zahek
Asistan
- Katılım
- 16 Haziran 2008
- Mesajlar
- 285
- Reaksiyon puanı
- 12
- Puanları
- 18
Yok yok yarın değil onu biliyorum en azından...Şimdilik çok çok da uzak değil diyeyim
Yarın RC'yi sunuyorlarmuş
Bu demektir ki Opera 12 henüz bir ekol olmamış geç hazırlanması konusunda. RC konusunda salladım ama final yakında bizlerle beraber olacak.teşekkürler o zaman final çok yakındır
Bu gece OT'yi kontrol edin Cevabınızı ona göre verirsiniz...Daha alfa 2 - beta 1 falan çıkmadı yav ne finali
Bu gece OT'yi kontrol edin Cevabınızı ona göre verirsiniz...
Bu gece OT'yi kontrol edin Cevabınızı ona göre verirsiniz...
Kontrol ettim birşey yok
Beta diye bir koşul var. Zaten beta gelirse herkes biliyorki iki hafta geçmeden final çıkıyorböyle bi yarışma düzenlendiğine göre yakında çıkacak
yarışma şartlarında yarışma süresince beta çıkarsa diye bi de koşul var, o zaman beta ya bu salı yada önümüzdeki salı çıkacak buna göre tahmin yapıp attım bakalım. ben mayıs için de bekliyorum finali
Haftasonu sunucu ile ilgili sıkıntılar vardı. Şu an erişilebilir olması lazım...@zahek OT'de neden ikide bir "This Account Has Been Suspended"
yazısı çıkıyor siteyle alakalı bi sıkıntı mı var acaba?
Haftasonu sunucu ile ilgili sıkıntılar vardı. Şu an erişilebilir olması lazım...
Şu opera nın mouse ile sayfa ileri geri olayı bitiriyor beni.
Bir türlü ayrılamıyorum
Sanırım 2004-05 yılları gibi başlamıştım opera kullanmaya.
Uzun süre 56k net kullandığım için resimleri kapatma özelliği ile internette dolanırdım hep.
Eskiden opera ücretliydi be serial girip kullanırdım chip dergisi cd sinden falan trial versiyonu çıkardı ordan kurardım programıBen o işlemi c.rac.k, k.eyge.n, s.eria.l vs. ararken yapardım. (IE ile) Olmadık siteler, resimler açılırdı.
--- Gönderi Güncellendi ---Merhabalar,
Forumda sıklıkla karşımıza çıkan web tarayıcılarla alakalı konulardan yola çıkarak, benim de halen kullanmakta olduğum Opera yı mercek altına almak istedim ve bu sayede henüz varlığını keşfedememiş kişilere belki bir yardımım dokunur düşüncesiyle bu konuyu açmış bulunuyorum.
Aslında Opera 10.5 sürümü çıktıktan sonra açmayı düşünüyordum ama ne kadar erken açarsam o kadar iyi olacağını düşündüm
Öncelikler yazım hataları için kusura bakmamanızı rica ediyorum ve yazımda kullandığım bazı alıntıları yazan arkadaşlardan da izinsiz alıntı yaptığım için özür diliyorum
Haydi başlayalım...
OperaOpera nedir?
Opera basit bir tanımla web tarayıcıdır. Yani internette gezinebilmenizi sağlar. Elbette bu çok basit bir tanım oldu. Opera ile internette gezinmek
dışında, maillerinizi kontrol edebilir, internetten veya torrentten dosya indirebilir, rss haberlerini
takip edebilir, unite özelliğini kullanarak dosyalarınızı paylaşabilir ve turbo özelliği ile de internette daha hızlı sörf yapabilirsiniz. Bunlar sadece birkaçı... Peki Opera ücretli midir? İlk çıktığında ücretli olsa da uzun zamandır ücretsiz sunuluyor yalnız kaynak kodları malesef kapalı. Peki Türkçe dil desteği var mı? Evet var
Opera'nın başlıca özellikleri
1- SekmelerOpera, günümüzdeki meşhur tarayıcılar arasında sekme özelliğini ilk kullanan tarayıcıdır. Aslında her ne kadar ilk desek de Firefox bu konuda bir atak yapıp eklenti yardımıyla sekmeli gezintiyi etkin kılmıştır; ancak bütünleşik olarak ilk sekme kullanan tarayıcı Opera'dır (2000). Ardından sırasıyla, Firefox, Konqueror, Safari, IE 7 ve tarayıcı piyasasına geç giren Chrome. (Kaynak)
Sekmeler demişken, Opera ile ilgili ufak birkaç özelliği anlatalım. Aşağıdaki resimde sdn ve sdn forum sayfalarının açılmış olduğu Opera 10.5 pre-alpha ya ait bir ekran görüyorsunuz. Sekmelerle alakalı olarak, (2) numaralı daire içerisinde Opera bize tüm sayfaların bir önizlemesini gösterebiliyor ve isterseniz büyüklüğünü de adres çubuğunun hemen üstündeki 3 noktayı kullanarak ayarlayabiliyorsunuz. (3) numaralı dairede gösterilen butonu kullanarak daha önce kapattığınız sayfaları açabilirsiniz. (Ctrl+Shift+T) Sekmeler arasında dolaşmak içinse (Ctrl+Tab) kısayolunu kullanabilirsiniz. Normalde sekmeler arasında dolaşırken sekme önizlemesi kapalı konumdadır. Açmak için: klasik menü ile, araçlar>tercihler (preferences)>gelişmiş (advanced)>sekmeler (tabs) başlığı altında "Sekme geçişlerinde önizleme göster (Show thumbnails in tab cycle)" kutusunu işaretlemeniz yeterli.
Ayrıca Opera 10.5 sürümü ile kullanıcılarına Private Tab özelliğini sunuyor. Bu ne demek? Opera'da yeni bir Private Tab açtığınızda, o sekmede yaptığınız tüm işlemleri Opera unutuluyor Umarım bu özellik kötü amaçlar için ullanılmaz
2- İçerik Filtreleme
Hergün birçok web sitesine giriyoruz ve mutlaka hepsinde reklamlar oluyor Opera ile istemediğiniz sitelere erişimi engelleyebileceğiniz gibi, bir sayfa içerisinde başka bir siteye erişimi de engelleyebilirsiniz (reklamlar gibi). Bunun için iki yol izleyebilirsiniz: Birincisi, araçlar>tercihler>gelişmiş>içerik>engellenmiş içerik kısmından, engellenmesini istediğiniz site adını girebilirsiniz ve * kullanabilirsiniz, yani mesela http://www.google.com.tr/* yazarak google.com.tr ile alakalı tüm içerikleri engelleyebilirsiniz. İkinci yöntem ise şöyle, sayfanın herhangi bir yerinde sağ tıkladıktan sonra içerik engelleye basarak istediğiniz bölümü engelleyebilirsiniz. Daha detaylı anlatım için Darknes$ arkadaşımızın yazısını okuyabilirsiniz.
3- Opera Link
Evde, işte, okulda vs. birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız, birinde kaydetmiş olduğunuz bir yerimini diğerine aktarmak biraz zor olabilir. İşte tam bu noktada Opera karşımıza çıkıyor. Opera Link sayesinde, ilk önce kayıt oluyorsunuz ve Opera tarayıcı kullandığınız her bilgisayardan tüm yerimlerinize erişebiliyorsunuz. Detaylı anlatım için googlog arkadaşımızın yazısını okuyabilirsiniz.
4- Opera Turbo
3G nin yeni yeni hayatımıza girdiği şu günlerde, GSM operatörlerinin fiyat tarifeleri pek de uygun değil gibi. Çeşitli kotaların mevcut olduğu paketlerden daha fazla faydalanmak istemez miydiniz? Kotanızla 1000 sayfa gezmek yerine 2000 belki 3000 sayfa gezmek istemez miydiniz, hem de çok daha hızlı? Opera Turbo ile bu mümkün. İnternet sayfalarındaki resim gibi fazla boyutlu içeriklerin kalitesini düşürüp size daha hızlı ve daha az kota harcayarak sörf yapma imkanı veren Opera Turbo'yu denemelisiniz. Detaylı anlatım için Chirkin_01 arkadaşımızın yazısını okuyabilirsiniz.
5- Form Sihirbazı ve Parola Yönetici
Opera ile bazı standart bilgilerinizi bir defa yazarak daha sonra bunları hızlıca kullanabilirsiniz. Nasıl mı? Araçlar>Tercihler>Formlar kısmındaki bilgileri doldurun hepsi bu kadar. Daha sonra bir kutuya bilgi girmek için ilk harfi yazdığınızda Opera size seçenekleri sunacaktır.
Opera ile kullanıcı adı ve parola içeren bir siteye giriş yaptığınızda, Opera size "Bu bilgileri saklayayım mı?" diye soracaktır. Evet dediğiniz taktirde, aynı siteye bir dahaki ziyaretinizde, adres çubuğunun yanındaki mavi anahtara tıklayarak veya (Ctrl+Enter) kısayolunu kullanarak hızlıca giriş yapabilirsiniz.
6- Opera Yazım Denetimi
İnternetin gelişmesiyle artık herkes bir yerlere bir şeyler yazıyor. Forumlar, bloglar, sosyal ağlar vs. Peki ama yazdıklarımız doğru mu yani kelimeleri doğru yazıyor muyuz? Opera yazım denetimini kullanarak daha düzgün yazılar yazabilirsiniz. Elbette ki Türkçe dil kütüphanesi mevcut. Detaylar ve nasıl yapılır soruları için metude arkadaşımızın yazısını okuyabilirsiniz.
7- Opera Unite
Opera Unite özelliği sayesinde istediğiniz kişilerin, bilgisayarınızdaki istediğiniz dosyalarınıza erişimini sağlayabiliyorsunuz. Örneğin, evdeki bilgisayarınızda ofis adlı klasörü Unite ile paylaştınız. Ofisinizdeyken bu klasörü kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca genel, limitli ve özel kullanım tipleri mevcut. Yani mp3 klasörünüzü paylaşıma açarak istediğiniz yerden siz veya arkadaşlarınız mp3 dinleyebilir Henüz geliştirilme aşamasında olsa da şimdi bile gayet güzel çalışıyor. Detaylar ve incelikler için SDN ekibinin hazırlamış olduğu makaleyi okuyabilirsiniz.
8- Fare Hareketleri
İşte eğlenceli kısımlar başlıyor Günde kaç defa geri tuşuna basıyoruz veya sayfayı yeniliyoruz? Bu işlemler için klavye kullanmak veya butona tıklamak zor geliyorsa, Opera'nın fare hareketleri tam size göre Örneğin geri gelmek istiyorsanız, sağ tık basılıyken sol tıklamanız yeterli, ileri gitmek için de tam tersi. Alternatif olarak, sağ tık basılıyken fareyi sola çekerseniz geri, sağa çekerseniz ileri, yukarı aşağı yaparsanız yeniler, sadece aşağı yaparsanız yeni sekme açmanız mümkün Fare hareketlerine kendi kaşfettiğim bir özelliği eklemek istiyorum Google'da arama yaptınız. 2. sayfaya geçmek için sol tık basılıyken sağ tıklamanız yeterli. Normalde bu ileri gitme işlemine karşılık geliyor ama 2. sayfayı ziyaret etmemiş olsanız bile Opera sizi 2. sayfaya geçiriyor. Önceki sayfaya erişmek için de tersi geçerli
9- Sesle Komut
Vay be bu da neymiş demiş olabilirsiniz Evet Opera'nın sesle komut özelliği mevcut. Araçlar>tercihler>gelişmiş>ses kısmına gelip, sesle gezintiyi etkinleştir kutusunu işaretledikten sonra, Opera gerekli ses kütüphanesini indirmeye başlayacak ve otomatik kuracak. Ardından yapmanız gereken hangi komutun neye karşılık geleceğini belirlemek veya varsayılanları kullanmak Örneğin, hızlı başlattaki 1. sayfaya gitmek için "Dial 1 (one)" demeniz yeterli. Küçük bir not, sesle gezinti özelliği malesef şimdilik Linux üzerinde çalışmıyor.
10- Speed Dial (Hızlı Başlat)
İlklerle bizi şaşırtan Opera, Hızlı Başlat'ın da öncülerinden. İlk çıktığı güne nazaran daha esnek bir yapıya sahip olan Hızlı Başlat'ı istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz. Varsayılan olarak 3x3 lük bir sayfa yapısı olmasına rağmen istediğiniz gibi değiştirebilir, arkaplana istediğiniz resmi koyabilirsiniz. Hızlı Başlat'ı açmak için: Araçlar>tercihler>genel sekmesinde başlangıç kutucuğunu Hızlı Başlat ile başla olarak seçmeniz yeterli. Özelliklerini düzenlemek içinse, Hızlı Başlat sayfasının sağ altındaki, Hızlı Başlat'ı yapılandır'a tıklamanız yeterli.
11- Jump List (7)
Opera, Windows 7 ye de ayak uydurarak Jump List özelliğini destekliyor. Peki bu ne demek? Windows 7 de, Opera'da (10.5) birden çok sekme açtığınızda, görev çubuğundaki Opera simgesinin üzerine gelip tüm sekmeleri görebilirsiniz. İlk eklediğim resimde (7) numaralı alanda iki sekmenin açık olduğu görülebiliyor. 4 simge solda ise Opera 10.1 mevcut ve onda böyle bir özellik olmadığı da belli oluyor.
12- Opera Güvenlik
Bu kadar avantajın yanında Opera güvenli mi? Öncelikle şunu söylemek gerek ki, Opera'nın piyasadaki kullanım oranı %3 civarı, yani kullanan kişi sayısı fazla değil. Bu nedenle hackerlar tarafından fazla bulaşılmayan bir tarayıcı ayrıca güvenlik açığı şu anda bulunmamakta. Biraz eski olsa da buradaki makaleyi okuyabilirsiniz. Ayrıca musti_x arkadaşımızın da yazısını okumanızda fayda var.
Küçük bir not olarak eklemek gerekirse: Web Forms 2.0 ve VoiceXML/X +v platformlarını destekleyen tek tarayıcı olma özelliğine sahip. (Kaynak)
13- Bileşenler
Firefox'ta eklenti olarak duymaya alıştığımız programcıklar Opera'da bileşen adıyla anılıyor; ancak bu konuda Opera henüz fazla gelişmemiş. Sebebi ise bileşen yazmanın biraz daha zor olmasından kaynaklanıyor. Buna rağmen opera.com üzerinden veya bileşenler menüsünde yüzlerce bileşene erişebilirsiniz.
14- Face Control (Yüz ile kontrol)
Bu özelliği googlog arkadaşımız paylaşmıştı. Galiba henüz geliştirilme aşamasında olduğu için pre-alpha sürümüne dahil edilmemiş. Normal bir kullanıcı için biraz gereksiz görülse de engelli arkadaşlarımız için gayet kullanışlı bir çözüm olabilir. Nasıl çalıştığına gelirsek, ilk olarak Opera'ya yüzünüzü tanıtıyorsunuz hepsi bu kadar örnek olarak, geri gelmek için sol ileri gitmek için sağ gözünüzü kırpmanız yeterli Videolu tanıtıma googlog arkadaşımızın linkinden erişebilirsiniz.
Ekstra Bilgi
Opera'nın şu anki tarayıcı motoru Presto 2.2; ancak yeni sürüm ile Presto 2.5 kullanıcılarla buluşacak. Ayrıca şu anda (galiba) bütün tarayıcılar görüntü işlemleri için işlemcimizi kullanıyor; ancak Opera 10.5 geliştirilmiş grafik motoru VEGA sayesinde, artık grafik işlemlerimiz için ekran kartımız kullanılacak. Bu da daha fazla hız ve performans demek. 10.5 ile alakalı daha detaylı bilgilere burdan erişebilirsiniz. Ve küçük (güncel) test sonucu:
Link: Detaylar
Opera İpuçları
Opera ile alakalı birkaç ipucuna editörümüz Berkin Bozdoğan'ın yazısından erişebilirsiniz.
Veee... bu kadar anlatıp indirme linki vermezsek olmaz herhalde
Bir de aklıma gelmişken, şu an için malesef 64-bit Opera mevcut değil; ancak 32-bit Opera'yı x64 sisteminizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Buyrun indirme linkleri:
Windows Opera 10.10
Linux tar.gz Opera 10.10
Linux Debian/Ubuntu Paketi Opera 10.10
ve henüz geliştirilme aşamasında olan Opera 10.5 pre-alpha:
Windows
Mac OS X
Malesef henüz Linux versiyonu yok..
Opera ile ilgili daha detaylı bilgilere erişmek için opera.com adresini veya Türkçe forumu: Opera Forums kullanabilirsiniz.
Hatamız varsa affola Gecenin bu saatinde olur o kadar hata yeni özelliklerden haberim oldukça eklemeye devam ederim...