Liselerimiz ve Liselilerimiz

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Liselere Bakınız Halimizi Anlarsınız!..

RÜZGAR eken fırtına biçermiş... Fırtına eken kasırga biçermiş... Kasırga eken tayfun biçermiş... Dinsizlik ve densizlik eken acaba ne biçermiş?.. Cevap vermek için uzun uzun düşünmeye hacet yok. A benim cânım, manzaraya bak anlarsın...
*
Bir ülkenin halini, geleceğini anlamak isteyenler onun liselerine baksınlar. Liseleri parlak ve vasıflı ise hal ve gelecek de parlaktır. Berbat ise, istikbal karanlıktır.
*
Yıl 1928. İstanbul’un ve ülkenin ünlü liselerinden İstanbul Erkek Lisesi’nde yaramaz bir öğrenci muallimin sandalyasına bir raptiye koyuyor, adamcağız oturunca batıyor ve hâdiseye hemen el konuluyor. “Raptiyeyi kim koydu?” Öğrenciler sır vermiyor, suçluyu söylemiyor. Bunun üzerine, o sınıftaki bütün öğrencilerin hepsi birden hemen okuldan atılıyor...
*
YIL 2006. Medyada resimleri basıldı. Bir lisede öğrenciler kara tahtada yazı yazan öğretmenin âniden pantolonunu indirmişler, adamcağız donla görünüyor... Bunu yapana veya yapanlara ne ceza verilecek?.. Ceza mı? AB’ye gireceğiz, hürriyetler kısıtlanamaz. Ne cezası! Romancı kadının biri Türklüğü tahkir etti, ona bile ceza verilmedi. Hangi devirdeyiz?..
*
1940’lı yılların sonu. Galatasaray Lisesi’nde yatılı okuyorum. Bir teneffüs saatinde okul müdürü Behçet bey, iki tarafı sıra ağaçlarla kaplı giriş yolundan geçerken, biraz ileride top oynayan öğrencilerin topları müdür beye çarpıyor. Nöbetçi müdür muavinleri koşuyor. Top oynayan çocukların isimleri alınıyor. Ertesi günü, yaptıkları terbiyesizlik ve saygısızlık dolayısıyla müdür beyin huzuruna çıkacaklar. O tarihlerde Galatasaray’ın müdürü, Japon Mikadosu gibi bir zattı. Müdür beyin huzuruna çıkmak... Ne vahim hadise...
*
YİNE 40’lı yıllar. Öğrencilerden biri okul çantasının içine babasının tabancasını koymuş getirmiş. Yakalandı ve birkaç saat içinde tard edildi. (Okuldan atıldı).
*
GALATASARAY’ın lise kısmında okurken, dört yıl boyunca müze gibi kütüphanenin anahtarı bendeydi. Okumaya, kültüre, kitaba meraklı bir öğrenciye kütüphaneyi teslim ederlerdi. Birgün edebiyat dersindeyiz, hocamız Muvaffak Benderli “Şevket git, kütüphaneden Feridun Bey Münşeatini getir...” dedi. Hemen seğirttim, kitabı getirdim. Osmanlıca, büyük boy bir kitap. Muvaffak bey sayfalarını karıştırdı ve Cennetmekân Kanunî Sultan Süleyman Han’ın Fransa Kralı Birinci Fransuva’ya gönderdiği nâme-i humayunu okudu... Kütüphanesinde Feridun Bey Münşeatinin orijinal nüshası bulunan bir lise... Onu az buçuk okuyabilen bir öğrenci... Ondan öğrencilerine metin okuyan bir öğretmen... Hey gidi günler hey!
*
ESKİDEN kız okulları ayrıydı. Kız erkek karma tedrisat (eğitim öğretim) yoktu. Sonra belli bir maksat ve niyetle eğitimi karma yaptılar. Terbiyeli ve edebli öğrenciler sıralarda kız erkek beraber oturmak istemiyorlardı. Onlara baskı yaptılar, “Hayır beraber oturacaksınız. Çağdaşlık, uygarlık bunu gerektiriyor...” dediler. (Bu paragrafın gerisini lütfen siz yazın...)
*
HATIRLAYANLAR çıkacaktır. Bundan yıllarca önce bir liseli kızın hamile olduğu anlaşılmıştı. Bu konuda tahkikat yapması gerekenler hadiseyi gizlemişler, kızı koruma kanatları altına almışlar ve günü gelince kızcağız nur topu bir bebek doğurmuştu. Babası? Belli değil.
*
2005-2006 ders yılında liselerimizde çok kanlı hadiseler oldu. Kızın biri ders ortasında sınıfa girdi, çantasından tabancasını çıkarttı ve kendisini terk eden sevgilisini birkaç kurşun sıkarak öldürdü. Kimya öğretmeni Hatice hanım heyecandan bayıldı... Bıçakla öldürmeler... Yaralamalar... Ve daha neler neler.
*
BU sene, okullar açılır açılmaz, liselerde cinayet, yaralama, kavga gürültü, öğretmenin donunu indirme hadiseleri birbiri ardına sökün etmeye başladı. Daha işin başındayız. Bakalım sene sonundaki bilanço listesi nasıl olacak?
*
Hep yurt içi hadiselerden bahsetmeyelim. İngiltere’de şu ünlü Eton Koleji’nde (Beş yüz küsur senedir aralıksız öğrenci yetiştiriyor. Başbakan yetiştiriyor, bakan yetiştiriyor, büyük düşünür yetiştiriyor, büyük yazar yetiştiriyor, büyük ve vasıflı adam yetiştiriyor...) öğrenciler bazı zamanlar frakla dolaşırmış.
*
DÜNYANIN hangi ülkesinde, atalarının, büyük dedelerinin, ecdadının mezartaşlarını okuyamayan liseliler vardır? Bu rekor biz Türkiyelilere aittir.
*
İRAN’a gidiniz, bir liseye giriniz ve idareden izin alarak o sırada edebiyat dersi verilen bir sınıfa giriniz. Çantanızdan 1928’den önce basılmış bir Hâfız-ı Şirâzî Divanı çıkartınız ve öğrencilerden birine “Bunu al, bir sayfasını aç ve oradaki manzumeyi şerh et (açıkla)” deyiniz. Bu işi bütün öğrenciler kolaylıkla yapabileceklerdir...Sonra aynı şeyi Türkiye’de yapınız. Liselilere 1928’den önce basılmış bir Fuzulî Divanı veriniz ve “okuyunuz” bunu deyiniz. Şaşkınlıkla bakacaklar ve ağlayacakları yerde gülecekler ve “Biz bu yazıyı okuyamayız” diyeceklerdir. Türkçe değil mi? Elbette Türkçe. Peki niçin okuyamıyorlar?.. 1928’den sonra latin alfabesiyle basılmış bir Fuzulî Divanı veriniz, yine okumakta zorlanacaklar ve mânasını anlayamıyacaklardır... Öyle liseler düşünün ki, ülkenin edebî-yazılı lisanını öğretemiyor. Artık gerisini söylemeye hâcet yok.
*
EFENDİM şu kadar lise açtık, şu kadar öğrenci yetiştiriyoruz, şu kadar sınıf var... Falan filan... Efendi, palavrayı bırak, popülizm yapma ve bana şu sorunun cevabını ver: “Ne okutuyorsun, nasıl adam yetiştiriyorsun?”
*
BİR ülkeyi, bir devleti, bir halkı batırmak isteyenler, onun tümüyle uğraşmasınlar, liselerini batırsınlar, ülkenin tümü batar...
*
ÖĞRENCİLERİN hepsinin parlak ve vasıflı olması gerekmez. Otuz kişilik sınıfta beş parlak ve vasıflı öğrenci varsa ülkeye yeter. Otuzun otuzu da iyi yetişmiyorsa gelecek çok karanlık demektir.

Mehmet Şevket Eygi

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Sevgili Mehmet kardeşim,
Ne kadar güzel bir konuya parmak,ayak,kafa bastığını söylemeden edemicem.
Ne zaman ülkemden soğumaya başladım,dediğimde çevremdekiler "Beğenmiyorsan s..tir git" dercesine bakmamalarını açıklayamıyordum.İşte bu yazı açıklıyor..
Ülkemin gözlerimin önünde erimesine gönlüm razı olmuyor..
Ama bu duruma getirenler utansın demekten başka çarem yok..

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
...disiplinin olmadığı yerde kan ve gözyaşı vardır diye yazıyordu duvarda

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
yazarı ve yazdığı gazeteyi okumam bu yazıyı da sonuna kadar okuduktan sonra fark ettim yazarı ve gazetesini... peki bunlar gerçekleri değiştirir mi? adam doğru tespitler yapmış doğruları söylemiş...

ardem57

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
yazarı ve yazdığı gazeteyi okumam bu yazıyı da sonuna kadar okuduktan sonra fark ettim yazarı ve gazetesini... peki bunlar gerçekleri değiştirir mi? adam doğru tespitler yapmış doğruları söylemiş...

Doğru tespit yapmış, yapacak bir şey yok denirse tabi ki hiç bir şeyi değiştirmez.:excl:

yuureii

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Öğrenci her zaman haklıdır okullarda. Hatalı kesinlikle öğrenci veya ailesi değildir. Vurun öğretmene tarzı eğitim sonucunda disiplinsizlik ortaya çıkmaktadır.

...disiplinin olmadığı yerde kan ve gözyaşı vardır diye yazıyordu duvarda

Aynen öyle...

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Doğru tespit yapmış, yapacak bir şey yok denirse tabi ki hiç bir şeyi değiştirmez.:excl:

Ben de bir şeyler yapılsın daha çok tartışılsın diye konuyu Öğretmen forumlarından birine ekledim... konunun ne de olsa ilk muhatapları öğretmenler...

tsewen

Doçent
Reaksiyon puanı
1
eğitim müessesini kimlerin yönettiğini bilmek lazım. bilmiyoruz tabii ama mehmet arkadaşımızın paylaştığı yazıda ürünlerini görebiliyoruz.sonuç felaket olacaktır bence

eratosten

Doçent
Reaksiyon puanı
5
"Yıl 1928. İstanbul’un ve ülkenin ünlü liselerinden İstanbul Erkek Lisesi’nde yaramaz bir öğrenci muallimin sandalyasına bir raptiye koyuyor, adamcağız oturunca batıyor ve hâdiseye hemen el konuluyor. “Raptiyeyi kim koydu?” Öğrenciler sır vermiyor, suçluyu söylemiyor. Bunun üzerine, o sınıftaki bütün öğrencilerin hepsi birden hemen okuldan atılıyor"

ee yani? O öğrenciler yani atılanlara daha sonra ne omuş? Adam mı olmuşlar. Eğitim anlayışıyla tamamen ters. Eğitmek gerekir öylelerini. Okuldan atarak, dayak atarak önleyemezsin. Eminim ki 1928 yılından sonra böylesi bir olaya hiç rastlanmamıştır fakat o hayatı kararan öğrenciler eminimki birer suçlu,... olmuşlardır. Fakat içlerinden belki de parlak öğrencileri kaybetti o lise. Yorgan için pire yakmak tam yurdum insanına yakışacak bi davranış ne diyeyim. Doğrusu o öğrenciler hayatta olsalarda arkadaşlarını ele vermemenin gururunu paylaşsam onlarla.

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Nedense söyle bir söz aklıma geldi
"Siz beni anlamayacaksınız,çağlarca da"

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Lise Demek Kilise Demek (Şevki Yılmaz) :D

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Çok güzel bir yazı Mehmet Şevket Eygi gözlemlerinden dolayı kutluyorum.Ancak,

ESKİDEN kız okulları ayrıydı. Kız erkek karma tedrisat (eğitim öğretim) yoktu. Sonra belli bir maksat ve niyetle eğitimi karma yaptılar. Terbiyeli ve edebli öğrenciler sıralarda kız erkek beraber oturmak istemiyorlardı. Onlara baskı yaptılar, “Hayır beraber oturacaksınız. Çağdaşlık, uygarlık bunu gerektiriyor...” dediler. (Bu paragrafın gerisini lütfen siz yazın...)

Burası benim kafamı karıştırdı kız-erkek karma okuyunca veya yanyana oturunca ahlaksızlık mı oluyor? Terbiyesizlik mi oluyor?

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12

Burası benim kafamı karıştırdı kız-erkek karma okuyunca veya yanyana oturunca ahlaksızlık mı oluyor? Terbiyesizlik mi oluyor?

Telepatik sex falan yapıyolar herhalde.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Siz geçin dalganızı, bugün "yutup"lara düşmüş "liseli" videolarından habersiz muamelesi çekin bize, biz de yiyelim. :) Bırakın gençler bu ayakları.. Modernlik demek sarmaş dolaş olmak demek değildir, olmayan yerden modernite uydurmayalım.

Ayrıca "onları eğitmek gerekir" demek de size göre çok basittir; eğitmek dediğiniz şey doğrudan doğruya ABD ve İngiltere gibi batı sistemlerini kopyalamaktan başka bir şey değil; ve gidin bakın "eğitmek" zannettiğiniz şey o ülkelerin çocuklarını ve dolayısıyla o ülkeleri ne hale sokmuş. Siz İngiltere'de doğan çocukların kaçta kaçının gayri meşru olduğunu biliyor musunuz? Yoksa bu da mı modernlik size göre? :) İngiltere'de hamilelik yaşı 13'e inmiş, uyuşturucu kullanma yaşı 10. Her gün onlarca gayrı meşru çocuk doğuyor ve daha da kötüsü, artık buna alışmışlar, bunu meşru sayıyorlar! Hatta ilkokul çocuklarına hamile kalmadan sevişmeyi öğretiyor devlet!

Ne modern tanrım ne modern! O derece yani. :)

WaterBoy

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Siz geçin dalganızı, bugün "yutup"lara düşmüş "liseli" videolarından habersiz muamelesi çekin bize, biz de yiyelim. :) Bırakın gençler bu ayakları.. Modernlik demek sarmaş dolaş olmak demek değildir, olmayan yerden modernite uydurmayalım.

Tamamda benim anlatmak istediğim şey kızlarla erkeklerin sarmaş dolaş olması değil ki!

Ben sadece kız-erkek karma okumanın namussuzlukmu olduğunu anlamaya çalışıyorum.

ıslamaköfte

Asistan
Reaksiyon puanı
4

yok arkadaşım elbette her karma eğitim olan yerde ahlaksızlık olur diye birşey yok. ama son araştırmalar ayrı eğitimin daha başarılı olduğunu gösteriyor. sonuçta öğrenciler ne kadar ahlaklı olursa olsunlar o yaştaki insanlar karşı cinse hoş gözükmek ve dikkat çekmek için ders dışı olaylara daha çok ilgi gösteriyorlar. ABD deki kadın senatörlerin yaklaşık %80'i rahibelerin görevli olduğu kız kolejlerinden çıkmaymış. bu bile yeterli bir istatistiktir sanırım.

KAZUYA

Doçent
Reaksiyon puanı
20
Evet liselerin hali korkunc.video paylasim sitelerinden izliyoruz.fakat bu yaziyi yazan adamin atladigi birsey var..orneklerini verdigi okullar su anda zaten ozunden birsey kaybetmemis Turkiye nin en guzel okullari *İstanbul Erkek Lisesi *Galatasaray Lisesi vs zaten bu okullara ogrenciler sinavla elenerek aliniyor.

pulsarkuant

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Okulların hali tam bir rezalet. Aynı çocuklar okullardan forumlara geçip oralarıda batırıyorlar.

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Bırakın gençler bu ayakları.. Modernlik demek sarmaş dolaş olmak demek değildir, olmayan yerden modernite uydurmayalım.

Bu akşam bir lisenin okul çıkışından sonra gördüğüm manzara karşısında yerin dibine girdim. Modernlik böyle ise ben geri kafalı olarak hayata devam etmekten yanayım.

En basiti bugün en sevilen diye söylenen çocuk dizilerin izlenmesine izin verildikçe özenerek yaşmaya devam edecekler o modern hayata.

ve çocukların ilgi alanları çocuklarını yaşamaktan çıkmış bile.