MÜ-YAP, Göksel ve bir kapatma vakası daha...

Bu konuyu okuyanlar

Caqatayy

Asistan
Katılım
27 Nisan 2011
Mesajlar
378
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Korsanla mücadele ve telif hakları ile erişim özgürlüğü online dünyadaki güçlü bir çatışma alanı. Bu çatışmanın erişim engellemeleriyle mağduriyete ve sansüre dönüşmesi ise ne yazık ki çok kolay. Popüler sitelerden ShiftDelete.Net de, Göksel'in "Acıyor" klibi nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

(Gözde Akgüngör Pamuk / Cnnturk.com) -- Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden biri olan ShiftDelete.Net (SDN) sitesi de internetteki erişim engellemelerinden payını aldı. Kullanıcıları ShiftDelete.Net web sitesinin forumunda teknolojik yenilikler başta olmak üzere pek çok konuyu tartışıyor. Son olarak şarkıcı Göksel'in "Acıyor" adlı şarkısının klibi de bu forumda paylaşıldı. Üstelik YouTube üzerindeki resmi MÜ-YAP kanalınca izlenmesi için yüklenen video, internet kullanıcılarının iyi bildiği embed yöntemiyle yüklendi. Bu paylaşım, forumun kapatılmasına kadar giden bir dizi tartışmalı hareketin başlangıcı oldu.

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), forum üzerinde hak ihlali içeren video paylaşıldığı gerekçesiyle SDN'ye e-posta ile ihtarname gönderdi. SDN kurucusu ve Yayın Koordinatörü Hakkı Alkan paylaşılan Göksel videosunun linkini kaldırdı. Ancak MÜ-YAP lisansladıkları başka içeriklerin de sitede yer aldığı gerekçesiyle geri adım atmadı. İstanbul 24. Sulh Ceza Mahkemesi de erişimi engelleme kararı aldı.

MÜ-YAP avukatı Eren Malkoç ise sitede başka içerikler de olduğunu belirterek tüm içeriklerin kaldırılması gerektiğinde ısrarcı. Oysa ki ihtarnamede bu içerikler belirtilmemişti. SDN adına davaya bakan bilişim hukukçusu Av. Gökhan Ahi, MÜ-YAP'ın gönderdiği ihtarnamenin standart bir ihtar olduğunu belirterek "Hangi içerik nerede yayınlanmış, hangi hak ihlal edilmiş açıkça bildirilmiyor. İhtarın kişiselleştirilmesi lazım, sitenin adı ve içeriklerin belirtilmesi lazım. 150 bin kişinin ziyaret ettiği sitede bu içerikler nasıl bulunacak?" dedi. Av. Ahi 5651 sayılı yasaya göre forum sitesinin yer sağlayıcı olduğunu belirterek, içeriğin kaldırılmaması halinde mahkemeye gidilebileceğini söyledi.
MÜ-YAP paylaşım linki veriyor ama...

Bu sırada çelişkili bir durum ise videonun “embed” olarak MÜ-YAP'ın resmi YouTube kanalında paylaşılması. Embed kodu, videoyu internete yükleyen hak sahibi tarafından - ki burada MÜ-YAP- kullanıcılara bu kod aracılığıyla paylaşım imkanı sunması anlamına geliyor. Yani video hala YouTube sunucuları üzerinde. MÜ-YAP bu videoyu yüklerken embed kodu üretmeyerek paylaşılmasını engelleyebilirdi.

“Sevr gibi taahhütname”

Asli görevlerinin korsanla mücadele olduğunu vurgulayan Malkoç, erişim engeli kararının sansür değil “yasal kullanıma teşvik” olduğu görüşünde. Hakkı Alkan ise bu yöntemle suçun değil masumiyetin ispatlanması gerektiğini, bunun da hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu kapatma kararından sonra ise taraflar görüştüyse de MÜ-YAP 100 bin USD yaptırımı olan bir taahhütname imzalanmasını istedi. Alkan “1 ay boyunca tüm kullanıcılarımdan özür dilemem gerekiyor, 1 hafta boyunca banner ile özür dilemem gerekiyor. Yeni bir site açarsam anında MÜ-YAP’a bilgi vermem gerekiyor. Bunlara uymazsam da 100 bin USD borcu kabul etmem lazım. Sevr gibi taahhütname” diyerek imzalamadığını ifade etti.

SDN hukuki savunmasını yaptı ve erişim engelleme kararı uygulanmadı. Ancak bilişim dünyası, internette telif hakları ve korsanla mücadelenin özgürlükleri tehdit edip etmediğini tartışmaya devam ediyor.

kaynak : http://www.cnnturk.com/2012/bilim.t...e.bir.kapatma.vakasi.daha/661059.0/index.html
 

xismailaydin

Müdavim
Katılım
28 Eylül 2008
Mesajlar
1,379
Reaksiyon puanı
18
Puanları
38
Yaş
34
[Alkan “1 ay boyunca tüm kullanıcılarımdan özür dilemem gerekiyor, 1 hafta boyunca banner ile özür dilemem gerekiyor. Yeni bir site açarsam anında MÜ-YAP’a bilgi vermem gerekiyor. Bunlara uymazsam da 100 bin USD borcu kabul etmem lazım. Sevr gibi taahhütname” diyerek imzalamadığını ifade etti.]

Troy, Mü-Yap sana takmış hacı. Haksız oldukları bir konu, bilgi eksiklikleri gırla gidiyor ve bunların üstüne hala sana imza attırmaya çalışıyorlar :D

Allah'tan bizi savunan Av. Gökhan Ahi abimiz teknolojinin çok içinde ve bunu iyi bir şekilde anlatabiliyor. Yoksa Mü-Yap kırmızı bülten çıkaracak neredeyse :D
 

mustang

Müdavim
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,663
Reaksiyon puanı
34
Puanları
48
Müyap a bakın hele Hakkı savunmak üzere kurulmuş.
Ama Haksızlık yapıyor.
Bence talep ettikleri ücrette komik.
Korsan ile mücadele böyle olmaz.
Bu tip yanlış Hareketlerle,insanları galeyana getiriyorlar.
Vesselam.
 

spybot

Müdavim
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Bundan sonra gökseli dinlemiyoruz yok olup gitsin :)
 

Cedriic

Müdavim
Katılım
29 Haziran 2011
Mesajlar
2,652
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
5x2ds.jpg
 

sedbond

Öğrenci
Katılım
14 Ekim 2010
Mesajlar
28
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
bu işin sonu nereye gidecek merakla bekliyoruz.
 

-Hewal-

Müdavim
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Bu muyap ın yaptıklarına artık ironi yapasim gelmiyor artık siz anlayın .
 

Jibbs

Doçent
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
604
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Bu Müyapa Döner Bıcaklarıyla Dalalım Abiii :D
[video=youtube;w5ZFFq2Z2Bs]http://www.youtube.com/watch?v=w5ZFFq2Z2Bs[/video]
 

muratflash

Müdavim
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
13,809
Reaksiyon puanı
510
Puanları
113
Afedersiniz ama bu Göksel dedikleri kim??.. Türkücü mü??..

Hayır yanii bunlardan günde 10 tane çıkıyorda..
 

vladislav

Müdavim
Katılım
11 Mayıs 2011
Mesajlar
1,646
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Sanatçılar teknoloji sayesinde tutunduklarını hayranlarına teknoloji sayesinde ulaştıklarını hatırlatır, böyle bir teknoloji sitesini kapatmalarını kınarım ben arkadaş! Muyap o zaman neden yüklüyor ? youtube da yüklenen videoları neden kaldırmıyor ? SDN e takmış kafayı beyler gerekeni yapalım :p :D
 

-Hewal-

Müdavim
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Aslında youtube deki muyap sayfasını youtube ye şikayetmi etsek sitenız ın itibarını düşürüyor diye.
 
Üst