Mahkemelerde artık "Allahım ve namusum üzerine" diye yemin edilmeyecek

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
136206.jpg

Mahkemelerde artık "Allahım ve namusum üzerine" diye yemin edilmeyecek



Hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açmasına imkan sağlayacak düzenleme için start verildi. Yeni düzenleme ile mahkemelerdeki yemin değişecek. Allahım ve namusum üzerine yemin ederim sözü, "namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" diye değişecek. Hakimler nişanlılarının davalarına bakamayacak.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin Ocak ayında yasalaşması konusunda uzlaşmaya vardığı tasarılar arasında yer alan ve yaklaşık 1,5 yıl önce TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı'ndaki önemli düzenlemeler şöyle:
Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında doğan veya doğabilecek bir uyuşmazlık hakkında, bir veya birden fazla mahkemeyi sözleşmeyle yetkili kılabilecek. Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça dava sadece sözleşmeyle belirlenen mahkemelerde açılacak. Bu düzenlemeyle bankalar, tüketiciler ile yapacakları her türlü sözleşmelerde, yetkisiz bir mahkemeyi yetkili hale getiremeyecek, yani yetki sözleşmesi yapamayacak. Yapılan sözleşmelerdeki yetki kuralı da geçersiz sayılacak.

HAKİM NİŞANLISININ DAVASINA GİREMEYECEK
Hakim, kendisine ait olan davaya, eski eşinin, kendisi ve eşinin altsoy ve üstsoyunun, evlatlığının davasına, üçüncü derece de dahil olmak üzere kan veya evlilik bağı kalksa dahi, kayın hısımlığı bulunanların davasına bakamayacak. Hakim, nişanlısının davasına da giremeyecek.
Hakimin tarafsızlığı konusunda şüpheyi gerektiren önemli bir nedenin bulunması halinde, taraflardan biri hakimi reddedebilecek, hakim de davadan çekilebilecek. Hakimin davada, iki taraftan birine öğüt vermesi ya da yol göstermesi, dava hakkında görüşünü açıklaması, davacı ve davalı ile aralarında düşmanlık olması durumunda, reddi hakim talebinde bulunulabilecek.
HAKİMLER YERİNE DEVLETE DAVA

Hakimlerin yargılama faaliyetinden dolayı devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek. Kayırma, taraf tutma veya taraflardan birine olan kin veya düşmanlık, sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle, farklı bir anlam yüklenemeyecek kadar açık ve kesin bir kanun hükmüne aykırı karar veya hüküm verilmiş olması, duruşma tutanağında mevcut olmayan bir sebebe dayanılarak hüküm verilmesi, duruşma tutanakları ile hüküm veya kararların değiştirilmesi, hakkın yerine getirilmesinden kaçınılması durumlarında tazminat davası yoluna gidilebilecek. Tazminat davasının açılması, hakime karşı bir ceza soruşturmasının yapılması ya da mahkumiyet şartına bağlanmayacak.

5 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI
- Devlet ödediği tazminatı, sorumlu hakime ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu edecek. Hakimlerin kusurlu davranışları nedeniyle devlet aleyhine açılan tazminat davaları ile devlet tarafından hakime karşı açılacak rücu davaları Yargıtayda görülecek. Hakim hakkında açılacak dava esastan reddedilirse davacı, 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar disiplin para cezasına mahkum edilecek. Avukat, duruşma sırasında uygun olmayan tutum ve davranışta bulunursa, hakim tarafından uyarılacak; avukat uyarıya uymaz ve fiil disiplin suçu veya adli suç teşkil eder nitelikte görülürse olay, duruşma salonunda bulunan kişilerin kimlik bilgileri ve adresleri yazılarak tutanağa geçirilecek ve duruşma ertelenecek.

ÇALIŞMA SAATİ YERİNE GÜN SONU DÖNEMİ
Mahkemeler, dava dilekçelerini elektronik ortamda da kabul ve kayıt edebilecek. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) aracılığıyla, avukat ve vatandaşlar adliyeye gitmeden elektronik ortamda, güvenli elektronik imza kullanarak dava açabilecek, harç ve avans ödeyebilecek, dava dosyalarını inceleyebilecek. "Tatil saati ve çalışma saati" kavramı yerine, "gün sonu" kavramı kabul edilen ve "7 gün 24 saat" esasına göre çalışan UYAP sisteminin kullanılmasıyla, avukatlar ve vatandaşlar, sıraya girmeden saat 24.00'e kadar elektronik ortamda işlem yapabilecek.
MAHKEMELERDE YAPTIRILAN YEMİN

Yemin edecek kişiye, "Size sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğinize ve hiçbir şey saklamayacağınıza namusunuz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin eder misiniz? diye sorulacak. Mevcut düzenlemeye göre, "Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" diye yemin eden kişi de "Bana sorulan sorular hakkında gerçeğe uygun cevap vereceğime ve hiçbir şey saklamayacağıma namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum" diyecek.
Hakim, tanığa, "Tanık sıfatıyla sorulacak sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şey saklamayacağınıza, namusunuz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyor musunuz?" diye soracak. Mevcut düzenlemeye göre, "Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum" diyen tanık da "Sorulacak sorulara, hiçbir şey saklamadan doğru cevap vereceğime namusum, şerefim ve kutsal saydığım bütün inanç ve değerler üzerine yemin ediyorum" şeklinde yemin edecek.
Soybağının tespiti için inceleme yapılabilecek. Buna göre, uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak, ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkes soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan ve doku alınmasına katlanmak zorunda olacak. Haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması halinde, hakim incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verecek.


internethaber.com






 

SARKAT

Profesör
Katılım
8 Mayıs 2008
Mesajlar
3,778
Reaksiyon puanı
68
Puanları
48
Daha mantıklı bir ateist için ilk yeminin bir anlamı yok
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
Yamini takmayan o kadar çok kişi var ki. Fakat hakim arada "Yemin altında olduğunu unutma" dediği zzaman sanık etkilenebiliyor. Bir anlık da olsa.
 

MBrv

Profesör
Katılım
20 Eylül 2009
Mesajlar
1,761
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Eski yemin sözü hem yanlış hem de insanı yanlış bir yola sürükleyebilcek bi sözdü.Yenisi daha mantıklı :)
 

shadow2

Profesör
Katılım
23 Eylül 2009
Mesajlar
1,132
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
Hakim kadına sormuş namusun üzerine yemin edermisin diye kadında cevap vermiş namus bende ne gezer hakim bey diye. Yeminin bi değeri olması için yemin veren kişi için bir değer ifade etmesi lazım.
 

Majeste

Profesör
Katılım
7 Mart 2007
Mesajlar
1,953
Reaksiyon puanı
21
Puanları
0
Yeminle mi yürürmüş bu işler. :D Sanki bilmiyoruz. :D
 

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,627
Reaksiyon puanı
157
Puanları
63
Ekmek musaf çarpsın hakim bey diye yemin ederler artık
 

braveheart.fb

Profesör
Katılım
21 Mart 2009
Mesajlar
1,985
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Yemin etmek her insanda olmasa da ilkeleri olan bir insanda "doğruyu söyleme güdüsünü" harekete geçirebilir. Zaten hâkimler salt yemin üzerine söylenen sözleri dikkate almazlar.
 

7.43

Dekan
Katılım
11 Haziran 2008
Mesajlar
8,969
Reaksiyon puanı
332
Puanları
83
Kutsal saydığı bir şey yoksa ne olacak? Madem bir genelleme yapacaksınız, tam yapın değil mi?
 

N4O1

Asistan
Katılım
4 Eylül 2011
Mesajlar
196
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Belki milyonda bir de olsa yobazlardan biri allah kelimesini duyunca doğruyu söyleyebilirdi
 

Al Arabi

Profesör
Katılım
2 Mart 2010
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
43
Puanları
0
Bunun yapılmasındaki amaç nedir yani!

Madem amacınız inançlara saygı ve aynı zamanda doğruyu bulmak, ifadesi alınacak adamın yeminini kutsal kitabı üzerine yaparsınız olur biter.
 

micoli27

Doçent
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
982
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Daha mantıklı bir ateist için ilk yeminin bir anlamı yok
bir ateistin yemini zaten kabul olmaz, yemin ALLAH (C.C)TAN korkularak, yani yalan söylemediğini beyan ederek yapılır. ateistin inancı zaten yok ne diye yemin etsin ki.ne zaman dan beri kafirlerin yeminine güvenilmiş anlamıyorum....
 

Mta

Profesör
Katılım
27 Mart 2008
Mesajlar
1,257
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Kafirler ne büyük adamlarmış ya :) Valla ben ülkeyi soyupta dinsiz olanı görmedim. Hepsi müslüman. Türkiye'yi soyan bir tane dinsiz göstersenize :D Hükümetin terör politakasından nefret ediyorum ama harbi helal olsun.
 

1907

Profesör
Katılım
4 Temmuz 2011
Mesajlar
2,463
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
karar iyi de

Namusum ve şerefim üzerine yeterli bence, kutsal saydığım ... uzun ve cümle yapısına değişik kaçmış
 
Üst