Linux ve Windows Arasındaki Farklar Nelerdir?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
Kaynak : Polat büyükarslan

Ekli dosyayı görüntüle 1999

Daha önce sizler için “Linux VS Windows” başlıklı bir yazı yazmıştım. Bu yazımda da eski bilgilere yenilerini ekleyerek Linux’un neden Windows’tan daha iyi olduğunu anlatmaya devam edeceğim. Sitede yazdığım bu yazı şu ana kadar yazdığım en uzun yazı. 5 sayfa uzunluğunda. Şu soğuk havalarda parmaklarım dona dona yazdım bu yazıyı. Şimdi arkanıza yaslanın. Eline sıcak çay veya neskafenizi alın. Dünyayı yeniden yaratmıyoruz. Sadece bilinen şeyleri size toplu halde dilim döndüğünce ve parmaklarım çalıştıkça anlatmaya çalıştım. Umarım sıkılmadan okursunuz.

Öncelikle size bazı terimlerden bahsetmek istiyorum.

GNU/Linux Nedir?

Linux aslında bir işletim sistemi değil. Sadece sistemin çekirdeği, beynidir. Bu yazı boyunca Linux diye hitap ederek bütün sistemi kastediyorum. Çünkü Linux tek başına çalışamaz. Bunun için bir ortam olması gerekir. Aslında GNU/Linux diye tabir etmek daha doğrudur. Örneğin ben Ubuntu Linux kullanıyorum. Hangi dağıtımı kullanıyorsanız Linux kelimesinden önce o dağıtımın ismini söylersiniz. Çok fazla linux dağıtımı var ve her dağıtımın kendine özgü özelliği ve güzelliği var. İleride çok daha fazla bilginiz olduğunda siz kendinize en uygun dağıtımı seçersiniz. Ben size başlangıç olarak Ubuntu Linux’u öneriyorum. En bilinen Linux dağıtımı Ubuntu’dur. Yazılım seçeneği çok fazladır ve teknik destek alma, sorunları kısa süre çözme imkanınız var. İşin içine girdiğinizde çok daha fazlasını öğreneceksiniz.

Windows’un Klasik Problemleri;

Windows kullananların bir çoğu ömründe en azından bir kez Mavi Ekranla karşılaşmıştır. Bildiğiniz gibi Windows’ta ciddi bir problem olduğunda veya sistem çöktüğünde bilgisayar açılmaz ve mavi bir ekranda beyaz yazılarla problemin ne olduğunu size bildirir. Bu aşamadan sonra genelde yapılacak çok fazla bir şey yoktur. Windows sizlere ömürdür. Geriye dosyalarınızın yedeğini bir şekilde hard diskten kurtararak format atmak kalır. Bu kurtarma işleminin nasıl yapıldığına burada şimdilik değinmiyorum. Zaten Linux kullanan kişiler bu işlemlerin neler olduğunu biliyordur.

Windowstaki diğer bir problem de yüklediğiniz her program sistemde yük oluşturur. Bunu biraz açıklayalım. Zamanla kayıt defterindeki, kurup sildiğiniz programların artıkları veya silerken arkalarında bıraktıkları dosyalar, bilgisayarınızın hantallaşmasına ve yavaşlamasına neden olur. Bir çok bilgisayar dergisinde, bilgisayarı hızlandırmak için kullanılacak yöntemlerde şu cümleyi okumuşsunuzdur. “Kullanmadığınız programları bilgisayarınızdan kaldırın”. Bunu yaparak bilgisayarınızın hızlanacağını hiç zannetmiyorum. Burada hızlanma denilen şey gözle görülemeyecek düzeyde bir hızlanma. Bu yöntem hiçbir zaman ilk format attığınız zamanki hızlı haline getirmez. Bana göre tek faydası bilgisayarınızda yer açmış olursunuz. Zaten insanlar kullanmayacakları programları neden bilgisayarlarına kursunlar ki ?

Gelelim format olayına. Windows kullanıp da format atmamış veya başkasına attırtmamış insan yoktur. İnsanların ağzına sakız olmuş bir kelimedir. Bilgisayar kullanmayı bilmeyen insanlar bile bu kelimeyi çok iyi bilirler. Bilgisayar’da problem oluştuğunda yaptıkları ilk şey format atmasını bilen birini bulup “Bilgisayar’a format atarmısın” diye sormaktır. Her problemde format atmanın çözüm olduğunu zannederler. Uzun süre önce okuduğum dergilerden birinde şuna benzer bir şey görmüştüm. “Eğer bir kişi size bilgisayarınızdaki problem için format atmayı önerirse bu kişi bilgisayardan anlamıyordur”. Buna kısmen de olsa katılıyorum. Format atmak işin kolay yoludur. Öncelikli yapılacak işlem eğer size hata mesajı veriyorsa bu hata mesajını internette araştırmak olmalıdır. Hata vermiyorsa da uygun anahtar kelimeler kullanılarak google’da arama yaparak çözüme ulaşılabilir. Sistem çökmüşse (mavi ekran) zaten format atmaktan başka çare yoktur. Çözüme bir şekilde formatsız ulaşılabilirse de bunu yapmak size ekstradan zaman kaybettirecektir. Ayrıca probleminizi çözmeye çalışırken sistemi daha da kötü hale getirme riski de vardır. İnsanlar bu yüzden format atmayı yeğler. ( donanım ile ilgili bir problem olmadığını varsayarak konuşuyorum ). Çevremden ve internetteki bazı kişilerden duyduğum bir başka şey de 3-5 ayda bir format attıklarıdır. Format işlemi ortalama 30-40 dakika sürer. Bu işlemden sonra da gerekli programlar bilgisayara kurulur. Gerisini siz hesap edin…

Linux’u Windows’tan Ayıran Farklar Nelerdir?

* Ücretsizdir. İnternet üzerinden indirilebilir veya http://shipit.ubuntu.com, http://shipit.kubuntu.com sitelerinden sipariş verip evinize ücretsiz göndertebilirsiniz.
* Ücretsiz ve GPL (General Public Licence) lisanslı olduğu için istediğiniz şekilde dağıtabilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
* Güvenlidir. Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.
* Kernelde (sistemin çekirdeği, beyni) bir çok yazılımın sürücüsü bulunur. Yani kurulum yaptıktan sonra sürücü yükleme ile uğraşmazsınız. Bilgisayarınızın bütün donanımları otomatik olarak tanınır. En kötü ihtimalle AMD ekran kartlarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama muhtemelen çözümünü de araştırırsanız bulabilirsiniz.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde en kısa sürede bu açık kapatılır.
* Virüslerle uğraşmazsınız. Çünkü virüslerin büyük çoğunluğu Windows’ta çalışacak şekilde hazırlanır. Dolayısıyla virüslerden etkilenmezsiniz. Windows için yazılan virüsler Linux üzerinde çalışmaz.
* Virüs olmadığı için Anti-virüs kurmanıza da gerek yoktur. Linux’te çalışan anti-virüs programları vardır. Bunların amacı Linux’e bulaşan virüsü silmek değildir. Örneğin birbirine bağlı bilgisayarlardan bazıları Windows bazıları Linux yüklü ise ve eğer Windows’a virüs bulaşmışsa bu virüsü temizlemek için Linux’teki anti-virüs programı size yardımcı olur. Yani daha çok şirketlerin işine yarayabilecek bir şey.
* Sisteme virüs bulaşma ihtimali olmamasına rağmen Linux için yazılan virüsler de vardır. Ama bunlar Windows’a oranla çok azdır. Bilgisayarınızda hem sizin hem de kardeşinizin kullandığı iki tane kullanıcı hesabı olduğunu varsayalım. Eğer olaki kardeşiniz bilgisayar kullanırken virüs bulaşırsa (gerçi ben linuxte böyle bir şey duymadım açıkçası) virüs sadece kardeşinizin hesabına bulaşır. Sizin hesabınız bundan etkilenmez.
* Ben çok fazla paranoyak bir insanım, benim için güvenlik önemli diyorsanız SELinux kurabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla bu bir çeşit yazılım ve bilgisayarınızı deyim yerindeyse bir kale haline getiriyor. Bir çok işlemi yaparken sizden şifre girmenizi isteyecektir.
* Defrag (Disk Birleştiricisi) olayıyla uğraşmazsınız. İstediğiniz programı kurup kaldırabilirsiniz. Bilgisayarınız ilk kurulduğu günkü gibi çalışır.
* Bazı yazılımlar kurulum ile birlikte otomatik olarak gelir. Siz ayrıca kurulum yapmayla uğraşmazsınız. (Örnek; Ofis Programları, Resim düzenleme programı olan Gimp gibi)
* Bilgisayarınıza Compiz kurarak çeşitli efekler elde edebilirsiniz. Bu efektleri arkadaşlarınız gördüğünde eminim imreneceklerdir. Youtube’da Compiz veya Compiz Fusion diye aratırsanız ne tarz efektler yapabileceğinizi görebilirsiniz. (4 tane masaüstünü aynı anda kullanmak, küp şekline getirmek, ekrana alevli yazılar yazmak gibi). Linux kullanın. Diğer insanlardan bir farkınız olsun değil mi ;)
* Sistemde sık sık güncelleme olur. Bu yüzden hem açıkları kapatılmış hemde kullandığınız programların daima en yeni versiyonlarını kullandığınız bir bilgisayarınız olur. İnterneti kotalı(limitli) kullanıcıların buna dikkat etmesi gerekir. Eğer internetiniz kotalı ise ve laptop kullanıyorsanız benim size tavsiyem 1 veya 2 haftada bir interneti limitsiz olan ve aranızın iyi olduğu bir arkadaşınıza gidip güncellemeleri orada yapın. Arkadaşınıza da Linux’un ne olduğunu öğretirseniz veya bu yazıyı referans olarak gösterirseniz en azından Linux’un yayılmasına ve daha çok kişi tarafından kullanılmasına vesile olmuş olursunuz.
* Linux için yazılan programlar ücretsizdir. Bunları kullanmak için ücret ödemezsiniz. Crack ve Serial aramayla vaktinizi boşa harcamazsınız.
* Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenmez. Yani hangi program takılıyorsa sadece o program takılır.
* Her programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatma derdiniz olmaz. Sadece kernel (sistemin çekirdeği, beyni) güncellemelerinde bilgisayarınızı yeniden başlatırsınız.
* Hızlıdır.
* Eski bilgisayarlarda bile çalışır. Eğer eski bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kurmanızı tavsiye ederim. Bilgisayarınız Windows’ta çalıştığından çok daha hızlı çalışacaktır.

Windows’u Linux’ten Ayıran Farklar Nelerdir?

* Parayla satılır.
* Parayla satıldığı için alan kişiye aittir. Herhangi bir şekilde dağıtımını yapamaz, arkadaşlarınızla paylaşamazsınız.
* Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için en çok tercih ettiği işletim sistemidir.
* Sistemde herhangi bir açık olduğu tespit edildiğinde bu açık kısa sürede kapatılmaz. Açıklar birkaç ay içinde veya Servis Paketi (Service Pack) şeklinde uzun vadeli aralıklarla toplu halde kapatılır. Çok önemli bir açık ise kısa sürede kapatılır.
* Bilgisayarınızın sürücülerine kurulumdan sonra daima ihtiyaç duyarsınız. Sadece Windows 7′de sürücü yükleme derdi yok.
* Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.
* Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız. Ayrıca firewall (güvenlik duvarı) da kurmanız sisteminizin güvenliği için gereklidir.
* Sistemi belirli aralıklarla Defrag (Disk Birleştiricisi) yapmanız gerekir. Defrag işleminde bilgisayardaki dosyalar belirli bir düzene sokulur ve siz bir dosyaya ulaşmak istediğinizde bilgisayarınız daha hızlı bir şekilde istenen dosyaya ulaşır. Bu yüzden en azından haftada 1 kez Disk Birleştirici yapmayı ihmal etmeyin.
* Bazı temel yazılımlar kurulumla birlikte gelmez. Siz kurulumdan sonra tek tek her yazılımı yüklemek zorundasınız.
* Yazılımların kurulum dosyaları tek parça halindedir. Exe dosyasını çalıştırıp kurarsınız.
* Güncelleme olayı sık sık olmaz.

* Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde türkiyede insanlar ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.
* Eğer kullandığınız bir program kitlenirse veya takılırsa bundan sistemin tamamı etkilenir. Fare donarsa, ve Alt+Ctrl+Delete (Görev Yöneticisi) bile çalışmıyorsa o zaman size reset(bilgisayarı yeniden başlatma) yolu görünür.
* Birçok programı kurduğunuzda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız istenir. Bu özellikle boyutları büyük olan programlarda daha fazladır.

* Hızlı bir bilgisayarınız varsa daha rahat edersiniz. Takılma veya kasma olayı nispeten daha az olur. Bilgisayarınız yavaş ise çoğu zaman takılmalardan veya kasma olayından dolayı Bill Gates amcanın kulağını çınlatırsınız :D
* Her bilgisayara kurulmaz. Daha doğrusu kullandığınız Windows’a bağlı olarak sistemi seçmeniz gerekir. Örneğin Eski bir bilgisayarda Windows 7 ile istediğiniz verimi alamazsınız.

Türkiye’de Linux’un Durumu;

Ubuntu-tr.org sitesinde okuduğum kadarıyla Türkiye’de 40 Bin kişi Linux dağıtımlarını kullanıyor. En azından o siteye giriş yapanların sayısı bu yönde. Yanlışım varsa site yetkilileri gerekli bilgiyi yorum olarak bu yazının altına yazarlarsa sevinirim. Gerekli düzeltmeyi yaparım.

Peki neden Türkiye’de Linux kullanımı bu kadar az?

* Herkes tarafından bilinen bir işletim sistemi değil.
* İnsanların kafalarında “Linux’u sadece bilgisayardan anlayan bilgili insanlar veya sistem yöneticileri kullanabilir” gibi bir ön yargı var.
* Her işlemin komut yazarak yapılacağını düşünmeleri.
* Windows’un kullanımına göre Linux’un kullanımının daha zor olduğunu düşünmeleri.
* Tembellik. Yeni bir işletim sistemini öğrenmeyle zaman kaybetmenin gereksiz olduğunu düşünmeleri.

Bu maddeler uzatılabilir. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Bu Yazı ile İlgili Sorulabilecek Sorular ve Yanıtları

Neden Windows’tan vazgeçip Linux’e geçeyim?

Bilgisayarınız eski ise Linux sizin için daha uygundur. Ayrıntıları zaten yukarıda belirttim.

Bilgisayarınız hızlı ise ve yukarıda anlattığım nedenler size, Linux’e geçmek için yeterli gelmiyorsa yapılacak bir şey yok. Windows kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bilgisayarım hızlı ise o zaman Linux’e geçmeme gerek var mı?

Windows için üretilen yazılımlar genelde sistemi çok hor kullanırlar. Bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa olsun bana göre Windows’un çökme veya hatalarla karşılaşma ihtimali Linux’e göre oldukça fazla. Linux’te bir çok problemi format atmaya gerek kalmadan çözebilirsiniz. Ama bu Windows için her zaman geçerli değil. Windows kulllanarak sistem kaynaklarınızı fazlasıyla meşkul etmek yerine Linux kullanabilirsiniz.

Linux Dağıtımlarından Hangisini Kullanmalıyım?

Eğer daha önce hiçbir Linux dağıtımı kullanmadıysanız, yani yeni başlıyorsanız benim size tavsiyem Ubuntu olacaktır. Eğer benim için görüntü önemli diyorsanız Kubuntu’yu deneyin derim. Bazı arkadaşlar size Pardus’u önerecektir. Pardus Türk’lerin yaptığı bir işletim sistemidir. KDE tabanlıdır. Görünümü hoşunuza gidecektir. Yazılım desteği Ubuntu ile kıyaslanmayacak düzeyde. Yani istediğiniz yazılımı bulamayabilirsiniz. Pardus kullananların donanım ile ilgili problem yaşayan kişilerin olduğunu biliyorum. Eğer Pardus kullanmaya karar verirseniz ve bu problemlerle karşılaşırsanız unutmayın ki bir çok Pardus kullanıcısı size seve seve yardımcı olmaya hazır.

Herşey iyi hoş da bir sistem bu kadar mükemmel olabilir mi? Bu mümkün mü?

Tabi ki Hayır. Linux’un de elbette bazı dezavantajları var.

Örneğin yazılım kurmak için internete bağlı olmak zorundasınız. Yazılımları internet üzerinden kuruyorsunuz. Yazılımları bilgisayara indirip gerektiğinde kurmayı isteyebilirsiniz. Fakat Windows’taki gibi sadece tek bir exe dosyası kurulum için yeterli değil. Ben Ubuntu Linux kullandığım için yazılımlar .deb uzantılı. Tek bir dosya çoğu zaman kurulum için yeterli olmuyor. İndirdiğiniz o tek dosyanın bağımlı olduğu bazı paketler var. Onların da kurulması gerekiyor. Yani internete bağlanmadan bir program kurmak istiyorsanız bağımlı olduğu paketleri de indirmeniz gerekir. Bu da tek bir program için kimi zaman 4-5 adet ufak parçayı da kurmanız gerekir. Eğer internet bağlantınız var ise böyle bir sorununuz yok. Gerekli paketleri sizin için kuruyor zaten.

Windows’ta oynadığınız her oyun Linux üzerinde çalışmaz. Linux üzerinde Windows oyunlarını oynamak veya Windows programlarını kurmak istiyorsanız bunun için Wine isimli bir program var. Onu kullanabilirsiniz. Ama her oyunda işe yaramıyor. Kurulsa bile yavaş çalışabiliyor. Bazı oyunlarsa tıpkı Windowstaki gibi çok iyi çalışıyor. Bunu kendiniz deneyerek görmeniz lazım. Ben oyun olarak Counter Strike 1.5 kurmuştum. Botları da kurarak sorunsuz bir şekilde oynamıştım.

Bilgisayar bilgim çok fazla değil. Ben de Linux kullanabilir miyim? Linux kullanmak zor mu?

Dileyen, isteyen herkes Linux kullanabilir. Bunun için öyle ahım şahım bir bilgiye ihtiyaç yok. En önemli şey sabırdır. Linux kullanırken hiçbir zaman Windows ile kıyaslamayın. İkisi farklı işletim sistemidir. Bazı işler Windows’ta çok kolay bir şekilde yapılırken Linux’te yapmak zaman alabilir. Ama öğrenince size çocuk oyuncağı gibi gelir.

Linux kullanmak zor değil. Dediğim gibi sadece biraz sabır ve gerekli ilgiyi göstermeniz gerekir. Ayrıca araştırmaya açık bir insan olmalısınız. Öyle herşey armut piş ağzıma düş değil yani. Bizim türk insanı biraz sabırsızdır. Herşey çabucak olsun bitsin ister. O yüzden belki de Linux kullananlar Türkiye’de bu kadar az. Tabiki alışkanlıklarınızı da geride bırakmanız gerekir.

Yazılım konusunda herhangi bir zorluk yaşar mıyım? Windows’ta kullandığım yazılımları Linux’te kullanamaz mıyım?

Herhangi bir zorlukla karşılaşacağınızı düşünmüyorum. Windows’ta kullandığınız yazılımları Wine isimli bir program ile kurup kullanabilirsiniz. Ama ben şahsen tavsiye etmiyorum. İnsanların alışkanlıkları değişebilir. Linux’te Windows’taki programlara alternatif çok iyi programlar var. Bazı programların hem Windows, hem de Linux versiyonları var. Örneğin Firefox, Opera, VLC, Limewire, Thunderbird gibi programların Linux versiyonları da var. Windows’taki CD/DVD yazma programı olan Nero’ya alternatif olarak Linux’te K3B programını kullanabilirsiniz. Nero’nun Linux versiyonu da var ama ücretli.

Bunların dışında bana sormak istediğiniz bir soru varsa bu yazının altına yorum yazarak veya email yoluyla bana sorabilirsiniz.

Yazımın başında Linux’un Windows’tan daha iyi olduğunu söylemiştim. Bu yazıyı okuyan Windows taraftarları hemen saldırı pozisyonunu almışlardır muhakkak. Bunu söylememin nedeni benim böyle olduğunu düşünmemdir ve bu kişiden kişiye de değişir. Siz Windows kullanıp da memnunsanız kullanmaya devam edebilirsiniz. Kimse size niye kullanıyorsun diye sorgulamaz/sorgulayamaz. Ben burada fikirlerimi dile getiriyorum. Linux’un güzel yanlarını size anlatmaya çalışıyorum. Benim size önerim iki işletim sistemini de bir arada kullanmak olacaktır. O zaman kendiniz iyi ve kötü yönlerini daha iyi görürsünüz.

Ayrıca şunu da belirteyim. Yukarıda yazdığım yazıyı okuduğunuzda Linux’un Windows’tan üstün özellerini görmüş olacaksınız. Ama bazı arkadaşlar şunu söyleyebilirler. “Benim bilgisayarımda Windows hiç kasmıyor veya takılmıyor”. Bunu Firefox için de söylüyorlar. O arkadaşların bilgisayarlarının özelliklerini sorduğumuzda verilen yanıtlar şu şekilde;

* Pentium 4, 3 Ghz İşlemci
* 3-4 veya 6 GB Ram
* Ekran kartları da üst düzeyde. Bir çok oyunu oynatabilecek kapasitede.

Bu ve buna benzer bir bilgisayarda sizce hangi işletim sistemi kasma, donma veya takılma sorunu meydana getirir?. Bu yazıyı o tarz bilgisayarlara sahip kişiler için yazmadım. Böyle bir sistemi almaya herkesin gücü yetmez.

Şimdilik benden bu kadar. Olumlu, olumsuz her türlü yorumunuzu bekliyorum. Eğer herhangi bir yerde hatam olduysa lütfen söyleyin. Yanlışları birlikte düzeltelim…:thumbup1:
 

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
5,069
Reaksiyon puanı
148
Puanları
1,243
hep aynı şeyi farklı poşetlere koyup sunduğu için tamamını okumadım ama :

Linux kullanın. Diğer insanlardan bir farkınız olsun değil mi ;)
diğer insanlardan farklı olmak istiyorsan taksimde çıplak koşabilirsiniz.

* Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için en çok tercih ettiği işletim sistemidir.
Şöhretin getirdiği dezavantaj.

* Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.
Bilmediğiniz p*rno sitelerindeki codecleri çalıştırmaya, ya da ismi duyulmayan warez sitelerinden crack indirmesseniz böyle sorunların nerdeyse yok kadar az olduğu söyleyebilirim.

* Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız.
Hayır zorunda değilsiniz. Ben 3 ayda bir güncel antivir kurup sistemi taratırım ama hiç virüs olmaz nedense ama linuxcular ısrarla virüs girip duruyo derler çünkü Windows kullanmayı bilmezler.

* Güncelleme olayı sık sık olmaz.
Komik.

Compiz kurarak çeşitli efekler elde edebilirsiniz. Bu efektleri arkadaşlarınız gördüğünde eminim imreneceklerdir.
(4 tane masaüstünü aynı anda kullanmak, küp şekline getirmek, ekrana alevli yazılar yazmak gibi)
4 Tane masaüstünü aynı anda kullanmak ve küp şeklinden başka diğerleri hiçde etkileyici değil.
Counter Strike'da duvara ateş ederek yazı yazan mallardan farksızdır masaüstünde ateşle yazı yazmak.

En kötü ihtimalle AMD ekran kartlarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama muhtemelen çözümünü de araştırırsanız bulabilirsiniz.
AMD ATI Kartınız var ise Linux'a geçip boşuna vakit harcamayın derim...

* Güvenlidir. Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.
Siz söylentilere inanırsınız biz belgelere.

Eğer eski bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kurmanızı tavsiye ederim
Bende tavsiye ederim foruma gelip donanımının ne olduğunu bilmeyip windows yavaş diyenlerden kurtulmuş oluruz :D

* Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde türkiyede insanlar ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.
Windows'da ücretsiz yazılım indirsinler o zaman? Neden paralı olanları tercih ediyorlar?
Çünkü paralı olanlar ücretsiz olanlara 5 basdığı için... İsteyen Linux'daki gibi Windows'da da freeware ürün kullanabilir.

Her işlemin komut yazarak yapılacağını düşünmeleri.
Her işlemi olmasada Windows'da simgeye iki kere tıklayarak yaptığımız işleri Linux'da komut satırı açarak yapıyoruz. Basitinden bir ATI/Catalyst sürücüsünü sitesinden indirip kurarken, sudo bilmem ney ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

“Benim bilgisayarımda Windows hiç kasmıyor veya takılmıyor”. Bunu Firefox için de söylüyorlar. O arkadaşların bilgisayarlarının özelliklerini sorduğumuzda verilen yanıtlar şu şekilde;

* Pentium 4, 3 Ghz İşlemci
* 3-4 veya 6 GB Ram
* Ekran kartları da üst düzeyde. Bir çok oyunu oynatabilecek kapasitede.
Böyle bir sistemi almaya herkesin gücü yetmez.
P4 3.0---DUAL--- İşlemci = 150 TL
3 GB RAM = 150 TL
HD4350 OverClocked Gigabyte = 80 TL
Fiyat = 380 TL.
birde demiş ki bunu Firefox içinde sölüyorlar :D
100-150 MB ram yiyen rami geçtim Bir WEB-TARAYICIYI hızlı çalıştırması için en az 2-3 GB ram p4 3.0 ghz işlemci ve "yüksek bir ekran kartı" olması gerektiğini sanan adam :D

-------------
Extra not: ayrıca bu arkadaş sanırım windowsa bulaşan virüslerin %90 'a yakınının 3. parti yazılımlardan olup %5-10 gibi bir kısmının windows açıklarından olduğunu bilmiyor?
Tüm virüsler Windows açıklarını kullanıyor gibi yazmış...
 

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
çok kısa ve öz bir cevaplama olmuş doğrusu
 

proghakan

Asistan
Katılım
20 Ekim 2009
Mesajlar
155
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
linuxun windowstan iyi olduğunu gates eski çalışanıda açıklamıştı ayrıca windows linux olmasa bu kadar avantaj sunmaz insanlar linuxa ne kadar çok destek olursa windowsçularda daha iyi hizmet alırlar...
 

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Katılım
11 Aralık 2008
Mesajlar
5,069
Reaksiyon puanı
148
Puanları
1,243
ayrıca windows linux olmasa bu kadar avantaj sunmaz insanlar linuxa ne kadar çok destek olursa windowsçularda daha iyi hizmet alırlar...
Windows'un resmi rakibi Apple MACOS X.
Hatta Microsoft Linux'u dikkat edilmesi gerekenler listesine 1 bilemedin 2 sene önce aldı sanırım..
Yani Microsoft Linux'u pek takmıyor diye biliyorum..
 

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
mac os aynı windows gibi paralı değilmi?
neden kendisine rakip olarak seçtiği belli oluyor
ama asıl rakibi gümbür gümbür geliyor haberi bile yok
 

emptyheart

Profesör
Katılım
7 Ağustos 2009
Mesajlar
1,636
Reaksiyon puanı
25
Puanları
0
burda jequares olucaktıki bak nasıl milletin ccanını okucaaktı :D windows diyenlerin windowsunu başına geciridi:D
 

Al Arabi

Profesör
Katılım
2 Mart 2010
Mesajlar
1,426
Reaksiyon puanı
43
Puanları
0
Ben windowsta yaptıklarımın tamamını ücretsiz Ubuntu linux ile yapmaktayım. Üstelik ati ile driver sorunum olmasına rağmen. Size Win7 ve winxp ile mutluluklar.
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Linux kullananlarıı Windows kullanmayı bilmemekle ve onları "ahmak" olmakla suçlayan, böylece kendi bilgi ve zekaları hakkında ipucu veren arkadaşlar: Linux kullanmak daha zordur, dolayısıyla Linux'u iyi kullanan birisi Windows'un altını üstüne getirebilecek bilgiye ve beceriye sahip demektir. Bu Linux için bir dezavantaj, yani eksi puan, ama kullanmayı bilenler için büyük bir artıdır. Çünkü Linux inanılmaz derecede esnektir ve her şeye hükmetmenizi sağlar, o nedenle iyi bir Linux kullanıcısına Windows her zaman yetersiz gelir. (Hatta ben Linux'u iyi bilmememe rağmen birçok konuda katı olan Windows bana bile oldukça yetersiz gelmektedir. İhtiyaçlar arttıkça gerçekte herkes anlayabilir Windows'un yetersizliğini.)

İkinci olarak, paralı sistemler süperdir diyerek yine zekaları hakkında bir başka ipucu veren aynı arkadaşlar enterprise sektörde Windows ve Linux'un kullanım yüzdelerine baksın. Eğer bu bilgiye ulaşacak kadar bilgisayar kullanım bilgisi yoksa ben yazayım.

Ücretli sunucu yazılımı pazarında Windows % 7 civarında, Linux ise % 33 civarında paya sahip. Bununla birlikte "süper bilgisayarlar" olarak bilinen bilgisayarların yaklaşık %90'ı Linux kullanır, bu alanda Windows ise sadece %1 orana sahiptir. 2008 yılında sunucu pazarında Linux'un %60 paya sahip olduğunu bizzat Microsoft CEOsu Steve Ballmer söylemiştir. Sanırım bazı arkadaşlar Microsoft'un sahibinden bile daha çok sahip çıkacak kadar fazla zekaya sahipler.

Sinema ve animasyon sektöründe de Linux kullanım oranı %95'tir. Sunucu konusunda bizzat SSL sertifikalarına bakarak 1.000.000 kadar sunucuyu test eden bir araştırma firması Linux + Unix sistemlerin %46'lık bir orana sahip olduğunu resmi sonuçlarla açıklayarak Microsoft'a yakın kaynakların uydurduğu %73 'lük Windows payının da yalan olduğunu açıkça ortaya koymuş ve bizzat Steve Ballmer bile bu yalanı itiraf etmiştir.

Yani Linux'un bazı konularda Windows'tan daha iyi olduğunu söyleyenlere "ahmak" diyen bu arkadaş, dünyadaki neredeyse bütün bilim çevrelerini, neredeyse bütün büyük ticari firmaları ve web dünyasının tüm ziyaretçilerini alan bütün büyük siteleri de "ahmak" olarak değerlendirerek, kendi zekası hakkında üçüncü bir ipucu daha vermiş.

Geçen sene yapılan bir deneyde Windows teması giydirilmiş bir Linux dağıtımı onlarca kişiye "Windows'un yeni sürümü" denilerek denettirildi ve kullanıcıların tamamına yakını bunun şimdiye kadar yapılmış en iyi Windows olduğunu söylediler. Bu da gösteriyor ki gerçekte Windows kullananların çoğu zaten bilgisayar konusunda en az seviye bilgiye sahiptirler, çünkü dünyada Windows'tan başka bir işletim sisteminin var olduğunu bilenlerin sayısı bile çok çok azdır. Yani şöhretin dezavantajı olarak ortaya atılan uyduruk iddiaların yanında şöhretin, daha doğrusu kirli para oyunlarının epey avantajı da olmuştur Windows'a. (Devlet kurumlarının, -mesela MEB gibi- binlerce Windows kopyası alıp tüm eğitimleri Windowsa göre vermesi gibi.)

Son olarak, Windows'un çıkardığı son iki işletim sisteminde, yani Vista ve Windows 7 'de güvenliki modeli olarak Linux'un örnek alındığını hatırlatırım. Virüslerin çoğunun üçüncüü parti yazılımlarla alakalı olduğunu söyleyen ve Window'un suçu olmadığını söyleyenler, bizzat Microsoft'un yayınladığı XP - Vista arasındaki güvenlik farkına ilişkin bilgiler içeren makaleleri okusunlar. Çünkü kullanıcı yetkileri modeli doğrudan doğruya Linux'utan örnek alınarak geliştirilmiş Vista'dan itibaren. Ondan önce, yani XP ve öncesi sistemlerde kullanıcı yetkileri çok basit bir düzenek üzerine kurulduğundan, sisteme sızan bir virüs, üçüncü parti yazılımlar yüzünden bulaşmış da olsa Windows'un bu bahsettiğimiz zayıflığı yüzünden sistemde "Administrator" yetkisine sahip olur ve sistemi ele geçirir. Halbuki Linux tabanlı bir sistemde üçüncü parti bir yazılım yüzünden bile virüs bulaşsa sistemi aynı şekilde ele geçiremez, ancak sistemde bir açık bulması gerekir.

Hackerların Linux kullandığına illişkin söyleme "söylenti" diyen arkadaş, biz bilgilere inanırız diyerek zekası hakkında dördüncü bir ipucu daha vermiş. Kendisine hacker platformlarını takip etmesini, hatta mümkünse dünya çapında yapılan konferansları takip etmesini ve "bilgilere inandığını zannettiğini, aslında gerçekleri bilmediğini" kendi gözleriyle görmesini tavsiye ederiz.

Dipnot: Rakamların farklılık göstermesi farklı yıllara ait olmasından kaynaklanıyor.
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
ramboberk, bu sefer tebrik ediyorum en azından mantıklı bir konu açtın.3-4 ay öncesinin haberi değil olsa bile halen geçerli olan bir paylaşım... :D

Konuda ise çok mantıksız sebepler var :D

Linux'ta güncelleme olayı sık sık olmuyormuş :D 5 ay bir yeni sürüm çıkıyor :D

Bunu yazan arkadaş nasıl bir mantıkla yazmış acaba :D

---------- saat 20:34 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:26 eklenmişti ----------

Elmacik,Cloakengaged gerekenleri söylemiş onların üzerine nasıl cevap verebiliyorsun anlamak mümkün değil ? :D

Not=Konudaki her örnek mantıksız ancak Linux kullanmak için mantıklı sebepler var.Benim için ve sorarsanız hiç bir Linuxçu için bile konu niteliği tanıtmaz bu konu.Konuyu açana söz yok ancak piyasada böyle Linuxçular olduktan sonra Linux yaygınlaşmaz....
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Linux'ta güncelleme olayı sık sık olmuyormuş :D 5 ay bir yeni sürüm çıkıyor :D

Sistem güncellemesi sık olmuyor, o 5 aya biri yeni sürüm çıktığını zannettiğin şeyler üçüncü parti yazılım ve paketlerin güncellenmesidir. Aynı Windows'ta kullandığın bir programı güncellemek gibi. Bunun dışındaki sistem güncellemeleri emin ol Windows'tan az değil. İşte Windows 7 çıkalı ne kadar oldu, SP 1 yolda geliyor. Üstelik her hafta güvenlik yamaları yayınlıyor Microsoft.

Bir de Windows XP için yapılan SP3'ün Windows XP'nin orijinal kurulum dosyalarından bile daha büyük boyutta olduğunu, bunun da neredeyse bütün sistemin baştan yazılmasını gerektirecek kadar açıklarla dolu olduğunu gösterdiğini hatırlatırım. :)
 

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
yani bunada bi kulp taktın ya başka bişey demiyorum -almi--
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Sistem güncellemesi sık olmuyor, o 5 aya biri yeni sürüm çıktığını zannettiğin şeyler üçüncü parti yazılım ve paketlerin güncellenmesidir. Aynı Windows'ta kullandığın bir programı güncellemek gibi. Bunun dışındaki sistem güncellemeleri emin ol Windows'tan az değil. İşte Windows 7 çıkalı ne kadar oldu, SP 1 yolda geliyor. Üstelik her hafta güvenlik yamaları yayınlıyor Microsoft.

Bir de Windows XP için yapılan SP3'ün Windows XP'nin orijinal kurulum dosyalarından bile daha büyük boyutta olduğunu, bunun da neredeyse bütün sistemin baştan yazılmasını gerektirecek kadar açıklarla dolu olduğunu gösterdiğini hatırlatırım. :)

Her hafta :D ben daha doğrusu Microsoft bile onu ayda bir biliyor :D

---------- saat 20:43 eklendi ---------- önceki mesaj saat 20:42 eklenmişti ----------

yani bunada bi kulp taktın ya başka bişey demiyorum -almi--

Bu arada senin diğer konunu ben şikayet ettim Chip haberi diye kapattılar tartışmadan değil :D
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
Linux'ta güncelleme olayı sık sık olmuyormuş :D 5 ay bir yeni sürüm çıkıyor :D

Bunu yazan arkadaş nasıl bir mantıkla yazmış acaba :D


Yine okuduğunu anlamıyorsun. Konunun ilk iletisini bir daha okuman gerekiyor. Orada Linux'un sık sık güncellendiği, böylece açıkların hemen kapatıldığı ve her zaman en son sürümün kullanıldığı yazarken.
Windows'un az güncellendiği yazıyor.
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Yine okuduğunu anlamıyorsun. Konunun ilk iletisini bir daha okuman gerekiyor. Orada Linux'un sık sık güncellendiği, böylece açıkların hemen kapatıldığı ve her zaman en son sürümün kullanıldığı yazarken.
Windows'un az güncellendiği yazıyor.

Okumadım ki :D Niye okuyayım süreklü mantıksız şeyler.Cloakangaged alıntısına baktım.Birde diğer sitelerde aynı şeyler yazınca okuma ihtiyacı duymadım...

Artık olarak bana cevap veren arkadaşlarda okumamış :D(MaviAteş dışında :)
 

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
-almi- bu senin yaptığına ne derler biliyormusun
ispiyon
ben bi kere o alıntıyı kötü amaçla yayınlamadım
ama sen her zamanki gibi kötü olarak yorumladın beyninde
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
-almi- bu senin yaptığına ne derler biliyormusun
ispiyon
ben bi kere o alıntıyı kötü amaçla yayınlamadım
ama sen her zamanki gibi kötü olarak yorumladın beyninde

İspiyon :D :D :D Biri cevap versin buna :D

Ben söylemesem keyloger gelip zaten kilitleyecekti.Kötü anlama diye bir şey yok.

Chip adlı site kendi haberlerini bu forumda yayınlatmak istemiyor.Anladın mı?
 

ramboberk

Profesör
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
4,418
Reaksiyon puanı
74
Puanları
0
öyle yada böyle
sonuçta senin bulaşmayacağın bi konu bulduğumu sandım
oda olmadı
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
öyle yada böyle
sonuçta senin bulaşmayacağın bi konu bulduğumu sandım
oda olmadı
Kilitlenicek mi sanıyorsun :D Aşırı çocukça düşünüyorsun yapma bea :D

"Oda" değil O da .... (Merve olsaydı hemen mesaj yazardı zaten :D)
 

penguin

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
243
Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
Linux kullanın. Diğer insanlardan bir farkınız olsun değil mi ;)



diğer insanlardan farklı olmak istiyorsan taksimde çıplak koşabilirsiniz.

Sen koştun sanırım?

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Güvenli değildir. Güvenliği sağlamak için ekstra çaba sarfetmeniz gerekir. Hacker’ların saldırı için en çok tercih ettiği işletim sistemidir.



Şöhretin getirdiği dezavantaj.

Doğrusu, winlerin mimari tasarımından kaynaklanan zayıflıklar.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Virüs, spyware, trojan gibi tehlikelerle uğraşıp durursunuz.



Bilmediğiniz p*rno sitelerindeki codecleri çalıştırmaya, ya da ismi duyulmayan warez sitelerinden crack indirmesseniz böyle sorunların nerdeyse yok kadar az olduğu söyleyebilirim.
Onları geç, msn den gelen bir adresi dalgınlıkla tıklaman bile sistemi çökertiyor.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Anti-virüs programı kullanmak zorundasınız.



Hayır zorunda değilsiniz. Ben 3 ayda bir güncel antivir kurup sistemi taratırım ama hiç virüs olmaz nedense ama linuxcular ısrarla virüs girip duruyo derler çünkü Windows kullanmayı bilmezler.
Sadece SDN forumlarında win kullanıcılarından kaçının virüs belasından yakındığını say desem sayamazsın.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Güncelleme olayı sık sık olmaz.



Komik.
Sunucu platformlarında tercih edilen yüksek kararlılığa sahip Linux dağıtımları için doğrudur.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
Compiz kurarak çeşitli efekler elde edebilirsiniz. Bu efektleri arkadaşlarınız gördüğünde eminim imreneceklerdir.
(4 tane masaüstünü aynı anda kullanmak, küp şekline getirmek, ekrana alevli yazılar yazmak gibi)



4 Tane masaüstünü aynı anda kullanmak ve küp şeklinden başka diğerleri hiçde etkileyici değil.
Counter Strike'da duvara ateş ederek yazı yazan mallardan farksızdır masaüstünde ateşle yazı yazmak.
4 masaüstü, bilgisayarları oyun konsolu sanan çocuklar için gereksiz, coderler için elzemdir. Ateşle yazı yazma ise Linux'un masaüstü grafik potansiyelini gösteren bir şovdur.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
En kötü ihtimalle AMD ekran kartlarında sorun yaşayabilirsiniz. Ama muhtemelen çözümünü de araştırırsanız bulabilirsiniz.



AMD ATI Kartınız var ise Linux'a geçip boşuna vakit harcamayın derim...
Sürücüler giderek iyileştiriliyor.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Güvenlidir. Hacker’ların hedefinde değildir. Hatta hackerların linux dağıtımlarını kullandıkları söylenir.



Siz söylentilere inanırsınız biz belgelere.
R.M.Stallman, L.Torwalds, A.Tanenbaum, D.Ritchie gibi bilişim dünyasında devrim yapmış gelmiş geçmiş en büyük hackerlar en güzel belgeyken, halen bunlar söylentidir, belge yoktur demek en büyük aymazlıktır.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
Eğer eski bir bilgisayarınız varsa kesinlikle kurmanızı tavsiye ederim



Bende tavsiye ederim foruma gelip donanımının ne olduğunu bilmeyip windows yavaş diyen ahmaklardan kurtulmuş oluruz :D
Her win sürümünde donanımını yükseltecek kadar zenginsen, açık kaynak dünyasına bağış yapta bari sevaba gir.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
* Windows için yazılan programların bazıları ücretsizdir bazıları ücretlidir. Genelde türkiyede insanlar ücretli programları korsan olarak kullandıkları için crack ve serial aramayla uğraşıp durursunuz.



Windows'da ücretsiz yazılım indirsinler o zaman? Neden paralı olanları tercih ediyorlar?
Çünkü paralı olanlar ücretsiz olanlara 5 basdığı için... İsteyen Linux'daki gibi Windows'da da freeware ürün kullanabilir.
Türkiye'de ki win kullanıcılarının %80'i korsan win kullanıyor, sen kalkmış üçüncü parti yazılımları yasal kullanabilirler diyorsun. Bu söylediğine kendin bile inanmıyorsundur.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
Her işlemin komut yazarak yapılacağını düşünmeleri.



Her işlemi olmasada Windows'da simgeye iki kere tıklayarak yaptığımız işleri Linux'da komut satırı açarak yapıyoruz. Basitinden bir ATI/Catalyst sürücüsünü sitesinden indirip kurarken, sudo bilmem ney ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.
Bir satır komut yazmaktan üşenenler zaten Linux kullanmasın. Hem bizi, hem de kendilerini hasta etmesin.

Cloakengaged dedi ki:
Alıntı:
“Benim bilgisayarımda Windows hiç kasmıyor veya takılmıyor”. Bunu Firefox için de söylüyorlar. O arkadaşların bilgisayarlarının özelliklerini sorduğumuzda verilen yanıtlar şu şekilde;

* Pentium 4, 3 Ghz İşlemci
* 3-4 veya 6 GB Ram
* Ekran kartları da üst düzeyde. Bir çok oyunu oynatabilecek kapasitede.
Böyle bir sistemi almaya herkesin gücü yetmez.



P4 3.0---DUAL--- İşlemci = 150 TL
3 GB RAM = 150 TL
HD4350 OverClocked Gigabyte = 80 TL
Fiyat = 380 TL.
birde demiş ki bunu Firefox içinde sölüyorlar :D
100-150 MB ram yiyen rami geçtim Bir WEB-TARAYICIYI hızlı çalıştırması için en az 2-3 GB ram p4 3.0 ghz işlemci ve "yüksek bir ekran kartı" olması gerektiğini sanan adam :D

Sanırım sen hiç kira ödemedin, senet imzalamadın, taksit borcu ödemedin, fatura yatırmadın, bebek maması almadın ve hayatı yalnızca bilgisayar donanım masraflarından ibaret sanıyorsun.
 

zert

Öğrenci
Katılım
11 Mart 2010
Mesajlar
96
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
hep aynı şeyi farklı poşetlere koyup sunduğu için tamamını okumadım ama :



diğer insanlardan farklı olmak istiyorsan taksimde çıplak koşabilirsiniz.



Şöhretin getirdiği dezavantaj.



Bilmediğiniz p*rno sitelerindeki codecleri çalıştırmaya, ya da ismi duyulmayan warez sitelerinden crack indirmesseniz böyle sorunların nerdeyse yok kadar az olduğu söyleyebilirim.



Hayır zorunda değilsiniz. Ben 3 ayda bir güncel antivir kurup sistemi taratırım ama hiç virüs olmaz nedense ama linuxcular ısrarla virüs girip duruyo derler çünkü Windows kullanmayı bilmezler.



Komik.



4 Tane masaüstünü aynı anda kullanmak ve küp şeklinden başka diğerleri hiçde etkileyici değil.
Counter Strike'da duvara ateş ederek yazı yazan mallardan farksızdır masaüstünde ateşle yazı yazmak.



AMD ATI Kartınız var ise Linux'a geçip boşuna vakit harcamayın derim...



Siz söylentilere inanırsınız biz belgelere.



Bende tavsiye ederim foruma gelip donanımının ne olduğunu bilmeyip windows yavaş diyen ahmaklardan kurtulmuş oluruz :D



Windows'da ücretsiz yazılım indirsinler o zaman? Neden paralı olanları tercih ediyorlar?
Çünkü paralı olanlar ücretsiz olanlara 5 basdığı için... İsteyen Linux'daki gibi Windows'da da freeware ürün kullanabilir.



Her işlemi olmasada Windows'da simgeye iki kere tıklayarak yaptığımız işleri Linux'da komut satırı açarak yapıyoruz. Basitinden bir ATI/Catalyst sürücüsünü sitesinden indirip kurarken, sudo bilmem ney ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.



P4 3.0---DUAL--- İşlemci = 150 TL
3 GB RAM = 150 TL
HD4350 OverClocked Gigabyte = 80 TL
Fiyat = 380 TL.
birde demiş ki bunu Firefox içinde sölüyorlar :D
100-150 MB ram yiyen rami geçtim Bir WEB-TARAYICIYI hızlı çalıştırması için en az 2-3 GB ram p4 3.0 ghz işlemci ve "yüksek bir ekran kartı" olması gerektiğini sanan adam :D

-------------
Extra not: ayrıca bu arkadaş sanırım windowsa bulaşan virüslerin %90 'a yakınının 3. parti yazılımlardan olup %5-10 gibi bir kısmının windows açıklarından olduğunu bilmiyor?
Tüm virüsler Windows açıklarını kullanıyor gibi yazmış...

Arkadas biraz ozet cevap vermis, hepsine olmasada kismen katiliyorum.

Bende bir iki sey soylemek isterim, nedir bu (linuxu hakkiyla kullanan uzmanlara demiyorum zaten onlarin boyle bir derdi yok) yeni linuxe gecmis daha ne kullandigini bilmeyen, daha elinde man dosyasi veya bir dokuman olmadan dogru duzgun kullanamayan kisilerin hemen windowsa saldirmasi?

Yahu kadesim bende linux kullaniyorum ama yapmayin boyle isteyen istedigini kullansin, linuxe gelirsek onun daha coook almasi gereken yolu var, sadece linuxun degil onunla beraber programlarinda. Tamam beles, acik kaynak kodlu ama parali uygulamalar herzaman daha kullanisli olmustur. Mesela devamli gelistirilen ofis programi, ms office alternatifdir open office ama kardesim herkesin hakkini vermek gerekir su hali ile oppen office office 2003 den bile daha kullanissizdir.

Beni linuxe ceken enbuyuk cazibe guvenlik ve acik kaynak kodlu olmasi ve hiz, diyer hususlarda windows herzaman onde olmusdur ve olmayada devam edecektir.

Bazi arkadaslara tavsiye olarak onere bilecegim bir isletim sistemi varsa o da max os x dir. Hiz, guvenlik, ve diyer tum hususlarda hem linuxdan hemde windowsdan onde, ongorulerim bunun boyle olmaya devam edecegini soyluyor, imkaniniz varsa mac osx e gecin, kesinlikle pisman olmassiniz. Tek eksikligi acik kaynak olmamasi, zaten oyle olsaydi windowsu gecemezdi!
 

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
30 Mayıs 2007
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
178
Puanları
1,243
Her hafta :D ben daha doğrusu Microsoft bile onu ayda bir biliyor :D


Maşallah, bir sürçmeye bu kadar takılmışsın, aylık bülten yerine haftalık demişim. Böyle basit bir kelime hatası yerine diğer şeylere cevap vermeni isterdim kardeşim. Hani Microsoft bile onu ayda bir biliyor diyerek dalga geçmişsin ya; Microsoft bile önemli alanlarda Linux'un üstünlüğünü itiraf etmişken sana ne oluyor bilmiyorum. :) Ya da XP'nin yamalarının XP'nin orijinalinden bile büyük olduğuna da bir şey söylemeni isterdim, ne de olsa güncelleme konusunda Linux ile dalga geçiyorsun.
 

aperon

Doçent
Katılım
3 Mart 2009
Mesajlar
705
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
linux-windows tartışmalarını gereksiz buluyorum...
kişisel bir tercih,isteyen istediğini ihtiyaç ve bilgisi doğrultusunda kullanır...
kimin nerde ne seviyede olduğu rakamlarla,istatistiklerle,bellidir...
ama merak eden olursa,araştırırsa marsa bile gönderdikleri araçlarda maviekrana düşüp kitlenmeyen sistemler kullanıldığını görecektir:)

ben lisanslı windowsta sadece oyun oynuyorum,tarayıcı bile açmadım,beğenmeyen beni bu dertten kurtarmak isteyen bana bi ps3 falan alsın:)kalan herşeyim ve verilerim ise opensuseye emanet...
 

keyloger

Rektör
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
236
Puanları
243
linux-windows tartışmalarını gereksiz buluyorum...
kişisel bir tercih,isteyen istediğini ihtiyaç ve bilgisi doğrultusunda kullanır...
kimin nerde ne seviyede olduğu rakamlarla,istatistiklerle,bellidir...
ama merak eden olursa,araştırırsa marsa bile gönderdikleri araçlarda maviekrana düşüp kitlenmeyen sistemler kullanıldığını görecektir:)

ben lisanslı windowsta sadece oyun oynuyorum,tarayıcı bile açmadım,beğenmeyen beni bu dertten kurtarmak isteyen bana bi ps3 falan alsın:)kalan herşeyim ve verilerim ise opensuseye emanet...

Olay budur. :)
 

LAZER

Asistan
Katılım
18 Ağustos 2006
Mesajlar
199
Reaksiyon puanı
6
Puanları
0
hep aynı şeyi farklı poşetlere koyup sunduğu için tamamını okumadım ama :



diğer insanlardan farklı olmak istiyorsan taksimde çıplak koşabilirsiniz.



Şöhretin getirdiği dezavantaj.



Bilmediğiniz p*rno sitelerindeki codecleri çalıştırmaya, ya da ismi duyulmayan warez sitelerinden crack indirmesseniz böyle sorunların nerdeyse yok kadar az olduğu söyleyebilirim.



Hayır zorunda değilsiniz. Ben 3 ayda bir güncel antivir kurup sistemi taratırım ama hiç virüs olmaz nedense ama linuxcular ısrarla virüs girip duruyo derler çünkü Windows kullanmayı bilmezler.



Komik.



4 Tane masaüstünü aynı anda kullanmak ve küp şeklinden başka diğerleri hiçde etkileyici değil.
Counter Strike'da duvara ateş ederek yazı yazan mallardan farksızdır masaüstünde ateşle yazı yazmak.



AMD ATI Kartınız var ise Linux'a geçip boşuna vakit harcamayın derim...



Siz söylentilere inanırsınız biz belgelere.



Bende tavsiye ederim foruma gelip donanımının ne olduğunu bilmeyip windows yavaş diyen ahmaklardan kurtulmuş oluruz :D



Windows'da ücretsiz yazılım indirsinler o zaman? Neden paralı olanları tercih ediyorlar?
Çünkü paralı olanlar ücretsiz olanlara 5 basdığı için... İsteyen Linux'daki gibi Windows'da da freeware ürün kullanabilir.



Her işlemi olmasada Windows'da simgeye iki kere tıklayarak yaptığımız işleri Linux'da komut satırı açarak yapıyoruz. Basitinden bir ATI/Catalyst sürücüsünü sitesinden indirip kurarken, sudo bilmem ney ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.



P4 3.0---DUAL--- İşlemci = 150 TL
3 GB RAM = 150 TL
HD4350 OverClocked Gigabyte = 80 TL
Fiyat = 380 TL.
birde demiş ki bunu Firefox içinde sölüyorlar :D
100-150 MB ram yiyen rami geçtim Bir WEB-TARAYICIYI hızlı çalıştırması için en az 2-3 GB ram p4 3.0 ghz işlemci ve "yüksek bir ekran kartı" olması gerektiğini sanan adam :D

-------------
Extra not: ayrıca bu arkadaş sanırım windowsa bulaşan virüslerin %90 'a yakınının 3. parti yazılımlardan olup %5-10 gibi bir kısmının windows açıklarından olduğunu bilmiyor?
Tüm virüsler Windows açıklarını kullanıyor gibi yazmış...

:w00t::4::4::4::4:
 

byxxl

Öğrenci
Katılım
8 Mart 2010
Mesajlar
31
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bazı Arkadaşlar Kendi Kendine Filim Oluyor Dezavantajları Ve Avantajlarıyla Seviyorum ben Linuxu yaygınlaştırmak içinde elimden Geleni Yapıyorum
 

ALMİ

Profesör
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Maşallah, bir sürçmeye bu kadar takılmışsın, aylık bülten yerine haftalık demişim. Böyle basit bir kelime hatası yerine diğer şeylere cevap vermeni isterdim kardeşim. Hani Microsoft bile onu ayda bir biliyor diyerek dalga geçmişsin ya; Microsoft bile önemli alanlarda Linux'un üstünlüğünü itiraf etmişken sana ne oluyor bilmiyorum. :) Ya da XP'nin yamalarının XP'nin orijinalinden bile büyük olduğuna da bir şey söylemeni isterdim, ne de olsa güncelleme konusunda Linux ile dalga geçiyorsun.
Bu konuda Linux ile hiçbir şey konuşmadım güncelleme dışında.Hatırladığım kadarıyla Microsoft bu konuda konuşmadı ve konuşmaz...

Ve XP nin hangi yaması RTM sürümden büyükmüş? Söyler misin?

Elmacık sus yemeyim seni :D
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst