aktif edilir yoksa hep aktif mi bilmiyorum. Bazı telefonlarda geliştirici seçeneklerinde seçme menüsü var fakat benim telefonda öyle bir seçenek yok.

basit

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,510
Arm sitesinden baktım gpu vulkanı destekliyor. Fakat telefondan bu nasıl aktif edilir yoksa hep aktif mi bilmiyorum. Bazı telefonlarda geliştirici seçeneklerinde seçme menüsü var fakat benim telefonda öyle bir seçenek yok.
Açıkçası benimde o taraflarda pek bilgim yok.
Eğer yazılım destekliyorsa Vulkan ve cihazında Vulkan destekliyorsa, otomatik çalışır herhalde.

KaTaRaN

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,515
Açıkçası benimde o taraflarda pek bilgim yok.
Eğer yazılım destekliyorsa Vulkan ve cihazında Vulkan destekliyorsa, otomatik çalışır herhalde.
Nvdia denetm masası gibi etkinleştirme istemesinde gerisi problem değil ??

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Bu iki api ne işe yarar tam onu kavrayamadım fakat vulkan daha az kaynak tüketip daha fazla fps ve kalite veriyor onu anladım. Merak ettiğim oyunlarda hangisi seçilmeli ve kaç yılında çıkmış cihazlar vulkan destekliyor ? Hep bilgisayar olarak konu açılmış mobilde bir geçerliliği var mı yoksa openGl 3.2 vulkan dan daha mı iyi ?
Yanlış hatırlamıyorsam 2016 ve üstü yılında çıkan cihazların çoğu (veya hepsi) Vulkan’ı destekliyor.

Vulkan, 3.0 ve 3.1’den genel olarak daha iyi bir seçenek ama bildiğim kadarıyla bunu seçemiyorsun zaten. O uygulama Vulkan’ı destekleniyorsa büyük ihtimalle otomatikman o API varsayılan olarak seçiliyor. (Veya cihazına/işlemcine göre varsayılan seçiliyor).