Netscape Öldü!

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Bir zamanların Internet Explorer'a kafa tutan tarayıcısı Netscape amiyane tabirle nalları dikti. Efsane tarayıcının akıbeti pek de iç açıcı değil. Anılar Firefox'la yaşayacak.

Tarayıcı Netscape'in sahibi AOL, Netscape için destek süresinin sona ereceği tarihi duyurdu. AOL 1999 yılında Netscape'i bünyesine katmıştı. O zamanların Firefox'u olarak Internet Explorer'a karşı savaşını sürdüren Netscape, savaşı kaybetti ve az sonra okuyacağınız üzere yakında maziye karışacak.

Zaten şu andaki Netscape de bir avuç mühendisin uğraşı sonucu hazırlanan, birkaç eklenti eklenmiş, teması değiştirilmiş bir Firefox'tan başka bir şey değil. Üreticileri yaptıkları uğraşın bir yere varmayacağını düşünmüş olmalılar ki bundan da vazgeçiyorlar.

Peki Ne Olacak?

Netscape'in mevcut sürümü için güvenlik güncelleştirmeleri 1 Şubat 2008'e kadar çıkarılmaya devam edecek. Bu tarihten sonra ise Netscape için aktif bir destek sağlanmayacak. Bu da demek oluyor ki tarayıcı kaderine terk edilecek. Tabii ki Netscape ile gönül bağı oluşturmuş kullanıcılar bu tarayıcıyı kullanmaya devam edebilirler.

Ölenle Ölünmüyor

Netscape ekibi o tarihten sonra Netscape kullanıcılarına Firefox'la yola devam etmelerini öneriyor. Netscape ruhunu yaşatmak amacıyla Firefox için Netscape teması ve bazı eklentilerin bulunduğu şu sayfadan faydalanılabilir. Portal olarak hizmet veren Netscape.com ise tarayıcının aksine hayatına devam edecek.

Bilgi İçin:
Netscape Blog
Yazan: Saner Apaydın
SDN - http://shiftdelete.net

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
kullanmıyodum ama yazı beni bi acayip yaptı ya bi kötü oldummm :D

megaman

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Yaşasın açık kaynak, sen rahat uyu netscape... IE? Gözüme gözükmesin...

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
yazı adamı moda sokan cinsten.. bi el atında su netscape ayaklandıralım der gibi :D

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
aslında bu aralar bi deneyip şans vermiştim ama türkçe olmaması ve firefoxun imitasyonu oluşu programı kaldırmama neden oldu

prenslui

Doçent
Reaksiyon puanı
17
kötülere yer yok bu vadide. sonu ölüm.. yaşasın iyiler.SAFARİİİ

Mystical

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
@kadir_yaylaci
işin temeline inersek Firefox Netscape'nin imitasyonu daha önce Netscape olmasaydı şu sıralar Firefox'un olması pek mümkün olmazdı (Gecko'dan söz ediyorum tabiki)

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
Netscape ölmesin ya sevdiğim ne varsa ya bitiyor ya ölüyor ;(

such

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Firefox sen bizim herşeyimizsin bayrağı Firefox taşıyacak bundan sonra :)

dragonfly

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Mystical dedi ki:
@kadir_yaylaci
işin temeline inersek Firefox Netscape'nin imitasyonu daha önce Netscape olmasaydı şu sıralar Firefox'un olması pek mümkün olmazdı (Gecko'dan söz ediyorum tabiki)

Genellikle opera kullandığımdan netscape ve firefox arasındaki ilişkiyi bilmiyorum. Tek bildiğim netscapein firefoxunda kullandığı gecko motorunu kullandığı. Yanlışlık yaptıysam özür dilerim.

Wolker

Profesör
Reaksiyon puanı
2
netscape ölmüş olabilir ama bayragı diger browserlara devrederek öldü.Sırf explorer'a kafa tuttugu için bile kalplerimizde ayrı bir yeri var ...

fa®ukkk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Explorer 53.91%
Firefox 31.31%
Diğer 9.83%
Opera 2.77%
Safari 0.69%
Avant Browser 0.51%
Maxthon 0.31%
Mozilla 0.17%
Netscape 0.14%
AOL 0.09%
MSN Explorer 0.06%
Real Player 0.06%
Netcaptor 0.06%
MyIE2 0.03%
Konqueror 0.03%
WAP 0.03%

Siteme gelen kullancıların kullandıkları tarayıcı programlarının istatistikleri.
istatistikler herşeyi apaçık gösteriyor zaten :) (A)

Allah rahmet eylesin %(

ikxan

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Hiç Netscape kullanan oldu mu? Ben bile hiç kullanmadım ismini bilmeme rağmen. Nasıl birşey acaba. Neyse geçmişe değil geleceğe bakalım

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
ikxan dedi ki:
Hiç Netscape kullanan oldu mu? Ben bile hiç kullanmadım ismini bilmeme rağmen. Nasıl birşey acaba. Neyse geçmişe değil geleceğe bakalım
firefoxun tıpkısının aynısı arayüz azıcık farklı o kadar