LINUX sabit disk tak-çıkar olayı

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Yeni Başlık
NTFS diskleri başlangıçta otomatik tanıtma

Ubuntu kullanıyorum şu aralar.. Ntfs biçimli sabit diskimi bilgisayarı her başlattıktan sonra elle tanıtıyordum(takıyordum)..
Aslında bunu otomatikleştirecek ayarlar var ama az biraz zorladığı içinn kolay yolunu arıyordum ve en basit yolunu keşfetmiş bulunuyorum..
Meğerse elimizin altındaymış..Daha doğrusu Ubuntu deposundaymış diyelim :clap:

PySDM isimli program ile işlem çok kolay.."Storage Device Manager" diye geçiyor aslında başlık olarak..
Program ekle/kaldır'da PySDM olarak aratabilirsiniz..

KULLANIMI

Program açtığınızda sol panelde disk bölümleri gösteriliyor..
pysdm1.jpg

Bölümü seçtiğinizde sağ kısımda "Type" bölümünde ntfs biçimli diskinizi görebilirsiniz.
pysdm2.jpg

İstediğiniz NTFS disk bölümünü belirlediğinizde Assistant düğmesi ile ayarlara girin
Ama öncelikle "Name" kısmına diskinizin şimdiki adını girmeniz önerilir*
pysdm-assistant.jpg

Ayarlarda ilk kırmızıyla işaretli bölüm zaten seçili olması lazım ama yine de kontrol edin.
İkinci kırmızı işaretli bölüm seçili olmaması lazım ki diskiniz "sadece okunabilir" olarak takılmasın. Siz yanındaki "tik"i kaldırın yeter :happy:
pysdm-options.jpg

OK ile ayarları onaylayın..UYGULA'yı tıklayarak da değişiklikleri kaydederek programı kapatabilirsiniz.

Artık bilgisayarınızı başlattığınızda sabitdiskiniz otomatik olarak görülecektir...

KAYNAK: Make Tech Easier

-------------
*önemli not: 2.resimde "name" kısmına "sda2" (sizdeki farklı olabilir) yerine diskinizin adını yazarsanız masaüstünde oluşturduğunuz kısayollar çalışmaya devam edecektir.. Değiştirmediğiniz takdirde kısayollar, müzik çalma listeleri vb. araçlar çalışmayacaktır...
Diskinizin adı masaüstünde gördüğünüzdür...

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Alternatif olarak ;

Uçbirimde

Komut: sudo apt-get install ntfs-3g ntfs-config

ntfs-3g , ntfs diskinize hem okuma hem yazma hakkı için gereklidir

ntfs-config , açılışta ntfs diskinize otomatik bağlanması için gerekli programdır

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
bir kaç disk yönetim programıyla halledememiştim, gerçekten yararlı paylaşım, sağol.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
Alternatif olarak ;

Uçbirimde

Komut: sudo apt-get install ntfs-3g ntfs-config

ntfs-3g , ntfs diskinize hem okuma hem yazma hakkı için gereklidir

ntfs-config , açılışta ntfs diskinize otomatik bağlanması için gerekli programdır

artık default emzim default :) bunları benim size söylüyor olmam bana acı veriyor :D
--------------------------------

Ayrıca delikanlı linuxcu gui kullanmaz

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
artık default emzim default :) bunları benim size söylüyor olmam bana acı veriyor :D

Otomatik mount default değil.(Araştır tekrar gel)

Okuma ve yazma ise yeni dağıtımlarda evet default ama eskilerinde değil herkesin yeni dağıtım kullandığını nerden çıkardın? Yada başlıkda belirtilen bir linux sürümü varda benmi göremedim. (Oku tekrar gel)

Bide şu alay etmeye çalışıp alay edilecek duruma düşmelerin yokmu :) Bununla 2 oldu.

.....................................................................................................................................................................
Buldum buda 1.siydi :D

Alıntı:
HapS´isimli üyeden Alıntı
üzülerek söylüyorum ki Linuxda çalışan chrome ne GTK nede QT kullanıyor direkt mfc kullanılmış :D zaten GTK yeterli olmazdı chrome gibi bir tarayıcıya :D

o sana öyle geliyor:D

Q. Does Chromium on Linux use GTK or Qt?
A. GTK. It's not due to any dislike of Qt, but just because there's more experience on the team with GTK and it matches the existing Firefox dependency on Linux. Please keep calm. :)

kaynak:FAQ ?(Chromium Developer Documentation)?

linuxa düşman olabilirsin ama fazla ego kalbe zarar be kardeşim :D:D

zootechnist

Doçent
Reaksiyon puanı
22
--------------------------------

Ayrıca delikanlı linuxcu gui kullanmaz

ntfs-3g çoğu dağıtımda defaulttur.Ama ntfs-config default değildir(ki şu anda bende yüklü değil).diskin otomatik bağlanmaması benim çok sevdiğim bir özellik.Ve eğer kurulumdan sonra bunlara gerek kalmadan otomatik bağlanmasını istiyorsanız.Kurulum sırasında bölümlendirme ekranında ntfs (veya fat32 farketmez) olan bölümü düzenle deyip biçimlendirme seçeneğini işaretlemeden dosya sistemini belirterek bağlama noktasını yazarsanız diskler otomatik olarak bağlanır.

Delikanlı linuxçu isterse gui kullanır isterse terminal.çünkü özgürdür :D

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Guilisi varken kalkıp burda fstab olayınamı girelim ikiside aynı yola gidiyor :)

Bu arada HapS senin neden windows kullandığını ve sevdiğini anladım kulağını tersten tutmayı seviyorsun :)

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
@zootechnist

default dediğim disk bölümünü dosya yöneticisinde görürsün tiklarsin ve o an bağlar bağlarkende sorar sadece bı seferlikmi yoksa süreklimi ve yazma modunu etkinleştireyimmi diye ama durum şöyle olmuşsa ilk kurulumda hiçbir ntfs disk yoksa makinada çekirdeğe ntfs-3g modulu dahil olmayabilir zaten olması saçmalık olurdu kullanmıyacağım bir modul neden load olsun sonradan bir ntfs disk takanlar yukarıdakileri yapmak zorunda kalabilir ( standart olarak kalmaması gerekir )

ama yinede delikanlı bir linuxcunun en azondan mount komutunu yalayıp yutması lazım

$man mount ( pardusta çalışmayabilir aklı evveller manuel dosyalarını sisteme dahil etmiyorlardı ilk zamanlar şimdi bilemem)

Guilisi varken kalkıp burda fstab olayınamı girelim ikiside aynı yola gidiyor :)

Bu arada HapS senin neden windows kullandığını ve sevdiğini anladım kulağını tersten tutmayı seviyorsun :)

hiçbirşey anlamamışsın üzülerek söylüyorum :) ben kulağımı tutmayı bile sevmiyorum aslında emzim :) neden windows sevdiğime gelince linux işletim sistemiyse windows sanat eseridir yine söylüyorum ne zaman linux kullanırım android pcler için kutulu satılmaya başlayınca :)

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
hiçbirşey anlamamışsın üzülerek söylüyorum :) ben kulağımı tutmayı bile sevmiyorum aslında emzim :) neden windows sevdiğime gelince linux işletim sistemiyse windows sanat eseridir yine söylüyorum ne zaman linux kullanırım android pcler için kutulu satılmaya başlayınca :)

Düz mantıkla hiç bir sonuca varamazsın. Ne desek sana boş. Senden ricam linux kullananlara laf atmaman. Bilmediğin konularda biliyormuş gibi yapıp yanlış bilgi vermemen.

Git windowsmu kullanırsın macosx mi kullanırsın ne kullanırsan kullan ama başkalarının kullandığına bulaşma. Şu konuyu getirdiğin hale bak her linux başlığı altında senin yanlış alaycı tavırların ve konunun amacından uzaklaşması.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
yazdıklarımı tekrar oku emzim

sarsıntı

Doçent
Reaksiyon puanı
3
HapS, sen Linux'u kötüleyince Microsoft sana para mı veriyor?