Metrodaki Kemancı...

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Derin bir nefes alın ve okuyun derim. :innocent:

Soğuk bir Ocak sabahı, bir adam Washington DCde bir metro istasyonunda, kemanla 45 dakika boyunca altı Bach eseri çalar. Bu süre içinde, çoğu işe yetişme telaşındaki yaklaşık bin kişi kemancının önünden geçip, gider.
Kemancı çalmaya başladıktan ancak üç dakika kadar sonra, ilk kez orta yaşlı bir adam kemancıyı fark edip, yavaşlar ve birkaç saniye sonra da gitmek zorunda olduğu yere yetişmek üzere yine hızla yoluna devam eder..
Kemancı ilk bir dolar bahşişini bundan bir dakika kadar sonra alır. Bir kadın yürümesine ara vermeksizin parayı kemancının önüne koyduğu kaba atarak, hızla geçer, gider.
Birkaç dakika sonra, bir başka adam duraklayıp, eğilerek dinlemeye başlar ancak saatine göz attığında işe geç kalmamak için acele ettiğini belirten ifadelerle hızla yoluna devam eder.
En fazla dikkatle duran ise üç yaşlarında bir oğlan çocuğu olur. Annesinin çekiştirmelerine rağmen, çocuk önünde durur ve dikkatle kemancıya bakar. En sonunda annesi daha hızlı, çekiştirerek çocuğu yürümeye zorlar. Oğlan arkasına dönüp dönüp kemancıya bakarak, çaresizce annesinin peşinden gider. Buna benzer şekilde birkaç çocuk daha olur ve hepsi de anne, babaları tarafından yürümeye devam için zorlanarak, uzaklaştırılırlar.
Çaldığı 45 dakika boyunca kemancının önünde sadece 6 kişi, çok kısa bir süre durur. 20 kişi duraklamadan, yürümeye devam ederek, para verir. Kemancı çaldığı süre içinde 32 dolar toplar. Çalmayı bitirdiğinde ise sessizlik hakim olur ve kimse onun durduğunu fark etmez, alkışlamaz.
Hiç kimse onun dünyanın en iyi kemancısı Joshua Bell olduğunu ve elindeki 3,5 milyon dolarlık kemanla, yazılmış en karmaşık eserleri çaldığını anlamaz. Oysa Joshua Bellin metrodaki bu mini konserinden iki gün önce Bostonda verdiği konser biletleri ortalama 100 dolara satılmıştı...
Bu gerçek bir hikayedir ve Joshua Bellin öylesine bir kılıkla metroda keman çalması, Washington Post gazetesi tarafından algılama, keyif alma ve öncelikler üzerine yapılan bir sosyal deney gereği kurgulanmıştır.

Sorgulanan şeyler; sıradan bir yerde, uygunsuz bir saatte güzelliği algılayabiliyor muyuz? Durup ondan keyif alıyor muyuz? Beklenmedik bir ortamda, bir yeteneği tanıyabiliyor muyuz? İdi...

Bu deneyden çıkarılacak kıssadan hisse ise, dünyanın en iyi müzisyeni, dünyadaki en iyi müziği çalarken, önünde durup, dinleyecek bir dakikamız dahi yoksa, başka neleri kaçırıyoruz acaba?

Alıntı.

winstoncash

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Bugün İstanbul metrosunun Mecidiyeköy durağında görme engelli bir vatandaş kanun çalıyordu ve ben bayağı dinledim kenarda.Cidden çok güzel çalıyordu.Yazı da çok güzel, teşekkürler..

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Sanatla ilglenen seven kişileri etkiler diye düşünüyorum.

UgurABA

Dekan
Reaksiyon puanı
15
Evet "sıradan bir yerde, uygunsuz bir saatte güzelliği algılayabiliyorum, Durup ondan keyif alıyorum, Beklenmedik bir ortamda, bir yeteneği tanıyabiliyorum." bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum çünkü şişli - taksim arasındaki metroda durup vivaldi - summer şarkısını dinlemişliğim var ;)

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Ben olsam büyük ihtimalle orda dinlerdim adamı. Herkes gitar çalabilir ama keman ayrı birşey. :wassat: Ayrı bir tat. :happy:

Paylaşım için teşekkürler. ;)

ashabulyemin

Profesör
Reaksiyon puanı
20
sanırım bu konuyu en güzel ''ol mahiler vardırki denizin içinde su ararlar''cümlesidir.hayatın hızlı akışında çok güzelliğin farkına varamıyoruz.bu bize bir dakikalık tefekkürde dahi büyük haseneler kazanmamıza fırsat veriyor.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
160
Bazı güzellikleri görmek için kalbinizin açık olması gerekir.

Phantom_TM

Doçent
Reaksiyon puanı
0
ilginç bir yazı. sadece çocukların dikkatini çekmiş. buda normal bir durum. zaten küçük bir çocuğun nekadar telaşlı olabilirki? hayatı en iyi gözlemleyebilen bu çocuklar...

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
insan algıları galiba anca kendi açtığında bişeyleri alıgıyabiliyor....

souris

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Kadiköy Bahariye Caddesi'nde çalsaydı kesin anlaşılırdı o adamın kim olduğu; yaka paça zabıta elinde almaya çalışırdı kemanı adam vermezdi araca bindirirlerdi emniyette siciline bakınca kimliği çıkardı ortaya.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Hayatı kaçırıyoruz hayatı...!

herkes birşeylerin derdin de sürüklenip gidiyor birşeyleri yakalıycam yetiştiricem diye hayatı kaçırıyoruz, etrafımızdaki güzellikleri farketmiyor değerini bilemiyoruz...!

"Değer" kelimesinin anlamını iyi özümsemek lazım.

Paylaşım için teşekkürler. =)

meçhul_yolcu

Profesör
Reaksiyon puanı
0
1594.jpg

Sevgimizi bile göstermekten, insanları dinlemekten, onları anlamaktan aciziz.Günlük koşuşturmalar arasında hayatı kaçırıyoruz ve de bundan bihaberiz.

paylaşım için teşekkürler.yüreğinize sağlık.

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Kimi zaman hayatı kaçırıyoruz ama bazen de koşullar öyle yapıyor bizleri... istemeden de olsa ertelemek zorunda kalıyoruz.

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
bence burada algılamamaktan ziyade algıda seçicilik de var gibi...

o metroya sıradan bir saatte sıradan bir kılıkla britney spears ı koyup bir iki dans figürü yaptırsanız bakın nasıl farkediliyor...

algıda seçicilik bazen değer bilemenin de sonucudur tabii...bu örnekte britney spears e medya ve insanlar tarafından verilen gereksiz değer onu her daim her yerde tanıtırken, dünyaca ünlü kemancıya verilemeyen değer insanların onu algılamasını da engelliyor haliyle..

bu deneyde günüzümde ne kadar kaliteliysen değil ne kadar sansasyonlu isen o kadar değerli ve farkedilir olursun a güzel örnek teşkil ediyor...