Neden XFCE benim favori masaüstü ortamım haline geldi ve neden herkese öneriyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan eronis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bu konuyu yeniden incelemek istedim :)

Açıkçası masaüstü ortamı konusunda çok seçici değilimdir ve her masaüstünün ayrı bir özelliği olduğunu düşünürüm. Yakın zamanda N3050 işlemcili netbook'umda Fedora 25 Workstation (GNOME) kasınca bu bilgisayara Xfce kurma kararı aldım. XFCE ile evliliğim Linux Lite 1.0 ve Manjaro 0.8.8 zamanlarına dayanıyor. Xfce ile farkettim. Biz Linux'u özellikle eski bilgisayarı olanlara öneriyoruz ve Linux'u performansı için övüyoruz. Sadece bu da değil. Modern masaüstü ortamları son kullanıcının kafasını karıştırabilir. GNOME yada Unity buna örnek verilebilir. Gerçekten de pek son kullanıcının tipi değiller.

Şimdi size XFCE'yi sevmemdeki 5 neden;

1- Taş gibi sağlam !
XFCE masaüstü ve bu masaüstünün bir programı, özelliği ASLA ! size sorun çıkarmayacak veya çökme raporundaki isim olmayacak. XFCE şu zamana kadar GNU/Linux camiasında gördüğüm en kararlı yazılımlardan biri ve bana 1 kere bile sorun çıkarmadı. GNOME yada KDE Plasma ile kıyaslayınca. Cinnamon ve Mate'nin de çöktüğünü gördüm. Ama XFCE yıllardar hiç çökmedi :)

2. Hızlı
Bu bizim Linux'u önerirkenki ana sebeplerimizden birisidir.

3. Kişiselleştirilebilir
Xfce'yi kolaylıkla kişiselleştirebilir, istediğiniz gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

3.5 Kullanıcı dostu
Bu biraz da 3'ün avantajından kaynaklanıyor :)
Misal Manjaro XFCE ve Linux Lite'ın XFCE masaüstünü XP masaüstünün menülerine benzetiyorum. Kullanması ve nasıl kullanacağını çözmesi de oldukça kolay.

4. Az kaynak kullanıyor
Sanırım bilgisayarınızın kaynaklarının bir masaüstü ortamı tarafından kullanılması yerine bu kaynakların gerçekten yaptığınız işlere ve oyunlara kalmasını yeğlersiniz ?

5- İşinize odaklanmanızda sorun çıkarmıyor
Masaüstünde dikkat dağıtıcı animasyonlar yok. Gereksiz hiçbir şey yok. Oldukça hızlı. Hata raporu yok. Çökme yok. Kısaca sistem hakkında düşünmek yerine işinize odaklanabilirsiniz.

Eklemek istediğiniz şeyleri lütfen altta belirtin :)

Son düzenleme:

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Bende Cinnamon > mate > xfce şeklinde hızlılık. Bu yüzden netbook'ta Mint Cinnamon kullanıyorum

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bende Cinnamon > mate > xfce şeklinde hızlılık. Bu yüzden netbook'ta Mint Cinnamon kullanıyorum
Mint XFCE benim bilgisayarımda da yavaştı. Direk Linux Mint'te buna neden olan bir şey var ama ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Mint geliştiricilerinin güncelleme yapmamamızı tavsiye etmeleri gibi saçma tavsiyelerine bakacak olursak bu adamların işletim sisteminden pek anlamadıkları aşikar. Güncellemeleri alınmamış bir sistem virüslere açıktır. Güncellemeler oyuncak değil. Linux Mint'i daha önce denedim ancak Cinnamon masaüstü (Mint takımının tasarladığı masaüstü) oldukça bug'lu idi. Kısaca Mint'in neden bu kadar popüler olduğunu anlamıyorum, herhangi bir Ubuntu tabanlı dağıtımda asla yaşamayacağın sorunları Mint'de yaşıyorsun.

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Bende tam tersi en çok mint ile rahatım. Ubuntu da gördüğüm hiçbir saçmalığı görmüyorum. Ayrıca Xfce masaüstünü Manjaro daha iyi işlediği için onunla denedim. Ancak Mint Cinnamon'dan fazla kastı.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bende tam tersi en çok mint ile rahatım. Ubuntu da gördüğüm hiçbir saçmalığı görmüyorum. Ayrıca Xfce masaüstünü Manjaro daha iyi işlediği için onunla denedim. Ancak Mint Cinnamon'dan fazla kastı.
Belki de Cinnamon'daki geçiş efektleri ve animasyonlar daha hızlı hissi vermiştir ?

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Kasmıyor makine, çalıştırdığım program sayısı bile değişiyor. Benim için eldeki makine işimi görsünde masaüstü farketmez.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Doğru düzgün yapılandırılmamış hiçbir masaüstü yöneticisi yeterince hızlı çalışmaz.
XFCE nin görselliği diğerlerinin epey gerisinde bu nedenle de pek kullanılmıyor, ancak eski bilgisayarı olan kişiler veya görselliğe önem vermeyen kişiler tercih ediyor.

Kişisel olarak favori masaüstü yöneticim 15-16 yıldır KDE'dir;
Şuan Slackware 14.2 + Kernel 4.10 (kendi derlemem) + KDE 4.14 sürümünü kullanıyorum.
KDE için XFCE kullanma nedenlerinizin yanında + görsellik + widgetları da ekleyebilirim.

Not: Sistemde Enligtenment 17 dahil hemen hemen tüm masaüstü yöneticileri kurulu ancak hiçbirisi KDE nin (hız+performans+görsellik) tadını vermiyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Ben de Mate'yi seviyorum.
Aslında Xfce de gayet güzel. :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Konuya minik bir revisit attım :) Biraz güncelledim konuyu. Fikirlerinize açığım :)

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
Openbox gibi Window managerler:
taslamak.png

Xfce:
Tas_balta.gif

KDE:
,R1xDuVq4W0CZUILMFN7cmw.jpg

Gnome:
19741_orj.jpg

Şimdi efendiler, bir kaç gündür Xfce kullanıyorum ve genel olarak bakış açım 9 yıldır hiçbir şeyin değişmediği üzerine. Sistem bayağı bayağı hafif ve gerçekten de sistemin on saniye içerisinde hazır olduğuna inanamıyorum. Lakin sistem bana çok kullanışsız, garip ve anlamsız geliyor. Mesela ki Manjaro ile beraberinde gelen Audacious daha sistemdeki müzik dosyalarını derlemekten aciz, halbuki ben Rhythmbox ve Amarok üzerinden keyfime göre internet radyolarını çalabiliyordum. Daha bunun gibi pek çok kullanışsızlıkları mevcut. Eğer çok fazla oyun oynayan birisi olsaydım Xfce diye ölebilirdim fakat kullanışsızlığı bana mumla KDE'yi aratıyor. Nerede benim Dolphin'im? Nerede benim Amarok'um? Nerede benim plasmam? Ha tabii KDE 5 çıktığından beri çökertme türküsünü haykırdığımızdan ve makinelerde müthiş kastığından olsa gerek böyle garip gurup masaüstlerini deniyoruz.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Bende Cinnamon kullanıyorum genelde ama KDE nin güzelliği de göz ardı edilemez. En iyisi Mint 18.2 sonya Kde kurayım bari..

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Yaa bu L.Mint 18.2 kde yi kurarkene %33 den sonra ilerlemiyor. Herşey ayarlı bi sorun yok. %33 de takılıp kalıyor. Aynı sorunu yaşayan var mı?.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
isoda veya usbde sorun olabilir
Araya bi hastalık girdi öylece kaldı. Gözlerim falan düden şelalesi gibi akıyor. Ama ben ıso da vekurulum yaptığım medyada bi sorun olduğunu sanmıyorum. Eğer ıso da ve ya kurulum medyasında bi sorun olsa live şekilde açılmaz ve kullanmama izin vermez. Live şekilde açıldığına göre sorunun ıso dan kaynaklandığını düşünmüyorum. Belki benim donanımlarla alakalı bi durum olabilir. Bi iyi olalım da tekrar deneyelim.

darkstar

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,503
Araya bi hastalık girdi öylece kaldı. Gözlerim falan düden şelalesi gibi akıyor. Ama ben ıso da vekurulum yaptığım medyada bi sorun olduğunu sanmıyorum. Eğer ıso da ve ya kurulum medyasında bi sorun olsa live şekilde açılmaz ve kullanmama izin vermez. Live şekilde açıldığına göre sorunun ıso dan kaynaklandığını düşünmüyorum. Belki benim donanımlarla alakalı bi durum olabilir. Bi iyi olalım da tekrar deneyelim.
geçmiş olsun üstad önce sağlık...

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,285
geçmiş olsun üstad önce sağlık...
Ne sağlığı? Önce KDE. Mesela bende hasta yatağındayım ama KDE logosuna bakıyorum sabahtan beri. Önce KDE, gerisi teferruat.
--- Gönderi Güncellendi ---
Hatta bana hasta demeyin, kasta diyin.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Mint XFCE benim bilgisayarımda da yavaştı. Direk Linux Mint'te buna neden olan bir şey var ama ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Mint geliştiricilerinin güncelleme yapmamamızı tavsiye etmeleri gibi saçma tavsiyelerine bakacak olursak bu adamların işletim sisteminden pek anlamadıkları aşikar. Güncellemeleri alınmamış bir sistem virüslere açıktır. Güncellemeler oyuncak değil. Linux Mint'i daha önce denedim ancak Cinnamon masaüstü (Mint takımının tasarladığı masaüstü) oldukça bug'lu idi. Kısaca Mint'in neden bu kadar popüler olduğunu anlamıyorum, herhangi bir Ubuntu tabanlı dağıtımda asla yaşamayacağın sorunları Mint'de yaşıyorsun.
Zamanında Linux Mint'te MATE kullanıyordum. LibreOffice gibi bazı uygulamaların eski olması canımı sıkıyordu. Ondan sonra MATE'de ilginç bir hata (bug) vardı. Panel arada sırada tutaklık yapıyordu. Bazenleri yeni bir uygulama açmadan paneldeki "pencere seçici" çalışmıyordu. Debian Testing'e geçtim, rahatladım.
Geliştirenler, güncellemeleri seviyelerine kadar ayarlamışlar. Yeni kullanıcılar için yapmışlar ama bilmiyorum. Güncellik ve stabilite benim için önemli. Bunlar Debian Testing'e geçmemde etken oldu.

Türkçesever

Profesör
Reaksiyon puanı
2,970
Bende nadiren çalışmıyordu. Bilmiyorum neyden kaynaklandığını. Bir de LibreOffice gibi bazı uygulamaların eski olması dışında bir sıkıntım yok Linux Mint'te. Oysa çoğu kişiye öneriyorum.
Linux Mint'i daha önce denedim ancak Cinnamon masaüstü (Mint takımının tasarladığı masaüstü) oldukça bug'lu idi.
Ben bir ara meraktan Linux Mint Cinnamon denemiştim. Bende iyi çalışmıştı.
Deneyim, kişiden kişiye değişebilir. Biri bir şeyden memnun iken, diğeri memnun olmayabilir.

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Xfce daha çok, hızı ve performansı göz önünde bulunduranların ve aynı zamanda minimalist sade düzen anlayışına yatkın kişilerin kullandığı bir masaüstü ortamı kanımca. Bende o saydıklarımdan biriyim... bu yüzden Xfce ile devam. :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Xfce daha çok, hızı ve performansı göz önünde bulunduranların ve aynı zamanda minimalist sade düzen anlayışına yatkın kişilerin kullandığı bir masaüstü ortamı kanımca. Bende o saydıklarımdan biriyim... bu yüzden Xfce ile devam. :)
Lütfen Linux sistemlere çok aşina olmayanları unutmayalım. Hayatında ilk kez bir GNU/Linux dağıtımı kuracak biri ve özellikle dedelerimiz, annelerimizin kullanabileceği bir sistemi düşününce GNOME'un çok kullanıcı dostu olduğunu biliyorsunuz değil mi ? :=) EHEM! ÖHÖÖÖÖ!

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Lütfen Linux sistemlere çok aşina olmayanları unutmayalım. Hayatında ilk kez bir GNU/Linux dağıtımı kuracak biri ve özellikle dedelerimiz, annelerimizin kullanabileceği bir sistemi düşününce GNOME'un çok kullanıcı dostu olduğunu biliyorsunuz değil mi ? :=) EHEM! ÖHÖÖÖÖ!
Aynen öyle :) zaten ön tanımlı olarak geliyor GNOME dağıtımlarda... örneğin; Ubuntu. Evet, sadece tasarımıyla ve modern görünüşü ile kullanıcı dostu başka özellik sayamıyorum.