Haber Türkiye'de Sistem Hoparlörü (Buzzer) ile Melodi Çalmak

KindElephant480

Asistan
Reaksiyon puanı
48
Size bundan yıllar önce çok sayıdaki bilgisayarların anakartlarındaki sistem hoparlörü ile melodi çalıp orkestra kuran bir kullanıcının videosunu gördükten ve onlara özendikten sonra yaşadığım deneyimlerimi anlatıyorum.

Bundan yıllar önce bahsettiğim video ile karşılaştım ve ilk başta sahte olduğunu düşündüm çünkü bahsettiğim donanım bilgisayarların bip sesi çıkarması için kullanılıyordu. Daha sonra SomethingUnreal isimli başka bir kullanıcının da videosunu görünce ona özenip Türkiye'de bu konuda ilk olmak için araştırma yapıp onun geliştirdiği resimdeki programı indirdim ancak çalıştırmayı bir türlü başaramadım ve elimde anakartında sistem hoparlörü bulunan bir bilgisayarım yoktu. Aradan 1 yıl kadar bir süre geçtikten sonra anakartında sistem hoparlörü bulunan bir dizüstü bilgisayara sahip oldum.

Ekran görüntüsü 2024-10-09 112051_112607.png

Daha sonra benioku kısmını okuyarak programı çalıştırmayı 3-4 ay kadar sonra başardım ancak bu dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmayı bir türlü başaramadım ve BeepXP64, Linux'un Beep komutu gibi çeşitli yöntemleri de deneyince de başarılı olamayınca çeşitli forum sitelerine taşıdım ancak ya hiç sonuç alamadım, ya sistem hoparlörü ile melodi çalınmasının imkansız olduğu iddia edildi ya da hiç kimse cevap vermedi. Ancak buna rağmen 2 yıl kadar boyunca pes etmeden devam ettim ve GRUB_INIT_TUNE parametresini kullanarak USB bellek içindeki bir Linux dağıtımını kullanarak anakartındaki sistem hoparlörü ile Türkiye'de videodaki gibi melodi çalmayı başararak onların "Sistem hoparlörü ile melodi çalmanın imkansızlığı" iddiasını gözleri önünde çürüttüm, videoyu forum sitelerinden birisinde o iddialara alıntı yaparak paylaştığımda resmen gözleri önünde bakakaldılar ve 4 gün sonra ise bunu GRUB terminalinde de play komutu ile yapmayı başardım.

Ancak 1 hafta sonra ülkedeki ilk COVID-19 vakası bildirildi ve bu nedenle karantina dönemi başladı. Bu şekilde 7 ay boyunca videosunu da hem TikTok'ta hem de YouTube'da paylaştıktan sonra bir gün videosunu TikTok'ta her zamanki gibi paylaşınca çaldığım melodi kamu malı olmasına rağmen ülkemde kullanılamadığı gerekçesiyle videonun sesi haksız yere kapatıldı. Ayrıca itiraz etmek için itiraz formu da bulunmuyordu, o yüzden videoyu kaldırdım ve olayı hazmedemediğim için sistem hoparlörü ile melodi çalmayı bırakıp 3B modellemeye odaklandım. Bu şekilde aradan neredeyse 3 yıl geçtikten sonra rüyamda evimin üst katlarında resimdeki kardeşimin masaüstü bilgisayarının anakartına tanılama amaçlı olarak sonradan monte etmek için (çünkü hata ayıklama LED'leri bulunmuyordu) sistem hoparlörü arayıp bulduğumu gördüm ancak ilk başta dikkate almadım. Birkaç hafta sonra aynı rüyayı ikinci kez gördüm ve rüyadan etkilenerek birkaç gün sonra ilk önce bir elektronik satıcısına başvurdum ancak donanımın ayrı satılmadığını söyledi. Ertesi gün bir bilgisayar servisine başvurduğumda ise çalışan depoya girdi ve tatlı bir bekleyiş başladı. Bir süre sonra depodan çıktı ve elime sistem hoparlörünü veriştirip benden hiçbir ücret talep etmedi ve hemen eve döndüm. Bir süre sonra temizlik bahanesiyle parçayı monte ettim ancak amacım tanılama amaçlı kullanmaktı, melodi çalma amaçlı değildi. Yaklaşık 2 saat sonra BaWaMI programını denediğimde (çünkü geliştiricisi SomethingUnreal'ın web sitesi kapanmıştı ve başka bir yerden bulmam bu kadar sürdü) maalesef videodaki gibi istemeden melodi çalmış bulundum.

Ekran görüntüsü 2024-04-17 004552.png

Ertesi gün Linux'un Beep komutunu denediğimde gayet çatır çatır çalışıyordu. Birkaç hafta sonra videosunu paylaştığımda ise bir kullanıcı sesin HDD sesi olup olmadığını sordu ve ona melodi çalarak sadece SSD kullandığımı söyledim. Ancak buna rağmen maalesef bazı kullanıcılar sesin başka donanımlardan geldiğini iddia ederken bazıları ise sesin kaynağı hakkında saçma ve komik iddialarda bulundu ve onlara aylarca bu parça ile melodi çalarak cevap vermek zorunda kaldım ve en sonunda ikna olup bunları şaka amaçlı yazdıklarını açıklayınca durdum ancak bu parça ile melodi çalmaya aşırı alışmıştım. Ancak bir süre sonra yeni bir dizüstü bilgisayara sahip oldum (çünkü Windows 11'i desteklemiyordu ve Windows 10'un desteği ise 1 yıl sonra sona erecekti) ancak anakartında sistem hoparlörü yok ve 7 ay sonra ise BeepXP64'ün indirme bağlantısı çalışmamaya başladı ve bu nedenle NeoBleeper isimli resimdeki programı geliştirmeye başladım (aslında daha önce geliştirmiştim ancak bir kenara bırakmak zorunda kalmıştım).

Ekran görüntüsü 2024-11-01 221750.png

O sırada ise tesadüfen alsamixer'de Beep komutunu anakartında sistem hoparlörü bulunan dizüstü bilgisayarlarda çalıştırmanın çözüm yolunu tesadüfen buldum, sabahı beklemeden eski dizüstü bilgisayarımda denedim ve videodaki gibi işe yaradığını fark ettim, bu şekilde sistem hoparlörünün Linux'ta çalışmamasının sebebinin sadece bir ok işareti olduğunu anladım ancak Windows'ta hâlen çözüm yolununu bulamadım çünkü normalde Hoparlör kısmında kendi ses seviyesinin yanı sıra "PC Beep" isimli varsayılan olarak sesi kapatılmış bir kanalın da bulunması gerekiyordu ancak onun yerine "Mikrofon" isimli varsayılan olarak sesi kapatılmış bir kanal görünüyordu ancak sesini açtığımda bip sesini hâlen dışarı veremiyordu.

Ekran Görüntüsü - 2025-02-15 20-32-01.png

Ekran Görüntüsü - 2025-02-15 20-32-45.png

Ancak NeoBleeper programını geliştirmenin 7. ayında orijinal Bleeper Music Maker programının telif hakkı belirsizlikleri nedeniyle telif hakkı endişeleri yaşamaya başladım ve o yüzden telif hakkı belirsizliklerini gidermek için SomethingUnreal'ın bir videosunun yorumlar kısmına endişelerimi belirten yorumu yazdım ve SomethingUnreal, ertesi sabah bu şekilde cevap verdi ve cevabın üzerine programın çoğu özelliklerini çalışır hale getirdim.

Screenshot_2025-02-16-13-36-01-452_com.google.android.youtube.jpg

Birkaç hafta sonra ise okuduğum üniversitemin mezuniyet projesi olarak ArtFusion isimli Paint-Photoshop karışımı yapay zekâ destekli resimdeki bir programı geliştiriyordum ve amacım ise Paint'in yapay zekâ ile resim oluşturma kısmının Office 365 üyeliği istemesine bir başkaldırı oluşturmak ve Adobe Photoshop programının üretken dolgu özelliğine rakip oluşturmaktı.

Ekran görüntüsü 2025-09-11 174021_072655.png

Ancak ücretsiz katmanı bulunan bir yapay zekâ modeli bulamadım ve aralarından sadece Google Gemini modelini bulabildim ancak resim oluşturma modeli olarak sadece Imagen vardı ancak o modellerin ücretsiz katmanı yoktu ve o yüzden bunu ArtFusion projesinin yan ürünü olarak resimdeki gibi NeoBleeper programına öylesine ekledim ve hiçbir beklentim yoktu (yani karman çorman tuhaf melodiler üreteceğini düşünüyordum ve sistem hoparlörü ile çalındığında nasıl olacağını düşünmek bile istemiyordum).

430623594-764f7d68-e3a3-4bff-ba71-e21636f98a50.png

Ancak gayet de çatır çatır melodi üretiyordu, hatta MIDI aygıtı ile resmen insan tarafından çalınıyor gibi görünüyordu ve diğer program için araştırma yaptığımda ise HuggingFace'i keşfettim, bir süre onu kullandım ancak oradaki modellerin kaliteleri bir değildi, limitleri çok az ve çok değişkendi ve bir süre sonra bazı modeller çalışmamaya başlıyordu. Bir süre sonra ücretsiz Gemini Resim Oluşturma modeli 2.0 modeli çıkınca yan ürünü olan NeoBleeper programımın yapay zekâ özelliğinde kullandığım kütüphane ile denedim ancak desteklenmiyordu, o yüzden Python ile kütüphane yazıp kullandım. Ancak yıl sonu sergisine birkaç gün kala öğretim görevlisi tam broşürlerini hazırlamış iken son dakika onları final notları girilene kadar okul içinde sergilemeyi yasaklamıştı ve o sırada aklıma NeoBleeper geldi, onu öğretim görevlisine gösterdim ve öğretim görevlisi onu beğendi ve o yüzden onun broşürlerini hazırlayıp bastırıp balya haline getirerek hazırlayıp sergi günü geldiğinde programı sergiledim (ancak sadece akıllı telefonumun MIDI özelliğini kullanarak sergileyebildim çünkü yeni dizüstü bilgisayarımın anakartında hiç sistem hoparlörü yok ve MIDI özellikli org istemek konusunda onlardan MIDI özellikli org ödünç istemek için müzik topluluğuna danışmaya gitmek istediğimde ise kapalıydı) ve programı beğendiler (o dönemde programın İngilizce hariç Türkçe dahil hiçbir desteği yoktu ve çok fazla hatalar bulunuyordu). Aradan 2 ay kadar bir süre geçtikten sonra Jasper Ted Vidal Tale isimli Filipinli olduğunu ve benden yalnızca 1,5 yaş küçük olduğunu öğrendiğim ve benim gibi sistem hoparlörü ile melodi çalmak ile ilgilenen bir kullanıcı ile tanıştım, daha sonra bir gitaristin videosuna NeoBleeper programım ile düet yapıp onu beğeneceğini düşünerek etiketledim ve o da videoyu beğendiğini söyledi ve yorumda SomethingUnreal'ın BaWaMI programı ile Shiru8bit'in PCSPE VSTi hakkındaki fikirlerimi paylaşmamı söyledi. Daha sonra ona yönelik İngilizce videolar oluşturup onu etiketleyerek paylaştım ve o ise ona yönelik olmayan videoları da beğenip onlara yorum yazıyordu. O sırada ise NeoBleeper programının geliştirme aşaması tamamlandığında ona pek çok özellik eklemiştim, ona resimlerdeki gibi Türkçe dahil yeni dil destekleri ekledim ve NeoBleeper programını GitHub'da Alpha sürümü indirmelere açtım (bu arada buradan indirerek deneyebilir, yıldız bırakabilir veya katkıda bulunabilirsiniz), bir süre önce ise Beta sürümüne ulaştı, şu anda ise artık son Beta sürümünü yayınlamak üzereyim ve yapay zekâ ile oluşturduğum bir melodi ise bu şekilde.

Ekran görüntüsü 2025-10-14 161424.png

Ekran görüntüsü 2025-10-14 161510.png

Ayrıca normalde Windows 10'un desteği sona erdiğinde eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalma konusunu sonlandırdım ve ona Ubuntu kurmayı düşünüyordum ancak bir süre daha Windows'ta anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmayı NeoBleeper programımın Windows 10 desteğini sona erdirene kadar denemeye pasif olarak devam etmeye karar verdim ancak hâlen çözüm yolunu bulamadım (eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmak konusunda yeni önerilere açığım).

Son düzenleme:

KindElephant480

Asistan
Reaksiyon puanı
48
Ayrıca eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalmak konusunda hakkında yeni bir gelişme paylaşmak istiyorum. Bundan 2 hafta kadar önce ses kartının sürücüsünün güncel sürümünün bulunmaması (en son sürümü 10 yıl öncesinden kalma) ve artık HP'nin web sitesinde destek kısmında seri numarasını yazdığımda geçersiz sayması nedeniyle özel bir ses sürücüsü kurdum ve oradaki bir ayarı değiştirerek artık yılan hikayesine dönmüş neredeyse 8 yıllık sorunumu çözdüm ve NeoBleeper programımı kullanarak melodi çalarak artık eski dizüstü bilgisayarımın anakartındaki sistem hoparlörü ile melodi çalma dosyasını tamamen kapattım 💻🎶🗃️