Mahkeme, Windowsa Dur Dedi!

Bu konuyu okuyanlar

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Satın alınan bilgisayarlarda genellikle işletim sistemi yüklü olur. Bu işletim sistemi de %90 Windows’un herhangi bir sürümüdür. Satın alma işlemini gerçekleştiren kullanıcıya yapılan bu dayatmaya dur diyen bir örnek, bugün vuku buldu.

Pardus Kullanıcıları Derneği Başkanı Nihad Karslı’nın, 2008 yılında açmış olduğu dava bugün sonuçlandı. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi, Windows’a dur dedi. Ürün ile beraber alınması zorunlu hale getirilmiş Windows’un tutar iadesine karar verdi. Bu durumda ürünün satıcısı ve üreticisi olan firmalar Nihad Karslı’ya faizi ile birlikte geri ödeme yapacak.
Daha detaylı bilgi sahibi olmak istedim ve benim gibi olayın iç yüzünü merak edenler için, Nihad Karslı’ya bu konu ile ilgili bir kaç soru sordum.


img-wallpapers-linux-vs-vista-rastakouere-11774.jpg



Bu davayı açmaya nasıl ve neden karar verdiniz?
Bilgisayarın Türkiye’de oldugu dönemden beri bilgisayar kullanırım ve her seferinde, her bilgisayar alışımda bir oem satın almışımdır farkında olmadan. Aldığım oem’ler genellikle aynı işletim sistemidir ve zaten var olan oem’e yeniden ödeme yapmışımdır. Sekiz seneye yakındır Özgür Yazılım kullanıyorum. Bu süre zarfında satın aldığım oem’leri hiç kullanmadım. Yani lüzumsuz yere para verdim tekelci firmaya, daha büyüsün diye. Son üç-dört yıldır ise vermiyorum. Satıcıya söylüyorum satıcı free dos olarak veriyordu. Ancak Teknosa’ya gidip Casper’in tablet pc’sini almaya kalktığımda, bana ‘Hayır yapamayız, imkansız. Zaten yasal olarak bu olamaz!’ gibi.Uzman olduğum konuda nasihatlar edildi. Ben de kendilerine bu işletim sistemini sevmediğini, ayrıca yetersiz olduğunu iade edeceğimi söyledim.
Tableti satın aldım ve ofisime geldim. Türkiye’nin gururu Casper firmasının Satış Müdürü’nü aradım. Bana iletilen yanıt ‘ Biz bu aletleri üzerlerinde işletim sistemi ile beraber ithal ediyoruz, o nedenle yapamayız!’ oldu. Sonra araştırdım Fransa’da, Maceristan’da satılan Celevok marka tabletler bizim yerli malı casper tabletlerin bire bir aynısı. Ve orada satın alırken hangi işletim sistemi istiyorsunuz diye soruluyor. Ona göre fiyat belirleniyordu. Tekelci firmanın Eula sözleşmesinin ülkemde geçersiz olduğunu biliyordum. Yine Amerika’da meslektaşım olan bir avukatın ‘Sözleşmeyi kabul etmiyorum!’ deyip ürünü iade ettiğini biliyordum.
Avukat olmam sebebi ile araştırdığım tekelci firmanın dayatmaları, ülkemin hukukunda yeri olmayan hatta kendi ülkesinde bile yeri olmayan dayatmalardı. Bu sıralar konuştuğum dostlarımın hepsi de aynı dertden muzdaripti. Bir bilgisayar beğeniyorum bana bir işletim sistemi veriyorlar, anında siliyorum vs diye. İşte bu noktada içimden, ‘Ülkem insanının bu haksız kazanç sağlayan firmaya daha fazla sömürülmemesi için dava açmalıyım!’ demek geldi ve açtım.

Emsal temsil edecek davalar için, süreç hakkında bilgi verebilir misiniz?
Benim açtığım davanın konusu ‘İşletim sisteminin, bilgisayarın mütememim çüzü, yani ayrılmaz parçası olmadığı ve istediğim işletim sistemini seçme hakkım olduğu’dur. Bununla beraber istemediğim, iade ettiğim işletim sisteminin bedelinin tespiti ve iadesidir. Bu nedenle bundan sonra insanların dava açması gerekmez. Değerli mahkemenin verdiği örnek karar, eğer direnen satıcı olursa, tüketici heyetine başvurarak işletim sisteminin bedeli de belli olduğuna göre parasını iade isteyecektir. Hiçbir masrafı olmayan ve kısa sürede bitecek başvurulardır bunlar.
Ancak itiraz mercii olarak tüketici mahkmesine gelecektir ki, orada da bu örnek kararın etkili olacagını düşünüyorum.Çünkü 1 yıldan fazla emek ve araştırma yapılmış bir karardır.
Türkiye’de daha önce benzer bir olay yaşandı mı?
Sanırım İzmir’de yine bir avukat arkadaşım, bedelini bildiği bir işletim sistemini iade edip, Tüketici Heyeti vasıtası ile aldı. Karşı yanda buna itiraz etmeden ödedi.
Bunun bir akım başlatmasını bekliyor musunuz?
Akım değil, bir uyanma ve özgürlüğünü kullanan bilinçli bilgisayar kullanıcıları oluşmasını bekliyorum. Bu ülkede Türk yasalarının ve uluslararası anlaşmaların geçerli olduğunu, bu halk bilmeli. ABD’nin bilmem ne eyaletine göre hazırlanmış EULA sözleşmeleri değil.

Sevgili Nihad Karslı’ya bu düşüncesi ve örnek teşkil edecek bilinçli davranışı için teşekkür ediyorum. Mahkemenin verdiği bu kararın emsal teşkil edeceğini ve bir çok yeni satın alma işlemi ile birlikte, bu sürecin işletilebileceğini, aksi taktirde davaların peşpeşe geleceğini göreceğimiz günler uzak olmasa gerek.


Buna karşı üretici ve satıcı firmalar ne gibi bir tedbir alır, hangi kurumlarla ne gibi anlaşmalar yapabilir zaman içerisinde göreceğiz. Bilinçli bilgisayar kullanıcılarını, bu konuda hassas olmaya davet ediyorum.


http://www.habertux.com/2009/12/14/mahkeme-windowsa-dur-dedi/
 

exantric

Doçent
Katılım
18 Eylül 2007
Mesajlar
923
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
Bendemi dava açsam acaba ama alırken hiç böyle bir durum aklıma gelmemişti acaba süreçleri nelerdir bunun
 

turgay_1905

Asistan
Katılım
8 Aralık 2006
Mesajlar
367
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
istediğimiz donannımı seçmek hakkımızsa,istediğimiz işletim sisteminide seçmek hakkımız.Nihad karslıya teşekkür ederim.
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Bunu yapmanız için bilgisayarı hiç açmamış olmanız gerekiyor. Yabancı bir sitede

okumuştum, EULA(Son kullanıcı lisans anlaşması) bu konuyu kısıtlıyormuş. Bilgisayarı alınca

kurulum yapılmadan ve Windows'u hiç kullanmadan itiraz etmeniz gerekliymiş.
 

futureng

Asistan
Katılım
3 Ekim 2007
Mesajlar
310
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Harika bir karar. Benimde aklıma gelmişti ama Kim zamanını ayırıp uğraşacak :)
 

Rapx

Asistan
Katılım
12 Ağustos 2009
Mesajlar
201
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Umarım bizede tecrübe olurdu . Bidahaki sefere istediğmiz işletim sistemini kullabiliriz :)
 

0ReiS0

Dekan
Emektar
Katılım
8 Temmuz 2008
Mesajlar
5,666
Reaksiyon puanı
91
Puanları
48
Bence alanlar Gitsin parasını Geri İstesin Milyarlarca Para Kazandı Microsoft bu Olaydan.
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Bu dayatmalara bende karşıyım. Yeni aldığım bilgisayarda hangi işletim sistemini kullanacağıma ben karar veririm. İster win kullanmam, ister Linux kullanırım, ister Solaris kullanırım. Benim adıma başkaları nasıl karar verebilir ? Olacak iş değil.
 

Elbruz46

Rektör
Katılım
22 Şubat 2008
Mesajlar
11,931
Reaksiyon puanı
1,338
Puanları
113
Bilgisayarı aldığınızda windows u bir kere dahi kullansanız satın alıp kullanmış oluyorsunzu bu şekilde paranızı geri iade alamazsınız...

Ancak bilgisayarı alırsın Windows bu hiç açmadan bu şekilde başvuru yaparsan parayı alırsın yani bundan sonra yeni bilgisayar alacaklar uyanık olmalı...
 

Exploit Coder

Profesör
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
1,534
Reaksiyon puanı
26
Puanları
0
Oh be ne zamandan beri bekliyordum :)

Bende maillerime baktım demin Maili gelmiş. Kesin foruma yazmışlardır dedim geldim :D
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
Bu olay ile ilgili yapılacaklar kesinse, büyük bilgisayar mağazalarının önüne gidip, kağıt dağıtmayı düşünüyorum. Kağıtta tabi ki Bilgisayar alana 150TL nakit gibi dikkat çekici ifade ve bu parayı nasıl geri alacaklarını anlatan bir metin yazacak.



-------------------------------------------------------------
Bu arada;

HAKEM HEYETLERİ VE TÜKETİCİ MAHKEMELERİ NEREDEDİR?
Hakem Heyetleri illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlık binalarındadır.
81 İl Müdürlüğü ile 851 ilçede Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri bulunmaktadır.
Tüketici Mahkemeleri ise her il ve ilçenin Adliye binalarında bulunmaktadır.
NEREYE BAŞVURULMALI?
Satın aldığınız ve şikayet konusu olan mal ya da hizmetin değeri 1 Ocak 2008’den itibaren 827.05 TL’nin altında ise sorunun çözümü için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmanız zorunludur. Bu durumda, hakem heyetlerinin aldığı karar bağlayıcıdır.
BAŞVURUNUZU NASIL YAPACAKSINIZ?
Şikayet konusunu içeren dilekçe ve ekinde konuya ait belgelerle (fatura, satış fişi, garanti belgesi, sözleşme vb.) bizzat başvurabilirsiniz.
Yazılı dilekçenizde,
• Satın aldığınız mal ya da hizmetin ne olduğunu, özelliklerini,
• Malın ne zaman teslim edildiğini ya da hizmetin ne zaman ve nerede verildiğini,
• Ne kadar para ödediğinizi,
• Sorunun ne olduğunu,
• Satıcı ya da sağlayıcıya durumu ilettiğinizde neler olduğunu,
• Ne yapılmasını istediğinizi anlatın.
BAŞVURULARDAN ÜCRET ALINMAZ
Hakem heyetlerine yapılan başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.Yalnızca posta giderleri için 5.00 YTL değerinde posta pulu getirilmesi gerekmektedir. Hakem heyetlerince görevlendirilecek bilirkişi ücretleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanır.
Tüketici Mahkemeleri nezdinde tüketiciler tarafından açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.

Kaynak: Konya ili Selçuklu ilçesi Kaymakamlığı
 

ktohan

Asistan
Katılım
30 Temmuz 2008
Mesajlar
322
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Bu bir devrimdir arkadaşlar,bilişim devrimi!
Yaşasın özgürlük.Şİmdi görecek millet özgür yazılımın gücünü.Herkese hayırlı olsun karar.Böyle işletim sistemine para vermeye mecbur edene de,bu işe yataklık edenlere de yazıklar olsun.
 

ESES35

Asistan
Katılım
15 Haziran 2009
Mesajlar
174
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
http://www.haber7.com/haber/20091215/Windows-vergisine-mahkeme-dur-dedi.php

Windows vergisine mahkeme 'dur' dedi! 15 Aralık 2009 11:05
Tekno-Bilim 5 yorum
1,511 okunma
A A A A A A
Bu haberi yazdır
Favorilerine Ekle
Bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılara, Microsoft'un Windows işletim sistemi yüklü ürünler dayatılmasına Ankara 1. Tüketici Mahkemesi 'dur' dedi.


Melih Bayram Dede'nin haberi

Social News Turkey'in haberine göre, her satılan bilgisayarla birlikte Microsoft'a giden ve kullanıcılar arasında adı 'Windows vergisi'ne çıkan uygulamaya ilk itirazı, satın aldığı bilgisayarla birlikte kendisinden Windows ücreti tahsil edilen Av. Nihad Karslı yaptı.
Pardus Kullanıcı Derneği başkanı ve aynı zamanda Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı'nın Kasım 2008'de satın aldığı bilgisayar ile birlikte Microsoft Windows'u da satın almak istememesi nedeniyle açtığı dava bugün sonuçlandı.
Av. Nihad Karslı, Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nin verdiği kararla Microsoft Windows'un o günkü fiyatı olan 140 TL faizi ile birlikte kendisine iade edilmesine karar verildiğini bildirdi.
Karar emsal teşkil edeceği için, tüketiciler artık bilgisayar alırken istediği işletim sistemini seçmekte özgür olacak ve Microsoft'un Windows işletim sistemi kullanıcılara dayatılamayacak.
Yeni Şafak
 

fthtsdmr

Profesör
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
2,548
Reaksiyon puanı
44
Puanları
48
Haber ile haberin başlığı arasında çok fark var.Başlık Windowsu bedavaya getirin diyor, haberde bilgisayarınızla gelen windowsun parasını geri alabiliceksiniz diyor.Bu durumda bedaya gelen bişiy mi var?.Haberde parasını geri almasına karar verilen kullanıcı windows işletim sistemi geri iade etmiyorsa windows bedavaya gelmiş olabilir.Ama öyle bir dünya yok maalesef:D.Veya haberde windowsa para vermeyin free kullanın demek isteniyorda olabilir:D. Ayrıca bence bir dayatmada yok.İsteyen kullanıcı linux işletim sistemine sahip ve ya free dos işletim sistemine sahip olan bilgisayarlar arasından tercih yapabilirler.Teşekkürler.
 

REDFOKS

Rektör
Katılım
31 Ocak 2009
Mesajlar
18,034
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
daha önce de buna benzer bi yazı okumustum formda keşke windows bedava verseler ama nerdee...!
 

ByEGT

Profesör
Katılım
26 Kasım 2009
Mesajlar
3,025
Reaksiyon puanı
15
Puanları
38
Dava açmaya gerek yok. Windows'un o meşhur sayfalarca süren kullanıcı sözleşmesinde eğer Windows'u hiç açmadıysanız (1 saniye bile) satın aldığın yerde Windows'un çıkartılmasını isteyebiliyorsuz. Onlar kabul etmezse Microsoft'u arayın ve durumu belirtin. Paşa paşa Windows'tan arındırırlar, etiketleri de sökerler ;)
 

hatipoglu

Öğrenci
Katılım
15 Ekim 2005
Mesajlar
14
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Bugün Pardus web sayfalarında gördüğüm bir haber dikkatimi çekti ve paylaşmak istedim:

http://www.pardus-linux.org/2010/01/paraniz-cebinizde-kalsin-gerekceli-karar-hazir/

Haber Aralık 2009'da verilen bir mahkeme kararına ilişkin, gerekçeli kararı açıklıyor. Özetle Teknosa'dan Windows Vista Premium yüklü bir Casper bilgisayar alan kullanıcı (Pardus Kullanıcıları Derneği başkanı ve Linux Kullanıcıları Derneği üyesi Av. Nihad Karslı), işletim sistemini beğenmediği gerekçesiyle satın aldığı ürünü iade etmek istiyor. Teknosa ürünün ayıplı olmadığını, tüketicinin ürünü alırken Windows işletim sistemi ile geldiğini bildiğini, dolayısıyla ürünü geri almayacağını ifade ediyor. Davalık oluyorlar.

Ankara 1. Tüketici Mahkemesi ilginç bir karara imza atıyor; karara göre tüketicinin dizüsütü bilgisayar ile birlikte işletim sistemi alma zorunluluğu olmadığı, aksi bir durumun tüketici aleyhine tekelleşmeye yol açacağı ve haksız rekabeti pekiştireceği vurgulanıyor. Bu gerekçeyle Windows işletim sisteminin ederi olan 140 TL'nin, faizi ile birlikte kullanıcıya iade edilmesine karar verilmiş.

Hakikaten çok ilginç bir karar. Bu durumda firmalar farklı seçeneklerle ürünlerini satmak zorunda kalabilirler diye düşünüyorum.

Gerekçeli kararı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz:
http://www.pardus-linux.org/files/oemdavasi.zip

Düzeltme/ekleme: Açılan dava notebook iadesi için değil, Vista'nın fiyatının belirlenip iadesi için açılmış. Kusura bakmayın.
 

Mirack1907

Dekan
Emektar
Katılım
3 Mayıs 2007
Mesajlar
5,371
Reaksiyon puanı
57
Puanları
48
Yaş
36
Çok güzel olmuş :) takdir ettim..
 

NecronomicoN

Profesör
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,765
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
ilginç bi adam(cins). aldıktan sonra windows var diye geri götürüyo. :hammer:
tamam belki sevmiyor olabilir ama alırken teknosa'nın da dediği gibi içindeki işletim sistemini biliyordu. mahkemede de ilginç bir karar çıkmış. hadi bakalım hayırlısı. neler olucak görürcez bakalm.
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
Mahkeme yanlış karar vermiş.
 

Cursed

Asistan
Katılım
26 Eylül 2006
Mesajlar
180
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
çok doğru bi karar. zorla kimse işletim sistemi almak zorunda değil. bunu bilerek alınmıyor aslında. bunu almaya mecbur ediliyor insanlar. oda bu durum için dava açmış ve haklı olarak kazanmış. umarız opsiyon sunulur. kimse fazladan lisans paraları vermek istemez.
 

NecronomicoN

Profesör
Katılım
30 Temmuz 2007
Mesajlar
2,765
Reaksiyon puanı
12
Puanları
38
çoğu bilgisayar markası fiyatı düşürmek için linux yüklü pc opsiyonu sunuyor zaten. gerçi genel olarak bilgisayarları windows'la satıyorlar o ayrı.
 

POWER

Rektör
Katılım
5 Ekim 2009
Mesajlar
10,275
Reaksiyon puanı
161
Puanları
0
çok doğru bi karar. zorla kimse işletim sistemi almak zorunda değil. bunu bilerek alınmıyor aslında. bunu almaya mecbur ediliyor insanlar. oda bu durum için dava açmış ve haklı olarak kazanmış. umarız opsiyon sunulur. kimse fazladan lisans paraları vermek istemez.


Opsiyon verilmemiş sonuçta. Bunu kendi bilmiyor muydu? Biliyordu o zaman adamın yaptığı ne?

Opsiyon olsa ben de muylu olurdum fakat burda hakim yanlış bir karar vermiş. Kimse o laptopu zorla satmadı.
 

Son mesajlar

Üst