Notebook İlk Alındığında Şarj Edilipte Mi Kullanılmalı?

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhabalar, yardımlarınıza ihtiyacım var zira yeni aldığım için 0 bilgiye sahibim. Notebooku ilk aldığımızda şarj edipte mi kullanmalıyız yoksa hemen kullanabilir miyiz ? İlginiz için teşekkürler...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Eğer sadece pille kullanacaksan önce şarj etmelisin. Yoksa gerek yok.

eratosten

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Hayırlı olsun diyorum, güle güle kullan. Ben de yeni bir notebook aldım ve internetten benzer durumları araştırdım. Sordum soruşturdum net bir bilgi alamadım. İlk önce kimilerine göre 15-20 kimilerine göre 14 saati geçmeyecek kadar şarj edilmeli, kimilerine göre önce piller tamamen boşaltılıp şarj edilmeli ve bunu ikinci kez tekrar yapmalı... Çelişkili cevaplar var. Ben ilk önce pilleri tamamen (aslında piller % 5 seviyesine inince kapanıyor zaten) boşaltıp sonra 15 saat civarı şarj ettim. İkinci kez aynı durumu tekrarlamadım.

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
İşin teknik detayı nasıldır ben de merak ediyorum.3-4 saatte batarya doluyor sonuçta.
Peki dolduktan sonra gelen elektrik bataryada nasıl değişiklik yapıyor?
Ama klasik kural 15-20 saat şarzda kalması.

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Li-ion pillerde böyle bir işleme gerek olmadığını söylerler genelde. Sanırım hücreler kullanıldıkça açılıyormuş.
Ni-MH pillerde dediğiniz işlem yapılıyor. İlk kullanımda 15 saat şarj ediliyor ki hücreler açılsın, daha sonra tam kapasite çalışabilsin.

hayranim

Profesör
Reaksiyon puanı
32
ben de geçen gün yeni bir dizüstü aldım. araştırdığım kadarıyla net bir bilgi yok. ancak arkadaşların dediği gibi 15 saat dolum yapmaz. pil dolunca adaptör soğuyor. Dolum yapmıyor. Bence 15 16 saat dolum yapmaya gerek yok.

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hayırlı olsun diyorum, güle güle kullan. Ben de yeni bir notebook aldım ve internetten benzer durumları araştırdım. Sordum soruşturdum net bir bilgi alamadım. İlk önce kimilerine göre 15-20 kimilerine göre 14 saati geçmeyecek kadar şarj edilmeli, kimilerine göre önce piller tamamen boşaltılıp şarj edilmeli ve bunu ikinci kez tekrar yapmalı... Çelişkili cevaplar var. Ben ilk önce pilleri tamamen (aslında piller % 5 seviyesine inince kapanıyor zaten) boşaltıp sonra 15 saat civarı şarj ettim. İkinci kez aynı durumu tekrarlamadım.

Allah razı olsun kardeşim sana da hayırlı olsun inşallah :) Pilleri tamamen nasıl boşalattın ? Ayrıca ikinci kez aynı durumu tekrarladım derken yine pilleri boşaltıp sonra yine şarj mı ettin ?

diğer tüm arkadaşlarıma yorumları için çok teşekkür ediyorum bugün 7 de alacağım inşallah bakalım gece koyarım ertesi gün kullanırım artık :):clap:

Ayrıca arkadaşlar ben bilgisayarı şuanda evde kullanıcam yani kablosu kullanmıcağım.

Not: Aldığın notebook Sony Vaio F11M1E/H

eratosten

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Evde kullanacaksan önerim şu olacak dostum bu konuda pek çelişki yaşamadım; kendine mutlaka bir tane kesintisiz güç kaynağı al ve pilleri çıkarıp taşınabilir bilgisayarını öyle çalıştır. Ay da bir kez pilleri boşaltıp yani bilgisayarını piller ile kullanıp pillerin deşarj olmasını sağlayıp pilleri tekrar sarj et. Tekrar hayırlı olsun.

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
teşekkürler aldım ancak pek memnun kalamadım maalesef :(

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
ben hıc bır cıhazı okadar uzun sure sarjda tutmam. şimdiye kadar bir sıkıntıda yaşamadım.

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
Yıllardır bu konu ve laptopun pilini çıkarsak da mı kullansak konusu tartışılır ama kesin bir sonuca varılamaz. Birisi bir şey derken diğeri tam tersini söyler. Sen de takıl kafana göre :).

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
arkadaım 15 saat fln dolum yapma gibi birşey saçmalıktan ibarettir
zaten fie taktıktan sonra 3-4 sonra doluyor artık dolmamaya başlıyor boşuna 10 saat daha beklemek çok saçma
bir de bazı aklı evveller taşınabilir bilgisayarların pil ömrünü uzatmak için pilsiz kullnımı öneriyorlar bataryayı çıkarıp direk prize bağlayın diyorlar aman diyim böyle birşeyi sakın yapmayın güya bunu yapınca pil ömrü uzuyormuş bil ömrünün uzadığı doğru olabilir ama boyle kullanırken oluabilecek herhangi bir güç kesintisi ile geri dönülmesi çok daha zor hatalara yol açılabilir tavsiyem bataryanızı fişe takın isdeğiniz zaman çıkarın alın yanıza götürün taşınabilirliğin keyfini yaşayın tam doldur tam boşalt gibi saçmalıklara kulak asmayın

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
kitapda yaziyorsa uygulamak lazim.

---------- saat 00:13 eklendi ---------- önceki mesaj saat 00:09 eklenmişti ----------

laptop un pilini cikarip kullanmasi konusu ise markadan markaya degisen bir konu. bazi markalarda pilsiz duvardan calisabiliyor, bazilarinda calismiyor. bu da laptopunuzun manual kitapinda yazar. Mesala ben dell xps16 kitapinda sayet evde uzun muddet prize takili kullanilacaksa pilin cikarilmasi veya pil sarj isinin dell'in kendi programi ile ipdal edilmesini oneriyor.

Son olarak sunu belirteyim Turgutreis e katiliyor. elektrick kesintisine karsi pilin takili durmasi daha faydali.

Reaksiyon puanı
189
Üreticinin bu konu ile ilgili kesinlikle bir uyarı kitapçığı mevcuttur. Oradakilere uymanızı tavsiye ederim. Ama genellikle sıfır alınan ürünlerde ilk şarjın uzun tutulması (12-14 saat gibi) tavsiye edilir.

tun@h@n

Doçent
Reaksiyon puanı
6
bir ay önce teknosa dan notebook aldım,bana söylenen li-on pildeki mevcut şarj bitinceye kadar kullan,daha sonra bilgisayarı kapat ve 16 saat pirize takılı olarak bırak dediler,bende aynen uyguladım.

gerekli gereksiz,o konuda birşey diyemem.

Rom.

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
177
teknosa dedim mi bi daha düşüneceksin :D

Erngnctrk

Asistan
Reaksiyon puanı
8
arkadaım 15 saat fln dolum yapma gibi birşey saçmalıktan ibarettir
zaten fie taktıktan sonra 3-4 sonra doluyor artık dolmamaya başlıyor boşuna 10 saat daha beklemek çok saçma
bir de bazı aklı evveller taşınabilir bilgisayarların pil ömrünü uzatmak için pilsiz kullnımı öneriyorlar bataryayı çıkarıp direk prize bağlayın diyorlar aman diyim böyle birşeyi sakın yapmayın güya bunu yapınca pil ömrü uzuyormuş bil ömrünün uzadığı doğru olabilir ama boyle kullanırken oluabilecek herhangi bir güç kesintisi ile geri dönülmesi çok daha zor hatalara yol açılabilir tavsiyem bataryanızı fişe takın isdeğiniz zaman çıkarın alın yanıza götürün taşınabilirliğin keyfini yaşayın tam doldur tam boşalt gibi saçmalıklara kulak asmayın

doğrusu bu ağzı olan konuşuyor.bizim 70 küsür milyon nüfus ün hepsi bilge kişiliktir zati

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Notebook u aldığım anda direk kullanmaya başladım açıp, pillerde takılıydı. Alalı 3 yıla yakın oldu zerre kadar pilde bozulma yok.

malkavian

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Türkiye ye gönderilen notebook bataryalarının ne kadarda Li-ion falan yazsada hepsi kuru tip bataryadır.Kuru tip bataryalar fabrika çıkısında sadece notebook un acılması için gerekli güce sahiptir ki zaten prize takmadan kuruluma geçemezsiniz.

Kuru tip bataryaların max performansa erişebilmesi için notebook ilk alındıgında bataryanın 2 hatta 3 defa doldurulup bosaltılması gerekir (tecrübe ile sabittir).Böylece yapıldı materyal gerçek performansı ile çalısacaktır.

Diğer bir yandan bir süre sonra (yaklasık 1-2 ay) evde kullanacağınız zaman bir UPS alarak bataryanın çıkartılması ve haftada bir bataryanın takılıp bosaltılıp şarj edilip çıkartılması en uygun yöntemdir.Uzun süre bataryanız dayanacaktır.:thumbup::thumbup:

Kolay Gelsin

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Uzun bir süredir laptoplarda Li-ion bataryalar kullanılmakta. Bu pilleri uzun süre şarj etmeye gerek yok. İlk kullanımda da dolduğu an fişten çekebilirsiniz. Zaten fişe takılı olduğu sürece dolduktan sonra pile yarardan çok zararı olur. Ayrıca bu tarz pillere boşaltma ya da sıfırlama gibi işlemler pilin performansını ve dayanıklılığını kaybetmesine neden olur. İlk alığınızda bir miktar dolu olmasının sebebi de bu pillerin tam dolu halde uzun süre beklediğinde yarı dolu halde beklediği duruma göre daha çok dayanıklılığını kaybetmesidir. Ürünle beraber kutulanan bu pillerin fabrika çıkış doluluk oranı %40 civarındadır.

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Uzun bir süredir laptoplarda Li-ion bataryalar kullanılmakta. Bu pilleri uzun süre şarj etmeye gerek yok. İlk kullanımda da dolduğu an fişten çekebilirsiniz. Zaten fişe takılı olduğu sürece dolduktan sonra pile yarardan çok zararı olur. Ayrıca bu tarz pillere boşaltma ya da sıfırlama gibi işlemler pilin performansını ve dayanıklılığını kaybetmesine neden olur. İlk alığınızda bir miktar dolu olmasının sebebi de bu pillerin tam dolu halde uzun süre beklediğinde yarı dolu halde beklediği duruma göre daha çok dayanıklılığını kaybetmesidir. Ürünle beraber kutulanan bu pillerin fabrika çıkış doluluk oranı %40 civarındadır.

Verdiğin teknik bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Hem ben hemnde yeni notebook kullanıcıları için faydalı olacağını umuyorum.

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
valla laptopumu aldığım gibi açtım şarj %40 larda flndı taktım %100 yaptım hiç uzun saat bekle fln fln yapmadım laptopu aldığımdan beridir 3 yıl doldu 4 yaklaşıyor laptopu hep prizde takılı kullanıyorum alışkanlık oldu artık anca bir yere gidersem elektrik bulma imkanım yoksa birde laptopu açmak zorundaysam açıyorum yoksa 4 yıldır her zaman fişe takılı kullanıyorum laptopu sabah açtım mı gece yarısı kapatıyorum hor kullanıyorum bataryada gram değişme olmadı ilk aldığım gün %100 de kaç saat dayanıyorsa bugünde o kadar saat dayanıyor

tun@h@n

Doçent
Reaksiyon puanı
6
Türkiye ye gönderilen notebook bataryalarının ne kadarda Li-ion falan yazsada hepsi kuru tip bataryadır.Kuru tip bataryalar fabrika çıkısında sadece notebook un acılması için gerekli güce sahiptir ki zaten prize takmadan kuruluma geçemezsiniz

bu ne saçmalık arkadaşım,biz muz cumhuriyetindemi yaşıyoruz,herhalde bunları denetleyen kurumlar vardır.ben ilanlarında li-on pilden başka birşey görmüyorum,herkes gibi.ŞİMDİ BÜTÜN FİRMALAR BÜTÜN MÜŞTERİLERİMİ KANDIRIYOR!

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ya hala mı şu kadar saat şarzda dursun muhabbeti dönüyor hurafe onlar hurafeee :D istersen 1 hafta prizden çıkarma zaten pil dolduğunda pil üzerinden geçen akım otomatik kesilir. Farz edelim kesilmiyor bir pile yaklaşık düzenli olarak 14 saat akım verirseniz o pil kurur 1 ay içinde kullanılamaz hale gelir denemesi bedava gidin 2 tane li on şarz edilebilir kalem pil alın manuel de şarz cihazı her gün 14 saat şarz edin bakalım 1 ay dayanabiliecek mi ? :D laptop pili hakkında sorulacak en mantıklı soru nasıl muhafaza edilebileceğidir. :) ayrıca lion pil kuru DEĞİLDİR. o yüzden sıcaktan çabuk etkilenir.

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar benim notebook sürekli çalışıyor vaio notebook sürükli prizde ilk defa kullanıyorum diğer masaüstünde uzmanım diyebilirim ancak bu notebook işi çok farklı bana bilgi verir misiniz ? yada detaylı bilgi bulabileceğim bi adres ? Şimdi bilgisayar sürekli prizde bataryaya bakıyorum ısınmış bi sorun olur mu ?

turgutreisfb

Profesör
Reaksiyon puanı
37
arkadaşlar benim notebook sürekli çalışıyor vaio notebook sürükli prizde ilk defa kullanıyorum diğer masaüstünde uzmanım diyebilirim ancak bu notebook işi çok farklı bana bilgi verir misiniz ? yada detaylı bilgi bulabileceğim bi adres ? Şimdi bilgisayar sürekli prizde bataryaya bakıyorum ısınmış bi sorun olur mu ?
arkadaşım bir üstteki msjın tarih ve saatine bak o saatden beridir notebook açık daha sahura kadarda açık kalacak yaklaşık 5-5:30 gibi yatıcam artık sabah artık kaçta kalkarsam yine hmn bilgisayarı açıcam ertesi gün yine 5-5:30 a kadar açık kalacak herzaman prize takılı vede batarya üstünde
34651333671748831944.png

resimde gördüğün gibi batarya 99 da ve prize takılı ve dolmuyor ben her zaman böyle kullanıyorum hiç bir zararını görmedim herkese de böyle tavsiye ediyorum

Danqerous

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşım bir üstteki msjın tarih ve saatine bak o saatden beridir notebook açık daha sahura kadarda açık kalacak yaklaşık 5-5:30 gibi yatıcam artık sabah artık kaçta kalkarsam yine hmn bilgisayarı açıcam ertesi gün yine 5-5:30 a kadar açık kalacak herzaman prize takılı vede batarya üstünde
34651333671748831944.png

resimde gördüğün gibi batarya 99 da ve prize takılı ve dolmuyor ben her zaman böyle kullanıyorum hiç bir zararını görmedim herkese de böyle tavsiye ediyorum

ilgin için teşekkür ederim. :)