Namaz Kılmayanlar !!

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
“Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” - Bakara Suresi/43

“Onlar cennetlerdedirler. Birbirlerine suçlular hakkında sorular sorarlar ve dönüp onlara şöyle derler: “Sizi Sekar’a (cehenneme) ne soktu?”
Onlar şöyle derler: “Biz namaz kılanlardan değildik.”
- Müddessir Suresi/40-43

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. - Zâriyât Suresi 56

Ayrıca
  • 5 Vakit namaz kılmayanların duaları kabul olmaz.
  • Şirkten sonraki en büyük günah namazsızlıktır.
---------------------
Nefsimize Ve Şeytana Uymayalım. Namazlarımızı Kılalım İnşaallah. Yarın Ahirete Göçtüğümüzde Çok Pişman Oluruz Allah Muhafaza

Ahirete göçtüğümüzde, dünya da bir kere Sübhanaallah, bir kere Allah demenin önemini o kadar çok anlayacağız ki, Allah-u Teala'ya bizi dünya ya tekrar göndermesi ve bir kere de olsa Sübhanaallah demek için yalvaracağız. Ama Allah izin vermeyecek çünkü dünya hayatı bitti ve sonsuz Ahiret hayatı başlamıştır.
Kaldi ki nafile bir ibadet olan zikir için bu kadar yalvarırken Namaz kılmayanların haline ne demeli?
Ayrıca zikir nafile bir ibadettir deyip geçmeyelim, önemi o kadar büyük ki...

Toprak Kokusu

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,139
Herkesin düşünce tarzı farklı ?
Kimi tehdit olarak görür, kimi nasihat olarak.
Bence tehditle alakası yok.
“Namazı kılın, zekâtı verin. Rükû edenlerle birlikte siz de rükû edin.” - Bakara Suresi/43

“Onlar cennetlerdedirler. Birbirlerine suçlular hakkında sorular sorarlar ve dönüp onlara şöyle derler: “Sizi Sekar’a (cehenneme) ne soktu?”
Onlar şöyle derler: “Biz namaz kılanlardan değildik.”
- Müddessir Suresi/40-43

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. - Zâriyât Suresi 56

Ayrıca
  • Şirkten sonraki en büyük günah namazsızlıktır.
---------------------
Nefsimize Ve Şeytana Uymayalım. Namazlarımızı Kılalım İnşaallah. Yarın Ahirete Göçtüğümüzde Çok Pişman Oluruz Allah Muhafaza

Ahirete göçtüğümüzde, dünya da bir kere Sübhanaallah, bir kere Allah demenin önemini o kadar çok anlayacağız ki, Allah-u Teala'ya bizi dünya ya tekrar göndermesi ve bir kere de olsa Sübhanaallah demek için yalvaracağız. Ama Allah izin vermeyecek çünkü dünya hayatı bitti ve sonsuz Ahiret hayatı başlamıştır.
Kaldi ki nafile bir ibadet olan zikir için bu kadar yalvarırken Namaz kılmayanların haline ne demeli?
Ayrıca zikir nafile bir ibadettir deyip geçmeyelim, önemi o kadar büyük ki...
Yazınız için şahsen canı gönülden teşekkür ederim ? Elinize sağlık...

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Tehdit olarak görenleri ayıplamam çünkü Allah-u Teala bazı ayetler de bizleri tehdit ediyor. Ama bunu kötü algılamak ayrı bir mesele, bu tehdi di nasihat anlamında anlamak çok ayrı bir meseledir.
  • Sizi karanlıklardan nura çıkarması için kuluna apaçık ayetler indiren O'dur. Şüphesiz Allah, size karşı elbette şefkatli olandır, esirgeyendir. - Hadid Suresi, 9. ayet
  • İnsanlardan öylesi vardır ki, Allah'ın rızasını ara(yıp kazan)mak amacıyla nefsini satın alır. Allah, kullarına karşı şefkatli olandır. - Bakara Suresi, 207
  • Kendisine ulaşmadan canlarınızın yarısının telef olacağı şehirlere onlar, ağırlıklarınızı taşımaktadırlar. Şüphesiz sizin Rabbiniz şefkatli ve merhametlidir. - Nahl Suresi, 7
  • Veya onları bir korku üzerinde yakalayıvermesinden (mi emindirler)? Öyleyse Rabbin, gerçekten şefkatli ve merhamet sahibidir. - Nahl Suresi, 47
Allah bizleri affetmek için cennetine koymak için çok fırsatlar veriyor. Ama biz insanoğlu bunları bilmekten gafiliz. Küçük bir örnek vereyim inşaallah : Günahlar 1 e 1 yazılır, Ama sevablar 1 e 10 yazılır. Allah bize bu fırsatı neden vermiş olabilir?
Çünkü şefkatlilerin en şefkatlisi, merhametlilerin en merhametlisi olan Allah-u Teala' dır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Buna Allah karar verir. Belki namaz kılanın duası kabul olur belki kılmayanın. :)

Uzun söze gerek yok Hadisler ile cevap veriyorum inşaallah

"Kıyamet günü, kulun ilk sorguya çekileceği ibadet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namaz düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez." (Taberani)

"Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz." (Ebu Nuaym)

Herkesin düşünce tarzı farklı ?
Kimi tehdit olarak görür, kimi nasihat olarak.
Bence tehditle alakası yok.

Yazınız için şahsen canı gönülden teşekkür ederim ? Elinize sağlık...

Allah razı olsun..

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
Ayrıca
Namaz divan-ı ilahîde durmak olduğu kadar Allah'ı unutmamak ve O'nunla beraber olmak ve tevhide ermektir. Nitekim Kur'an'da:
"Benden başka tanrı yoktur. O halde bana kulluk et, beni hatırında tutmak için namazı kıl." (Tâhâ Suresi 9-24) "Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, alçak sesle sabah akşam rabbini zikret, gafillerden olma" (A'râf Suresi 205) buyurulmaktadır.

Beş vakit namaz kılmayanların duaları kabul olmaz -benzer şekilde- beş vakit namazını kılmayan kişinin yaptığı diğer ibadetler kabul olmaz gibi ifadeler doğru değil ama bu, beş vakit namaz kılmayanların dua ve ibadetlerinin kabul olacağı demek de değildir. Beş vakit namaz kılmayan ama sessizce Allah'a yalvarıp yakaran biri -kim bilir- ileride belki onu namaz kılmaya yöneltebilir. Duayı kabul etmek/etmemek Allah'ın takdiridir, Cenab-ı Hak en doğrusunu bilinir.

"Namaz Kılmayanlar !!" konu başlığının iki ünlem işareti ile birlikte açılması sanki "Eyyy namaz kılmayanlar, konuya bakın" der gibi olmuş. Daha başka (namazın önemine dikkat çeken ve herkesi kucaklayan) bir başlık seçilseydi sanki daha makbule geçerdi.

Her kim ibadetlerini isteyerek, kalben ve gönül hoşnutluğu içerisinde yapıyorsa, ne mutlu ona! :)

Camilerde namazlarımızı cemaatle birlikte eda edemediğimiz şu zor zamanlarda, bu konunun hiç namaz kılmayan veya beş vakit namazı eda ed(e)meyenlere vesile olması temennisi ile, teşekkür ederim.

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
tanrı kelimesi meali yapan kişinin hatası olabilir. Çünkü Kuran-ı Kerim' de tanrı kelimesi asla yoktur, Allah lafzı vardır.
Farklı bir sitede “Şüphe yok ki ben Allah’ım.Benden başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.” - (Tâhâ Suresi 14)

Son cümlenizde yaptığınız dua ya "Amin Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammed" diyerek Cübbeli Ahmet Hocamızın videosunu bırakıyorum. Dakika 02:42' den sonrasını dikkatli dinleyin inşaallah

Burayı da okumanızı rica ediyorum..

BEŞ VAKİT NAMAZ KILMAYANIN HİÇBİR AMELİ KABUL OLMAZ MI?

Soru
: Esselamun aleyküm hocam 5 vakit namaz kılmayanın hiç bir ameli kabul olmaz orucu kurbanıda kabul olmaz diyor cubbeli ahmet hoca doğrumudur hocam saygılarımla. Eksik oldu farz namazları kılmayanın diyor

Cevap: Ve aleyküm selam

"Kıyamet günü, kulun ilk sorguya çekileceği ibadet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namaz düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez." (Taberani)

Alimler, bu tür hadislerde geçen "ibadetleri kabul olmaz" tabirini, "yaptıkları amellerin sevapları eksiltilir" şeklinde yorumlamışlardır.

Allah Teala, bu dünyada yapılan hiçbir iyiliği zayi etmez.

"Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir." (Zilzal 7)

KAYNAK: KEREM ÖNDER HOCAEFENDİ

Windows Server 7

6801.winmain_win7m3
Reaksiyon puanı
559
Namaz kılabilmem için belli bir yaş sınırı var mı?
Aslında gerçek yaşım 15. Sadece kötüye kullanımdan korktuğum için rastgele giriyorum. Genelde de böyle yapıyorum.

one way

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
64
Önce namazın bu forumla ne alakası var diye düşündüm, sonra da namazın önemini düşündüm ve bunun konuşulmasının her yer olduğuna kanaat getirdim. Arkadaş hatırlatmada bulunmuş belki internete dalan ve namazını kaçıran vardır, bir kişi bile görüp namaz kıldıysa, hayrı yapmaya vesile olan yapan gibidir mantığıyla arkadaşta sevabını alır inşallah, tebrik ederim.

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Önemli olan yaş değil ergenlik

İlk olarak Büluğ çağı yani ergenlik ne zaman başlar onu bilmemiz gerekir. Ergenlik erkeklerin ihtilam olmaya (rüyalarında boşalmaya), kızların ise adet görmeye başladıkları zaman başlamaktadır. Bunun ise net bir yaş söylemek mümkün değildir.

Erkekler 12, kızlar 9 yaşından başlayarak, 15 yaşlarına gelinceye kadar büluğa erme hissedilebilir. Bunun için yaş konusunda farklı görüşler ortaya çıkmıştır.

Fıkıh ansiklopedisinde İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre, erkekler için de, kızlar için de bülûğ yaşının son sınırı 15 yaşıdır.

Edindiğimiz bilgilere göre namaza başlama yaşı için örnekler vererek daha net açıklamaya çalışalım. Bir erkek çoçuğu 14 yaşında ihtilam olmuş ise (gerek rüyada olsun gerekse başka şekilde meninin şiddetle ve şehvetle dışarı çıkması) bu erkek çocuğu artık büluğ, ergenlik çağına girmiştir ve namaza başlaması farzdır. Başka bir erkek çocuğu 15 yaşına geldiği halde hiçbir şekilde iltiham olmadıysa 15 yaşı sınır kabul edilir ve bu yaştan sonra namaza başlaması gerekir.

Sonuç olarak : Ergenlik dönemine hangi yaşta girersen namaz o zaman farz olmuştur ve başlanmalıdır. Ama sınır 15 yaş' tır.

Önce namazın bu forumla ne alakası var diye düşündüm, sonra da namazın önemini düşündüm ve bunun konuşulmasının her yer olduğuna kanaat getirdim. Arkadaş hatırlatmada bulunmuş belki internete dalan ve namazını kaçıran vardır, bir kişi bile görüp namaz kıldıysa, hayrı yapmaya vesile olan yapan gibidir mantığıyla arkadaşta sevabını alır inşallah, tebrik ederim.
Allah razı olsun.
Kısa bir bilgilendirme daha yazayım inşaallah
Benim namazla ilgili açtığım konuya Emri Bil Maruf Nehyi Anil Münker (İyiliği Emredip Kötülükten Alıkoymak) denir. Yani ben size namazın farz olduğunu ve kılmayan kişilerin kötü bir iş yaptığını açıklamaya çalıştım.
Bunu her müslüman insanın yapması gerek aslında. Gerek namaz ile ilgili gerek diğer islami konularda.
Hayırlı Günler.

Son düzenleme:

Akkara

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
9,387
tanrı kelimesi meali yapan kişinin hatası olabilir. Çünkü Kuran-ı Kerim' de tanrı kelimesi asla yoktur, Allah lafzı vardır.
Farklı bir sitede “Şüphe yok ki ben Allah’ım.Benden başka hiçbir ilâh yoktur. O hâlde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl.” - (Tâhâ Suresi 14)
Bir önceki mesajımda paylaşmış olduğum Kuran Mealleri, Diyanet İşleri BaşKanlığı'nın sitesinden alıntıdır.

“Allah” ismi yerine “Tanrı” kelimesini kullanmak caiz midir? sualine şu yanıt verilmiş:

“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “İlah” daha çok, Allah’tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir. Bu bakımdan, kelâm âlimlerine göre “Allah” kelimesi, Cenab-ı Hakk’ın yüce zatına ve bütün kemal sıfatlarına delalet eden özel ismidir. Hiçbir dilde bu kelimenin ifade ettiği özel manayı kapsayacak bir kelime bulunmamaktadır. Öte yandan “Allah” kelimesi bütün Müslümanlar için tevhid inancını temsil eden ortak bir bağ niteliğindedir. Bu sebeple Müslümanların, ibadet ettikleri tek yaratıcılarını “Allah” diye anmaları daha doğru olur. Dolayısıyla “Allah” bu adla veya “esmâ-i hüsnâ” adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah’ı “Tanrı” diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz.

Bilmiyorum, bu açıdan bakıldığında akla yatkın duruyor, sizce de değil mi?

İlgili hadis-i şerifte: “Kulun kıyamet günü, kendisinden ilk sorguya çekileceği ameli namazdır. Eğer o, tam ve güzel olursa diğer amelleri de tam kabul olacak. Namazı bozuk ve berbat ise, diğer amelleri de boşa gidecektir.” (Nesai, Sünen-i Kübra, 1/143.) buyrulur, diyor.

Ayrıca

Alimler, bu tür hadislerde geçen "ibadetleri kabul olmaz" tabirini, "yaptıkları amellerin sevapları eksiltilir" şeklinde yorumlamışlardır.

Allah Teala, bu dünyada yapılan hiçbir iyiliği zayi etmez.

Evet, doğrudur; bu gibi konulara uzak olanlar ya da ilk defa okuyanlar, bu şekilde anlayamayabilir. "5 Vakit namaz kılmayanların duaları kabul olmaz." ifadesine tamamlayıcı bir bilgi eklemek daha doğru olur kanısındayım ve bu bilgilerle konu daha da açıklayıcı olmuştur sanırım.

Teşekkürler; selamlar.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Namaz kılmayanın duası kabul olmaz diye bir ayet var mı, yok. O zaman siz Allah mısınız da namaz kılmayanlar duası kabul olmaz diyorsunuz ?
Birkaç tane herifin söylediği sözler mi benim Allah ile olan ilişkime yön verecek, saçmalığın daniskası.
Ayrıca İslam dini korku değil hoşgörü dinidir. Allah kullarını tehdit etseydi o zaman illaha ki herkese inançlı olun derdi ama dinimizde inanıp inanmak da serbest :

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
tanrı eşittir Allah kelimeleri için muallakta kaldım. Bence yinede yanlış. Tabi siz söylemiyorsunuz belli kaynaklara bakarak söylüyorsunuz. O yüzden size bişey demiyorum. Eğer Allah ile tanrı kelimesi aynı olsaydı Kuran-ı Kerim de geçerdi ama kitabımıza bakarsak hep Allah lafzı yazar.

Ek olarak bişey yazmaya da gerek yok sanırım çünkü yukarı da size cevaben Cübbeli Ahmet Hocamızın ve Kerem Önder Hocamızın gönderilerini paylaşmıştım.

Allah Razı Olsun Değerli Müslüman Kardeşim..

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Namaz kılmayanın duası kabul olmaz diye bir ayet var mı, yok. O zaman siz Allah mısınız da namaz kılmayanlar duası kabul olmaz diyorsunuz ?
Birkaç tane herifin söylediği sözler mi benim Allah ile olan ilişkime yön verecek, saçmalığın daniskası.
Ayrıca İslam dini korku değil hoşgörü dinidir. Allah kullarını tehdit etseydi o zaman illaha ki herkese inançlı olun derdi ama dinimizde inanıp inanmak da serbest :

Ayırca namaz kılmak işi rahat olanların yapacağı bir ibadettir. Siz sanıyor musunuz ki bugün bir doktorun ya da bir işçinin "aa hadi namaz vakti geldi işimi bırakayım da namaz kılayım" diye bir lüksünün olduğunu mu sanıyorsunsunuz, hiç de öyle bir lüksleri yok.

Son düzenleme:
Reaksiyon puanı
10,315
Kimseye zorla birşey yaptıramazsınız hocam herkes bence neyin ne olduğunun farkında , konuyu tehdit gibi açmışsınız öyle anımsatıyor..
Haşa, bizler kimseyi tehdit etmeyiz! Biz böyle bir şeyi ne düşünürüz, ne yaparız... Ama yaradan yapar!
"İnsan başıboş bırakılacağını mı sanıyor?" (Kıyame,36)
İşte bu bir tehdittir, ve yüce Allah'a aittir... Ve O'nun tehditi haktır. Çünkü o yaratandır ve sahip olduğun her şeyi sana verendir. Aldığın nefesten, içtiğin bir damla suya varana kadar.

Unknown User

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,238
Ayırca namaz kılmak işi rahat olanların yapacağı bir ibadettir. Siz sanıyor musunuz ki bugün bir doktorun ya da bir işçinin "aa hadi namaz vakti geldi işimi bırakayım da namaz kılayım" diye bir lüksünün olduğunu mu sanıyorsunsunuz, hiç de öyle bir lüksleri yok.
Biraz abartmıyor musun ? Ortalama bir namaz kılmak 5 dakika.
Günlük toplam 1440 dakika içerisinden nedir ki?
Son bir kaç yıl öncesine kadar ben de düzenli namaz kılan birisi değildim fakat şu söz beni gerçekten düşündürmüştü.
Yazıklar olsun, bize zamanı verene verecek zamanımız yokmuş.
Hamdolsun uzun süredir düzenli kılıyorum Allah herkese nasip eder inşallah.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415

Hadis-i Şeriflere inanıyorsanız İmam-ı Gazali Hazretleri'nin "Kalplerin Keşfi" kitabının "Namaz Kılmayanın Cezası" başlıklı 49. bölümünü okumanızı tavsiye ederim. Hadisi şeriflerden bazıları;
"Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır. (Taberani)"
"Küfür ile iman arasında namaz kılmamak vardır. (Tirmizi)"
"Onlarla aramızdaki sözleşmenin temeli namazdır, namaz kılmayan kâfir olur. (Tirmizi)"

"Kim kasten namaz kılmazsa açıkça kâfir olur. (Taberani)"
Aslında hadisi şeriflerdeki tehditler daha büyük.

Kalplerin Keşfi kitabının ilgili bölümünün ilk iki sayfası aşağıdadır:

IMG_20200517_163911.jpg

IMG_20200517_163927.jpg

Başka bir hadisi şerifte; "Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz. (EbuNuaym)" buyrulmuştur.

Alimler, bu tür hadislerde geçen "ibadetleri kabul olmaz" tabirini, "yaptıkları amellerin sevapları eksiltilir" şeklinde yorumlamışlar.

Son düzenleme:

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Hadis-i Şeriflere inanıyorsanız İmam-ı Gazali Hazretleri'nin "Kalplerin Keşfi" kitabının "Namaz Kılmayanın Cezası" başlıklı 49. bölümünü okumanızı tavsiye ederim. Hadisi şeriflerden bazıları;
"Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır. (Taberani)"
"Küfür ile iman arasında namaz kılmamak vardır. (Tirmizi)"
"Onlarla aramızdaki sözleşmenin temeli namazdır, namaz kılmayan kâfir olur. (Tirmizi)"

"Kim kasten namaz kılmazsa açıkça kâfir olur. (Taberani)"
Aslında hadisi şeriflerdeki tehditler daha büyük.

Kalplerin Keşfi kitabının ilgili bölümünün ilk iki sayfası aşağıdadır:

Ekli dosyayı görüntüle 99439
Ekli dosyayı görüntüle 99440

Başka bir hadisi şerifte; "Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz. (EbuNuaym)" buyrulmuştur.

Alimler, bu tür hadislerde geçen "ibadetleri kabul olmaz" tabirini, "yaptıkları amellerin sevapları eksiltilir" şeklinde yorumlamışlar.

Allah razı olsun.

EmirhanTeira

Doçent
Reaksiyon puanı
507
Hocam benim bildiğim kadarıyla, sadece namaz bir ibadet değil. İnsanlara iyilik yapmak, Aile bireylerine saygılı olmak görgü kurallarına uymak vs. uzar gider. Benim anlamadığım şey şu. Bir insan çok iyidir, harikadır. Tabiri caizse melek gibidir. Fakat namaz kılmıyor diye, yaptığı güzel hareketlerin hiçbiri mi kabul olmaz?

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Biraz abartmıyor musun ? Ortalama bir namaz kılmak 5 dakika.
Günlük toplam 1440 dakika içerisinden nedir ki?
Son bir kaç yıl öncesine kadar ben de düzenli namaz kılan birisi değildim fakat şu söz beni gerçekten düşündürmüştü.
Yazıklar olsun, bize zamanı verene verecek zamanımız yokmuş.
Hamdolsun uzun süredir düzenli kılıyorum Allah herkese nasip eder inşallah.
Zaten zaman üzerinden gitmiyorum imkan üzerinden gidiyorum. Bugün herhangi bir fabrikada kendi kafana göre işi bırakıp "ben zaman kılacağım" dediğinde başındaki ustabaşı buna izin vermez.
Aynı şey öğrenciler için de geçerli ya da namaz saatlerinde başka bir faaliyeti olan herkes için geçerli. Her ne kadar da Müslüman bir ülke olsak da bu tarz bir özgürlük tanınmıyor ki tanısa da suistimal edenler yüzünden geri çekiliyor.
Ben kendi okulumdan bilmiyorum. İlk zamanlar öğle namazlarını din hocamızla kılardık ama (o saatler ders olsa da izinli sayılırdık) o kadar çok suistimal edenler oldu ki okul yasakladı.
Yoksa namaz kılmaya ne var imkanı olsa herkes kılar. Yani mesela zaman ayırmak ya da ayırmamak değil ayıramamak.

Sarıca_46

Asistan
Reaksiyon puanı
68
Hocam benim bildiğim kadarıyla, sadece namaz bir ibadet değil. İnsanlara iyilik yapmak, Aile bireylerine saygılı olmak görgü kurallarına uymak vs. uzar gider. Benim anlamadığım şey şu. Bir insan çok iyidir, harikadır. Tabiri caizse melek gibidir. Fakat namaz kılmıyor diye, yaptığı güzel hareketlerin hiçbiri mi kabul olmaz?

Namâz kılmayan bir kimsenin diğer ibâdetlerinin kabûl edilmeyeceği doğru mudur?

Zaten zaman üzerinden gitmiyorum imkan üzerinden gidiyorum. Bugün herhangi bir fabrikada kendi kafana göre işi bırakıp "ben zaman kılacağım" dediğinde başındaki ustabaşı buna izin vermez.
Aynı şey öğrenciler için de geçerli ya da namaz saatlerinde başka bir faaliyeti olan herkes için geçerli. Her ne kadar da Müslüman bir ülke olsak da bu tarz bir özgürlük tanınmıyor ki tanısa da suistimal edenler yüzünden geri çekiliyor.
Ben kendi okulumdan bilmiyorum. İlk zamanlar öğle namazlarını din hocamızla kılardık ama (o saatler ders olsa da izinli sayılırdık) o kadar çok suistimal edenler oldu ki okul yasakladı.
Yoksa namaz kılmaya ne var imkanı olsa herkes kılar. Yani mesela zaman ayırmak ya da ayırmamak değil ayıramamak.

Sana şunu sorayım ;
fabrika örneğini vermişsin. Allah'ın emrettiği farz namaz mı daha önemli çalışman mı?
oku örneğini vermişsin. Allah'ın emrettiği farz namaz mı daha önemli okul mu?
Eğer dünyalık işler seni farzlardan uzaklaştırıyorsa, sen farzlardan değil dünyalık işlerden vazgeçeceksin.
BİR MÜSLÜMANIN YAPMASI GEREKEN BU OLACAK... Aksi takdirde bahaneler çoğalır...

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Namâz kılmayan bir kimsenin diğer ibâdetlerinin kabûl edilmeyeceği doğru mudur?

Sana şunu sorayım ;
fabrika örneğini vermişsin. Allah'ın emrettiği farz namaz mı daha önemli çalışman mı?
oku örneğini vermişsin. Allah'ın emrettiği farz namaz mı daha önemli okul mu?
Eğer dünyalık işler seni farzlardan uzaklaştırıyorsa, sen farzlardan değil dünyalık işlerden vazgeçeceksin.
BİR MÜSLÜMANIN YAPMASI GEREKEN BU OLACAK... Aksi takdirde bahaneler çoğalır...
Karnını namaz değil para doyuruyor yalnız bunu da unutma. O zaman herkes bıraksın işi gücü nasıl olsa yerimiz cennet bu dünyada ne olursam olurum mu desin ? Böyle beylik lafları edeceğine mantıksal konuşmayı denemelisin.

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Karını namaz değil para doyuruyor yalnız bunu da unutma. O zaman herkes bıraksın işi gücü nasıl olsa yerimizi cennet bu dünyada ne olursam olurum mu desin ? Böyle beylik lafları edeceğine mantıksal konuşmayı denemelisin.
İnanan birisi için "karını namaz değil para doyuruyor" cümlesi üzücü olmuş. Tüm rızkı Allah veriyor sonuçta.

Ben ne işte ne de okulda namaza engel koyan görmedim. Bu husus daha çok insanların bir bahanesi olmuş. Namaz kılmamak için bahane olmuş yani. Ben bir teneffüs abdest alıp diğer teneffüs namaz kıldığımı bilirim. Eğer engel koyan varsa da bu kanunlarımızda da suç.

NxeS

Asistan
Reaksiyon puanı
119
Namaz kılacak olan adama her zaman vakit vardır. Böyle yaparak namazı işten dolayı kılamıyorum diyerek kendinizi kandırmayın. Unutmamak gerekir ki dünya gelip geçici, ahiret ebedidir.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
İnanan birisi için "karını namaz değil para doyuruyor" cümlesi üzücü olmuş. Tüm rızkı Allah veriyor sonuçta.

Ben ne işte ne de okulda namaza engel koyan görmedim. Bu husus daha çok insanların bir bahanesi olmuş. Namaz kılmamak için bahane olmuş yani. Ben bir teneffüs abdest alıp diğer teneffüs namaz kıldığımı bilirim. Eğer engel koyan varsa da bu kanunlarında da suç.
"Eğer dünyalık işler seni farzlardan uzaklaştırıyorsa, sen farzlardan değil dünyalık işlerden vazgeçeceksin." böyle bir ifadeye verilecek en doğal yanıtı verdim.

Bugün Türkiyede buna kimseyi inandıramazsınız. Mutlaka izin veren firmalar vardır ama azınlık.

Dava etsen ne olur işinden olduktan sonra neye yarar ki ? Zar zor geçinmeye çalışan asgari ücretli sizce bunu göze alabilir mi, hiç sanmıyorum.

Namaz kılacak olan adama her zaman vakit vardır. Böyle yaparak namazı işten dolayı kılamıyorum diyerek kendinizi kandırmayın. Unutmamak gerekir ki dünya gelip geçici, ahiret ebedidir.
Siz benim kılıp kalmadığını nereden biliyorsunuz acaba ?

ARCANDY

Profesör
Reaksiyon puanı
2,696
Güzel açıklama olmuş. Ama başlığı değiştirmelisin. Türklerin hepsi müslüman değil. Allah'a inancı olmayanlarda var. Başlıktaki ünlem işareti (!) sanki tehdit ediyormuşsun anlamına geliyor. Ama içerikle tehdidin alakası yok. Ayrıca şunu söyliyim 5 vakit namaz kılmayanların duası kabul olmaz diye bişey yok. Şimdi namaz kılamayan birisi (bazı sorunlardan dolayı) Allah'a dua etse Allah duasını kabul etmezmi? Eder tabiki. Böyle şeylere dikkat etmelisin yoksa güzel bir açıklama olmuş. :)

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
"Eğer dünyalık işler seni farzlardan uzaklaştırıyorsa, sen farzlardan değil dünyalık işlerden vazgeçeceksin." böyle bir ifadeye verilecek en doğal yanıtı verdim.

Bugün Türkiyede buna kimseyi inandıramazsınız. Mutlaka izin veren firmalar vardır ama azınlık.

Dava etsen ne olur işinden olduktan sonra neye yarar ki ? Zar zor geçinmeye çalışan asgari ücretli sizce bunu göze alabilir mi, hiç sanmıyorum.

Namaza izin veren çok, vermeyen azınlıktadır. Tam ters.

Özel sektörde çalışıyorsun ve işveren namaza izin vermiyor, diyelim. İzin veren bir iş bulursun çözüm olarak. Ben çalışmadan yatalım, demiyorum. Herkes rızkını kazanmak için çalışmalı zaten. Ama inancını yaşayabileceği bir tercih yapmalı.

Ben sizin namaz kılıp kılmadığınız ile ilgili bir değerlendirmede bulunmadım.

NxeS

Asistan
Reaksiyon puanı
119

Emin ol kılsan konuya farklı bir düşünce ile yazıp baltalamazsın.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Namaza izin veren çok, vermeyen azınlıktadır. Tam ters.

Özel sektörde çalışıyorsun ve işveren namaza izin vermiyor, diyelim. İzin veren bir iş bulursun çözüm olarak. Ben çalışmadan yatalım, demiyorum. Herkes rızkını kazanmak için çalışmalı zaten. Ama inancını yaşayabileceği bir tercih yapmalı.

Ben sizin namaz kılıp kılmadığınız ile ilgili bir değerlendirmede bulunmadım.
Başka iş mi bulursun ? Siz İŞKUR önünde günlük 3 TL ile geçinen kadını, metrelerce kuyrukları ve genç işsizlik oranını görmüyorsunuz herhalde. Millet ne iş olursa olsun çalışmak istiyor bir de namaz kılınmasına izin vermiyor diye işini mi bıkarsın yapmayın Allah aşkına. İş siyasete boyutuna girmesini istemediğim için daha fazla tartışmak istemiyorum, iyi günler dilerim.

Onu size söylemedim alıntıladığım mesaja tekrar bakın.

Emin ol kılsan konuya farklı bir düşünce ile yazıp baltalamazsın.
O zaman söylesenize istediğim üniversiteyi kazanabilecek miyim, madem her şeyi çok iyi biliyorsunuz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...