Namaz Kılmayanlar !!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Reaksiyon puanı
10,315
Hocam benim bildiğim kadarıyla, sadece namaz bir ibadet değil. İnsanlara iyilik yapmak, Aile bireylerine saygılı olmak görgü kurallarına uymak vs. uzar gider. Benim anlamadığım şey şu. Bir insan çok iyidir, harikadır. Tabiri caizse melek gibidir. Fakat namaz kılmıyor diye, yaptığı güzel hareketlerin hiçbiri mi kabul olmaz?

İbadetler ve güzel ahlak'ı karıştırmamak lazım. Gerçi her ikisi de Allah rızası için yapılan ve işlenen amellerdir. Namaz, Oruç, Zekat, Hac gibi ameller ibadet hüviyeti taşırken(farz olmaları hasebiyle), saygı, sevgi, iyilik yapmak vb. işler İslam'ın güzel ahlak bölümüne girer. Keza, toplum yararına yapılan her bir iş, amel, fiil güzel ahlakın cüzlerinden biri olarak kabul edilir.

Namaz kılmayan biri ne kadar iyi olursa olsun her şeyden önce ona yaşadığı hayatı bahşeden yüce Allah'a nankörlük eden biri olarak, secdeyi reddetmek suretiyle de Allah'a karşı bir kibir ve ucub içinde olduğunu ilan etmiş oluyor. İslam itikadı onu kafir olarak itham etmez, lakin küfre düşme ihtimalinin yüksek olduğu konusunda uyarmış olur. Bu arada yaptığı diğer iyilikler vs. elbet kaybolmaz ama namazsızlık sebebiyle değerlerinin düşeceği aşikardır.

NxeS

Asistan
Reaksiyon puanı
119
Başka iş mi bulursun ? Siz İŞKUR önünde günlük 3 TL ile geçinen kadını, metrelerce kuyrukları ve genç işsizlik oranını görmüyorsunuz herhalde. Millet ne iş olursa olsun çalışmak istiyor bir de namaz kılınmasına izin vermiyor diye işini mi bıkarsın yapmayın Allah aşkına. İş siyasete boyutuna girmesini istemediğim için daha fazla tartışmak istemiyorum, iyi günler dilerim.

Onu size söylemedim alıntıladığım mesaja tekrar bakın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

O zaman söylesenize istediğim üniversiteyi kazanabilecek miyim, madem her şeyi çok iyi biliyorsunuz.
Deveyi bağla tevekkül et. Bunu anla ondan sonra yaz.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Haşa, bizler kimseyi tehdit etmeyiz! Biz böyle bir şeyi ne düşünürüz, ne yaparız... Ama yaradan yapar!
"İnsan başıboş bırakılacağını mı sanıyor?" (Kıyame,36)
İşte bu bir tehdittir, ve yüce Allah'a aittir... Ve O'nun tehditi haktır. Çünkü o yaratandır ve sahip olduğun her şeyi sana verendir. Aldığın nefesten, içtiğin bir damla suya varana kadar.

Konuyu açan kişinin yazılış amacından yorumumu yazdım, mesaj'da görüldüğü üzere herhangi bir hakaretim yok hiç birşeye.

Siz çok farklı şeyler anlatmışsınız :) neyse

Fernando_

Asistan
Reaksiyon puanı
44
Yaşım 14. İnşallah büyüyünce bende ibadet edeceğim en iyi şekilde :) Allah razı olsun

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Başka iş mi bulursun ? Siz İŞKUR önünde günlük 3 TL ile geçinen kadını, metrelerce kuyrukları ve genç işsizlik oranını görmüyorsunuz herhalde. Millet ne iş olursa olsun çalışmak istiyor bir de namaz kılınmasına izin vermiyor diye işini mi bıkarsın yapmayın Allah aşkına. İş siyasete boyutuna girmesini istemediğim için daha fazla tartışmak istemiyorum, iyi günler dilerim
Namaza izin vermeyen işveren sandığınız gibi fazla değil. İnanın bu iddianın gerçeklikle alakası yok. Vermeyenler var, doğru. Ama çok az.

Namaza izin vermeyen işveren sayısı izin verenden çok dediğinizde, bana Türkiye şartları değil de Çin'deki şartları konuşuyoruz gibi geldi.

NxeS

Asistan
Reaksiyon puanı
119
Başka iş mi bulursun ? Siz İŞKUR önünde günlük 3 TL ile geçinen kadını, metrelerce kuyrukları ve genç işsizlik oranını görmüyorsunuz herhalde. Millet ne iş olursa olsun çalışmak istiyor bir de namaz kılınmasına izin vermiyor diye işini mi bıkarsın yapmayın Allah aşkına. İş siyasete boyutuna girmesini istemediğim için daha fazla tartışmak istemiyorum, iyi günler dilerim.

Onu size söylemedim alıntıladığım mesaja tekrar bakın.

O zaman söylesenize istediğim üniversiteyi kazanabilecek miyim, madem her şeyi çok iyi biliyorsunuz.
Sanırım hadisi anlamadın.
Tevekkül
Acizlik gösterme, başkasına güvenip dayanmak, Allah'a güvenme, O'nun hükmünün mutlaka meydana geleceğine kesin olarak inanma ve alınması gereken tedbirleri almak anlamında Kur'anî bir terim.

Tariften de anlaşıldığı gibi tevekkül; müslümanın, yapacağı işlerde tüm zahiri sebeplere sarılması, alınması gereken tedbirleri alması, çalışıp çabalaması, ama gönlünü bunlara bağlamayıp sadece Allah'a dayanmasıdır. Tevekkül, hiç bir zaman, çalışmayı ve sebebe sarılmayı terkedip, Allah'ın dediği olur" diyerek kenara çekilmek değildir

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Sanırım hadisi anlamadın.
Tevekkül
Acizlik gösterme, başkasına güvenip dayanmak, Allah'a güvenme, O'nun hükmünün mutlaka meydana geleceğine kesin olarak inanma ve alınması gereken tedbirleri almak anlamında Kur'anî bir terim.

Tariften de anlaşıldığı gibi tevekkül; müslümanın, yapacağı işlerde tüm zahiri sebeplere sarılması, alınması gereken tedbirleri alması, çalışıp çabalaması, ama gönlünü bunlara bağlamayıp sadece Allah'a dayanmasıdır. Tevekkül, hiç bir zaman, çalışmayı ve sebebe sarılmayı terkedip, Allah'ın dediği olur" diyerek kenara çekilmek değildir
Söylediğiniz için çok teşekkür ederim artık daha iyi bir Müslüman olacağım, ışığı gördüm sözlerinizle.

Unknown User

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,238
Çok fazla şey konuşulmuş ben kısaca birkaç şey söyleyip noktalamak istiyorum.
Arkadaşlar ne din sandığınız kadar ilkel ne de "gelişmişlik" sandığınız kadar dinden soyut değil.
Kişinin namaz kılamayacağı durumlarda Allah zaten sorumlu tutmuyor kimseyi. Ayrıca islam kolaylık dinidir, kişi gerçekten hiçbir şekilde o an namazını kılamayacak durumdaysa bunu sonradan kaza edebilir. İş güç vs dediğiniz en fazla 1-2 vakit olur. Kimsenin gece uyumadan önce ya da sabah erken kalkıp namaz kılmasın diye kafasına silah dayadığı patronu müdürü vs. yoktur. Kimseye laf etmiyorum fakat saatlerce oyunlar oynayan, muhabbet ortamından zerre ödün vermeyen veyahut sosyal medyadan gözünü ayıramayan tipler hiç boşuna öğlen kılacağı 5 dakikalık namaz için absürt bahaneler üretmesinler.
Dediğim gibi (çok büyük bir genel için geçerli) kimse zamanım yok kılamıyorum demesin. Paşa paşa ben kılmıyorum diyene eyvallah ama çocukça bahanelerin ardına saklananlara bakarken sadece acıyorum. (nokta)

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,598
Ruhunda sukunete kavuşmak ve mutlu olmak isteyen insanlar inanmalı ve iman etmelidirler. Ama hakikatın peşindeki insanlar iç huzurundan feragat etmeli ve yaşamlarını bu sorgulamaya adamak; kendisi ve hayatla yüzyüze gelmekten korkmamak zorundadır.

Reaksiyon puanı
10,315
Karnını namaz değil para doyuruyor yalnız bunu da unutma. O zaman herkes bıraksın işi gücü nasıl olsa yerimiz cennet bu dünyada ne olursam olurum mu desin ? Böyle beylik lafları edeceğine mantıksal konuşmayı denemelisin.

Senin mantığın sana, benim dinim de bana!
Sen ve senin gibi dünya hayatını ahiretten üstün görenler bizi, bizleri hiçbir zaman anlayamaz.
Bizler ahiretimize karşı sorumluluk hissimiz kadar, sevgi ve kavuşma hissimiz kadar dünyamızı da asla ihmal etmeyiz. Bizler biliriz ki ahiret hayatının sermayesi bu dünyada elde edilir. O yüzden çok değer verir ve o doğrultuda da dünyamızı tanzim ederiz.

Bizler bu dünyaya sizin gibi karnımızdan değil, aklımız ve yüreğimizden bağlıyızdır. Bizler kalplerimizi namaz ile doyurunca ne hikmettir, para da gelip bizim karnımızı buluyor! :) Ama doğru ya sen bunları da anlamazsın, anlayamazsın. Kurduğum ilk cümle de zaten bu yüzdendi işte.

misty rosetta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,371
Tehdit olarak görenleri ayıplamam çünkü Allah-u Teala bazı ayetler de bizleri tehdit ediyor. Ama bunu kötü algılamak ayrı bir mesele, bu tehdi di nasihat anlamında anlamak çok ayrı bir meseledir.
  • Sizi karanlıklardan nura çıkarması için kuluna apaçık ayetler indiren O'dur. Şüphesiz Allah, size karşı elbette şefkatli olandır, esirgeyendir. - Hadid Suresi, 9. ayet
  • İnsanlardan öylesi vardır ki, Allah'ın rızasını ara(yıp kazan)mak amacıyla nefsini satın alır. Allah, kullarına karşı şefkatli olandır. - Bakara Suresi, 207
  • Kendisine ulaşmadan canlarınızın yarısının telef olacağı şehirlere onlar, ağırlıklarınızı taşımaktadırlar. Şüphesiz sizin Rabbiniz şefkatli ve merhametlidir. - Nahl Suresi, 7
  • Veya onları bir korku üzerinde yakalayıvermesinden (mi emindirler)? Öyleyse Rabbin, gerçekten şefkatli ve merhamet sahibidir. - Nahl Suresi, 47
Allah bizleri affetmek için cennetine koymak için çok fırsatlar veriyor. Ama biz insanoğlu bunları bilmekten gafiliz. Küçük bir örnek vereyim inşaallah : Günahlar 1 e 1 yazılır, Ama sevablar 1 e 10 yazılır. Allah bize bu fırsatı neden vermiş olabilir?
Çünkü şefkatlilerin en şefkatlisi, merhametlilerin en merhametlisi olan Allah-u Teala' dır.

Uzun söze gerek yok Hadisler ile cevap veriyorum inşaallah

"Kıyamet günü, kulun ilk sorguya çekileceği ibadet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namaz düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez." (Taberani)

"Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz." (Ebu Nuaym)

Allah razı olsun..
Ben öbür tarafta şimdiden gg o zaman, bilmediğim için kılmıyorum.

Reaksiyon puanı
10,315
Ben öbür tarafta şimdiden gg o zaman, bilmediğim için kılmıyorum.
gg ne demek anlamadım ama bilmediğin için kılmaman mazeret olmuyor güzel kardeşim. Bir asır öncesi olsaydı öğrenmek zordu sahiden. Lakin bugün her ne tarafa dönsen öğrenebileceğin bir vasıtaya rast gelebilirsin. Bu bir cami hocası olabilir, internet olur, telefon olur, kitap olur...

misty rosetta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,371
gg ne demek anlamadım ama bilmediğin için kılmaman mazeret olmuyor güzel kardeşim. Bir asır öncesi olsaydı öğrenmek zordu sahiden. Lakin bugün her ne tarafa dönsen öğrenebileceğin bir vasıtaya rast gelebilirsin. Bu bir cami hocası olabilir, internet olur, telefon olur, kitap olur...
Yeni neslin bu kısaltmalarda dolu dilini anlamak zordur hocam, gittim vb. anlamalara gelir.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Senin mantığın sana, benim dinim de bana!
Sen ve senin gibi dünya hayatını ahiretten üstün görenler bizi, bizleri hiçbir zaman anlayamaz.
Bizler ahiretimize karşı sorumluluk hissimiz kadar, sevgi ve kavuşma hissimiz kadar dünyamızı da asla ihmal etmeyiz. Bizler biliriz ki ahiret hayatının sermayesi bu dünyada elde edilir. O yüzden çok değer verir ve o doğrultuda da dünyamızı tanzim ederiz.

Bizler bu dünyaya sizin gibi karnımızdan değil, aklımız ve yüreğimizden bağlıyızdır. Bizler kalplerimizi namaz ile doyurunca ne hikmettir, para da gelip bizim karnımızı buluyor! :) Ama doğru ya sen bunları da anlamazsın, anlayamazsın. Kurduğum ilk cümle de zaten bu yüzdendi işte.
Yazdıklarımı ilk mesajdan itibaren okusaydınız neden öyle dediğimi anlardınız.
Konu sahibi kişi "Allah'ın emrettiği farz namaz mı daha önemli okul mu?
Eğer dünyalık işler seni farzlardan uzaklaştırıyorsa, sen farzlardan değil dünyalık işlerden vazgeçeceksin."
gibi son derece mantıktan uzak bir yorum yaptığı için; nasıl bu dünyada çalışmak en mecbur olduğumuz şeyse ibadet de öyle ama o kişi bunu tam tersi biçimde söylediği için tepkiye tepki bahabında kurdum o cümleyi. Bu dünyada hayatta kalmak için okumak ve çalışmak gerekli ise öbür dünyada da rahat etmek için ibadet gerekli. Ama sizin savunduğunuz mantığa gelirsek o zaman namaz kılamıyorum diye eğitimden vazgeçmeliyim anlamı çıkar. Zaten yorumlarımın ana fikri de dengede tutmanın da engellendiği. Yoksa öte dünya hayatını bu dünyadan üstün olduğunu savunduğum gibi bir anlamın çıkarılmasın ki çıkarılsa da pek de umurumda olmaz.
Bir fesli savunucusunun zaten yazdıklarımı anlamasını beklemiyorum :)

Reaksiyon puanı
10,315
Ama sizin savunduğunuz mantığa gelirsek o zaman namaz kılamıyorum diye eğitimden vazgeçmeliyim anlamı çıkar.

Benim savunduğum mantığı anlamamışsın işte. Bak benim mantığım ne: O namazı emretmiş olan Allah, ondan daha önce "Oku"mayı emretmiş. Yani eğitimi emretmiş, yani bilmeyi emretmiş. Hatta namaz olarak bahsettiği kelime sayısının üç katından daha fazla Akıl, mantık ve düşünce ifade eden kavramdan öneminden bahsetmiş. Size kızdığımız nokta şu ki sanki bizim dinimiz insana sadece ibadeti emretmiş, yat-kalk, aç kal, kıl beşi kurtar başı vb. hesabı... gibi bir düşünce taşıyarak bizimle muhataplığınızda bu mantıkla bir kurguda bulunuyor olmanız. Sizler bizim dinimizi bu kadar anlayıp değerlendirdiğiniz için anlaşamıyoruz. Halbu ki Benim dinimin ilk emri "OKU",(Alak/1) ikinci emri "TEMİZLEN"(Müddessir/4), üçüncü emri ise ÇALIŞ(Necm/39)'tır.

O fesli diye hakaret ettiğin zat hakkında şu mübarek iftar vakitlerinde gıybet sebebiyle Allahtan korkmanı tavsiye ederim.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Benim savunduğum mantığı anlamamışsın işte. Bak benim mantığım ne: O namazı emretmiş olan Allah, ondan daha önce "Oku"mayı emretmiş. Yani eğitimi emretmiş, yani bilmeyi emretmiş. Hatta namaz olarak bahsettiği kelime sayısının üç katından daha fazla Akıl, mantık ve düşünce ifade eden kavramdan öneminden bahsetmiş. Size kızdığımız nokta şu ki sanki bizim dinimiz insana sadece ibadeti emretmiş, yat-kalk, aç kal, kıl beşi kurtar başı vb. hesabı... gibi bir düşünce taşıyarak bizimle muhataplığınızda bu mantıkla bir kurguda bulunuyor olmanız. Sizler bizim dinimizi bu kadar anlayıp değerlendirdiğiniz için anlaşamıyoruz. Halbu ki Benim dinimin ilk emri "OKU",(Alak/1) ikinci emri "TEMİZLEN"(Müddessir/4), üçüncü emri ise ÇALIŞ(Necm/39)'tır.

O fesli diye hakaret ettiğin zat hakkında şu mübarek iftar vakitlerinde gıybet sebebiyle Allahtan korkmanı tavsiye ederim.
Ne kadar güzel demişsiniz işte bende aynısını söylüyorum zaten. Zıt fikirlere sahip olduğumuz için yazdıklarımı tekrara okumanızı -tarafsızca- tavsiye ediyorum. Zaten sizin söylediğiniz konu sahibinin kurmuş olduğu cümle ile ters. Oradan çıkardığım en temel anlam eğer namaz kılmak ibadetini engelleyen okulsa okuldan uzaklaş. Oldukça düz mantık gitsem bile bu anlamı çıkarıyorum ve ikisinin bir arada yapılması gerektiğini vurguluyorum tam da dediğiniz gibi. Bunun yanında da engelleyen faktörler olduğunu savunuyorum.

Hakaret mi ? Fesli demek de hakarete girmez diye düşüyorum.

"Fesli"den kasıt kim? Bir şahıs mı? Yoksa Osmanlı falan mı?
Nickname o Google'a yazın ve görsellere bakın.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bu konunun suyu çıktı. Dalgaya alanlar ve konuyu siyasete çekmeye çalışanlar var.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Ne olmuş ki Kadir Mısıroğlu'nu savunanlara? Bende de kitapları var.
Hiç şaşırmadım. Atatürk'e hakaret eden birini savunuyorsunuz ve ben Atatürk'e saygı duymayanlardan nefret ederim ve gözle görmek istemem bilmem anlatabildim mi ? Eğer onun izinden gidiyorsanız en ufak bir hakaret görürsem 5816 sizi kucaklar.

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
konuyu açan benim ama @bilexsamanet kardeşimin dediği gibi iyice suyu çıktı bu konunun. O yüzden artık ben yazmıyorum. Ama suyunu çıkartan kişiler belli olduğu için vebale girdiler. Ahirette hesabını verirsiniz inşaallah. !!!!!

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Dine düşman olmak haddime değil, inançlıyım ki olmayanlar da düşmanlık etmez. 5816 size rahatsızlık mı verdi ? Bence önceki mesajlarım daha çok eleştirel, sanki alındığınız nokta din değil gibi :)

ya sen geç bu lafları.
sana KADİR MISIROĞLU rahatsızlık verdi gibi görünüyor. izlemediysen izle korkma.
Bizi Allah koruyor 5816 değil.

Dine düşman olmak haddime değil, inançlıyım ki olmayanlar da düşmanlık etmez. 5816 size rahatsızlık mı verdi ? Bence önceki mesajlarım daha çok eleştirel, sanki alındığınız nokta din değil gibi :)

Daha fazla ilerlemeyin bence sonu hiç iyi olmaz.

tehdit iyi değil biliyomusun 5816 varsa 155 ' te var . :)

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Hiç şaşırmadım. Atatürk'e hakaret eden birini savunuyorsunuz ve ben Atatürk'e saygı duymayanlardan nefret ederim ve gözle görmek istemem bilmem anlatabildim mi ? Eğer onun izinden gidiyorsanız en ufak bir hakaret görürsem 5816 sizi kucaklar.
Sabahtan beri namazı niyazı küçümsüyorsun. Bir sonuç alamayınca konuyu Kadir Mısıroğlu'na, siyasete, Atatürk'e çektin. Bir de utanmadan 5816 sayılı kanun diyorsun.

Konuyu tartışmaya çevirip suyunu çıkardın. Çek git şu konudan.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...