Linuxofobi

s.kay

Asistan
Reaksiyon puanı
17
Sevgili linüxçüler...

Şimdiye kadar xp vista win7 kullanmış bir kullanıcıyım.özgür yazılım lünux haberlerini görüyorum ancak linuxu denemeye korkuyorum.

msn kullanan oyun oynayan internette sörf yapan facebook kullanan bu aralar da cs5 e merak salmış standart bir kullanıcıyım.

Linuxe geçmeye korkuyorum çünki ne zaman bir linux haberi olsa ''özgür yazılım'' geliştirilebilir yazılım'' gibi cümleler okuyorum.Bu da ben de '' demek ki bu linuxu kullanmak için epey iyi düzeyde pc kullanıcısı olmak gerekiyor diye düşünüyorum.

ayrıca windowsta yeni bir güncelleme olunca kendi kendini güncelliyor ancak linux çok daha geniş seçeneklere güncellemelere açık bir sistem gibi.yani takip edip işi anlayıp güncelleme yapmazsam yeni çıkan linux programlarını ilgili sitelerde takip etmezsem, geride kalmaktan korkuyorum.

Yani özetle sevgili özgür yazlımcılar:Linuxten bahsederken kullandığınız ''geliştirilebilir-açık kaynak kodlu vb.'' kelimeler ve cümleler beni teşvik etmiyor aksine daha da çekimser kalıyorum linux için.

Çünki ben çoğunluk gibi ''standar pc kullanıcısıyım'' :)Linuxu övmek için kullandığınız cümleler aklımı karıştırıyor.:)

Windowsta Kralım Linuxte hizmetçi olurum'' fikri oluştu vallahi:)

sdelta

Profesör
Reaksiyon puanı
146
Sanırım sizle aynı durumda olan bir kullanıcıyım.

Öncelikle linux gayet kolaydır, Ubuntu ile başlayın kesinlikle derim. Görüntü sade gelecektir, özellikle Windows 7' e göre ancak şu an için internette en iyi kaynak bulabileceğiniz sistem Ubuntu' dur. Ayrıca ufak tefek eklentilerle Windows 7 den çok daha görsel yapabiliyorsunuz.

Güncellemeler, program kurmak vs.. herşey basit, kurulumu dahi çok basit. Geliştirmenize vs.. de hiç gerek yok. Windows daki gibi çok rahat kullanabilirsiniz.

Ancak Windows Live Messenger, Windows Oyunları ve Adobe CS5 ' i linux üzerinde kullanamazsınız.

Windows live messenger yerine farklı programlar var msn e girmek için ancak webcam açmak çok zor oluyor. Mutlaka bir sorun çıkıyor.

Windows oyunları ve adobe programlarını wine ile çalıştırabilirsiniz fakat Windows daki performansı almanıza imkan yok.

Yukarıda yazdıklarımı göze alarak Linux kurun. Kullanırsanız zamanla çok seversiniz eminim. Yukarıda yazdıklarım içinde en güzel çözüm bence Windows ve Linux ikisi bir arada kurulu şekilde sisteminizi kullanmanız olacaktır.

s.kay

Asistan
Reaksiyon puanı
17
3 cevap için de çok teşekkür ederim.Hissemize düşeni alırız elbet cevaplardan:)

diciboy

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tabi önyargısız bi denemek lazım ....

begenirsen çok seversin, mecbur kalmazsan (windowsta çalışıp linuxta çalışmayan ticari program gibi ) bırakmak zor gelebilir ....

bi süre 2008.2 sürüm pardus kullandım, alışınca windows biraz tuhaf geliyor ..

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Sevgili s.kay

Şimdiye kadar windows cephesinde 95, 98, 98se, 2000, nt, me, xp, longhorn, vista, 7 linux cephesinde ubuntu, fedora, pardus, mint, opensuse, mandriva, sabayon, pclinuxos, debian, arch, puppy, kubuntu, xubuntu, lubuntu, ultimate, elive denedim ve kullandım.

Şu an bilgisayarımda win7 64 bit ve opensuse 11.3 64 bit yüklü. Win7'yi sadece Windows'taki gelişmeleri takip etmek(bunun nedeni de windows kullanıcılarına daha iyi cevap verebilmek) ve oyun oynamak için kullanıyorum. Gönlüm hep Linux'tan yana. Bu kadar dağıtım denedim, bu güne kadar hiçbirşey olmadı. Korkacak birşey yok. En fazla format atar eski sisteme dönersin veya sabit bir sistem kurarsın 40gb da yeni şeyler denemek için ayırırsın, kafana göre takılırsın.

msn için linux'ta alternatif programlar fazlasıyla mevcut ancak ben hiçbirini tercih etmiyorum çünkü gerçek linux kullanıcısı eğer ki bir iş yapacaksa tam anlamıyla yapmalı. yani linux'a tam anlamıyla geçmeli. kde masaüstlerinde birşey keşfettim opendesktop denilen sosyal bir platform. hız, kararlılık, görünüş olarak mükemmel birşey, çok sevdim ve onu kullanıyorum.
http://www.socialdesktop.org/

oyunlar için henüz çare yok. wine ile bazı windows oyunlarını çalıştırabilirsin ancak garanti yok. linux şu an sunucu piyasasının %90'ını elinde tutuyor ancak masaüstü %5 civarlarında(%1 diyenlere selam ederim, reyting ölçer gibi ölçmüşler) bu kullanım oranı yaygınlaştıkça zamanla çözülecektir. Ayrıca sen de benim gibi linux yanına windows kurabilirsin, bu alanda bir engel yok.

facebook ve sörf için engel yok.

gimp adobe photoshop'tan daha etkin bir program bence. ancak photoshop alanında uzmanlaştıysan alışman uzun sürebilir sonuçta yöntemleri farklı. ancak bizim bazı arkadaşlar daha programa alışmadan anlamadan gimp bunu yapamıyor şunu yapamıyor diye bağırıyorlar. sen de öyle bir kullanıcı olacaksan bence linux'a geçme daha iyi.

Linux'ta zaman zaman kodlar ve komutlar kullanılır ancak bunların çoğunun görsel yolu olduğu gibi öğrenme zorluğu da yoktur. yani mesela basit bir örnek
program yüklerken opensuse'de
zypper install programismi komutunu yazıyorsun
ancak bu şekilde yapılacak diye zorlama yok. bizim kolayımıza geldiği için böyle yapıyoruz. sen paket yöneticisi programına girip istediğin program ismini arama yaptırıp yükle seçeneğine tıklayıp yükleyebilirsin.

açık kaynak ve özgür yazılım üzerinde durulması gereken en önemli konu. bu konu ki linux'u başta windows ve macos olmak üzere diğer işletim sistemlerinden ayırıyor. bunu tekrar saatlerce anlatmak istemiyorum. basit bir link vereyim, orada yazanları oku, anlamadığın yer varsa yine konuşuruz.
http://forum.shiftdelete.net/linux/154884-richard-stallman-ve-gnu-projesi.html

güncelleme olayına gelince linux'ta güncellemeyi sistem otomatik kendi yapar. sadece işletim sistemini değil içerisindeki bütün programları(mesela firefox, gimp, openoffice...) günceller. sen bütün programalrını tek tıkla güncellersin, birşey takip etmene gerek yok. açık kaynak denilen bu şey işin felsefesi, teknik özelliği değil.

linux'a alışmakta zorluk çekebilirsin. ancak yeni şeyler keşfetmenin verdiği zevki görünce keşke kafamdaki linux bilgileri sıfırlansa da bir daha keşfetsem diyebilirsin(neyse tamam abarttım :D)

s.kay

Asistan
Reaksiyon puanı
17
Çok teşeküürler realmanager zahmet edip yazmışsın çok da güzel anlatmışsın.

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89
bende şunu ekleyeyeim linüx yada lünux değil

doğrusu linux, ayrıca yazıldığı gibi okunuyor.

Sevgili linüxçüler...

Şimdiye kadar xp vista win7 kullanmış bir kullanıcıyım.özgür yazılım lünux haberlerini görüyorum ancak linuxu denemeye korkuyorum.

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Eğer oyuncu ise hiç geçme derim.Ama yinede bir kur bak.Güzel yapmışlar.Birde Windows'taki kadar oyun çeşitliliği olsa...