Nerede O Eski Bayramlar

sunrisemrv

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bayram mefhumu ne güzeldi eskiden… Öyle çok eskilere de gitmeye gerek yok, daha benim çocukluğumda vardı bir bayram mefhumu… Dedemin evinde tüm babamın kardeşleri çocukları toplanır aile yemeği yenilirdi, sıraya geçerdi herkes, birbiriyle bayramlaşırdı; çikolata verilir küçüklere, büyüklerin elleri öpülürdü. Küsleri barıştırırdı bayram, yıllanmış aşıkları kavuştururdu. Ne güzeldi o eski bayramlar.

Televizyonda bayrama özgü programlar olurdu, öyle tekrar diziler de değil hani, tamamen bayrama özel müzik-eğlence programları ve gece 12′de aynen yılbaşında olduğu gibi dansöz çıkması, tam o sırada da elektriğin gitmesi… Çok eski değildi bunlar yahu, daha ben çocuktum.

Annem, anneannem ne güzel yemekler yapardı; etli kuru fasulye, kaburga dolması, tatlısı, şerbeti, dolmaları ayrı güzeldi… Misafir gelirdi eve, öyle herkesin misafir sevdiği dönemlerdi. Sıcacık olurdu mutlulluktan taşmış evler…He birden uzaktan gördüğümüz , seyrettiğimiz hayatlar vardı. Kimi hapisaneye oğlunu-kızını ziyarete giderdi, görüş günüydü o gün, temiz çamaşır götürürdü; kimi Darülaceze’ye anacığını görmeye giderdi. Her çeşit insan olurdu mahallede, herkesin birbiriyle konuştuğu, herkesin birbirine destek çıktığı… Güzeldi o zaman bayramlar, telaşlıydı. Bir aile mefhumu vardı, büyüklerin elleri öpülürdü, öyle büyükler bırakılıp tatile çıkılmazdı bizde, bir saygı vardı, bitmez bir sevgi ve sevinç vardı.

Çocuklar daha doyumluydu o zamanlar, alınan kırmızı papuçlara sevinirdi, erkekler alınan yeni bir gömleğe. Babamların zamanında daha da doyum varmış, dedemlerinkin de daha da fazla hatta. O zamanları bayramdan bayrama hanıma çocuğa birşey alınırmış, daha kıymeti olurmuş sırta giyilen kıyafetin, temiz bir ayakkabının. Ne güzelmiş o eski bayramlar.
Çocuklar şeker toplamaya çıkardı, çok değildi yahu, daha çocuktum ben, para beklentisi olmadan, en yeni kıyafetleriyle çıkar, şeker toplar, kızlar mendil alırsa hele daha da sevinirdi. Mahallede herkes tanırdı birbirini, bir sıcaklık vardı. Öyle 60 daire bir binaya toplanıp, selam vermemezlik yapmazdı.

Bayrama özel dedemin ud sesi- cümbüş sesi gelirdi inceden…Dedem büyük adamdı; TRT’de çaldığı günler en mutlu günüydü belki, sinema filminde oynadığı zamanlar, bir de bayramları…Çocukları severdi, onlara bol şeker, harçlık verirdi, büyük adamdı benim dedem, herkese yardım ederdi. (Üstteki fotoğrafta hani keman çalan adamdır benim dedem). Hayatımda sanırım şu sıralar en çok dedemin eksikliğini hissediyorum, verdiği nasihatlar hep işime yaradığı içindir belki, belki de hep haklı olduğu içindir. Şimdi gurur duyuyorum Hüsnü İpekçi‘nin torunu olduğum için.

Ben bu bayram ufak bir dilek tutacağım, unutulan ailelerin ziyareti için, torununu bekleyen dedeler için. (Aşağıdaki video da dedemin TRT’den ufak bir kaydı bulunmaktadır..)
Bayramın ilk 2 gününü kendi ailemle ve diğer günlerini eşimin ailesi ile geçirip bol-bol büyük kocaman aile fotoğrafları çekeceğim. Eski mefhumları hatırlayacağım, çok da eski değil yahu, daha ben çocuktum…

Kaynak

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
üniversitenin ilk yıllarında memleketime giderdim en azından, şimdi onu bile yapmıyorum.. bayramı akşam 5 e kadar uyuyarak geçireceğim ve mutsuzum

muratveb

Profesör
Reaksiyon puanı
56
Bayram çocukken güzeldi. Eski bayramların daha bi tadı tuzu vardı. Aile büyüğü kimse onun evinde toplanılırdı. Sonra TV'de çok eğlenceli olurdu.

Yani şimdiki gibi dizi manyağı değildi kanallar. Zaman geçtikçe ve insan büyüdükçe hayattan aldığımız tadlar da bir miktar azalıyor sanırım.

ahgsql

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşte eski Bayramlar :) (Sahneyi hatırlayanlar olur umarım)

resim

S

SDN Okuru

SDN Okuru
bencede eski bayramların tadı tuzu kalmadı artık yerine ayırrılan otel rezervasyonları ve gezme planları aldı... harka bir yazı ve harika br anlatım gercekten

Aretios

Profesör
Reaksiyon puanı
3
eskiyi özledikçe yaşlandığınızın farkındasınız değil mi? :D

hamza5806

Profesör
Reaksiyon puanı
22
harbi bıktım bu muhabbetten

Ahmethz

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
398
bugün bilmediğimiz gizli bir bayram galiba sdn okurumuz sağolsun.