Linux ta Kernel Derleme (Ubuntu ile)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
not:bu paylaşım alıntıdır ve derleme biraz eski olduğu için 2.6.32.8 kerneli derlenmiştir

Kernel (Çekirdek) Derleme – Resimli

Yazar 21st Şubat 2010 by admin
Bu makalede bir nebzede olsa kernel derlemeyi göstereceğim. İşlemlerimizi root iken yaptığımızı belirtelim. İlk olarak gerekli programları indiriyoruz ( Tabi bunlar kurulurken bağımlılıklar ve ek paketlerde kurulacak.) ;

apt-get install build-essential bin86 kernel-package libqt3-headers libqt3-mt-dev libncurses5-dev links

36537730.png

52871610.png

65840160.png

Evet programlarımı kurduk. Şimdi kaynak dizinimize gidiyoruz ;
cd /usr/src
64749310.png

Şimdi sıra geldi “links” programını çalıştırarak www.kernel.org adresine gidip son kernel versiyonunu indirmeye.
links http://www.kernel.org
Girdikten sonra stable olan en son kernel sürümünün üzerine gelip “ctrl+d” ile download ediyoruz. Download işlemi bittikten sonra kontrol etmek maksadı ile “ls” komutunu verip doğru yere indirdiğimizi kontrol ediyoruz.
2rqhthv.png

2ch6pw3.png

2v1ucr5.png

Şimdi indirdiğimiz kerneli arşivden çıkartıyoruz.

tar xvjf linux-2.6.32.8.tar.bz2

78512210.png

37658303.png

Yeni bir klasör olusturup açtığımız arşivi o klasöre taşıyıp oluşturduğumuz klasörün içine giriyoruz ;
mkdir yeni && mv linux-2.6.32.8 yeni && cd yeni
Şimdi eğer indirdiğimiz kernel versiyonun patch’i varsa onu indiriyoruz.
links http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/
ih5oxj.png

Bu işlemden sonra yamayı kernelimize ekliyoruz.
bzcat patch-2.6.32.8.bz2 | patch -p1
Şimdi en can alıcı olan noktaya geldik.
cd linux-2.6.32.8/ komutu ile kernelin içine giriyoruz ve “make menuconfig” komutunu girip ayarlarımızı yapıyoruz. donanımımızı öğrenmek için “lspci” ve “lsusb” komutlarını girip donanımlarını öğreniyoruz. Bunlar bizim için çok önemli. Zira kernelimizi bunlara göre biçimlendireceğiz. Burada seçimleri göstermiyorum. Bilgisayarınızın configurasyonu ve optimizasyonu için gerekli olan bütün ayarları burdan yapıyoruz. Klavyeden tutunda mausa kadar… Bir örnek vermek gerekirse wirelees kartımdan örnek vereyim; resimde de göreceğiniz gibi seçili olan sadece intel 3945 tir. Çok fazla ayrıntıya girmiyorum, Girmek istemiyorum, nedeni ise; ezbere değil deneme yanılma yönetimi ile uğraşarak yapmanız gerektiği için. Kernel derlemek önemli bir iştir. Süresi sizin seçtiğiniz modül driver işlemci hızı vs. bağlı olarak derleme süresi uzayıp kısalabilir.
5ehkl3.png

69243573.png

İşlemlerimizin ardından “make-kpkg clean” temizliğimizi yapıp “make-kpkg kernel-image kernel_headers –initrd” komutu ile debian paketlerimizi oluşturuyoruz.
62598457.png

Derleme sonrası ;
60856278.png

Şimdi sıra derlediğimiz kerneli kurmaya geldi;
“cd /usr/src/yeni” komutu ile üst dizine çıkıyoruz ve “dpkg -i linux-headers-2.6.32.8_2.6.32.8-10.00.Custom_i386.deb linux-image-2.6.32.8_2.6.32.8-10.00.Custom_i386.deb” komutu ile sisteme kuruyoruz…
84593028.png

13414556.png

Kurulum başarılı bir şekilde gerçekleştirildikten sonra sistemi yeniden başlatıyoruz ve grub açılış menüsünden en son yüklediğimiz kernel versiyonunu seçip başlatıyoruz. Sağlıklı bir şekilde başlayıp sistemde eksiklik sorun yoksa başarılı bir şekilde kernelimizi derlemişizdir…
28127801.png

Üstüne basa basa belirmek isterimki kernel derlemek zor ve meşaggatli bir iştir. Ama alıştıkça kolay gelir. Eğer tamamı ile optimize edip derlerseniz büyük bir performans farkı olduğunu göreceksiniz. Ama üstün körü derleme yapar iseniz hiçbir değişiklik olmadığını göreceksiniz.

alıntı linki:http://allosplatform.com/kernel-cekirdek-derleme/

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Arkadaşlar windows'a winzort veya findows isimleriyle hitap etmeyin
Hoş olmuyor

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
libqt3-headers libqt3-mt-dev bunları neden yüklediğinizi sorabilir miyim ?

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
Arkadaşlar windows'a winzort veya findows isimleriyle hitap etmeyin
Hoş olmuyor

peki o zat ı muhterem kendileri acaba neden

linux u tanıma nezaketinde bulunmuyorlar :huh:

---------- saat 21:15 eklendi ---------- önceki mesaj saat 21:12 eklenmişti ----------

libqt3-headers libqt3-mt-dev bunları neden yüklediğinizi sorabilir miyim ?

alıntı olduğunu en başta belirtmiştim

ayrıca gerekli olmasa arkadaş yüklemez herhalde değilmi

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
rambo bu konu için değil diğeri için yazmıştım
yanlış sekmeye yazmışım cevabı :D

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
rambo sen böyle gerekli olmasa arkadaş yüklemez heralde veya gerekli olmasa böyle yaparlarmıydı dersen senin işin zor ben sana söyleyim o paketleri yüklemek manasız ve gereksiz nedenine gelince modül seçimi yaparken menuconfig kullanıyorsun zaten diğer grafik arayüz araçları kullanmiyorsun o paketler kde grafik arayüzü ile modulleri ayarlayabilmek için yükleniyor ama makalenin devamında menuconfig kullanılmış çaktın köfteyi ayrıca o paketlerle beraber gereksiz birsürü bağımlılık yüklenmiş vs.

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
sen bu islerden anliyorsun galiba

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
kernel derleme eskide kaldı
çünkü avantajları hemen hemen bitti(yakında tamamen bitecek)
sistem yükleme sırasında analiz edilip gereksiz bileşenler otomatik olarak kapatılıyor zaten
ayrıca birçok linux dağıtımı ev sistemleri için gereksiz bileşenlerin atıldığı desktop kernelleri oluşturdu
bir de kernel hakkında çok bilgi bilmek bile kernel derlemek için yetmiyor
çünkü her yeni kernelde tonla yeni özellikler eklenip çıkartılıyor
bu gelişmeleri anlık takip etmeniz, kendi testlerinizi kendiniz yapmanız gerekiyor.
performans/kararlılık/hatalar/bağımlılıklar/görsellik arasındaki dengeyi kurmak çok zor
şirketler için tabiki doğru bir seçim ancak masaüstü kullanıcıları için getirisinden çok götürüsü olabilir
çünkü gerçek performans sadelikte değil optimizasyondadır
ben üç satırlık kod yazarım bilgisayarın anası ağlar
aynı şekilde üçbin satırlık kod yazarım işlem 2 saniyede biter
bu işler bazen adamı geriden şişler :D
kernelin diskteki yer alanı ise zaten en fazla 120MB civarında

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
yani simdi kernel derlemek yerine kernel guncellemek daha iyi mi diyorsun

evowinds

Dekan
Reaksiyon puanı
174
kernel derlemek sunucu yönetimi veya sistem yöneticileri için iyidir ve elzemdir. Ama ortalama bir ev
kullanıcısı için gereksizdir. Öğrenmek için yapılabilir. Ama Amerika'yı yeniden keşfetmenin bir anlamı yok.

Bu işleri yapmak yerine KDE veya GNOME için yerelleştirme çalışmalarına katılmanız, hata bildirimlerinde bulunmanız, Nasıl-How to konularına yönelip destek sağlamanız daha yerinde bir işlem olur, tabi ki bu sadece bir tavsiye.

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
berk çekirdeği derlemiş amcam ama gcc make.conf da ne var görmüyoruz mesela donanim nedir işlemci özellikleri nedir. çekirdek neden derlenir optimize etmek için neye göre optimize edersin doananıma göre örneğin bluetooth olmayan bir bilgisayarda yazılımların bluetooth özelliğinin olması neyi değiştirrir hiçbirşeyi çekirdeğin bluetooth donanımları desteklemesi neyi değiştirir hiçbirşeyi. birde şu vardır modul dediğimiz şeyler driverlar bunu ya çekirdeğe gömersin yada modul olarak derlersin ihtiyaç olduğunda modprobe ile yükler kullanirsin veya açilişta yükletirsin. şimdi yukarıdaki çekirdek derleme olayının bi manası yok show sadece ben çekirdek derledim demek için yapilmiş bişey ne yaptığını bilmek önemli rambocuğum

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
aynı görüşleri paylaşmayı çok istiyorum
ama konuyu açmış olduğum için yapamıyorum

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
Haps artik linux tarafinda dogru yolu bulmus ,harbiden ilginc bir kisi eminimki bir cok kisiden fazla bilgiye sahip ama o halde bile antilinuxcu :) ama linux forumlarindan kopamiyor :)

ramboberk

Profesör
Reaksiyon puanı
74
o da bizden aslında

ama henüz kendisi bilmiyor