Linux treninde olmak ya da olmamak

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Her gün bir şeylerle karşılaşıyoruz. İnternette vakit harcıyoruz ve yeri geliyor bazı şeylere doluyoruz, doluyoruz, doluyoruz. Blog yazarlığınında bence çıkış noktası burası. Gün/hafta içersinde tepki verdiğimiz olayları yazarak içinizi boşaltmak. İşte pazar günleri köşe yazma istediği de bende bu dürtüden sebep. Aslında Teknovole de bir tek Can köşe yazısı yazıyordu. Bana kalırsa zor iş ama derdini anlatmanında bir diğer yolu. Kafamda hiç köşe yazısı yazmak yoktu fakat bir gün Gnome hakkında yazılan yazılara sinirlenince ara ara içimi boşaltabileceğim bunun yanında bir şeyler paylaşabilceğim bir köşe ihtiyacı hisettim.
Açık Parmak 1 – Linux Treninde Olmak ya da Olmamak

Dünya üzerinde hiç bir ülke yoktur ki ikili görüşmeler yapılırken şirketler işe karışmasın. Elbette dünyayı yönetenler siyasiler olduğu kadar da – belki de daha fazla – şirketlerdir ancak bazı ülkeler işletim sistemlerinde değişikliğe gitti. Peki biz bu treni kaçırdık mı yoksa Pardus’la beraber zaten içinde miyiz? Hemen statcounter.com‘a göre kullanım oranlarına gözatalım. 2008-2009 aralıklarına baktığımızda Avrupa’da Linux kullanım oranı %1.4 Fransa’da ise bu oran %2‘ye kadar çıkıyor. Fransa’da biraz daha fazla olmasındaki sebep resmi kurumların Ubuntu’ya geçişlerinin hız kazanması. Benim gördüğüm kadarıyla Dünyada Linux oranı en yüksek ülke %8′le Küba! Elbette bunda politik nedenler ilk sırada. Gelelim esas konumuz Türkiye’ye. Linux kullanım oranını ancak “other” şıkkından yolla öğrenebiliyoruz %0.48. Windows’dan Linux’e geçiş aşaması olarak gördüğüm tarayıcı (browser) şeçimlerinde ise daha parlak bir oranımız var Firefox’un kullanım oranı %10.4. Buradan şu yorumu yapma şansımız var. Açık kaynak nedir öğreniyoruz ve bundan sonra Linux’e geçiş aşaması daha hızlı olacaktır. Bu oranların gerçeklik payı tarşılılır fakat bize bir yol haritası sunduğu da bir gerçek. Milli Savunma Bakanlığı, RTUK, ASAL, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Bergama Belediyesi, Ceyhan Belediyesi, Adıyaman Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Batman Üniversitesi Pardus kullanan resmi kurumlar.
Bunların dışında Petrol-İş Sendikası Pardus kullanan tek sivil-toplum kuruluşu. İşte bence dikkat çekilmesi gereken nokta burası. Her ne kadar devletin Microsoft’a bağımlı olduğunu, Pardus’a rağmen Linux’ü gözardı ediyor desekte devlet Linux’e bizden daha fazla önem veriyor. Merak ediyorum sansuresansür, engellerikaldır gibi oluşumlar sivil-toplum örgütlerine gidip ” Bakın internet ortamında zaten yasaklarla boğuşuyoruz bu mantaliteyi yok etmemizin bir diğer yoluda özgür yazılımları kullanmak” demiş midir? ( Eğer böyle bir çalışma varsa ve gözden kaçırmışsak buradan duyurmaktan onur duyarım )
Açık Parmak 2 – Linux ve Fanatizm
Hayatımda fanatiklik Galatasaray dışında yoktur. Gnu/Linux haricinde bir yazılım kullanmayı tercih etmem. Linux yanında Windows’a ihtiyaç duymam. Bu tercihlerim elbetteki fanatiklik düzeyinde değil sadece bir seçim. Keskin bir Windows düşmanlığımda yoktur. Hatta dizüstü farem Microsorftur. Bu sanal dünyada belki de tek fanatikliğim Gnome! Ona yapılan haksiz bir eleştiri gördüğümde cinlerim tepeme geliyor desem yalan olmaz (: Gnome her zaman eleştirilir. Evet, haklı olunan yanlar vardır. Beğeniler doğası gereği subjektif olmak zorunda ama el-insaf Gnome’nin nasıl olurda görsellik sunmadığı söylenir! Yorumlara bakıyorum gözüme fazlasıyla şu düşünce takıldı ; ” Neden çift panel kullanıyor, çok gerkesiz” . İnanırmısınız klavyeyi yiyecek duruma geliyorum. Eee be kardeşim sağ tıkla kaldır. Nedir yani bu mudur eleştiri?
Açık Parmak 3 – Özgür Yazılımların ve Linux işletim sistemlerinin Microsoft uyumluğu
Gerek Türkçe olsun gerek yabancı kaynaklar olsun. Her yerde ortak bir tartışma var. Linux Microsoft’a uyum sağlamalı mı? Tahmin edildiği gibi Linux topluluklarında bu soruya karşı keskin bir tavır var. Bence de son derece haklılar. Teknik detayların dışında Linux’un ve Gnu’un kendine has duruşu mevcut. Bu duruş her ne kadar tek kalemde Microsoft’a karşı olmasa da tekelciğin odak noktasında olduğundan laf dönüp dolaşıp Microsoft’a geliyor. Bu uyum Linux’un duruşunuda zedeleyebilir ancak gözden kaçırılan bir nokta var.
Bilgisayar kullanıcıların ilk kullandıkları işletim sistemi ezici bir oranda Windows. Burası bir gerçek. Peki amaç Özgür Yazılım’ın ve Linux’un yaygınlaştırmasını, bilinirliğini arttırmaksa yöntemlerden biri de Microsoft uyumluluğundan geçmek değil midir?. Son 3-4 yıllık süreçte Windows kullanıcılarını açık kaynakla tanıştıran, kullanıcıları GNU/Linux’e yönlendiren, Özgür Yazılım’ı öğreten OpenOffice, Firefox gibi yazılımlaırn Windows versiyonları değil midir? OpenOffice’nin Microsoft Office dosya formatlarıyla uyumu olmasa bu kadar yaygınlaşabilir miydi?
Bunları söylerken niyetim kesinlikle Microsoft’a bağımlı olmak zorundalığı değil. Ancak işlerin biraz daha kolay yürümesi için bu uyumluluğun belli noktalarda kullanılmasını gerekiyor.

Kaynak:http://www.teknovole.com/sizin-icin-sectiklerimiz/linux-treninde-olmak-ya-da-olmamak/

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Biz o treni çoktan kaçırdık bence. Hükümet destek vermediği sürece de bir sonraki trene bile yetişemeyeceğiz gibi duruyor.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Biz o treni çoktan kaçırdık bence. Hükümet destek vermediği sürece de bir sonraki trene bile yetişemeyeceğiz gibi duruyor.

Tamam ama Bugün kü Pardus projesi, Pardus'a ayrılan bütçenin tamamı başbakanlık tarafından veriliyor.

Bugün Pardus kurumsal 2 çıktı, tüm kamu kurumları ve özel kuruluşlar için en sorunsuz çalışan Linux dağıtımı.
Kurumlarda Pardus kullanılmaya başladıkça, insanların evindeki kullanım oranı da artacaktır. Hak ettiği yere gelecektir. Benim bundan şüphem yok. Bizim yapmamız gereken şey bunu desteklemek.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Tamam ama Bugün kü Pardus projesi, Pardus'a ayrılan bütçenin tamamı başbakanlık tarafından veriliyor.

Bugün Pardus kurumsal 2 çıktı, tüm kamu kurumları ve özel kuruluşlar için en sorunsuz çalışan Linux dağıtımı.
Kurumlarda Pardus kullanılmaya başladıkça, insanların evindeki kullanım oranı da artacaktır. Hak ettiği yere gelecektir. Benim bundan şüphem yok. Bizim yapmamız gereken şey bunu desteklemek.

Peki bana neden hala devlet dairelerinde XP kullanıldığını, E-Okul sistemine Internet Explorer'dan başka tarayıcıyla girilemediğini açıklayabilecek misin?

Destek derken kastım onu zorla kullandırmaktı.

Destek verilir, Pardus geliştirilir, isteyen kullanır. Neden bir devlet memuru durduk yere Pardus yüklesin, onu da geçtim, istese de yükleyebilecek bilgisi var mı her devlet memurunun?

En basitinden bir örnek işte, en basitinden ya, babamın önünde iki tane bilgisayar var Hükümet Konağı'nda. İkisi de XP Home Edition. :D Hayır bir de Home Edition, dikkatini çekerim.

Eh be benim güzel devletim, memurlarına evlerindeymiş gibi hissettirmek için elinden geleni yapıyor kereta. :D

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Valla ben trendeyim çok şükür ve sadece trenin yürümesini beklemiyorum, kendim de vagonlarda öne doğru yürüyorum.

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Peki bana neden hala devlet dairelerinde XP kullanıldığını, E-Okul sistemine Internet Explorer'dan başka tarayıcıyla girilemediğini açıklayabilecek misin?

Destek derken kastım onu zorla kullandırmaktı.

Destek verilir, Pardus geliştirilir, isteyen kullanır. Neden bir devlet memuru durduk yere Pardus yüklesin, onu da geçtim, istese de yükleyebilecek bilgisi var mı her devlet memurunun?

En basitinden bir örnek işte, en basitinden ya, babamın önünde iki tane bilgisayar var Hükümet Konağı'nda. İkisi de XP Home Edition. :D Hayır bir de Home Edition, dikkatini çekerim.

Eh be benim güzel devletim, memurlarına evlerindeymiş gibi hissettirmek için elinden geleni yapıyor kereta. :D

Bu geçişte devlet desteği neden bekleniyor , onu anlamıyorum. Örnek devlet , kimse devletten örnek almaz.Özel sektör bu konuda öncü olmalı. Sponsorlarla , reklamlarla. Bir televizyona PARDUS reklamı verilse 5 saniye.Bilinirlik ne olur ?

Devlet kurumlarında IT bölümlerinde çalışmış biri olarak , o geçişin ne kadar zorlu , hatta imkansız olduğunu bilinmeli. Yapılmış sözleşmeler , özel yazılımlar ve donanımlar var. Sorumlu kişiler bir toner alırken bile soruşturma korkusu yaşarken :)

Linuxçu arkadaşların bazıları dünyayı sadece evde kullandıkları yazıcının bağlı olduğu çift çekirdekli 2gb ramlı pcler olarak biliyor.

Şöyle bişi yok ; Arkadaşlar bir bilgisayar firması ile anlaştık pardusa geçiyoruz. Oley

Bence burda özel sektör hem daha kolay karar alabilir , finanse edebilir.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bu geçişte devlet desteği neden bekleniyor , onu anlamıyorum. Örnek devlet , kimse devletten örnek almaz.Özel sektör bu konuda öncü olmalı. Sponsorlarla , reklamlarla. Bir televizyona PARDUS reklamı verilse 5 saniye.Bilinirlik ne olur ?

Devlet kurumlarında IT bölümlerinde çalışmış biri olarak , o geçişin ne kadar zorlu , hatta imkansız olduğunu bilinmeli. Yapılmış sözleşmeler , özel yazılımlar ve donanımlar var. Sorumlu kişiler bir toner alırken bile soruşturma korkusu yaşarken :)

Linuxçu arkadaşların bazıları dünyayı sadece evde kullandıkları yazıcının bağlı olduğu çift çekirdekli 2gb ramlı pcler olarak biliyor.

Şöyle bişi yok ; Arkadaşlar bir bilgisayar firması ile anlaştık pardusa geçiyoruz. Oley

Bence burda özel sektör hem daha kolay karar alabilir , finanse edebilir.

Devlet dairelerinde özel sektör mü devrede yoksa devlet mi? Yani demek istediğim işi yürüten devlet mi değil mi? Özel sektör kafasına göre devlet dairelerine bilgisayar satabiliyor mu sanıyorsun?

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Neden bir devlet memuru durduk yere Pardus yüklesin, onu da geçtim, istese de yükleyebilecek bilgisi var mı her devlet memurunun?

Bu soruna şöyle bi cevap vereyim, bizim okul, üniversiteler arasında linux u en çok destekleyen üniversite (bi hocadan dolayı :D). Neyse efendim, eğitim fakültesinde askerliğini yeni bitirmiş gelmiş bir hoca dönemin ilk dersinde öğrencilere linux hakkında bilgi vermiş bi kaç saat. bi kaç gün sonra diğer hocalar kızmış buna, sen nasıl linux anlatırsın diye. böyle düşünen insanlar olduğu sürece, o memurlar hiçbir zaman linux yükleyemez :) kökte değişiklikler lazım; ancak şu da bir gerçek ki, belki şimdiki memurlar yapamıyor ama çoğu xp de yükleyemiyor :D gelecekte durumun değişeceğine eminim çünkü şimdi üniversitede hangi bölümü okursanız okuyun mutlaka bilgisayar dersi var :)

muratteas

Dekan
Reaksiyon puanı
96
çoğu üniversitelerimiz hala Microsoft la anlaşmalı

Bircan83

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Valla arkadaşlar ben o treni kaçırdığımızı düşünmüyorum. Tam aksine biz de ülke olarak o trenin içindeyiz. Ancak maalesef en son vagondayız. Dilerim bir gün ilk vagona ulaşırız. Bu da zaman gerektiren bir süreçtir. Düşünün bir kere Windows xp nin çıktığı 2002 yılında milli işletim sistemimiz pardus henüz yoktu. Ancak şu an pardus 2009.1 i incelediğinizde hem görsellik, hem de işlevsellik yönünden win 7 ile dahi yarışabilecek düzeydedir. Tabi eksiklikleri de mevcut. Ancak bu bile önemli bir gelişme.
Microsoft ile uyumluluk meselesine gelince. Bence linux microsoft ile özellikle oyunlar konusunda daha uyumlu hale gelirse (MS Windows için yapılmış oyunları sorunsuz çalıştırabilirse) inanıyorum ki kullanım oranı daha da yaygınlaşacaktır.
Dilerim birgün devletimiz microsoftun tekelinden kurtulur ve her yıl milyonlarca belki de milyarlarca doları lisans ücreti olarak ABD ye ödemek zorunda kalmayız. :)

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Devlet dairelerinde özel sektör mü devrede yoksa devlet mi? Yani demek istediğim işi yürüten devlet mi değil mi? Özel sektör kafasına göre devlet dairelerine bilgisayar satabiliyor mu sanıyorsun?

Bundan bişi anlamadım. Kamu diyelim devlet değilde. Kamu kuruluşlarında kararı alan birçok kişi ve pozisyon var , kişilerin ne istedikleri , ne düşündükleri çok etkili değil. Özel sektör kafasına göre kamuya bilgisayar satıyor. Sor bakalım acaba devletin bir bilişim bakanlığı varmı? . Sağlık bakanlığına bağlı çalıştığım yerlerde firma ne önerirse o alınıyor. Sağlık bakanlığı bilgi işlem daire başkanlığı var mesela sadece ihale kılavuzu var.

Aslında anlatmak istediğim Kamu desteği kolay birşey değil , taraf olma konusu yok kimsede.
Özel sektör gerekli linux kullanan(sunucu dışında) bir büyük kuruluş göster. Çıksın Pardus kullanuyoruz pardusa 100.000 dolar yardım yapıyoruz. Yapabilirmi ? Yapar. Ama kamu yapamaz.

---------- saat 14:47 eklendi ---------- önceki mesaj saat 14:40 eklenmişti ----------

çoğu üniversitelerimiz hala Microsoft la anlaşmalı

Bunu yanlış görme bence , linux platformunun bir Tüzel bir kişiliği yok. Tübitak olabilir ama oda kamu :thumbup1:

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
yavaş yavaş olur bazı işler insanoglu alışkanlıklarını kolay kolay bırakamaz ben de zamanında linuxa karşıydım live cd den kullandıgımda hiç alışamamıştım sonra bi baktım arkadaşlarım cevrem linux diyor dedim bi kurayım bakayım

tabii ilk kurudugum sistem pardus tu pardusun deposu cok hoşuma gitmişti sevmiştimde uzun süre kullandım sonra digerlerini denedim ve linux camiasına girmiş oldum :D herşey zamanla olacaktır

gelelim kurumlar meselesine kurumda calışan kişilere önce linux egitmi vermek gerek gerek ilk pardusu kurdugumda kac defa ekranda hiç bişey kalmamıştı kurcala kurcala öğrendim ama kamuda calışanların kurcalama lüksleri maalesef :D
egitimde buda cok zahmetli bir iş

m3nzil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
biz kendi çapımızda bu trene bindik, binecek olan diğer kişilere kapımız sonuna kadar açık. Biz kimiz? Biz Özel Aksaray Hastanesi'yiz. Özel Aksaray Hastanesinde Linux Debian işletim sistemi kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu hastane otomasyon sistemiyle de tümüyle düzenlenebilir, tümüyle üzerinde bütün değişiklikler yapılabilir Durumdadır =) Ben bu hastanede bu işletim sistemiyle calismakdan oldukça rahat ve oldukça keyifliyim =)

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
yavaş yavaş olur bazı işler insanoglu alışkanlıklarını kolay kolay bırakamaz ben de zamanında linuxa karşıydım live cd den kullandıgımda hiç alışamamıştım sonra bi baktım arkadaşlarım cevrem linux diyor dedim bi kurayım bakayım

tabii ilk kurudugum sistem pardus tu pardusun deposu cok hoşuma gitmişti sevmiştimde uzun süre kullandım sonra digerlerini denedim ve linux camiasına girmiş oldum :D herşey zamanla olacaktır
+1.........:tongue:

biz kendi çapımızda bu trene bindik, binecek olan diğer kişilere kapımız sonuna kadar açık. Biz kimiz? Biz Özel Aksaray Hastanesi'yiz. Özel Aksaray Hastanesinde Linux Debian işletim sistemi kullanılmaktadır. Açık kaynak kodlu hastane otomasyon sistemiyle de tümüyle düzenlenebilir, tümüyle üzerinde bütün değişiklikler yapılabilir Durumdadır =) Ben bu hastanede bu işletim sistemiyle calismakdan oldukça rahat ve oldukça keyifliyim =)
+2................:clap::dirol:

hızlı trenler süpermiş:)
+3... :D

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19

gercekten kullanıyomusunuz :D gelip bakarım bak bende aksray unide okuyorum

SKYNET

Doçent
Reaksiyon puanı
13

Alakasız bir soru kaç pc var

m3nzil

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Alakasız bir soru kaç pc var

5 sunucu var 50 tane thin client var yani aptal terminaller. Ne alakasız bir soru onu anlamadım?

---------- saat 15:28 eklendi ---------- önceki mesaj saat 15:19 eklenmişti ----------

gercekten kullanıyomusunuz :D gelip bakarım bak bende aksray unide okuyorum

gerçekten kullanıyoruz =), buyur qel kapımız sonuna kadar açık, ismim Mikail, kıme sorarsan sor her türlü ulasabilirler bana =)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
En azından bizim forumda bir realmanager de fanatiklik yok, diğerlerine Wİndows diyince tepkisi değişik oluyor:)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
202
En azından bizim forumda bir realmanager de fanatiklik yok, diğerlerine Wİndows diyince tepkisi değişik oluyor:)
Biz fanatik değiliz, açık kaynak gönüllüsüyüz. Doğru bildiklerini savunmak fanatiklik oluyorsa, varsın fanatik desinler.

blgram

Profesör
Reaksiyon puanı
18
pardus kullanmayı çok istiyordum ubuntuyuda çok merak ediyordum kurup denemek istiyordum ama artık vazgectim.bunaldım artık bunaldım.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Biz hiç değilse ülkemize gelecek özgürlüğün fanatiğiyiz.
Siz bir ticari kuruluşun fanatiğisiniz. Ülkemizi daha çok borca sokacak ticari bir kuruluşun fanatiğisiniz.

Başka bir açıdan bakınca, biz sizi de düşündüğümüz için bu özgürlüğün fanatiğiyiz. Siz bizi de borca sokacak bir ticari kuruluşun fanatiğisiniz. Ödediğimiz vergiler, Microsoft'un kasasına gidince, Bill Gates dünyanın en zengini olunca size ne faydası varsa?

Vendetta_

Profesör
Reaksiyon puanı
75
benim babamda memur benim babamda devlet dairesinde onunda önünde yüzlerce bilgisayar var o bilgisayarın hepsinde windows yüklü işin garip olanı devlet önlerine bilgisayar veriyo windowsu kurduruyo (1 bilgisayar windowslu 700-800 liradan aşşağı değil) bunların hepsine internet bağlatıyo internetin yanında hepsine orjinal antivirüs de koyduruyo ama gel gör ki memurlarına ücretsiz bilgisayar eğitimi vermiyo iş yerinde