Linux Mint 15 Mate - Aklıma takılanlar

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bilgisayarımda win7 kurulu ancak yeni deyimler elde etmek için windows'un yanına linux mate 15 kurmak istiyorum. Kurulumu USB'den yapmak istedim ancak bilgisayar başlatılırken bir türlü kurulum ekranı gelmedi. Kurulumda adım adım takip edebileceğim bir kaynak önerebilecek ya da buradan yardımcı olabilecekler varsa sevinirim.

İkinci olarak daha önce hiç linux kullanmadım. Bu linux versiyonunda işlem yaparken sürekli komut ekranına bir şeyler girmek zorunda kalır mıyım? Yani işlerimi kodsuz halledebilir miyim?

Windows'la beraber linux kullanmak için linux daha sonra windows kurmak gerektiğini falan okumuştum bir kaç yerde.

Ve son olarak konuyla tam alakalı gibi görünmeyebilir ancak, D sürücüm ara ara kayboluyor. Disk bölümlendirmeye girdiğimde D sürücüsünün boyutu kadar bir alan bölümlenmemiş olarak görünüyor. Tekrar bölümlendirdiğim zaman biçimlendiriliyor ve veri kaybına uğruyorum. Şimdi linux kurarken de D sürücüsüne kuracağım ve o kadar verilerle beraber linux'u da kaybetmek istemiyorum. İnternette bu sorunu kökünden çözecek herhangi bir bulamadım.

BlitzHan

Doçent
Reaksiyon puanı
18
Ben iki sistemide suan kullanıyorum. Şuan Mobilim yarın yardım ederim

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
linux mint'in forumunda yeni kullanıcılar bölümüne bak orada dökümanlar vardır
http://forum.linuxmint.org.tr/
Yazılımı paketten yüklersen kod gerekmez ama küp şeklinde ekran yapmak istersen gerekir yada eğer ekran kartını sürücüsü depolarda yüklü değilse yine linux sürümünü bulup kodla yüklemen gerekir yada bir sorun olduğunda sistem açılmadığında yine kod bilmen gerekir

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
linux mint'in forumunda yeni kullanıcılar bölümüne bak orada dökümanlar vardır
http://forum.linuxmint.org.tr/
Yazılımı paketten yüklersen kod gerekmez ama küp şeklinde ekran yapmak istersen gerekir yada eğer ekran kartını sürücüsü depolarda yüklü değilse yine linux sürümünü bulup kodla yüklemen gerekir yada bir sorun olduğunda sistem açılmadığında yine kod bilmen gerekir

yükleme kısımlarındaki kod kullanımı çok mühim değil ancak ilerleyen zamanlarda yapacağım her 5 işlemin 3'ünde kod kullanmak mecburiyetinde kalmak istemiyorum.

tachyon

Doçent
Reaksiyon puanı
59
Mint'in 16. Sürümü 30 kasımda yayınlandı, ben 15 le arasında baya bir performans farkı hissettim özellikle gerçekten hızlı boot ediyor. Yerinde olsam onu indirir kurarım. Sorularına gelecek olursak...

İndirdiğin dosyaların doğru indirilip indirilmediğini kontrol etmen gerekiyor, bahsettiğin hata ile çok karşılaştığım için biliyorum genelde düzgün inmediğinde bu tip hatalar veriyor. Bunun için md5sum isimli bir program var, linuxlarda zaten vardır, windows için indirdiğin iso dosyasının bulunduğu dizinde o programı bulup çalıştırıp mintin download sayfasında md5sum kodu ile karşılaştır birebir aynısı olması lazım değilse iso dosyasını tekrar indirmen gerek.

İkinci sorun aslında bu işe gönül vermekle alakalı, eğer bir problem çıktığında ben uğraşamam diyorsan linux'a falan hiç bulaşma, ama sonuna kadar gidecek sabrım vardır araştırır çözerim diyorsan o zaman terminali kullanman gerekecek.

Üçüncü sorunun cevabını yanlış biliyorsun. Normalde Windows kurulu bir sisteme özellikle Debian ve Redhat tabanlı dağıtımlarda rahatlıkla Linux kurabilirsin açılışta grub denilen boot menüyü kurup windows sürücülerini problemsiz tanır. Tersinde ise yani önce Linux olan bir sisteme sonra Windows yüklersen windows'un mbr'yi yeniden yazması sebebiyle boot menü silineceği için Linux'a erişmen mümkün olmayacak. Ancak grub'u yeniden yazacak bir dağıtım kuracaksın ya da grub'u kuracak bilgin olacak.

D sürücüsü olayı ise biraz başını ağrıtabilir. Eğer dediğin gibi ise o zaman diskte bir problem vardır. Problemli diskte sistem kurmanı tavsiye etmem.

Son olarak Linux partition mantığı Windows gibi değildir C,D gibi sürücü isimleri almaz. Yerine göre Sda, Sda1, Sda2 yada Sdb gibi isimler alır. Hangi dosya sistemini hangi sisteme kuracağını, bağlama noktası olarak neyi belirleyeceğini bilmezsen Windows sürücülerine zarar verirsin. Yani dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olabilirsin. Bu yüzden eğer önemli bilgilerin varsa onları yedekle. Linux öğrenmek zaman ve sabır gerektiren bir iştir, Sabır ve azim gösterirsen zamanla ihtiyacaın olan her şeyi öğreneceksin. Kolay gelsin.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Mint'in 16. Sürümü 30 kasımda yayınlandı, ben 15 le arasında baya bir performans farkı hissettim özellikle gerçekten hızlı boot ediyor. Yerinde olsam onu indirir kurarım. Sorularına gelecek olursak...

İndirdiğin dosyaların doğru indirilip indirilmediğini kontrol etmen gerekiyor, bahsettiğin hata ile çok karşılaştığım için biliyorum genelde düzgün inmediğinde bu tip hatalar veriyor. Bunun için md5sum isimli bir program var, linuxlarda zaten vardır, windows için indirdiğin iso dosyasının bulunduğu dizinde o programı bulup çalıştırıp mintin download sayfasında md5sum kodu ile karşılaştır birebir aynısı olması lazım değilse iso dosyasını tekrar indirmen gerek.

İkinci sorun aslında bu işe gönül vermekle alakalı, eğer bir problem çıktığında ben uğraşamam diyorsan linux'a falan hiç bulaşma, ama sonuna kadar gidecek sabrım vardır araştırır çözerim diyorsan o zaman terminali kullanman gerekecek.

Üçüncü sorunun cevabını yanlış biliyorsun. Normalde Windows kurulu bir sisteme özellikle Debian ve Redhat tabanlı dağıtımlarda rahatlıkla Linux kurabilirsin açılışta grub denilen boot menüyü kurup windows sürücülerini problemsiz tanır. Tersinde ise yani önce Linux olan bir sisteme sonra Windows yüklersen windows'un mbr'yi yeniden yazması sebebiyle boot menü silineceği için Linux'a erişmen mümkün olmayacak. Ancak grub'u yeniden yazacak bir dağıtım kuracaksın ya da grub'u kuracak bilgin olacak.

D sürücüsü olayı ise biraz başını ağrıtabilir. Eğer dediğin gibi ise o zaman diskte bir problem vardır. Problemli diskte sistem kurmanı tavsiye etmem.

Son olarak Linux partition mantığı Windows gibi değildir C,D gibi sürücü isimleri almaz. Yerine göre Sda, Sda1, Sda2 yada Sdb gibi isimler alır. Hangi dosya sistemini hangi sisteme kuracağını, bağlama noktası olarak neyi belirleyeceğini bilmezsen Windows sürücülerine zarar verirsin. Yani dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan da olabilirsin. Bu yüzden eğer önemli bilgilerin varsa onları yedekle. Linux öğrenmek zaman ve sabır gerektiren bir iştir, Sabır ve azim gösterirsen zamanla ihtiyacaın olan her şeyi öğreneceksin. Kolay gelsin.

teşekkür ederim en kısa zamanda 16'yı indirip kurmayi deneyim. Ama şöyle bir problem olacak, ben D sürücüsündeki hatadan dolayı C'ye kurarsam, hem verilere hem windows'a zarar verebilirim. Ve bir sorum daha olsun. D ve C sürücüsü donanımsal olarak aynı birimde ama biz onu sanal olarak bölümlendirmiyor muyuz? Yani donanımsal bir problem olsaydı, bu sorunun C sürücüsüne de yansıması gerekmez miydi? Buradan sorunun donanımsal değil yazılımsal olduğu sonucuna varabilir miyim?

tachyon

Doçent
Reaksiyon puanı
59
Sanal sürücüden kastının ne olduğunu anlamadım. Eğer makinanda iki sürücü görünüyorsa zaten onlar sanal falan değildir, harddisk'in iki bölüme ayrılmış normal sürücüleridir. Eğer virtual box gibi bir programın içindeki sürücülerden bahsediyorsan o zaman asıl Windows'a zarar gelmez.

D'nin bulunduğu bölümde bad sektör varsa C sürücüsü etkilenmez. C'nin de MBR sinde yani master boot record'unda problem varsa o zaman makinayı boot bile edemezsin. D'yi hızlı değil tam formatla biraz uzun sürer ama daha iyi olur. Belki de bu şekilde format problemi çözer. C'ye kurarım dersen sana alternatif kurulum soruyor ilk kurulum ekranında. Eğer orada windows'un kurulu olduğu dizine format atarım diyorsa bilgilerin gider aynı partition'a kurarım formatsız diyorsa biraz mantıksız ama windows'un dosya sistemi ntfs'de çalışıp çalışmadığını bilmediğimden belki windowsla yavaş ta olsa çalışabilir.

Mint Türkiye sitesinde kurulumla ilgili mutlaka döküman vardır, burada anlatmak hem uzun iş hemde anlattıkça aklına gelecek bir çok soruya benim cevap vermem mümkün değil.

antimatter

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Wubi gibi bir uygulama ubuntu dışında diğer dağıtımlarda da varmı?

Deleted-Name

Profesör
Cezalı
Reaksiyon puanı
18
yükleme kısımlarındaki kod kullanımı çok mühim değil ancak ilerleyen zamanlarda yapacağım her 5 işlemin 3'ünde kod kullanmak mecburiyetinde kalmak istemiyorum.
Kod bilmezsen bir sorun olduğunda sebebini anlayamazsın bu yüzden bilmelisin ama mint forumundakiler sana yardım eder merak etme

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sanal sürücüden kastının ne olduğunu anlamadım. Eğer makinanda iki sürücü görünüyorsa zaten onlar sanal falan değildir, harddisk'in iki bölüme ayrılmış normal sürücüleridir. Eğer virtual box gibi bir programın içindeki sürücülerden bahsediyorsan o zaman asıl Windows'a zarar gelmez.

D'nin bulunduğu bölümde bad sektör varsa C sürücüsü etkilenmez. C'nin de MBR sinde yani master boot record'unda problem varsa o zaman makinayı boot bile edemezsin. D'yi hızlı değil tam formatla biraz uzun sürer ama daha iyi olur. Belki de bu şekilde format problemi çözer. C'ye kurarım dersen sana alternatif kurulum soruyor ilk kurulum ekranında. Eğer orada windows'un kurulu olduğu dizine format atarım diyorsa bilgilerin gider aynı partition'a kurarım formatsız diyorsa biraz mantıksız ama windows'un dosya sistemi ntfs'de çalışıp çalışmadığını bilmediğimden belki windowsla yavaş ta olsa çalışabilir.

Mint Türkiye sitesinde kurulumla ilgili mutlaka döküman vardır, burada anlatmak hem uzun iş hemde anlattıkça aklına gelecek bir çok soruya benim cevap vermem mümkün değil.

Sanal derken hard disk aslında tek parça ama biz görünürde bölümlendiriyoruz demek istedim, zahiri yani. Sorumun cevabını zaten vermişsiniz. Peki bad sector'u gidermek için formatlarken hangi programı kullanmamı önerirsiniz?

tachyon

Doçent
Reaksiyon puanı
59
Disk'te bad sector olup olmadığını bilmiyorsun o yüzden normal bir format at. zaten hatırladığım kadarıyla windows format atarken bad sector ile karşılaşırsa uyarı verir. Bad Sector fizikseldir. Diskin kafası örneğin bilgisayar çalışırken ani bir harekette yada çarpmada disk'e çarparsa oluşur. Ben windows kullanmadığım için bir program öneremeyeceğim ancak işletim sistemi zaten o bölgeyi bad sector olarak işaretlediyse oraya işlem yapmaz. Herhangi bir disk analiz programı da işini görür.

Hatırladığım kadarıyla Partition magic diye bir program vardı onunla disk bölümlemeyi biliyorsan ki kullanması çok kolaydır bahsedilen bölümüne bir baktır. Problemliyse zaten uyarır verir. Olmazsa o programla o bölümü silip tekrar bir format at. Eğer yapabilirsen linux dosya sistemlerinden ext4 türünde bir format at mint kurarken rahatlık olur. O bölümü görür ve kurayımmı diye sorar.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Şu an Mint 15'den yazıyorum, bayağı bir zamanımı aldı ama hallettim sonunda. Sen 16'yı kur diye tavsiye ettin ama sanırım Türkçe değildi. Gerçi İngilizce de kullanırdım ama uğraşmak istemedim. İlkini hallettikten sonra gerisi kolay zaten.

Ben mousepad'den kullanırken iki parmağımı basıp, aşağı-yukarı oynattığımda tarayıcıda/sayfada aşağı-yukarı gidip geliyordu ancak o fonksiyon şu anda aktif değil. Nasıl halledebileceğim hakkında bilgin var mı?

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Büyük hata; güzelim microsoft yapmış işletim sistemini hemde bedava linux minux ne öyle ?

tachyon

Doçent
Reaksiyon puanı
59
Linuxlarda çoklu dil desteği çok uzun yıllardır var. Yüze yakın dil var, Bunların arasında hiç duymadığın diller bile var. Öyle windows gibi her dil için farklı sürüm yok. Kurulumda dil seçeneğini aktif ettiğinde o dil ve istediğin klavye seçeneği aktif olur. Touch pad kullanırken çift parmak hikayesi tamamen donanımla ilgili ve denetim masasında onunla ilgili seçenekler var. Ancak zaten iki parmağını kullanmana da gerek yok padİ'in sağ kenarından yukarı aşağı hareket ettirdğinde sadece browserlarda değil sistem genelinde aşağı yukarı scroll çalışır.

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Linuxlarda çoklu dil desteği çok uzun yıllardır var. Yüze yakın dil var, Bunların arasında hiç duymadığın diller bile var. Öyle windows gibi her dil için farklı sürüm yok. Kurulumda dil seçeneğini aktif ettiğinde o dil ve istediğin klavye seçeneği aktif olur. Touch pad kullanırken çift parmak hikayesi tamamen donanımla ilgili ve denetim masasında onunla ilgili seçenekler var. Ancak zaten iki parmağını kullanmana da gerek yok padİ'in sağ kenarından yukarı aşağı hareket ettirdğinde sadece browserlarda değil sistem genelinde aşağı yukarı scroll çalışır.

mobildeyim, yarın bakar, denerim o zaman. ayrica dizüstü ekranını kapatınca 'hazırda beklet' yoktu baktığımda. 'kapat' , 'askıya al' falan vardı, üzüldüm ona :) ama hoşuma gitti genel olarak şimdiden. teşekkürler

SouLCollectoR

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Mint değilde madem hiç linux kullanmadın Windows gibi görünür, Windows gibi çalışır ama Linux'dur" sloganına sahip Zorin OS kullanmanı tavsiye ederim biraz pişince diğer dağıtımlara geçersin :thumbup: http://zorin-os.com/#

mustafa938

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Açıkçası bir aralar kurmaya çalıştım ve kurdumda ubuntu kurmuştum sanırım Windows a alışık olduğum için kullanamadım sildim

stttntnzn

Asistan
Reaksiyon puanı
2
en çok bilinen ve en yaygın dağıtım ubuntudur bu yüzden yeni başlayanlar da ubuntudan giriş yaparlar ama telif haklarıyla uğraşmamak için çoğu bileşen ubuntuda yüklü gelmez (codec, flash vs.. sürekli kullandığımız ama çoğu zaman farkında olmadığımız şeyler :P) yeni başlayanlara mint öneririm. ubuntu tabanlıdır ve gerekli yazılımlar yüklü gelir. ubuntu'yla %100 uyumludur, ubuntu paketlerini direk tıklayarak kurabilirsiniz. ayrıca -bence- daha kullanıcı dostu arayüze ve daha kolay kullanıma sahiptir. tabi zevkler ve renkler tartışılmaz (: bide linux'ü windowsa benzetme çabaları bence olmamalı linux bambaşka bi dünya, zaten sıkılmışım windowstan :D sen ne kulanıyon dersen opensuse'nin siyah-yeşili bni kendine çekiyo :P

ssslytherin

Asistan
Reaksiyon puanı
0
en çok bilinen ve en yaygın dağıtım ubuntudur bu yüzden yeni başlayanlar da ubuntudan giriş yaparlar ama telif haklarıyla uğraşmamak için çoğu bileşen ubuntuda yüklü gelmez (codec, flash vs.. sürekli kullandığımız ama çoğu zaman farkında olmadığımız şeyler :P) yeni başlayanlara mint öneririm. ubuntu tabanlıdır ve gerekli yazılımlar yüklü gelir. ubuntu'yla %100 uyumludur, ubuntu paketlerini direk tıklayarak kurabilirsiniz. ayrıca -bence- daha kullanıcı dostu arayüze ve daha kolay kullanıma sahiptir. tabi zevkler ve renkler tartışılmaz (: bide linux'ü windowsa benzetme çabaları bence olmamalı linux bambaşka bi dünya, zaten sıkılmışım windowstan :D sen ne kulanıyon dersen opensuse'nin siyah-yeşili bni kendine çekiyo :P

opensuse'ın hızı nasıl? uygulama deposunu mint gibi mi? ve ayarlarını, tercihlerini grafikle mi yoksa komut penceresinden mi yapıyorsun? son olarak fedora kullandın mı?

arka arkaya sıraladım soruları da idare et artık :D